White Diamond, The

Recensent:
Ludo Keeris
27-07-2006

Totaalbeoordeling:

5.9
DVD

White Diamond, The (DVD)
Samenvatting

Dr. Graham Dorrington is docent luchtvaarttechniek aan de universiteit van Londen. Hij is al sinds z’n jeugd geobsedeerd door zeppelins, de grote luchtschepen die furore maakten aan het begin van de 20e eeuw. Maar door het grote ongeluk met de Hindenburg is de ontwikkeling van de zeppelin stilgezet. Tot de laatste jaren. Dorrington heeft enkele prototypes gemaakt van nieuwe types zeppelins, die veiliger en stabieler zijn dan hun voorgangers. Hij wil met deze zeppelins de bladerdekens van de oerwouden bestuderen. In Guyana gaat hij proefvliegen met een nieuwe zeppelin. Er rust op Dorrington’s schouder echter een zware last. Tien jaar daarvoor is namelijk bij eenzelfde soort project filmmaker Dieter Plage omgekomen als gevolg van een ongeluk met een door Dorrington ontworpen en geteste zeppelin. Hij gaat nog steeds gebukt onder schuldgevoelens en een trauma. Er is hem dus alles aan gelegen om het nieuwe project te laten slagen.

Commentaar

Filmmaker Werner Herzog is mee geweest op de reis en maakte een documentaire over het gebeuren rond Dr. Dorrington en zijn zeppelin, resulterend in The White Diamond. Herzog is een ervaren rot in het vak en maakt al meer dan veertig jaar speelfilms en – voornamelijk - documentaires, waaronder het bijzondere Grizzly Man uit 2005. Het oerwoud is ook geen vreemde voor hem, gezien zijn films Fitzcarraldo en Aguirre, The Wrath Of God, maar dat waren speelfilms. Herzog is een liefhebber van excentrieke personages en ook in The White Diamond is dat het geval. De film geeft een goed beeld van de filosofische dromer Graham Dorrington. Hij is al sinds z’n jeugd bezig met de luchtvaart en wilde graag astronaut worden. Maar door een ongeluk op z’n 16e met een zelfgebouwde raket moet hij een deel van z’n hand missen, waardoor een toekomst als astronaut niet meer mogelijk was. Vandaar dat hij zich toelegde op het ontwerpen van zeppelins. En met z’n nieuwste creatie ging hij de jungle van Guyana in. Dat is ook het hoofdthema van de film, maar Herzog wijkt (te) vaak af naar bijverhalen en losse beelden. Het verhaal van een filosoferend native persoon uit de jungle is op zich wel interessant, maar het vertraagd het originele verhaal, waardoor je als kijker regelmatig het gevoel krijgt dat het niet opschiet. Herzog is niet alleen maker van de film, maar hij stuurt ook het proces van het zeppelinproject. Zo is er een scène waarbij Herzog en Dorrington een meningsverschil hebben over de eerste vlucht van de zeppelin. Dorrington wil uit veiligheidsoverwegingen eerst in z’n eentje een vlucht maken, maar Herzog staat er op dat hij meegaat om te filmen. Je zou een discussie kunnen houden of een filmmaker zoveel invloed kan en mag hebben op het proces wat hij filmt. Maar bij vlagen is de film ook zeker aangrijpend. Als Dorrington het verhaal verteld van het ongeluk met filmmaker Dieter Plage krijg je een brok in de keel. Je merkt duidelijk dat hij nog dagelijks last heeft van herinneringen aan dat ongeluk. Het is voor hem te hopen dat het project slaagt, zodat hij misschien een punt kan zetten achter zijn trauma.
De film heeft zeker z’n momenten en de beelden van de zeppelin als het laag door het oerwoud zweeft zijn adembenemend, maar het is niet voldoende om te spreken van een echt sterke film.

