Pitch Black

Recensent:
Paul Ranft
27-06-2001

Totaalbeoordeling:

6
DVD

Pitch Black (DVD)
Samenvatting

In de film Pitch Black word je als kijker geconfronteerd met een ruimteschip dat getroffen wordt door stukken van een voorbij razende komeet. Het ruimteschip dat een hoeveelheid passagiers vervoert stort neer op een nabije planeet ondanks de verwoede pogingen van stuurvrouw Fry (Radha Mitchell) om een crash te voorkomen. Bij de crash komt het merendeel van de passagiers om het leven. De overlevenden gaan op de dorre en uiterst hete planeet op zoek naar water. In de groep bevindt zich de veroordeelde gevangene Riddick (Vin Diesel) die op een gegeven moment weet te ontsnappen en daardoor een bedreiging vormt voor de anderen. Tijdens de zoektocht ontdekt de groep een verlaten mijnbouw kampement en aldaar komen ze tot de ontdekking dat de planeet drie zonnen heeft en dat een “normale” dag 22 jaar duurt voordat het nacht wordt. Het blijkt dat de 22 jaar bijna zijn verstreken en dat de nacht zich zal gaan aankondigen met alle verschrikkingen van dien. Honderden vliegende monsters komen te voorschijn die alleen in het donker kunnen leven. Dan blijkt Riddick over een speciale “gave” te beschikken. Kan hij samen met Fry en de anderen ontsnappen aan de duivelse monsters?

Commentaar

Pitch Black is een SciFi – horror film met een mager plot. De karakters in de film worden niet uitgediept maar dat is op zich ook niet zo belangrijk in een film van dit genre. Het gaat uiteindelijk om de suspense. Het begin van de film is enigzins langdradig maar zodra de nacht valt en de monsters aan bod komen komt de vaart er goed in. De film zit boordevol special effects die zeker de moeite van het bekijken waard zijn.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2000
Speelduur: 104 min
Verpakking: Scanavo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609749922

Extra's

  • Trailer
  • Production Notes
  • Trailers (2x)
  • Audio Commentaar (2x)
  • Featurette On The Making Of Pitch Black (5 min)
  • Raveworld Pitch Black Event (20 min)
  • Cast and Filmmakers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het anamorfe vastgelegde beeld op de DVD is van meer dan goede kwaliteit en heeft een aspect ratio (beeldverhouding) van 2.35:1 met een bitrate van 7.32 Mb/sec. Het videogedeelte kan feitelijk in twee gedeelten gesplitst worden. De beelden in het donker en de beelden in het licht. Een mysterieuze sfeer is gecreëerd door veel scenes in een wit-zilver-blauw achtige kleursetting weer te geven (zie voorbeeld). Dit effect is verkregen door het bleekproces, dat tijdens de ontwikkeling van de film deel uitmaakt om de kleuren te activeren en te verbeteren, over te slaan. Dit proces wordt “skip bleaching” genoemd. De regisseur (David Twohy - The Arrival) heeft ervoor gekozen om het bleekproces over te slaan bij alle opnames die buiten in de open lucht hebben plaatsgevonden. Het effect dat hij daarmee heeft bereikt is dat het lijkt alsof er een overvloed aan licht op de planeet is, dat door de drie zonnen wordt uitgestraald. De gepresenteerde kleuren zijn in deze beelden dan ook flets maar dit wordt niet veroorzaakt door de transfer. Een jammerlijke fout in de film zelf is dat de regisseur geen rekening heeft gehouden met het feit dat een object dat belicht wordt vanuit meerdere invalshoeken (de zonnen in dit geval) meerdere schaduwen zou moeten hebben. Het niet al te hoge contrast in het eerste gedeelte van de film is absoluut niet minder geworden door de transfer. Nogmaals dit is met opzet door de regisseur als zodanig bedoeld en heeft niets te maken met de kwaliteit van de transfer. Hetzelfde geldt min of meer voor de beeldscherpte, echter hier zien we in sommige scenes “chroma keying” effecten (green screen editing) die reeds in de printmaster aanwezig waren ten tijde van de transfer. Dit effect lijkt veel op een vorm van edge-enhancement maar is het niet. Het tweede gedeelte van de film, waarin een totale zonsverduistering optreedt, heeft een diep zwart karakter waarbij de focus van het onderwerp dat in beeld wordt gebracht toch heel goed belicht is. De transfer van dit gedeelte van het video is op dit punt erg goed verzorgd want het zwart is mooi egaal met voldoende schaduwdetail. Het beeld is messcherp en zelfs in de donkerste scenes is het contrast uitstekend. In een aantal donkere scenes is een kleine hoeveelheid grain waar te nemen maar dit is voor het totaalbeeld niet hinderlijk De DVD heeft een dubbellaags layer (DVD-9) en is ingedeeld in 18 hoofdstukken. De overgang van de eerste naar de tweede laag is prima gemaskeerd en vrijwel niet waar te nemen. De Nederlandse ondertiteling is desgewenst in of uit te schakelen.

