Save The Last Dance (SCE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
09-10-2006

Totaalbeoordeling:

5.5
DVD

Save The Last Dance (SCE) (DVD)
Samenvatting

Sara (Julia Stiles) woont samen met haar moeder en heeft maar één grote droom: ballerina worden. Als zij auditie doet voor Julliard, de balletschool waar ze graag naar toe wil, komt haar moeder bij een verkeersongeval om het leven komt. Vanaf dat moment wil Sara niet meer dansen. Ze trekt in bij haar vader (Terry Kinney). Die woont in een overwegend zwarte buurt in Chicago, waar ze zich in eerste instantie niet op haar gemak voelt. Op school raakt ze bevriend met een zwart meisje Chenille (Kerry Washington). Hierdoor komt ze in contact met Chenilles broer Derek (Sean Patrick Thomas), die ook bij Sara in de klas zit. Derek heeft ook een droom, dokter worden. Hij wil zich onttrekken aan het uitzichtloze en gewelddadige milieu waartoe zijn goede vriend Malakai (Fedro Star) nog wel behoort. Sara gaat met Chenille en Derek naar een dansavond. Maar het dansen van de hiphop is toch wat anders dan ballet. Derek leert Sara op een andere manier te dansen. Een romance is geboren, maar gaandeweg komt de relatie onder druk te staan door vooroordelen van vrienden en familie. Samen gaan ze de confrontatie aan om hun droom te verwezenlijken.

Commentaar

Save The Last Dance is een mooi verfilmd drama, gebaseerd op een verhaal van Duane Adler. Een drama waar het verwezenlijken van je droom centraal in staat. Maar ook een film over een ‘onmogelijke’ relatie; een relatie tussen twee mensen met een totaal verschillende achtergrond en verschillende huidskleur. Een onderwerp dat in films minder aandacht krijgt, maar in deze film wordt daar op een mooie wijze mee omgegaan. De muziek en dans zorgen voor de nodige plezierige afleiding in het spanningsveld van de ‘onmogelijke relatie’. Regisseur Thomas Carter heeft een goede balans tussen de relationele spanningen en dans en muziek gevonden, waardoor de film boeiend blijft. De goede acteerprestaties helpen hier zeker bij. De film heeft iets weg van een moderne West Side Story. Uit het commentaar van de regisseur (zie extra’s) blijkt dat veel scènes zijn gesneuveld in de uiteindelijke versie. Toch jammer, want vooral de groeiende relatie tussen Sara en haar vader blijft hierdoor erg op de achtergrond. De gebruikte muziek klinkt lekker en de goede combinatie met de choreografie maakt dat je bijna niet rustig in je stoel kunt blijven zitten. De film is gemaakt in samenwerking met MTV. In 2001 heeft de film enkele MTV Movie Awards gewonnen.

Ruim vier jaar na de eerste release en het vervolg Save the Last Dance 2 in aantocht, brengt Paramount de film opnieuw uit, nu als een Special Collector’s Edition. Wat biedt deze versie meer in vergelijking met de vorige release en is een hernieuwde aanschaf het overwegen waard. Lees hieronder verder. Onze recensie van de voorgaande release kun je hier nog eens nalezen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2000
Speelduur: 108 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Tsjechisch
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865552803

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Audiocommentaar
  • The Writers' Story
  • What It Takes
  • Making of Save the Last Dance
  • Save the Last Dance - A Retrospective
  • Sneak Peek at Save the Last Dance 2

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 1.85:1. De film staat met een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op de DVD, wat een marginaal verlies aan beeld betekent. Door de overscan van de televisie zal dit verschil niet eens opvallen. De originele release had een zeer goede beeldkwaliteit. De transfer van deze nieuwe release is voor zover we kunnen beoordelen identiek aan die van voorgaande release. Enige verschil is dat de gemiddelde bitrate van deze nieuwe uitgave iets lager ligt. Het resultaat is nog steeds een zeer fraai beeld. Kleuren ogen natuurlijk en zijn goed verzadigd. Zowel de scherpte van het beeld als de detaillering zijn prima. Het contrast en het zwartniveau zijn ook zeer goed, waarbij de details in de vele avondopnames goed te onderscheiden blijven. Het is nog een relatief nieuwe film, dus het beeld is vrij van ongerechtigheden. In lichte mate is beeldruis aanwezig en is edge enhancement toegepast. De film is wederom verdeeld in 18 tracks. De laagwisseling ligt tussen twee scènes en is nauwelijks waarneembaar. De ondertiteling (wit) is duidelijk en is vergeleken bij de oude release minder helder, wat aangenamer is. Wel staat de ondertiteling nog steeds te hoog onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Op audiogebied is niets veranderd ten opzicht van de vorige release. De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. Met een prima dynamiek komt de soundtrack uit de speakers. De nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorkanalen, maar de achterkanalen worden in split-surround (stereo) gebruikt voor de omgevingsgeluiden en ruimtelijkheid van de muziek. Hierdoor ontstaat een mooie, ruimtelijke soundtrack. Het laag is goed strak, waarbij passend gebruik wordt gemaakt van de subwoofer voor die lekker ritmische dreun in de muziek. De dialogen blijven te allen tijde goed hoorbaar en komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker.

