Pink Panther, The (2006)

Recensent:
Alexander de Mol
06-08-2006

Totaalbeoordeling:

4.6
DVD

Pink Panther, The (2006) (DVD)
Samenvatting

Yves Gluant (Jason Statham), de populaire coach van het Franse voetbalteam, wordt op het veld beroofd van de Pink Panther-diamant en vermoord. Wie is de dader? De jaloerse ex-minnaar van de vriendin van de coach? Weet deze vriendin, zangeres Xania (Beyoncé), meer dan ze zegt te weten? Hoofdinspecteur Dreyfus (Kevin Kline) geeft de klus aan Jacques Clouseau (Steve Martin) in de verwachting dat hij met zijn geklungel alle persaandacht trekt, zodat hij zelf in alle rust de moord kan oplossen. Om Clouseau goed in de gaten te kunnen houden krijgt Gilbert Ponton (Jean Reno) de opdracht om Clouseau te helpen en alles door te spelen aan Dreyfuss. Clouseau en Ponton struinen de wereld af op zoek naar de diamant. Ze stuiten op knappe dames, lastige douanebeambten, valstrikken, leugens èn hoofdinspecteur Dreyfus, die succes geroken heeft en de zaak weer in eigen handen wil nemen…

Commentaar

Velen met mij zullen enige twijfel hebben gehad over het idee dat de Pink Panther-franchise weer nieuw leven ingeblazen zou worden. Soms is het beter om zaken te laten rusten. Dat daarbij Steve Martin de rol van Clouseau zou gaan vertolken was voor mij eerlijk gezegd helemaal een groot risico. Helaas is mijn voorgevoel wat mij betreft bewaarheid geworden. Tenminste, als je deze film probeert te vergelijken met het origineel, waar de 2006 versie toch in zeker mate van is afgeleid, en de Clouseau-vertolking van Martin af gaat zetten tegen die van de geniale Sellers. The Pink Panther (2006) werd geregisseerd door Shawn Levy. Levy werkte eerder met Steve Martin samen aan het doorsnee Cheaper by the Dozen uit 2003. Regisseur Levy was eerder onder meer verantwoordelijk voor Big Fat Liar en Just Married en heeft dus wel enige ervaring op komedievlak.
Ik heb telkens het gevoel dat Jean Reno misschien een betere Clouseau geweest zou zijn. Hij lijkt ook meer op de getekende Clouseau en het accent is sowieso geloofwaardiger...de vraag is of hij een komedie als deze kan dragen. Maar goed, dat is verder niet relevant. Legendarisch – wat mij betreft – uit The Return of the Pink Panther en The Pink Panther Strikes Again zijn de stoeipartijen tussen Clouseau en Cato. Clouseau en Ponton wagen in The Pink Panther (2006) ook een poging (“Good one!”), maar dit haalt het niet bij de fratsen uit eerder genoemde films. Lichtpunt is de camouflageactie waarmee ze tijdens een groot feest ongezien het presidentieel paleis door manouevreren. De humor is ongekend flauw, beetje van de categorie Naked Gun, maar dat gold natuurlijk ook voor de humor in het origineel. Het verschil werd toen gemaakt door Peter Sellers, die aan de hand van regisseur Blake Edwards, het karakter Inspector Clouseau een prachtige invulling gaf. Sellers was Clouseau en omgekeerd. Steve Martin forceert zich in de rol van de Franse inspecteur en is door de combinatie van zijn eeuwige grijze coupe en het pseudo Franse snorretje gewoon net te veel een karikatuur en te weinig subtiel.
Aardige cameo voor de James Bond-fans overigens is die van Clive Owen als geheim agent 006. Owen was lange tijd in de race om de opvolger te worden van Pierce Brosnan als de wereldberoemde spion van MI-6. De rol ging uiteindelijk net aan zijn neus voorbij en werd opgeëist door Daniel Craig. De opmerking van Clouseau “You’re one shot away from the big time” was in die context natuurlijk erg scherp.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 89 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609041620

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • Featurettes
  • Audiocommentaar van regisseur Shawn Levy
  • Sleuth-Cams
  • Alternate opening title sequence
  • Muziekvideo: Beyoncé – Check on it
  • Exclusive Beyoncé Performance

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De transfer heeft een verhouding van 1.85:1 en is hiermee gelijk aan de originele beeldverhouding. In sommige scènes is lichte edge enhancement toegepast om de scherpte optisch wat te verhogen, maar over het algemeen maakt de transfer een zeer goede indruk. Contrast, kleurverzadiging en zwartniveau zijn erg goed en ook het schaduwdetail stelt zeker niet teleur. Gemiddeld genomen is de transfer echter van prima kwaliteit en zorgen de kleine minpunten nergens voor verstoring van het kijkplezier.

