Windtalkers (DC)

Recensent:
Marcel den Haan
18-06-2006

Totaalbeoordeling:

6.5
DVD

Windtalkers (DC) (DVD)
Samenvatting

Joe Enders (Nicholas Cage) is militair bij het Korps Mariniers van het Amerikaanse leger ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hij is gelegerd in Azië waar hij moet helpen de opmars van de Japanners te stoppen. Tijdens een patrouille raakt hij echter gewond en moet herstellen in het ziekenhuis. Wanneer hij weer terugkeert aan het front krijgt hij een nieuwe opdracht, één waar hij niet al te blij mee is. Hij moet namelijk een medesoldaat beschermen die niet in de handen van de vijand mag vallen. Deze soldaat is een Navajo-indiaan en hun taal wordt gebruikt om gecodeerde berichten te versturen. Wanneer één van de Navajo\'s in handen van de vijand zou vallen, is de code verloren en dit mag in geen enkel geval gebeuren.

Commentaar

De uit Hong Kong afkomstige regisseur John Woo maakte in 1993 de overstap naar Hollywood waar hij debuteerde met de redelijk vermakende actiefilm Hard Target. Zijn vijfde Amerikaanse film was de hier besproken oorlogsfilm Windtalkers. Helaas haalt deze film het niet bij zijn eerdere Amerikaanse werk en al helemaal niet bij enkele van zijn inmiddels bijna legendarische films uit zijn Hong Kong periode. Windtalkers vertelt het verhaal van Navajo indianen die bij het Amerikaanse leger betrokken raken ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Van hun taal wordt een speciale code gemaakt, één die onmogelijk te ontcijferen blijkt voor de Japanse tegenstander. Het enige probleem met de film is dat het verhaal rond de indianen nauwelijks wordt uitgewerkt. In plaats hiervan krijgen we vooral te zien hoe twee soldaten de opdracht krijgen oppas te spelen voor twee van de Navajo aangezien zij niet in vijandige handen mogen vallen. Wat volgt is een reeks aan gewelddadige scènes waarin de twee oppassers er alles aan moeten doen om hun twee Navajo collega\'s te beschermen. Hoofdpersoon is het karakter van Nicholas Cage en eigenlijk draait de gehele film om hem en niet om de indianen. Zijn opdracht om een indiaan te beschermen lijkt een excuus om hem als een soort Rambo door te jungle te laten trekken, een spoor van vernieling achterlatend. Het moet gezegd worden, de actiescènes zien er soms indrukwekkend uit, maar een film kan eigenlijk niet zonder goed verhaal en daar ontbreekt het bij deze prent danig aan. Het verhaal is wat rommelig en hangt van onwaarschijnlijkheden aan elkaar en ook worden alle clichés van het genre uit de kast gehaald. De karakters worden verder niet echt uitgewerkt, wat ervoor zorgt dat je als kijker niet echt meeleeft met de personages.
Zoals gezegd zijn de actiescènes indrukwekkend gemaakt en eens te meer laat John Woo zien dat hij hiermee wel raad weet. Dit ondanks het feit dat deze scènes veel groter en massaler zijn dan in zijn eerdere werk. De hier besproken uitgave bevat de director\'s cut van de film en in een korte introductie die voor de film te bekijken is, verteld John Woo dat de extra scènes vooral bestaan uit extra vechtscènes en wat scènes van de liefdesperikelen van het karakter van Nicholas Cage terwijl hij in het ziekenhuis verblijft. Geen extra scènes dus over de indianen of wat meer achtergrondinformatie hierover. Een gemist kans en deze director\'s cut voegt dan ook weinig toe aan de al eerder verschenen versie. In Amerika is deze uitgave verschenen met drie schijven in plaats van twee, maar de uitgaven zijn verder identiek en het materiaal is bij de Amerikaanse versie gewoon verdeeld over drie schijven in plaats van twee.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama, Oorlog
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 147 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (3)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: MGM
EAN: 8712609048100

Extra's

  • Behind the Scenes
  • Photo Gallery
  • Audiocommentaren
  • Introduction By John Woo
  • Beyond The Story
  • Battle Sequences
  • Fly On The Set Diaries
  • John Woo Biography