Geluidskwaliteit

We krijgen “slechts” een DD 5.1 track met een bitrate van 384 Kbps op deze DVD. Ondanks deze lage bitrate komt het geluid heel dynamisch over en klinkt daardoor erg goed in het gehoor. De aansturing van de kanalen vindt discreet plaats waarin de dialoog zuiver en goed in het midden gepositioneerd is. De geluidseffecten worden agressief in split-surround weergegeven. De lage tonen via het LFE (.1) kanaal zijn nadrukkelijk aanwezig en prima in balans met de rest van het geluid. Prima geluid.

Extra's

Tegenwoordig zien we dat steeds meer en meer producenten er voor kiezen om een commentaar track op de DVD te plaatsen. Bij Pitch Black krijgen we er zelfs twee die via het bonusmenu zijn in te schakelen. Het eerste audio commentaar is van de regisseur en de acteurs Vin Diesel en Cole Hauser en geeft veel achtergrondinformatie omtrent de shoot en de productie van de film. Op de tweede commentaartrack horen we de David Twohy (regisseur), Peter Engelman (producer) en Peter Chiang (special effects) met name praten over de technische details van het tot stand komen van de film. Het geluidsniveau van beide commentaar tracks is te laag opgenomen in verhouding met het geluid van de film waardoor de gesproken tekst moelijk is te volgen. Daarbij is het geluid van beide commentaar tracks ruim 3 dB lager in niveau dan dat van de DD 5.1 track Dit betekent dat het volume van de versterker hoger ingesteld moet worden en dit is nogal hinderlijk als je schakelt tussen de diverse audio en commentaar tracks. In tegenstelling tot de eerste commentaartrack is de tweede beter te verstaan omdat er gewoonweg meer in gesproken wordt. Beide tracks zijn overigens zeer informatief en helaas niet voorzien van ondertiteling. Naast een tweetal trailers die aan elkaar gemonteerd zijn is er een behind the scenes featurette die ongeveer vijf minuten duurt. Deze featurette is vastgelegd in de aspect ratio 4:3 met DD 2.0 (192 Kpbs) geluid. De ondertitels zijn in het Engels en in het Duits! Waarom nu de Nederlandse ondertiteling ontbreekt is niet geheel duidelijk? Op de DVD is additionele informatie te vinden in de vorm van de “Production Notes” en de filmografie van een aantal medewerkers aan de film. Als laatste extra is een 20 minuten durende rave special vastgelegd. Hierin worden beelden getoond van rave parties die waren georganiseerd om de film te promoten. De vastgelegde beelden zijn op raveworld.com getoond. Nu zijn deze beelden dan vastgelegd op deze DVD. Het beeldformaat van deze special is 4:3 en is voorzien van geluid in DD 2.0 formaat (192 Kbps) waarbij het meeste geluid via het front- en centerkanaal wordt weergegeven. Persoonlijk vind ik deze extra bijzonder matig en eentonig.
Al met al zijn de extra’s niet onaardig maar zeker niet geweldig. Dit wordt mede veroorzaakt door de kwaliteit hoe een en ander op de DVD is vastgelegd.