Geluidskwaliteit

Op de DVD hebben we de beschikking over een Dolby Digital 5.1 track (384 kbit/s). De muziek in de film maakt optimaal gebruik van alle kanalen. De surroundkanalen worden dan ook voornamelijk gebruikt voor een effectje hier en daar en voornamelijk voor ruimtelijkheid van de muziek in de film. De achterkanalen worden daarnaast aangewend ter ondersteuning van actiescènes en ambiance. Het LFE-kanaal wordt goed benut en blijft de film ondersteunen waar nodig, zonder al te agressief over te komen. De dialogen zijn goed verstaanbaar en komen netjes uit de centerspeaker. De mix klinkt helder en stelt zowel in de lage, als in de hoge tonen niet teleur.

Extra's

Audiocommentaar van regisseur Shawn Levy
Shawn Levy geeft zijn visie op de film en doet dit op een bijzonder levendige manier. Echter, de man lijdt wel wat aan zelfoverschatting. Het doet voor mijn gevoel voorkomen dat hij een pareltje van een komedie heeft afgeleverd. En dat is niet het geval. Neemt niet weg dat hij de film van een boeiend en informatief commentaar voorziet.

Deleted Scenes (24:03 min)
Deze feature bevat verwijderde scènes en langere versies van scènes die de film niet in die vorm gehaald hebben. De fragmenten zijn desgewenst te bekijken met commentaar van regisseur Shawn Levy. Persoonlijk vind ik het wel een must om uitleg te krijgen over het hoe en waarom van de scènes. De scène \'Clouseau has a bad flight\' is op zich grappig, maar nog meer een scène die in de Naked Gun zou passen vanwege de onzinnige gebeurtenissen om Clouseau heen in plaats van door hem veroorzaakt.

Featurettes
Onder dit item vinden we drie filmpjes met de nodige achtergrondinformatie.
- Cracking the Case (22:05 min) – deze feature handelt vooral over de rol van Steve Martin als Jacques Clouseau en licht toe dat hij Sellers niet wilde imiteren maar zijn eigen invulling wilde geven aan de inspecteur.
- Animated Trip (8:53 min) – in dit filmpje wordt de fraaie openingsanimatie in de schijnwerpers gezet. De makers hebben getracht de erfenis van Friz Freleng zo respectvol mogelijk te behandelen.
- Deconstructing the Panther (10:16 min) – in de laatste feature bespreken de production designer en de assistent regisseur met name de make-over van het Sorbonne universiteitsgebouw tot het presidentieel paleis voor de uitgebreide slotscène.

Sleuth-Cams
Een drietal filmpjes waarin ons een kijkje achter de schermen wordt gegund. Deze drie korte filmpjes geven een uitstekende indruk hoe het er op de set bij een film als deze aan toe gaat.
- “Killer” press-conference (5:22 min) – dit filmpje volgt de opname van de persconferentie waarin Clouseau door hoofdinspecteur Dreyfus wordt gepresenteerd aan de verzamelde pers.
- Soccer Set-up (6:55 min) – hierin zien we achter de schermen de voorbereiding van de opname van de moord op het voetbalveld. Ook hier valt, net als in de film zelf, op dat de figuranten die de internationals van Frankrijk voorstellen niet echt begenadigde voetballers zijn.
- Curtain Call (6:47 min) – Als laatste van de ‘Sleuth-Cams’ krijgen we inzicht in de opname van de scène waarin Clouseau een indringer achter de gordijnen in zijn kantoor aantreft.

Alternate opening title sequence (3:30 min)
De animatie is gemaakt door het Engelse bedrijf Nexus Productions. Deze feature is te bekijken met commentaar van regisseur Shawn Levy. Levy geeft in zijn commentaar toe dat deze scène geraffineerder is dan de huidige openingsscène en steekt zijn lof niet onder stoelen of banken. De animatie is dan ook geheel terecht gebruikt voor de intro van de DVD.

Muziekvideo: Beyoncé – Check on it (4:14 min)
Muziekvideo van Beyoncé Knowles die in de film de rol van Xania vertolkt. Het geluid is in Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s) en het beeld heeft een standaard verhouding van 1.33:1.