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in een formaat dat rond de 2.40:1 ligt. De eerder verschenen versie van de film is niet besproken op onze site dus een vergelijking van de twee transfers is niet mogelijk. We kunnen uiteraard wel bekijken hoe de kwaliteit van de transfer van deze uitgave is en die is ruim voldoende. De kleuren komen natuurlijk over en ogen goed verzadigd. De scherpte is vrijwel de gehele film ruim voldoende, maar hier en daar is het beeld soms wat soft wat ook gevolgen heeft voor het detail. Contrast, zwartniveau en schaduwdetail voldoen ook voor een recente film zoals deze. Edge enhancement is regelmatig zichtbaar, variërend in hoeveelheid. Dit geldt ook voor de filmgrain die soms zichtbaar is. Verder zijn er geen problemen aanwezig met deze transfer.
De film is verdeeld in 32 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen, hoewel de gebruikte letters soms wat aan de grote kant zijn. Ook staan ze te hoog in het beeld geplaatst, namelijk volledig in het actieve beeld.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid tijdens de film is er de keuze uit een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) en een DTS 5.1 track (754 kb/s), beide in de originele Engelse taal. Voor een film zoals deze is het geluid uiteraard erg belangrijk met de vele scènes op het slagveld. Gelukkig worden we voorzien van twee uitstekende tracks die goed gebruik maken van de aanwezige kanalen. Het geluid klinkt verder erg dynamisch en vol. Het mag geen verrassing heten dat de tracks pas echt tot leven komen wanneer er volop gevochten wordt en tijdens deze momenten komt het geluid van alle kanten. Het geluidsbeeld oogt erg natuurlijk en het geluid komt ook echt uit de richting waar het vandaan moet komen. De dialogen sneeuwen gelukkig niet onder bij al dit geweld en blijven ten alle tijden goed verstaanbaar. De muziek die netjes uit de frontspeakers komt voegt een extra element toe aan het geluidsbeeld en klinkt prima. Het LFE kanaal ondersteunt de muziek en vooral de actiescènes met een goed gedoseerd laag. Twee prima tracks die weinig voor elkaar onder doen, hoewel de DTS track iets beter gedetailleerd in het hoog klinkt en het laag wat beter gedoseerd. Het verschil is echter niet al te groot en de Dolby Digital track klinkt ook prima.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 5.1 (384 kb/s).

Deze uitgave bestaat zoals gezegd uit twee schijven waarbij de meeste extra\'s op de tweede schijf te vinden zijn.

Disc 1

Introduction By John Woo (1 min.)
Een korte introductie van regisseur John Woo over het hoe en waarom van deze uitgave. Hij vertelt waarom hij graag deze versie wilde uitbrengen en wat de verschillen zijn met de bioscoopversie van de film.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Audiocommentaren
Er zijn maar liefst 3 audiocommentaren op de DVD te vinden. De eerste is van regisseur John Woo en producent Terence Chang. Als makers van de film gaan zij vooral in het de technische aspecten van de film. Het tweede commentaar is van acteurs Nicholas Cage en Christian Slater. Zij praten meer over het spelen in de film wat op zich heel logisch is als acteurs zijnde. De twee mannen zitten veelvuldig grappen te maken en echt veel serieuze informatie leveren ze dan ook niet. Het derde en laatste audiocommentaar is van acteur Roger Willie, die één van de indianen speelt in de film en Navajo expert Albert Smith die als adviseur werkte voor de film aangezien hij in de Tweede Wereldoorlog echt fungeerde als één van de tolken. Dit commentaar is soms wat traag en de twee mannen zeggen niet echt veel, maar we krijgen toch genoeg informatie over de Navajo indianen en hun rol in de oorlog.
Alle commentaren zijn Nederlands ondertiteld.

Disc 2

Behind The Scenes
Dit onderdeel bestaat uit vier onderdelen die los van elkaar te bekijken zijn. Het betreft hoer de volgende onderdelen:

Windtalkers Bravo Special (11 min.)
Een algemene kijk achter de schermen waar de makers vertellen hoe zij aan het idee van de film kwamen en waar de film over gaat. Ook zien we onder andere hoe de vechtscènes tot stand zijn gekomen. De beelden worden afgewisseld met beelden uit de film.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Actor\'s Boot Camp (15 min.)
De acteurs uit de film hebben voorafgaand aan de opnames deelgenomen aan een trainingsprogramma waarin zij verder klaargestoomd tot echte mariniers zodat zij hun rol goed konden uitvoeren. Hier krijgen we te zien wat zij allemaal moesten doorstaan tijdens het programma.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

John Woo & Creating War (3 min.)
Een korte featurette waarin het maken van de vechtscènes centraal staat.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

The Cast (5 min.)
Deze featurette gaat in op de vier belangrijkste hoofdrolspelers en de karakters die zij spelen.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Beyond The Story
Ook dit onderdeel is verdeeld in verschillende onderdelen.