Conclusie

Pitch Black is een film die je gewoon een keer moet zien. Alleen al vanwege de speciale manier waarop het uiteindelijke beeld tot stand is gekomen is bijzonder. Nimmer heb ik een film gezien waarin het skip bleach proces zo gedetailleerd is toegepast. Daarbij is het beeld prima op de DVD vastgelegd. Het geluid bij deze DVD is meer dan goed en zorgt voor een prima ambiance. Ondanks de commentaar tracks vallen de extra’s ietwat tegen wat wordt veroorzaakt door de kwaliteit. Duidelijk had de producent hier meer aandacht aan moeten besteden.
De conclusie is dat in zijn geheel genomen deze DVD als aanrader beschouwd kan worden en dat de film het best met een zak popcorn bekeken kan worden.

Laatste reacties

Ron-G  |  02-10-2009

Moet als eerste mijn mening herzien als ik lees wat ik lees wat ik 2 jaar geleden geschreven heb, heb wel afgewacht wie gewonnen heeft en sinds een dik half jaa...
Lees meer >

Ron-G  |  22-12-2007

De dvd was al goed, maar de fans van deze film kan ik de HD DVD ook erg aanbevelen. Een hele mooie transfer heeft ie, waarin de kleuren nog mooier tot hun recht...
Lees meer >

Richard B.  |  21-12-2007

De dvd was al goed, maar de fans van deze film kan ik de HD DVD ook erg aanbevelen. Een hele mooie transfer heeft ie, waarin de kleuren nog mooier tot hun recht...
Lees meer >

intexor  |  28-08-2006

Ik heb deze film niet zo lang geleden voor de eerste keer gezien en hoewel science-fiction over het algemeen niet zo mijn ding is vanaf dat het de omvang krijgt...
Lees meer >

Richard B.  |  27-08-2006

"It looks safe" Deze term doet het trouwens iedere keer weer geweldig als ik met vrienden coop Halo of Ghost Recon speel. :lol:
Lees meer >

Richard B.  |  28-04-2006

Wel jammer dat ze er een vervolg op gemaakt hebben. ;)
Lees meer >

Bas Hokke  |  12-01-2005

gisteren deze film gezien, vond hem stukken beter dan ik had verwacht; met name de kleuren filters vond ik erg mooi
Lees meer >

nova6666  |  09-12-2004

Ik ben geen van Diesel fan maar vond hem hier wel cool. Was erg verrast door deze film en heb hem maar aangeschaft voor 7,99 bij MM!
Lees meer >

pieter bond  |  22-11-2004

Daarjuist gezien.Leuke Popcornfilm met een goede Diesel.Diesel maakt de film redelijk goed door zijn coole stem en ogen Film blijft altijd heel spannend en d...
Lees meer >

Ron-G  |  09-11-2004

Tja zo zie je maar Wizz-Art, smaken verschillen ik vind het echt een topper, zou misschien als ik hem nog een keer gezien heb zomaar mijn top 20 kunnen binnensl...
Lees meer >

Wizz-Art  |  08-11-2004

Ik vond hem ontzettend saai en hij kon me echt niet boeien, maar ik zal wel de enige zijn als ik de rest van de reacties zo heb gelezen :wink:
Lees meer >

Ron-G  |  08-11-2004

Heb net deze film gezien en ik vind het aanwinst voor mijn collectie, heb lekker genoten van de geweldige sfeer in deze film. En van Diesel met zijn ijzige s...
Lees meer >

Rickje  |  05-09-2004

Topfilm met een goed verhaal..toch naar mijn mening 1 v/d beste Science-Fiction films die ik tot nu toe heb gezien :wink:
Lees meer >

Swanski  |  04-09-2004

best leuk en op het begin na, veel te druk en hectisch (is waarschijnlijk ook bedoeld, maar maakt het nog geen goed begin) veel amusement... de meeste acteur...
Lees meer >

Richard B.  |  08-07-2004

"It looks safe" Da's een van mijn favo quotes uit een film van de laatste 10 jaar. :wink: Verder is het gewoon een dijk van een film. Alien eat your hea...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 86
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.