Imaginary Heroes (SCE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
07-07-2006

Totaalbeoordeling:

5.9
DVD

Imaginary Heroes (SCE) (DVD)
Samenvatting

De tiener Matt Davis (Kip Pardue) is meervoudig zwemkampioen, maar tegelijkertijd ook erg ongelukkig en pleegt zelfmoord. Een grote schok voor het gezin Travis en dan met name vader Ben (Jeff Daniels), die Matt coachte en alleen maar oog had voor de zwemprestaties van zijn zoon. Ben keert helemaal in zichzelf en behandelt de overige gezinsleden als vreemden. Zoon Tim (Emile Hirsch), het zwarte schaap van de familie, voelt zich steeds meer een vreemdeling in het gezin en zakt steeds verder weg in een depressie. De enige met wie hij nog contact heeft is moeder Sandy (Sigourney Weaver). Sandy treedt ieder ander met bijtend sarcasme tegemoet en zoekt haar heil in het roken van wiet. Ondertussen leeft ze in onmin met de buurvrouw. De gezinsleden komen steeds verder van elkaar af te staan. Een verborgen geheim uit het verleden doet de fragiele gezinsband nog verder onder druk staan.

Commentaar

In 2002 stuurde de dan 22 jarige schrijver Dan Harris zijn script van Imaginary Heroes naar diverse filmmaatschappijen en kwam het terecht bij regisseur Bryan Singer. Imaginary Heroes is een tragikomische kijk op het Amerikaanse gezin. Een verhaal over hoe een typisch Amerikaans gezin omgaat met een familietragedie. Singer was zodanig onder de indruk van Harris’ werk, dat hij hem inhuurde om mee te werken aan het script van X-Men 2 (2003). Tevens kwam Harris te werken aan het script voor Singer’s Superman Returns, dat dit jaar in de bioscoop zal verschijnen en aan Logan’s Run dat voor 2007 gepland staat. In 2004 kreeg Dan Harris de gelegenheid om zijn eigen script zelf te verfilmen. Na enkele korte films gemaakt te hebben, allemaal gebaseerd op een eigen script, nam Harris nu plaats in de regiestoel voor zijn speelfilmdebuut als regisseur. Zoals gezegd, de film laat zien hoe een gezin omgaat met een grote tragedie. Het gezin Davis dat worstelt met tal van problemen is hierin zeer realistisch neergezet. Vooral het gebrek aan communicatie tussen de gezinsleden is een probleempunt en daarmee weer basis voor andere problemen. Dat het gezin worstelt met problemen die al veel langer bestaan, wordt ook duidelijk. Problemen die nooit goed uitgepraat zijn en daarmee een ‘rottende’ werking in het gezin hebben. Hierdoor is het gezin ook niet in staat om de tragedie die het overkomt goed te verwerken. Centraal in het verhaal staat de relatie tussen de jonge Tim en zijn moeder Sandy. Twee prima rollen voor resp. Emile Hirsch en Sigourney Weaver. Dan Harris heeft zich bij zijn script duidelijk laten inspireren door de films Ordinary People en American Beauty. Op tal van vlakken heeft Imaginary Heroes hiermee overeenkomsten. Imaginary Heroes is niet op alle punten een perfecte film, hoeft ook niet. Het is een fraai gemaakte film, waarbij de acteurs hun rollen overtuigende spelen en het verhaal is cinematografisch mooi in beeld gebracht. Daarmee is Imaginary Heroes een veelbelovend speelfilmdebuut van de nog jonge Dan Harris.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 107 min
Verpakking: Digipack in slipcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664027165

Extra's

  • Trailers
  • Photogallery
  • Liner Notes
  • Interviews Cast
  • Interview Crew

