Little Mermaid, The / De Kleine Zeemeermin (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
15-10-2006

Totaalbeoordeling:

9
DVD

Little Mermaid, The / De Kleine Zeemeermin (SE) (DVD)
Samenvatting

Diep in de zee onder water ligt het Koninkrijk van koning Triton. Hij heeft zeven dochters, waarbij zijn hart en zorgen vooral uitgaan naar de jongste van allemaal, Ariel. Ariel is betoverend mooi, heeft een prachtige stem, maar is ook ondeugend avontuurlijk ingesteld. Ze is razend nieuwsgierig naar de echte mensenwereld. Wat zou ze dáár graag een kijkje willen nemen. Samen met haar vriendje, de beetje verlegen en volgzame vis Botje, is ze niet meer te houden als een groot schip aan de horizon verschijnt. Daar ziet ze een knappe jongeman, prins Erik. Door een enorme storm kapseist het schip, waarbij Ariel Erik redt van de verdrinkingsdood. Wanneer Erik zijn ogen opendoet en de mooie Ariel met haar betoverende stem ziet en hoort, is hij op slag verliefd. Koning Triton is inmiddels achter de voorliefde voor de mensenwereld van zijn dochter gekomen en ontsteekt in furieuze woede. En nu ziet de zeeheks Ursula, die er op uit is om de macht in Triton’s koninkrijk over te
nemen, haar kans schoon. Ursula biedt Ariel aan een mens te worden zodat zij haar prins kan ontmoeten. Als tegenprestatie moet zijn haar stem aan Ursula geven. En als Erik haar niet binnen drie dagen kust, dan zal Ariel belanden in het schimmenrijk van Ursula. Ariel\'s droom verandert in een race tegen de klok waarin zij moet proberen de liefde van prins Erik te winnen en zelfs uiteindelijk het koninkrijk van haar vader moet zien te redden.

Commentaar

Begin jaren negentig scoorde Disney na lange tijd weer grote successen met haar tekenfilm klassiekers. Deze succesreeks begon min of meer in 1989 met de tekenfilm The Little Mermaid / De kleine Zeemeermin. Voor het eerst sinds lange tijd verscheen er weer een Disney tekenfilm gebaseerd op een sprookjesverhaal, in dit geval een sprookje van Hans Christiaan Andersen. Verantwoordelijk voor dit succes waren John Musker en Ron Clements. In de jaren erna maakten zij succesfilms als Aladdin (1992), Hercules (1997) en Piratenplaneet / Treasure Planet (2002). Het succes van De Kleine Zeemeermin is ook de verdienste van het muzikale duo Alan Menken en Howard Ashman. De muziek en de zeven (!) aanstekelijke liedjes in de film waren goed voor twee Oscars. De muzikale kant van het verhaal is zo sterk, dat De Kleine Zeemeermin ook als musical in de theaters is verschenen. Eveneens zeer succesvol. Alan Menken en Howard Ashman waren ook verantwoordelijk voor het muzikale succes van Belle en het Beest (1991) en Aladdin (1992). Tijdens de productie van Aladdin overleed Ashman aan de gevolgen van aids.
De Kleine Zeemeermin is een film die nog op de ouderwetse wijze getekend en geschilderd. Maar liefst 150.000 met de hand ingekleurde cels zijn voor de film gemaakt door zo’n 400 kunstenaars. Meer dan één miljoen tekeningen zijn voor de film gemaakt. Toch markeert De Kleine Zeemeermin een keerpunt in het tekenproces van Disney. Want De Kleine Zeemeermin is de eerste tekenfilm waarin Disney het zogenaamde CAPS proces toepaste. CAPS staat voor Computer Animation Production System en is een productietechniek die Disney samen met Pixar heeft ontwikkeld. Een proces waarbij het tekenen met de computer werd gedaan. In De Kleine Zeemeermin is de laatste zogenaamde ‘regenboog’ scène met dit nieuwe proces gemaakt. CAPS heeft als belangrijkste voordeel dat het inkleuren geheel digitaal gebeurt (voorheen een enorme kostenpost) en dat er een oneindig aantal (diepte)lagen over elkaar heen kan worden \"gefilmd\" zonder kwaliteitsverlies of storende schaduwval. Daarnaast werd het simpeler om 3D en computer animaties te gebruiken. De ontwikkelingen met de computer gingen daarna erg snel.
Aan de stemmen wordt veel aandacht besteed in de Disney tekenfilms. Bij de De Kleine Zeemeermin heeft Disney geen grote bekende namen gebruikt. De stem van Ariel is ingesproken door Jodi Benson, op dat moment nog volledig onbekend. De afgelopen 15 jaar heeft zij bij diverse andere Disney film haar stem geleend aan een karakter. Maar liefst 350 gegadigden deden auditie voor de stem van Ariel. In de Nederlandse nasynchronisatie is de stem ingesproken door Laura Vlasblom.