The Code Talkers: A Secret Code Of Honour (23 min.)
Een wat betere kijk op de rol die de indianen gespeeld hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veteranen vertellen hun verhaal en dit wordt afgewisseld met gesprekken met de cast en crew, beelden uit de film en archiefbeelden uit de oorlog. Een interessant stukje geschiedenis dat door deze documentaire een stuk duidelijk wordt.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

American Heroes: A Tribute To Navajo Code Talkers (9 min.)
Enkele indianen die gevochten hebben in de oorlog worden geëerd in deze korte documentaire waarin we te horen krijgen welke verschrikkingen ze hebben moeten doorstaan.
Het beeld is 1.33:1en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

The Music Of Windtalkers (4 min.)
James Horner, de componist van de muziek voor de film verteld wat over deze tot stand is gekomen en we zien hem aan het werk met zijn orkest.
Het beeld is 1.33:1en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Battle Sequences
Van vier scènes is het mogelijk om verschillende stadia in het proces van het maken te volgen. Op drie verschillende schermpjes zien we hoe de uiteindelijke scène eruit ziet en op de andere beelden van de opnames en storyboards.

Fly On The Set Diaries
Vier scènes worden nader bestudeerd door eerst de opnames van de betreffende scène te laten zien en erna hoe de scène er uiteindelijk ziet in de film. De optie om de uiteindelijke scène te bekijken is optioneel.
De beelden van de opnames zijn 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Behind The Scenes Photo Gallery
35 foto\'s gemaakt op set tijdens de opnames van de film.

John Woo Biography
Enkele tekstschermen waarin wat verteld wordt over het leven en het werk van John Woo.

Conclusie

In Windtalkers volgen we een militair van het Amerikaanse leger ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hij is gelegerd in Azië waar hij helpt de Japanners te verslaan. Hij krijgt de opdracht een tolk van Navajo afkomst te beschermen aangezien er van hun taal een code is ontwikkeld. De sleutel tot deze code mag onder geen beding in handen vallen van de Japanners en er moet alles aan gedaan worden om te voorkomen dat de indianen in Japanse gevangenschap komen. Windtalkers is een wat holle film met veel actie, maar weinig verhaal en karakterontwikkeling. De actiescènes zien er goed uit maar kunnen de film niet alleen dragen. Iets meer informatie en ontwikkeling over de indianen was welkom geweest en had de film een stuk interessanter gemaakt. Het beeld en geluid van deze uitgave is prima en ook zijn er redelijk veel extra\'s toegevoegd. Helaas zijn niet al deze extra\'s even informatief en kijkt het eerder op kwantiteit boven kwaliteit.

Laatste reacties

mac  |  20-06-2006

Deze film kon me ook niet echt boeien. Echt heel erg jammer, want het verhaal is wel heel erg interessant, maar waarom nou in godsnaam Woo inschakelen voor deze...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  19-06-2006

Ik ben een echte liefhebber en verzamelaar van War-Movies, maarre eerlijk is eerlijk, dit is geen topper :cry: . De feitelijke problematiek blijft oppervlakkig...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  19-06-2006

Ik ben een echte liefhebber en verzamelaar van War-Movies, maarre eerlijk is eerlijk, dit is geen topper :cry: . De feitelijke problematiek blijft oppervlakkig...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  19-06-2006

Neuh, ik vond dit altijd een goede oorlogsfilm. Grootse slag scenes, mooi gefilmd etc. Vorige keer dat ik keek, ergerde ik me alleen aan de niet-oorlog scenes....
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  18-06-2006

Bedankt voor deze plastische vergeliking :)Altijd graag gedaan :wink:
Lees meer >

Werner  |  18-06-2006

Bedankt voor deze plastische vergelijking :)
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  18-06-2006

Maar om het toch even over de dvd te hebben in plaats van over de film: die speciale edities van MGM/Sony zien er qua afwerking toch wel helemaal okee uit.OK, m...
Lees meer >

Daniël V.  |  18-06-2006

Maar om het toch even over de dvd te hebben in plaats van over de film: die speciale edities van MGM/Sony zien er qua afwerking toch wel helemaal okee uit. Abs...
Lees meer >

Werner  |  18-06-2006

Maar om het toch even over de dvd te hebben in plaats van over de film: die speciale edities van MGM/Sony zien er qua afwerking toch wel helemaal okee uit.
Lees meer >

Daniël V.  |  18-06-2006

Van John Woo zijn we het toch wel gewend dat hij er geen moeite mee heeft om logica en diepere inhoud aan de kant te zetten voor een vette actiescene. En da...
Lees meer >

Bas Hokke  |  18-06-2006

Echt overbodig om hier een S.E. van uit te brengen, maar dat is natuurlijk mijn mening. :wink: Nou ja, het is een verlengde versie he en zoals Marcel zegt ...
Lees meer >

Martin Z.  |  18-06-2006

Echt overbodig om hier een S.E. van uit te brengen, maar dat is natuurlijk mijn mening. :wink: Nou ja, het is een verlengde versie he en zoals Marcel zegt ...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  18-06-2006

Zeer matige WWII film die imo geen moment boeiend is. Actiescènes zijn zoals Marcel schrijft wel aardig, alhoewel ik er na een tijdje ook wel moe van wordt van...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
7.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 32
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.