Minotaur

Recensent:
Wilbert Rietman
27-09-2006

Totaalbeoordeling:

4.5
DVD

Minotaur (DVD)
Samenvatting

De legende van de Minotaurus is voor deze film in een ander jasje gestoken. In plaats van een Grieks verhaal, is deze vertelling gesitueerd in een prehistorische, Germaanse setting. Het begint allemaal in een dorp waar Cyrnan (Rutger Hauer) dorpshoofd is. Dit dorp draagt een gruwelijke vloek. Iedere vijf jaar worden er acht jongeren opgehaald om naar een eiland gebracht te worden. Eenmaal op dit eiland worden ze in de catacomben van een tempel, onder leiding van Deucalion (Tony Todd), toegelaten. In deze catacomben, die een labyrint vormen, leeft de legendarische Minotaurus. Dit wezen is een monsterlijke God, geboren uit een vrouw die sex had met een stier. Eén van de kinderen op het eiland is Theo (Tom Hardy), de zoon van Cyrnan. Hij hoopt in het labyrint zijn doodgewaande geliefde terug te vinden. Theo en de andere jongeren zijn dus nog niet van plan hun leven op te geven en vechten dapper tegen de Minotaurus, maar zijn de verhalen over hem wel waar?

Commentaar

Er zijn B-films van het vermakelijke soort en B-films die met recht die titel dragen en Minotaur is zo’n film. De actie die de film biedt zijn niet spectaculair, de decors van slechte kwaliteit, de CGI niet natuurlijk en het acteerwerk bij tijd en wijle tenenkrommend. Tel hierbij een slap verhaal vol onwaarschijnlijkheden, rare plottwists en een slecht einde op en het resultaat is een typische film die nogal laat op de avond op een doordeweekse dag wordt uitgezonden op televisie. Hoe interessant de Griekse legende van de Minotaurus ook is, deze film laat er niets van heel. De “stier” ziet er niet uit zoals in je verbeelding (het menselijke aspect is totaal verdwenen) en ook de setting is veranderd. Eigenlijk is alleen het basisgegeven van de Minotaurus heel gelaten. Hiermee is voor de groep geïnteresseerden voor het ware verhaal de film al een absolute no. Ook de fans van onze eigen Rutger Hauer komen er bekaaid vanaf. Als de beste man 15 minuten in beeld is, is dat nog lang. Zonde, want er had zeker meer ingezeten in deze film met deze cast (waaronder Candyman’s Tony Todd) en met dit budget. Wat overblijft is feitelijk bijna een mislukkeling die zich ideaal leent voor een avondje actiefilms met het verstand op nul.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Horror
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 88 min
Verpakking: Steelbook
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664035054

Extra's

  • Trailer
  • Liner Notes
  • Also or Soon Available
  • Counting Location
  • Building Minotaur
  • Photo Galley

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Qua beeld heeft Dutch FilmWorks de originele verhouding van 1.78:1 (dit is althans de originele verhouding voor TV aangezien dit een ‘direct-to-DVD’-release betreft, er bestaat een bioscooprelease met de verhouding 1.85:1) intact gelaten en staat het anamorf op de schijf. Het beeld is behoorlijk te noemen, al bevat het beeld redelijk veel grain. Ook is er in lichte mate edge enhancement toegepast. De film speelt zich voornamelijk af in het donker, maar toch blijft alles goed helder en duidelijk zichtbaar. De donkere scènes hebben overigens een blauwachtige gloed, de scènes in de tempel een goudkleurige. Echte grove beschadigingen zijn niet te zien, wat ook niet nodig is voor een recente film. Door de flitsende cameravoering lijkt het beeld soms onrustig en ook zijn er soms compressieblokken waar te nemen. De hoofdstukindeling is in 13 delen wat krap is voor een film van 88 minuten. De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk leesbaar en wit van kleur, maar staat te hoog in het beeld.

