Jumanji (CE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
13-07-2001

Totaalbeoordeling:

8.7
DVD

Jumanji (CE) (DVD)
Samenvatting

Het is 1969. De jonge Alan Parish (Adam Hann-Byrd) wordt door een mysterieus trommelgerommel aangetrokken. Als hij op zoek gaat, vindt hij een mooi bordspel, genaamd Jumanji. ’s Avonds speelt Alan het spel met een vriendinnetje Sarah (Laura Bundy). Ze weten niet dat Jumanji bovennatuurlijke krachten heeft. Als Alan aan de beurt is, wordt hij voor de ogen van Sarah het spel, de wilde jungle van Jumanji, ingezogen.
26 jaar later wordt het Parish huis opnieuw bewoond. De twee kinderen, Peter (Bradley Pierce) en Judy (Kirsten Dunst) worden aangetrokken door een mysterieus trommelgerommel. Ze vinden het spel Jumanji op zolder. Als ze het spel willen spelen, zien ze dat er al twee spelers op het bord staan. Maar als vanzelf komen er twee spelers bij. Als Judy de dobbelstenen gooit, beweegt het pionnetje vanzelf, komt er een spreuk en worden ze verrast door wilde apen in het huis die alles overhoop gooien. Als vervolgens Peter een 5 gooit, het pionnetje weer vanzelf beweegt, komt tot hun grote verrassing een wilde man tevoorschijn. Het blijkt de verdwenen Alan Parish (nu Robin Williams) te zijn, die eruit ziet alsof hij zo uit de jungle komt. Alan heeft 26 jaar in de wilde jungle van Jumanji vast gezeten.
Judy en Peter krijgen Alan zover dat hij het spel met hun meespeelt. Als Alan gooit, is er plotseling een wilde leeuw in hun huis. Dan weigert het spel. Plots komt Alan tot het besef dat de beide kinderen het spel zijn gaan spelen dat hij en Sarah 26 jaar eerder begonnen zijn. Ze gaan op zoek naar Sarah. Sarah (nu Bonnie Hunt) valt flauw als ze Alan ziet en weigert het spel te spelen. De traumatische ervaring van 26 jaar eerder staat haar nog steeds bij. Toch doet ze uiteindelijk mee, want na iedere worp komen er wilde dieren of iets anders uit de jungle van Jumanji en dat zal allemaal verdwijnen als het spel helemaa wordt uitgespeeld. De wereld van Peter en Judy verandert langzaam in een jungle, en het wordt steeds moeilijker om het spel helemaal uit te spelen.

Commentaar

Gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Chris Van Allsburg, dat in 1981 werd uitgegeven en enkele boekprijzen won, is Jumanji een fantasierijke familiefilm geworden. Een film waarin de huidige moderne wereld op z’n kop wordt gezet door de krachten van de jungle. De humor en hilariteit van Jumanji komt natuurlijk vooral tot uiting door het prima spel van Robin Williams. En uiteraard de speciale effecten, die zeer mooi en talrijk zijn. En die soms (bewust?) overdreven onecht worden weergegeven.
De film is voorzien van muziek door James Horner. Horner staat altijd garant voor een zeer mooie soundtrack en ook Jumanji heeft hij voorzien van prachtige ritmische junglegeluiden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 1995
Speelduur: 100 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609016758

Extra's

 • filmografieën van cast en crew
 • Storyboard vergelijkingen
 • Diverse trailers
 • Audiocommentaar special effects team
 • Documentaire ‘Bringing Down The House”
 • Making Of Jumanji
 • Documentaire over de speciale effecten
 • Galerie

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke bioscoopformaat 1.85:1 anamorf (met 33% meer beeldlijnen voor breedbeeld televisie) op deze DVD. Het beeld is uitstekend. De kleuren zijn natuurlijk en vol, het contrast is prima, het zwartniveau is ook goed. Ook zijn scherpte en detaillering uitstekend te noemen. De film is verder nog helemaal gaaf (geen vuiltjes of krasjes) en ook de transfer naar DVD is foutloos (geen compressie of andere fouten).
De film is verdeeld in 28 tracks. De laagwisseling is niet merkbaar. De ondertiteling (wit) is duidelijk, ziet er goed uit en is goed geplaatst.

Geluidskwaliteit

De Engelse soundtrack is in Dolby Digital 5.1 en staat met de hoge bitrate van 448 kb/s op de schijf. Ook deze soundtrack is uitstekend. Als geheel klinkt deze mooi vol en ruimtelijk met een goed aanwezig laag en prima detaillering. De geweldige muziek van James Horner komt hier goed tot zijn recht.
De achterkanalen worden goed gebruikt voor de omgevingsgeluiden. Vooral tijdens enkele actiescènes zijn de achterkanalen ook zeer nadrukkelijk aanwezig en worden de effecten met split-surround weergegeven. En de subwoofer (.LFE-kanaal) zorgt daarbij voor een zeer laag (en voelbaar) geluid.
De dialogen komen als gebruikelijk uit het centerkanaal en zijn duidelijk en goed te volgen.