Filmspecs

Regisseur

Werner Herzog

Acteurs

Medium: DVD
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 87 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Filmfreak Distributie
EAN: 9789058492630

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De documentaire staat in het originele beeldformaat van 1.78:1 anamorf op de DVD. Het grootste gedeelte is gedraaid met een HDV camera. De beelden vanuit de zeppelin zijn gefilmd op 16mm filmmateriaal. De kwaliteit is over het algemeen redelijk goed. De scherpte had zeker wat beter gekund. Het geheel heeft een licht softe indruk, maar nergens zo dat het storend wordt. Op enkele plekken met snelle bewegingen is aliasing zichtbaar. De kleuren zijn redelijk flets. Vooral bij een oerwoud verwacht je dat het groen van het scherm spat, maar dat gebeurt niet. Dat komt ook doordat er veel nevel hangt tussen de bomen, wat een wazige indruk geeft. Bovendien is alles gefilmd met natuurlijk licht, nergens zijn er kunstmatige lichtbronnen gebruikt. Het camerawerk is bij vlagen zeer indrukwekkend en dan met name dat van de zwevende zeppelin tussen de bomen en boven wateroppervlaktes. Voor de rest is het camerawerk dienend aan het verhaal.
Over het algemeen heeft de DVD een beeldkwaliteit die ruim voldoende is voor een dergelijke documentaire.
De film is verdeeld in een krappe 8 hoofdstukken, die niet rechtstreeks vanuit het menu te kiezen zijn. De optionele (witte) ondertiteling is wit, goed leesbaar en staat keurig geplaatst in beeld.

Geluidskwaliteit

De DVD bevat alleen een Dolby Digital 2.0 (448 kb/s) stereotrack. De film is gedraaid in M/S stereo geluid, waardoor – met uitzondering van de archiefbeelden – de hele film voorzien is van stereo geluid. Daar valt op dat onscreen dialogen de neiging hebben om naar het rechterkanaal door te slaan. Ook personen die links in beeld staan komen via het rechterkanaal tot je. De voice-over van Werner Herzog zelf zit wel keurig in het midden. Hij spreekt in het Engels, met een flink Duits accent. De geluiden van het oerwoud en een grote waterval zijn indrukwekkend. Het is jammer dat van de stilte in de vliegende zeppelin, waar het Dorrington onder meer om te doen was, geen goede indruk wordt gegeven, daar die shots met muziek zijn gevuld. Muziek overigens die behoorlijk abstract klinkt en zeker niet iedereen zal bekoren.

Extra's

Het menu bestaat uit een statisch scherm in 1.33:1 beeldformaat. Er is alleen een keuzemogelijkheid voor het aan/uitschakelen van de Nederlandse ondertiteling of het starten van de film. Verder bevat de DVD geen extra’s.

Conclusie

Dr. Graham Dorrington is luchtvaarttechnicus en ontwerpt zelf zeppelins. In Guyana gaat hij een nieuwe zeppelin testen om zo het bladerdek van oerwouden te kunnen onderzoeken. Hij draagt wel een last met zich mee, daar er ruim tien jaar daarvoor een dodelijk ongeluk is gebeurd tijdens een gelijkaardig project met een nieuwe zeppelin. The White Diamond is een bij vlagen aangrijpende en interessante documentaire, maar bevat ook scènes die weinig ter zake doen en de vaart uit de film halen. De beeldkwaliteit is goed, maar niet bijzonder. Het geluid bevat enkele eigenaardigheden die niet hadden gemoeten. En toch is The White Diamond een film die documentaireliefhebbers zeker zal aanspreken. De DVD is uitgegeven door Filmfreaks in de reeks IDFA’s Delicatessen, waarbij documentaires die in het verleden een succes waren tijden het IDFA documentairefestival in Amsterdam worden uitgebracht.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Filmfreak Distributie.

Lees meer

Laatste reacties

Henk Heideveld  |  01-08-2006

Delen zijn langdradig en lenen zich niet voor het herhaald bekijken van deze docu. Grizzly man is vele malen boeiender ook bij herhaald kijken. :? Werner Herz...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
4.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.