In 1999 is De Kleine Zeemeermin voor het eerst op DVD verschenen. Nu heeft Disney de film opnieuw uitgebracht in de zogenaamde ‘Milestone’ serie. Kenmerkend voor deze ‘Milestone’ release is de bijzondere aandacht voor de kwaliteit van het beeld en het geluid en de toevoeging van vele extra’s. Ook De Kleine Zeemeermin heeft Disney laten opknappen, waarbij de film in High Definition (HD) formaat is gedigitaliseerd. Wat deze release te bieden heeft, lees je hieronder.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1989
Speelduur: 79 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8717418101183

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Gesproken toelichting
  • Muziekvideo
  • Fotogalerij
  • Niet gebruikte scènes
  • Virtuele attractie
  • EncyclopeDisney
  • Verzwegen schatten: The Making Of
  • Storm Op Komst: Speciale Effecten
  • Korte film: Het Meisje met de Zwavelstokjes
  • Eerste presentatie

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat met een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op de DVD. De eerste release van de film had een 1.66:1 beeldverhouding, waarbij het beeld toen niet anamorf was. In positieve zin is deze nieuwe release een verbetering. Ten eerste het beeldformaat. Ten opzichte van de eerste release is nu links en rechts meer beeld zichtbaar. De digitale restauratie is nu niet door DTS Images (voorheen Lowry Digital Images) gedaan, maar door Technicolor Digital Services. Vergeleken met de eerdere gereleasde en gerestaureerde Disney \'Milestone\' films valt op dat het beeld minder \'schoon\' is en minder briljant en helder oogt. Het beeld heeft natuurlijk ogende pastelkleurige tinten, wat de film een mooie filmische aanblik geeft. Vergeleken met de eerste release van de film is de beeldkwaliteit er wel op vooruitgegaan. De kleuren zien er zoals gezegd mooi uit. Scherpte en detaillering van het beeld zijn goed, al heeft het beeld algeheel een wat softe uitstraling. Het contrast en het zwartniveau zijn beide ook prima. Met name bij de wat donkerder beelden valt op dat deze nieuwe release meer detail heeft. Kleurbalans en contrast zijn bij deze nieuwe release ook verbeterd. De beelden zijn gefilmd op 35 mm film. Filmgrain is nog wel duidelijk zichtbaar, wat het beeld negatief beïnvloed. Incidenteel is ook nog wel een klein vlekje in het beeld te ontdekken. De DVD transfer is niet helemaal vrij van compressiefoutjes zoals kleine compressieblokjes in de achtergrond, colourbleeding en een soort na-ijleffect die in de baard van Triton zichtbaar is (zie screenshot 4). De film is netjes verdeeld in 28 chapterstops. Een kritiekpunt blijft de te hoge plaatsing van de ondertiteling, onder in het beeld. Positief is dat ook alle liedteksten Nederlands ondertiteld zijn. De laagwisseling in de film is nauwelijks merkbaar geplaatst.

Geluidskwaliteit

Ook deze ‘Milestone’ release weet op het gebied van het geluid te imponeren met de fraai ruimtelijk klinkende Disney Enhanced Home Theatre (DEHT) geluidsmix, op de DVD geplaatst in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s). Feitelijk heeft men de originele 70 mm – 6-track geluidsmix opnieuw gemixt, waarbij het gebruik van de surrounds en de dynamiek van de soundtrack verbeterd zijn verhoogd. Nadruk van deze soundtrack ligt op de voorste kanalen, de surround worden gebruikt voor de omgevingsgeluiden, enkele goede geplaatste geluidseffecten en het ruimtelijke karakter van de soundtrack. Resultaat is een fraai klinkende ruimtelijke surroundmix met een een goed gedoseerd aanwezig LFE laag. De stemmen zijn goed te volgen en komen uiteraard via de centerspeaker.

De Nederlandse nasynchronisatie is ook Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s). Zoals gebruikelijk bij Disney is de nasynchronisatie van een hoog kwaliteitsniveau. De soundtrack klinkt vergelijkbaar met zijn Engelse origineel, al lijkt de ruimtelijkheid van de soundtrack iets minder te zijn. De Nederlandse stemmen komen qua stijl zeer goed overeen met de originele Engelse stemmen.

Extra's

Zoals gebruikelijk bij deze ‘Milestone’ releases van Disney staat ook deze 2-disc Special Edition bol van uitstekende extra’s. De DVD start natuurlijk met enkele reclametrailers, die je met de menu-toets direct kunt overslaan. De geanimeerde breedbeeldmenu’s zijn naar keuze in het Engels of Nederlands en zijn voorzien van achtergrondmuziek. De extra’s staan verdeeld over beide discs en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling of Nederlands gesproken. Voor de beschrijvingen in deze recensie is gekozen voor de Nederlandstalige menu’s.