Extra's

Deze DVD is voorzien van een groot aantal goede extra’s. De menu’s zijn in breedbeeld, deels geanimeerd en voorzien van achtergrondgeluid. Alle extra’s zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling, een compliment!
De extra’s zijn:
“SFX Commentary” (met DD2.0 – 192 kb/s geluid) het audiocommentaar nu eens niet door de regisseur maar door het ‘special effects’ team. Dit zijn Ken Ralston, Tom Woodruff Jr. en Alec Giles. Ze vertellen hoe ze de fantasie van het kinderboek Jumanji tot ‘leven’ hebben gebracht. Als je meer wilt weten over speciale effecten moet je zeker dit commentaar beluisteren.
Documentaire “Production Design: Bringing Down The House“ (4x3 beeldformaat en DD2.0 – 192 kb/s geluid), in 3 minuten laat de ‘production designer’ zien hoe de set met het Parish huis is voorbereid en gemaakt.
Documentaire “Making Jumanji – The Realm of Imagination” (4x3 beeldformaat en DD2.0 – 192 kb/s geluid), een (promotie)video van ruim 20 minuten met interviews met diverse spelers en andere betrokkenen, achter de camera beelden en korte fragmenten uit de film.
Documentaire “SFX Featurette: Lions, Monkeys, Pods … Oh My!” (4x3 beeldformaat en DD2.0 – 192 kb/s geluid). Een 15 minuten durende documentaire over de speciale effecten, ook weer aan de hand van interviews met diverse betrokken uit de CGI wereld.
“Storyboards” vergelijkingen (4x3 beeldformaat en DD2.0 – 192 kb/s geluid). Een drietal korte scènes waarbij boven in het beeld de storyboard tekeningen worden getoond en daaronder in het klein de uiteindelijke scène zichtbaar is.
Twee trailers, een “Theatrical Trailer” (ruim 2½ minuut) en een “Teaser Trailer” (ruim 1½ minuut), beide in 4x3 beeldformaat en met DD2.0 – 192 kb/s geluid.
“Photo Galleries” (16x9 beeldformaat, geen geluid), een indrukwekkende hoeveelheid (ruim 100) tekeningen (“Conceptual Artwork”) en foto’s (“Production Stills”). De foto’s gaan alleen over de realisatie van de mechanische dieren in de film.
“Talent Profiles” (16x9 beeldformaat, geen geluid). Van regisseur Joe Johnston en acteurs Robin Williams, Kristen Dunst, Bradley Pierce , Bonnie Hunt, Bebe Neuwirth elk 2 pagina’s met een korte biografie en een filmoverzicht.
Bij de DVD zit ook een boekje (4 pagina’s) met productie informatie, foto’s en een tracklisting.

Conclusie

Jumanji is een komische en fantasierijke familiefilm met een uitstekende Robin Williams in de hoofdrol. De beeld- en geluidskwaliteit zijn beide uitstekend. Columbia TriStar heeft de DVD opnieuw uitgegeven als Collector’s Edition, waarbij het oude MPEG geluid is vervangen door een uitstekende Dolby Digital 5.1 track en de DVD nu rijkelijk is voorzien van prima extra’s die ook nog eens voorzien zijn van Nederlandse ondertiteling. Één opmerking: persoonlijk vind ik het jammer dat de hoes van deze prachtige CE-versie niet de 3-dimensionale voorkant heeft gekregen die op de eerste videorelease prijkte.
Neemt niet weg dat deze prachtige Collector’s Edition van Jumanji een echte aanrader en een DVD.NL top DVD is geworden.

Laatste reacties

Raymond Gelmers  |  03-11-2004

Heb hem gekocht, gekeken en snel weer verkocht. Not my cup of tea.
Lees meer >

Tom L.  |  05-11-2003

Hij ligt nu voor € 7,50 bij de Duitse MM, ben aan het twijfelen of ik hem moet kopen :?
Lees meer >

Keyser Söze  |  01-07-2003

Heb de video met de 3D hoes... als kind veel plezier aan beleefd. De kwaliteit hiervan staat buiten kijf, maar 't is een familiefilm en dat genre ben ik toch e...
Lees meer >

Athlon_2o0o  |  30-06-2003

Ik heb die film denk ik wel 100x gezien... Volgens mij was ie echt elke dag op TV langzamerhand :P
Lees meer >

Gabriel B.  |  16-02-2003

Heel leuke film. Blijft ook één van die filmen die je 50 keer gezien te hebben nogmaals op tv tegenkomt, besluit van maar 5 minuten te kijken en dan toch de hel...
Lees meer >

René Groen  |  29-01-2003

Ik heb deze film iets te vaak gezien. Er was een periode dat een zender hem geloof ik wekelijks in zijn programma opnam en als je hem dan een paar keer kijkt he...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  28-01-2003

Ik ben nu 14 jaar, en ik was ongeveer 10 jaar toen ik hem voor het eerst zag. Toen was ie best leuk, maar nu ik wat ouder ben vind ik er weinig meer aan. Vooral...
Lees meer >

thomas (tarzan)  |  23-12-2002

hij blijft leuk! :D
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:10
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 108
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.