Geluidskwaliteit

Qua geluid krijgen we zowel een Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) als een DTS 5.1 (784 kbit/s) track voorgeschoteld (allebei origineel Engelstalig), waarbij de laatste een fractie voller klinkt als de andere. Er moet gezegd worden dat de DVD over een zeer goed en lekker agressief geluid beschikt, waarbij de dialogen altijd uitstekend te volgen zijn en netjes uit de centerspeaker komen. De bombastische muziek en bijgeluiden komen uit de voorste speakers, waarbij ze ondersteuning krijgen van de achterste, daarmee zorgend voor een ruimtelijk gevoel. Ook het LFE kanaal draagt zijn steentje bij met name bij de actiescènes. Een prima soundtrack waar weinig op te merken valt.

Extra's

Deze ‘The Special 2 Disc Edition’ bestaat uit, zoals de titel doet vermoeden, 2 disks. Op disk 1 is de film te vinden samen met enkele promotionele trailers. Op disk 2 staan de (allemaal Nederlands ondertitelde) extra’s zoals hieronder beschreven.

Counting Locations (20:07 min.)
Een nogal saaie en door een camcorder gefilmd stukje extra die verdeeld is in twee stukken (en zo ook te kiezen vanuit het menu): Outdoor Locations en Indoor Locations. Hier is men locaties aan het uitzoeken voor de film en soms hoor je commentaar op de locatie van degene die aan het filmen is. Dit alles gepresenteerd in de verhouding 1.33:1 en een Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s) track.

Building Minotaur (40:16 min.)
Vergelijkbaar met Counting Locations, maar nu over het bouwen van het monster, het labyrint en de tempel. Ook deze feature is verdeeld in drie stukken en vanuit het menu kan er gekozen worden om de hele film of één van die drie stukken apart te bekijken. De drie gedeeltes zijn: Building the Monster, Building the Labyrinth en Building the Set. Ook hier heft het beeld de verhouding 1.33:1 en bestaat het geluid uit een Engelstalige Dolby Digital 2.0 track met een bitrate van 224 kbit/s).

Trailer (2:03 min.)
De trailer van de film met een beeldverhouding van 1.78:1 niet anamorf en het geluid is een Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s) track.

Liner Notes
Negen pagina’s geschreven informatie over de film in het Nederlands. Beeldverhouding hier is 1.78:1 anamorf. Achtergrondgeluid is er niet.

Photo Gallery
Een tiental foto’s uit de film zonder achtergrondmuziek (en toegevoegde waarde). Ook hier weer een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf

Also or Soon Available
Vanaf hier de keuze om vijf trailers te bekijken van andere releases van Dutch FilmWorks.

Conclusie

Sommige films krijgen amper een release in de bioscoop en verschijnen direct op DVD. Minotaur is één van die films en terecht. De film lapt de originele legende van de Minotaurus aan zijn laars en dat komt de film niet ten goede. Wat overblijft is een slecht geacteerd verhaal boordevol onlogica en mindere special effects. Typisch een film om lekker tussendoor te kijken en het slechts bij één keer te laten. Technisch gezien zit deze DVD top in elkaar al laten de extra’s te wensen over. Liefhebbers van dit genre doen er beter aan Red Sonja of The Sword and The Sorcerer nog eens op te zetten.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Philippe  |  29-09-2006

Ik als hopelijk toekomstig filmrecensent: afkraken is nooit helemaal eerlijk, als figurant weet ik dat er zo ontzettend veel passie bij alle producties komt kij...
Lees meer >

detulp050  |  29-09-2006

Ik als hopelijk toekomstig filmrecensent: afkraken is nooit helemaal eerlijk, als figurant weet ik dat er zo ontzettend veel passie bij alle producties komt kij...
Lees meer >

Wilbert Rietman  |  28-09-2006

Ik als hopelijk toekomstig filmrecensent: afkraken is nooit helemaal eerlijk, als figurant weet ik dat er zo ontzettend veel passie bij alle producties komt kij...
Lees meer >

Coen P.  |  27-09-2006

Ik als hopelijk toekomstig filmrecensent: afkraken is nooit helemaal eerlijk, als figurant weet ik dat er zo ontzettend veel passie bij alle producties komt kij...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  27-09-2006

Ik als hopelijk toekomstig filmrecensent: afkraken is nooit helemaal eerlijk, als figurant weet ik dat er zo ontzettend veel passie bij alle producties komt kij...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
3.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 26
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.