Exclusive Beyoncé Performance (4:34 min)
De uitgebreide opname van het optreden van Xania (Beyoncé) in het presidentieel paleis. Ook hier kunnen we de stem van Shawn Levy als optie selecteren. Hierin geeft hij aan dat Beyoncé als actrice nog kan leren maar een absolute prof is. Ze staat er meteen en er zijn maar weing extra takes nodig.

Trailers
De DVD wordt besloten met een collectie aan promotionele trailers.
- Cutting Edge: Going for Gold
- Open Season
- Yours, Mine & Ours
- Zathura
- The Adventures of Sharkboy and Lavagirl

Conclusie

Clouseau wordt ingezet om de moord op de Franse bondscoach Yves Gluant op te lossen en de ‘Pink Panther’ diamant, welke eigendom was van Gluant, terug te vinden. The Pink Panther (2006) komt bij lange na niet in de buurt van het origineel. Nu ben ik geen fan van de acteur Steve Martin, dat speelt overigens ook wel mee. Steve Martin forceert zich in de rol van de Franse inspecteur en is door de combinatie van zijn eeuwige grijze coupe en het pseudo Franse snorretje gewoon net te veel een karikatuur en weinig subtiel. Beyoncé Knowles oogt fris en fruitig als de wulpse zangeres Xania.
The Pink Panther (2006) is een luchtige slapstickfilm geworden die zichzelf gelukkig zeker niet serieus neemt. De impact die de film (eventueel) op de lachspieren heeft zal geheel en al afhangen van de situatie waarin je verkeert. Bij tijd en wijlen kon ik wel lachen om enkele grappen, maar meest van de tijd kwam de flauwe humor niet echt door. Nu moet gezegd dat de visuele grappen in de originele Pink Panther-films de categorie flauwe humor ook niet ontstegen, het was Sellers die het verschil maakte.
De uitvoering van de DVD, waarvan de keepcase voor de gelegenheid in zuurstokroze is uitgevoerd, is prima. Een zeer acceptabele beeldkwaliteit, een toereikende geluidservaring en een behoorlijke dosis aan extra’s voor een 1-disc uitgave maken de schijf op zich aanschafwaardig.

Laatste reacties

Yvonne  |  23-09-2009

ik heb het niet met elkaar vergeleken. dan valt het best mee.. of het komt omdat ik de vorige films wel heel leuk vond maar deze toch meer van deze tijd is.
Lees meer >

Richard B.  |  23-07-2009

Deze film is een schande en de makers ervan zouden zich moeten schamen. Dat er nog een sequel is gemaakt is helemaal het toppunt. Het is een regelrechte verkra...
Lees meer >

Aloys  |  13-08-2006

Één van de slechtste films die ik heb gezien..
Lees meer >

Henk Heideveld  |  10-08-2006

Voor mij "ver" bendeden de maat. :cry: :cry:
Lees meer >

TheGodfather  |  09-08-2006

Ik negeer deze film gewoon evenals zij op handen zijnde vervolg. Achterlijke remakes ook. zelfde voor mij :D
Lees meer >

Roy Langeveld  |  08-08-2006

Peter Sellers IS gewoon inspecteur Clouseau. Met zijn fenomenale timing en talent voor bizarre types wist hij zelfs de wat flauwe grappen probleemloos in te kop...
Lees meer >

chimera01  |  07-08-2006

Ik negeer deze film gewoon evenals zij op handen zijnde vervolg. Achterlijke remakes ook.
Lees meer >

jeanreno  |  07-08-2006

Normaalgesproken koop ik alles waar Jean Reno in meespeelt, maar ik ben bang dat dit de eerste film wordt die ik in de winkel laat staan. Nog niet eens zo zeer ...
Lees meer >

Zoolander  |  06-08-2006

en nog een reden om hem niet te kijken is dat R&B steretje, wat wordt ik daar ziek van, iedereen denkt tegenwoordig dat ie acteren kan. Acteren kan ze totaal...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  06-08-2006

Peter Sellers rules 8)
Lees meer >

jasmin1  |  06-08-2006

Lijkt me nou écht geen ene bal aan en ik weiger hem gewoon te kijken. Steve Martin als Clouseau is gewoon NOT DONE! :nono: I rest my case.... ik ben het h...
Lees meer >

Zoolander  |  06-08-2006

Voor degenen die het origineel niet kennen of de film in ieder geval niet tot cult status hebben verheven, biedt deze film anderhalf uur prima vermaak van het l...
Lees meer >

The Scratcher  |  06-08-2006

Lijkt me nou écht geen ene bal aan en ik weiger hem gewoon te kijken. Steve Martin als Clouseau is gewoon NOT DONE! :nono: I rest my case....
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
4.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 39
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.