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1 en staat ook zo anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is prima. Kleuren zijn goed verzadigd, ogen natuurlijk en laten de cinematografie van Tim Orr fraai tot uiting komen. De scherpte en detaillering van het beeld zijn biede ruim voldoende, al oogt het beeld af en toe een beetje soft. Contrast en zwartniveau zijn beide prima. Het is nog een nieuwe film dus het beeld is ook vrij van ongerechtigheden. Er is af en toe zichtbaar dat edge-enhancement is toegepast. Constant is in het beeld een lichte ruis zichtbaar en incidenteel zijn wat kleine compressiefoutjes in de achtergrond te zien. De film is verdeeld in 13 tracks. De DVD is van het type DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling tijdens de film. De ondertiteling (wit) heeft een iets te groot lettertype.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD gezet. De film is een dialoogfilm met rustige muziek ter ondersteuning, dus zonder agressieve speciale effecten. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen. De surroundkanalen worden op een subtiele wijze gebruikt voor de ruimtelijkheid van de muziek en voor de weergave van de omgevingsgeluiden. De subwoofer wordt incidenteel gebruikt. De dialogen zijn goed te verstaan, alleen komen deze niet alleen via de centerspeaker. Hetzelfde geluid komt ook beide frontspeakers, waardoor het geluidsbeeld van de dialogen iets breder klinkt. Dit valt alleen op als je niet recht voor het beeld zit. Desondanks een fraai klinkende soundtrack.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn eenvoudige statische plaatjes met achtergrondmuziek. Deze Special Collector’s Edition bestaat uit 2 DVD’s. Op de eerste DVD staat de film met enkele promotionele trailers, waarmee de DVD overige ook start. Alle overige extra’s staan op de tweede DVD. Hierbij wordt op de cover vermeld dat het om “meer dan 2 uur extra’s” gaat, een belofte die iets te enthousiast is. Een overzicht van de extra’s op deze tweede DVD:

Liner Notes
Een zevental Nederlandstalige tekstpagina’s over het verhaal van de film en wat over de filmproductie.

Trailer (2 min)
De bioscooptrailer in 2.35:1 niet anamorf beeldformaat

Photo Gallery
Waarin je slechts tien foto’s kunt bekijken.

Interviews: cast (60 min)
Met keuze uit zeven interviews met de hoofdrolspelers en regisseur Dan Harris (screenshot 6). Allen vertellen over van allerlei aspecten van de film, hun rol en de wijze waarop zij daar invulling aan gegeven hebben. Op deze wijze krijg je redelijk wat informatie over de film en de filmproductie, maar het is allemaal wel erg oppervlakkig. Bij deze interviews is de gestelde vraag niet weggehaald. Evenals de geïnterviewde kun je als kijker moeilijk de gestelde vraag horen, maar gelukkig is er ondertiteling. De opnames zijn ruwe takes, waarbij nog geen editing heeft plaats gevonden.

Interviews: crew (33 min)
Gelijk als bovenstaande, maar nu de interviews met cameraman Tim Orr, kostuumontwerp Michael Wilkinson en setontwerper Rick Butler.

Also or Soon Available
Ook op deze schijf enkele promotionele trailers van andere DFW uitgaven. Enkele hiervan staan ook op de eerste DVD.

De beide DVD’s zijn verpakt in een uitvouwbare digipack verpakking, voorzien van een stevige kartonnen slipcase.

Conclusie

Imaginary Heroes is mooi gefilmd drama van regisseur en schrijver Dan Harris. Het verhaal gaat over een gezin dat een familietragedie te verwerken krijgt. Ieder doet dat op zijn eigen wijze, maar als gezin valt de boel uit elkaar. Centraal in de film staat de relatie tussen de moeder en haar tienerzoon. De rollen worden fraai gespeeld door Sigourney Weaver, Emile Hirsch en Jeff Daniels. Deze Special Collector’s Edition uitgave van Dutch Filmworks heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit. De extra’s bestaan voornamelijk uit interviews met cast en crew en zijn weliswaar in tijd gezien lang maar blijven qua informatie erg oppervlakkig. Imaginary Heroes is een tragikomische kijk op het Amerikaanse gezin en een veelbelovend speelfilmdebuut van de nog jonge Dan Harris.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Drugs Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
4.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.