American Dreamz

Recensent:
Arnold van Oostrum
20-10-2006

Totaalbeoordeling:

5.9
DVD

American Dreamz (DVD)
Samenvatting

Martin Tweed (Hugh Grant) is de sleazy, egocentrische gastheer van het immens populaire televisieprogramma American Dreamz. Een zangwedstrijd waarin Tweed als enig jurylid beslist wie zijn of haar ‘American Dream’ gaat beleven. Nu zijn huwelijk net op de klippen is gelopen, heeft Tweed niet zoveel zin meer in nog een seizoen van zijn programma. Dat verandert als hij de mogelijke nieuwe kandidaten ziet. Als eerste is daar de naar beroemdheid hunkerende Sally Kendoo (Mandy Moore). Als lokale karaoke koningin heeft Sally er werkelijk alles voor over om beroemd te worden. Dan is er de rappende joodse priester Sholem (Adam Busch), wiens taalgebruik niet in de kerk past. En de sympathieke en wat onzekere Omer Obeidi (Sam Golzari), die per ongeluk geselecteerd wordt om aan het programma mee te doen. Tegelijkertijd kampt de Amerikaanse president (Dennis Quaid) ook met persoonlijke problemen. Na zijn herverkiezing krijgt hij een soort inzinking en besluit zelf eens de kranten te gaan lezen. Dit tot grote paniek van zijn ‘chief of staff’ Stutter (Willem Dafoe), die tot dan toe altijd de president influisterde wat te zeggen en te denken. De president sluit zich al lezend op in zijn slaapkamer. Zijn dalende populariteit baart Stutter zorgen. Om die weer op te vijzelen sluit Stutter met Tweed de deal dat de president als jurylid fungeert in de finale-uitzending. Terroristische Jihad familieleden van Omer dwingen hem ertoe zichzelf en de Amerikaanse president op te blazen tijdens de finale-uitzending.

Commentaar

Tegenwoordig lijkt het wel of iedereen beroemd wil worden. In ons eigen land laten de voorrondes van het Idols programma duidelijk zien dat een bijzonder groot aantal mensen een zangcarrière en beroemdheid nastreven. Het aantal programma’s dat op zoek is naar talent met die zogenaamde “x-factor” neemt in een rap tempo toe. Voor regisseur en schrijver Paul Weitz is dit aanleiding om een satirische film over dit populaire fenomeen te maken. Met American Dreamz neemt hij niet alleen talentenjagende shows als Idols, American Idol of The X-Factor op de korrel. Hij voegt er en passant ook nog een politiek statement aan toe door de intelligentie van de Amerikaanse president op de korrel te nemen. Weitz zelf geeft trouwens aan dat hij het idee voor de film al had alvorens programma’s als American Idol populair werden. De Britse acteur Huhg Grant speelt heerlijk de egocentrische gastheer die niet schuwt zijn kandidaten met confronterende uitspraken met de grond gelijk te maken. Zijn karakter is duidelijk gebaseerd op Simon Colwell, een jurylid in de Amerikaanse shows die soortgelijke uitspraken doet. Mandy Moore speelt het domme naar succes hunkerende blondje. Naar verluid was zij voor Weitz de enige keuze voor deze rol. Dennis Quaid speelt de Amerikaanse president die zichzelf een ‘placebo’ vindt en zijn “chief of staff” een hartverzakking bezorgt als hij opeens een krant wil lezen. Weitz weet met deze satireaanpak deze pijnlijke dieptepunten van onze huidige maatschappij op een luchtige wijze te brengen. Het bezorgt je een lach, misschien wel een lach om jezelf omdat je beseft dat je ook naar die populariteitsprogramma zit te kijken. Maar als de lach weggetrokken is en de keerzijde van deze satirische kijk op een aspect van onze huidige maatschappij naar boven komt, dan zet het je toch aan het denken….

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 103 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Russisch
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Russisch, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582433401

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld met een beeldverhouding van 1.85:1 staat anamorf op deze DVD. De beeldkwaliteit van deze recente film is zonder meer goed. Goed scherp en voldoende gedetailleerd beeld met goed verzadigde en heldere kleuren. Wel is edge enhancement toegepast om de scherpte-indruk te verhogen. Contrast en zwartniveau zijn beide ook prima in orde. In het beeld is constant een lichte ruis aanwezig, maar echt storend is deze niet. Verdere ongerechtigheden zijn er niet. De film is verdeeld in 20 chapterstops. De optionele ondertiteling (wit) is goed leesbaar en staat goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s) op de schijf. In algemene zin gewoon een goed klinkende soundtrack zonder echt bijzondere kenmerken. De nadruk van het geluid ligt op de drie voorkanalen. De filmmuziek en de filmgeluiden hebben een goed gedetailleerd stereobeeld. De achterkanalen - in split-surround (stereo) – worden heel subtiel gebruikt voor de omgevingsgeluiden, waaronder het applaudisserende publiek tijdens de show, en de ruimtelijkheid van de muziek. Het LFE-kanaal wordt af en toel gebruikt voor het extra laag in de muziek. De dialogen zijn goed te volgen en komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn animaties en voorzien van achtergrond muziek. De uitgave heeft geen extra’s.

Conclusie

In American Dreamz speelt Hugh Grant een sleazy presentator van een talentenjachtshow genaamd American Dreamz. In zijn nieuwe show doet een naar succes hunkerend schone mee, die er alles voor over heeft. Daarnaast een deelnemer tegen wil en dank, die door de Jihad wordt gedwongen mee te doen. Want in de finale is de Amerikaanse president jurylid. De finaleshow wordt eentje die niet gauw vergeten zal worden. Andere rollen zijn er voor Mandy Moore, Dennis Quaid en Willem Dafoe. De film is regisseur Paul Wietz’ satirische kijk op enkele aspecten van onze huidige maatschappij. Deze uitgave van Universal heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit. Extra’s heeft deze uitgave niet.

Laatste reacties

Oudlid_X5  |  05-09-2008

Slappe satire op de Amerikaanse droom, talentenjacht, politiek en eigenlijk alles wat Amerikanen geweldig vinden. De film komt veels te geforceerd over en is da...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  22-10-2006

Wel een leuk filmpje voor wie bekend is met de fenomenen Idols en de Amerikaanse politiek. Heerlijk om te zien hoe Dennis Quaid die oenige blikken van George W....
Lees meer >

mjlfadriaans  |  21-10-2006

Ik heb net de trailer zitten bekijken ... ben er nog niet over uit. Op zich ben ik wel een fan van Hugh Grant, maar ik denk dat 'ie met deze toch de fout in geg...
Lees meer >

Marcel Hagels  |  20-10-2006

Ik had van te voren verwacht dat ik dit een heel leuke film zou vinden maar verder dan 'wel aardig' kwam hij niet.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
4.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.