Nun, The

Recensent:
Wilbert Rietman
26-06-2006

Totaalbeoordeling:

5.2
DVD

Nun, The (DVD)
Samenvatting

In 1988 worden op een katholieke kostschool ergens in Spanje een zestal meisjes geterroriseerd door een non (Cristina Piaget). Wanneer vijf van de zes meisjes op een avond gegil horen, besluiten ze een kijkje te gaan nemen. Het blijkt dat de non het zesde meisje, op een nogal ruwe wijze, probeert te zuiveren, omdat ze gezondigd zou hebben. De vijf schieten hun vriendin te hulp en samen vermoorden ze de non.
Achttien jaar later maken we kennis met Eve (Anita Briem), de dochter van één van de, inmiddels volwassen geworden, meisjes. Als Eve thuiskomt van een feestje, is ze getuige van de moord van haar moeder en de dader lijkt op een non. Eve gaat op onderzoek uit wie of wat haar moeder vermoord heeft samen met haar vrienden Joel (Alistair Freeland), Julia (Belén Blanco) en de jonge, Spaanse priester Gabriel (Manu Fullola). Het spoor leidt naar de inmiddels gesloten kostschool. Op weg hiernaartoe leggen de overgebleven kasgenoten één voor één het loodje. Wie kan de non stoppen? En wat is haar geheim?

Commentaar

La Monja, wat de originele titel is van The Nun, is een Engelstalige, Spaanse productie met een internationale cast. De film is het regiedebuut van Luis De La Madrid, vooral bekend als editor van films als The Machinist, Darkness en The Devil’s Backbone. Het verhaal is geschreven door Jaume Balaguero, eerder verantwoordelijk voor het verhaal en de regie van Darkness. De film is niet helemaal geslaagd te noemen. Zo is het acteerwerk erbarmelijk en zijn er enkele plotgaten te bespeuren. Ook is het verhaal niet origineel te noemen. Toch kent de film zijn momenten, de muziek is prachtig en ook de special effects zijn uitstekend voor een film als deze. Toch blijft de hele tijd het gevoel overheersen dat er meer in had gezeten. Na een snelle en heftige start, kent de film een saai middenstuk om het laatste half uur weer vol gas te gaan. Ook citeert de film of verwijst ze naar andere genreklassiekers als Twilight Zone: The Movie, Dark Water en I Know What You Did Last Summer. De film dient als uitstekend vermaak, maar een klassieker zal het nooit worden. Daarvoor ontbreekt de originaliteit en de nodige humor. De spanningsopbouw van de vertelling verdient zeker een voldoende. Het moorden zelf komt niet uitgebreid in beeld en ook de hoeveelheid bloed blijft beperkt, alleen jammer dat het aantal schrikmomenten minimaal is.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 97 min
Verpakking: FlexBox Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 5410504969447

Extra's

  • Trailer
  • Ook verkrijgbaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Van een recente film mag je een uitstekende beeldkwaliteit verwachten, ook al is het geen door Hollywood geproduceerde A-film. Gelukkig is dit het geval. De film staat in zijn originele formaat van 2.35:1 op de schijf en is helemaal vrij van beschadigingen. Edge enhancement en filmgrain komen niet of nauwelijks voor. Het beeld oogt helder en scherp, met uitzondering van de donkere scènes die iets korrelig overkomen. De kleuren ogen helder en natuurlijk, een dikke voldoende voor deze transfer. De film is verdeeld in 13 hoofdstukken. De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk leesbaar wit en is net iets te hoog in beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Qua geluid is er de keuze uit een Dolby Digital 2.0- (224 kbit/s) en een Dolby Digital 5.1- (448 kbit/s) track, beiden Engelstalig. De 5.1-track is duidelijk de betere van de twee. Ook hier verdient de DVD een dikke voldoende. Het geluid is vrij van ruis, maar komt helaas op het gebied van dialogen af en toe blikkerig of hol over. De soundtrack zorgt voor een prima ruimtelijk gevoel. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn uitstekend te volgen. De surrounds en achterkanalen worden goed ingezet en ook de muzikale soundtrack van de film komt mooi en duidelijk over. Het LFE kanaal wordt gebruikt als ondersteuning van de muziek en de spannende scènes met een prima gedoseerd laag.

Extra's

Het statische menu wordt anamorf weergegeven in 1.78:1 anamorf zonder achtergrondmuziek en geeft toegang tot de volgende extra’s:

Trailer (2:16 min.)
De officiële bioscooptrailer van de film, weergegeven met de verhouding 2.35:1 anamorf en Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s).

Ook verkrijgbaar
Een drietal promotionele trailers van andere titels uitgegeven door Paradiso.

Conclusie

The Nun is het aardige regiedebuut van de welbekende editor Luis De La Madrid. Misschien had hij iets meer aandacht mogen besteden aan deze film. Het script rammelt en ook het acteerwerk is van een laag niveau. De special effects en de muziek zijn echter wel zeer goed te noemen voor een film als deze. Toch blijft het gevoel hangen dat er meer in had gezeten. De transfer van de film naar DVD verdient een dikke voldoende. Zowel beeld als geluid komen perfect over, wat gezien de B-film-status toch een verassing is, ondanks de jonge leeftijd van de film. Voor de liefhebbers van tienerslashers als Scream, Halloween, Friday The 13th en I Know What You Did Last Summer een must-see. Andere horrorliefhebbers kunnen hem misschien eerst beter huren.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Paradiso Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Maarten van Krimpen  |  26-06-2006

Ziet er gaaf uit, maar jammer van screenshot 2...
Lees meer >

Timothy  |  26-06-2006

Aardig is het juiste woord. Ik had hem eigenlijk een stuk slechter verwacht.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
4.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 14
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.