Extra's

De belangrijkste verschillen zitten in de extra’s, die nu nog iets uitgebreider zijn. De nieuwe geanimeerde breedbeeld menu’s zijn voorzien van achtergrondgeluid.

Extra’s die nieuw zijn

The Writers’ Story (13 min)
Is ook een soort making-of featurette. Via interviews leer je meer over het verhaal, de verfilming ervan en de acteurs die de hoofdkarakters spelen. Uiteraard afgewisseld met veel filmfragmenten.

In Step: The Choreographers’ Story (6 min)
Korte featurette waarin je ziet hoe de acteurs de dansbewegingen leren en ‘cool’ leren te bewegen.

What It Takes (5½ min)
Featurette met aandacht voor het lange pad van succes voor een professionele danser.

Sneak Peek at Save the Last Dance 2 (2½ min)
Korte promotionele featurette over Save the Last Dance 2, waarin de rol van Sara dan wordt gespeeld door Izabella Miko.

Save the Last Dance 2 Trailer (2 min)
Promotietrailer voor het vervolg.

Extra’s die van de vorige release zijn overgenomen

Commentary by director Thomas Carter
Regisseur Thomas Carter geeft uitstekend commentaar op zijn film met veel ‘inside’ informatie. Uit het commentaar blijkt in ieder geval dat de speelduur van de film oorspronkelijk nog langer was, maar dat de film omwille van de snelheid is ingekort. Met Engelse ondertiteling.

Deleted Scenes (5½ min)
Met keuze uit twee niet gebruikte scènes. Op de voorgaande release stonden vier niet gebruikte scènes, dus je mist er hier twee. Geen uitleg waarom ze niet gebruikt zijn. De beeldkwaliteit is uitstekend en van sommige scènes is het echt jammer dat ze er uit gevallen zijn.

The Making of Save The Last Dance (20 min)
Een promotionele ‘making of’ documentaire met beelden achter de schermen en interviews met cast en crewleden. Afgewisseld met veel filmfragmenten.

Save the Last Dance - A Retrospective (12½ min)
Retrospective zou betekenen een terugblik op het maken van de film. Maar dat is hier niet echt het geval. Dit deel bestaat uit interviewfragmenten met cast en crew opgenomen tijdens het maken van de film en tijdens persbijeenkomsten kort na release van de film. Op de vorige release bekend als Cast and crew interviews.

De Crazy music video by K-Ci and Jo Jo en de Theatrical Trailer zijn de extra’s die niet overgenomen zijn op deze nieuwe uitgave.

Conclusie

Save the Last Dance is een sfeervol verfilmd drama, waarin het verwezenlijken van je droom centraal staat. De muziek en dans zorgen voor de nodige plezierige afleiding in het spanningsveld van een ‘onmogelijke relatie’. De hoofdrollen worden prima gespeeld door Julia Stiles en Sean Patrick Thomas. Paramount heeft de film als Special Collector’s Edition opnieuw op DVD uitgebracht. De kwaliteit van beeld en geluid is ongewijzigd gebleven. Aan de al goede extra’s zijn enkele nieuwe extra’s toegevoegd. De film blijft een aanrader. Deze release biedt te weinig nieuws om tot vervanging over te gaan. Had je de film nog niet, dan heeft deze nieuwe release uiteraard de voorkeur.

Laatste reacties

zetmoon  |  11-10-2006

De spijker op z'n kop! Dat laatste gebeurt namelijk vrijwel altijd! Vrijwel alle 1.85:1 films worden gefilmd in 1.37:1 (en niet 4:3 of 1.33:1) Echt waar ...
Lees meer >

slindenau  |  10-10-2006

Meer info over de beeldformaten: http://www.dvd.nl/achtergrond.php?id=6 Nu graag weer on-topic over deze DVD release ;-) Joh, die ken ik wel hoor ;). M...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  10-10-2006

De spijker op z'n kop! Dat laatste gebeurt namelijk vrijwel altijd! Vrijwel alle 1.85:1 films worden gefilmd in 1.37:1 (en niet 4:3 of 1.33:1) Echt waar ...
Lees meer >

slindenau  |  10-10-2006

De spijker op z'n kop! Dat laatste gebeurt namelijk vrijwel altijd! Vrijwel alle 1.85:1 films worden gefilmd in 1.37:1 (en niet 4:3 of 1.33:1) Echt waar ...
Lees meer >

zetmoon  |  10-10-2006

"Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 1.85:1. De film staat met een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op de DVD, wat een marginaal verli...
Lees meer >

slindenau  |  10-10-2006

"Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 1.85:1. De film staat met een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op de DVD, wat een marginaal verli...
Lees meer >

zetmoon  |  10-10-2006

"Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 1.85:1. De film staat met een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op de DVD, wat een marginaal verli...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  09-10-2006

Erg leuke film, heb zelf de vorige uitgave en het is idd niet de moeite waard om hem te vervangen. Zeker niet omdat het beeld en het geluid hetzelfde is gebleve...
Lees meer >

Sneaker  |  09-10-2006

Mooi, had hem nog niet. Voor een mooi prijsje koop ik deze dan wel. Ik vond de film erg vermakelijk.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
3.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.