DVD 1

Muziekvideo ‘Kiss The Girl’ (3½ min)
Muziekvideo van een van de leukste liedjes in de film, uitgevoerd door Ashley Tisdale.

Disney’s Liedjesselectie
Met keuze om direct naar vier liedjes in de film te gaan, met de songteksten in beeld. Optioneel kun je de film bekijken met de songteksten in beeld.

Gesproken toelichting
Een prima informatief commentaar van makers John Musker en Ron Clements en componist Alan Menken. De bijdrage van liedjesschrijver Howard Ashman bestaat uit getaped materiaal dat in het commentaar gemixt is.

Onder Vooruitblik de teasertrailer voor de nieuwe Disney film Meet The Robinsons.

DVD 2

Hier twee keuzemogelijkheden: Spellen en activiteiten vooral bedoeld voor het vermaak van de jeugd en Achter de schermen bij Disney die tegemoetkomt aan de kennishonger van de filmenthousiast.

Achter de schermen bij Disney
Voor de cinefiel het meest interessante onderdeel van de extra’s met redelijk uitgebreide achtergrondinformatie bij de film.

Verzwegen schatten: De Kleine Zeemeermin - De making-of (45 min)
Een goede informatieve retrospectieve documentaire over het tot stand komen van de film. Ron Clements en John Musker nemen je mee naar de plaats in Burbank waar het allemaal begon. De documentaire geeft een tamelijk eerlijk, want er werden ook fouten gemaakt, en openhartig inzicht in de verschillende productiestadia. De documentaire is in zes hoofdstukken opgedeeld, die je apart kunt selecteren.

Storm op komst: Speciale effecten in De Kleine Zeemeermin (9 min)
Korte retrospectieve featurette die iets meer vertelt over de speciale effecten van met name de stormscène, die ruim 2½ minuut duurt en waaraan bijna een jaar gewerkt.

Het verhaal achter het verhaal (11½ min)
Gaat over het oorspronkelijke sprookjesverhaal van Hans Christiaan Andersen en de aanpassingen die op het verhaal gedaan zijn voor de film.

Het meisje met de zwavelstokjes (7 min)
Een bijzonder fraaie, nieuw kort animatiefilmpje genaamd The Little Match Girl, geregisseerd door Roger Allers. Geen gesproken teksten, alleen maar Alexander Borodin’s Strijkkwartet nr. 2 als achtergrondmuziek. Allers geeft een korte inleiding op de film. De film heeft beeldformaat 1.78:1 anamorf en DD5.1 geluid. Zie screenshot 6.

De Kleine Zeemeermin - Fotogalerijen
Met een uitgebreide verzameling van allerlei grafisch materiaal zoals tekeningen, schetsontwerpen, storyboardontwerpen, achtergronden en productiefoto’s. Ook te zien is het artwork van Kay Nielsen.

Eerste presentatie (2½ min)
Ruwe eerste schets van de film.

Originele bioscooptrailer (2 min)
De trailer van de film, in een bijgesneden 1.33:1 beeldformaat.

Niet gebruikte scènes (23½ min)
Met keuze uit zeven scènes die anders of langer zijn dan de bewuste scène in de film. Regisseur Ron Clements geeft bij iedere scène een goede uitleg waarom een en ander niet gebruikt is. Beelden zijn nog ruwe animaties.

Spellen en activiteiten
Waarbij keuze uit een viertal vermaaks- en kennisonderdelen met name bedoeld voor de jongere kijkers.

Diep in de zee met De Kleine Zeemeermin (4 min).
Centraal staat een attractie zoals je ook in pretparken tegenkomt. In een zeeschelp maak je een virtuele rit langs allerlei scènes van De Kleine Zeemeermin.

De attractie met de Disney Imagineers
De makers van de virtuele attractie geven een toelichting op de verschillende onderdelen. Eveneens kun je hier de storyboard tekeningen bekijken.

De Disney Imagineers over de attractie die er niet kwam (6 min)
Over de ideeën voor een Kleine Zeemeermin attractie in één van de Disney pretparken.

EncyclopeDisney: Leven diep in de zee (8¼ min)
Een filmpje over de (echte) dieren uit De Kleine Zeemeermin.

De 2-disc Special Edition is voorzien van een kartonnen slipcase met deze opdruk als de cover.

Conclusie

In het rijtje ‘Milestones’ is Disney’s 28ste klassieker The Little Mermaid / De Kleine Zeemeermin uitgekomen. Vergeleken bij de voorgaande \'Milestone\' uitgaven is de beeldkwaliteit nu veel minder spectaculair verbeterd. Het beeld van deze release ziet er redelijk goed uit, maar heeft ook nog wat tekortkomingen. De geluidskwaliteit is prima. De extra\'s zijn in orde, maar ook hier minder uitgebreid dan bij de voorgaande \'Milestone\' releases. Dit alles is gevat in een 2-disc Special Edition DVD set. De Kleine Zeemeermin is de succesvolle Disney animatie van het bekende sprookje van Hans Christiaan Andersen. Met humor, avontuur, romantiek en een beetje actie hebben regisseurs John Musker en Ron Clements dit verhaal sfeervol in getekende beelden omgezet. Alan Menken en Howard Ashman zorgden voor Oscar winnende muziek en liedjes. Een erg leuke Disney Classic op een uitgave die niet op hetzelfde kwaliteitsniveau ligt als de voorgaande Milestone releases.

Buena Vista heeft De Kleine Zeemeermin ook uitgebracht op een 1-disc release. Deze uitgave bevat een selectie van de extra\'s van de hier besproken 2-disc uitgave.

Laatste reacties

Lagomorph  |  04-10-2008

Vandaag was de film op tv bij Net 5. De audiofouten zaten er ook in op de tv. Ik denk dat er iets serieus mis is gegaan met de master van het audiospoor. De kni...
Lees meer >

Roeland  |  25-10-2006

Weet iemand of de UK versie ook Nederlandse nasynchronisatie en ondertiteling heeft. De vorige S.E. (Lady & de Vagebond) had dat wel meen ik me te herinneren.
Lees meer >

Lagomorph  |  24-10-2006

Nog even voor de duidelijkheid, ik bedoelde dus geen rotoscoping, en ook geen motion capture (dat laatste kan niet eens bij 2D films), maar dus dat bepaalde kar...
Lees meer >

Martin Zuidervliet  |  24-10-2006

Natuurlijk kan het dat bij een tekenfilmfiguur iets of iemand als voorbeeld is gebruikt, maar dat wil nog niet zeggen dat deze exact gelijk is daarmee. Veel men...
Lees meer >

Nathan Strik  |  23-10-2006

Nog even voor de duidelijkheid, ik bedoelde dus geen rotoscoping, en ook geen motion capture (dat laatste kan niet eens bij 2D films), maar dus dat bepaalde kar...
Lees meer >

Snowball  |  23-10-2006

Frog Princess is niet helemaal een nieuw project. Het is al iets van jaren geleden dat later weer opgepakt is. Het is ook al eens voorgesteld als CGI project. J...
Lees meer >

H@gar  |  23-10-2006

Ik had begrepen dat the Frog Princess zich alweer een tijdje in "development hell" bevindt en dat het nog maar de vraag is of deze film uberhaupt wel doorgaat. ...
Lees meer >

Snowball  |  21-10-2006

Ik had begrepen dat the Frog Princess zich alweer een tijdje in "development hell" bevindt en dat het nog maar de vraag is of deze film uberhaupt wel doorgaat.
Lees meer >

Koen Verheyden  |  21-10-2006

Wow, Het Meisje met de Zwavelstokjes is PRACHTIG! Waarom maken ze in vredesnaam niet meer van dit soort meesterlijke filmpjes? Onbegrijpelijk... :cry: Ja, in...
Lees meer >

Koen Verheyden  |  21-10-2006

Wow, Het Meisje met de Zwavelstokjes is PRACHTIG! Waarom maken ze in vredesnaam niet meer van dit soort meesterlijke filmpjes? Onbegrijpelijk... :cry: Da...
Lees meer >

Koen Verheyden  |  21-10-2006

Ik vond Treasure planet veel te ver gezocht. Treasure Island is een goed verhaal, waarom moest het dan ineens in de ruimte afspelen? Dit is geen TP-topic ma...
Lees meer >

Lagomorph  |  20-10-2006

Ik luister ook altijd naar de Nederlands gesproken versies, omdat ik het ten eerste leuk vind om naar mijn eigen taal te luisteren en ten tweede tekenfilmfigure...
Lees meer >

slindenau  |  20-10-2006

Achja, waarom zouden ze het wiel opnieuw gaan uitvinden als ze al het materiaal al hebben liggen?
Lees meer >

Bambi  |  20-10-2006

Sterker nog: vaak worden ook de character designs nog wat aangepast en worden veel van de maniertjes van de originele acteur overgenomen door de animatoren, die...
Lees meer >

Martin Zuidervliet  |  20-10-2006

Ik luister ook altijd naar de Nederlands gesproken versies, omdat ik het ten eerste leuk vind om naar mijn eigen taal te luisteren en ten tweede tekenfilmfigure...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
9.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 185
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.