Three Burials

Totaalbeoordeling:

8.1
DVD

Three Burials (DVD)
Samenvatting

Pete Perkins (Tommy Lee Jones) is de eigenaar van een boerderij in het stoffige Texas, vlak bij de grens met Mexico. Hij neemt een illegale Mexicaan in dienst die voor hem zal gaan werken als cowboy. Deze Melquiades Estrada (Julio Cedillo) en Pete worden vrienden en krijgen een bijzondere band. Op een dag wordt het lichaam van Melquiades gevonden door twee grenswachten en Pete is uiteraard kapot van verdriet. Hij gaat op onderzoek uit, zeker wanneer hij merkt dat de zaak in de doofpot wordt gestopt door de plaatselijke sheriff (Dwight Yoakam). Pete komt erachter dat de jonge grenswachter Mike Norton (Barry Pepper) verantwoordelijk is voor de dood van Melquiades en Pete neemt Mike gevangen. Hij verplicht Mike het lichaam van Melquiades op te graven en samen met hem naar Mexico te reizen zodat zijn dode vriend teruggebracht kan worden naar zijn geboortedorp en een degelijke begrafenis kan krijgen.

Commentaar

Tommy Lee Jones is een acteur die eigenlijk iedereen wel kent. Al jarenlang luistert hij films op met zijn pokdalige gezicht en sterke voorkomen. Jones heeft ook een aardige staat van dienst opgebouwd in Hollywood en was hij te zien in films als Men in Black, Space Cowboys, JFK, The Fugitive en Natural Born Killers. In 1995 regisseerde hij voor het eerst een film en wel The Good Old Boys, maar dat was een film gemaakt voor televisie. Zijn eerste project voor het witte doek is het hier besproken Three Burials, volledige titel The Three Burials of Melquiades Estrada. Voor iemand die veelal in Hollywood actief is mag het misschien verrassing zijn dat hij voor zijn eerste grote regieklus zijn oog laat vallen op een independent film. Toch heeft dit feit hem geen windeieren gelegd aangezien Jones werd beloond met een Gouden Palm op het filmfestival van Cannes voor zijn rol. Qua thematiek blijft hij in de buurt van zijn eerste regieklus en beide films kunnen omschreven worden als een western. Three Burials is echter geen echte western, maar meer een dramafilm met westerninvloeden en het feit dat het verhaal zich afspeelt in het westen van het land. Eén ding is in ieder geval duidelijk en dat is het feit dat Jones indruk maakt met zijn debuut op het grote doek. De film is prachtig in beeld gebracht met mooie shots van de natuur waardoor de twee hoofdpersonen trekken en ook de overige scènes springen eruit door goed camerawerk. Het verhaal is geschreven door Guillermo Arriaga, en ook hij mocht een Gouden Palm in ontvangst nemen in Cannes. Arriaga is ook verantwoordelijk voor het script van 21 Grams en qua opzet doen de twee verhalen aan elkaar denken aangezien ze allebei meerdere lagen bevatten en scènes in het heden worden afgewisseld door scènes in het verleden. Ook de onderlinge connectie tussen de karakters zien we terug in beide films, iets wat in eerste instantie niet het geval lijkt. Een film dus die weet te boeien en op meerdere vlakken tot nadenken stemt. De meerdere lagen zorgen er ook voor dat je de prent meerdere malen kunt bekijken en steeds weer iets nieuws ontdekt.
Naast het feit dat Tommy Lee Jones de film geregisseerd heeft, speelt hij ook de hoofdrol. Hij doet dit op zijn bekende wijze, maar weet deze keer veel gevoel te leggen in zijn spel en zonder veel woorden veel emoties over te brengen. Iemand die ook veel indruk maakt en eigenlijk de ster van de film genoemd kan worden, is Barry Pepper. Hij weet de verschillende emoties van zijn karakter goed neer te zetten en vooral ook erg overtuigend. Verder zien we nog zanger en acteur Dwight Yoakam voorbijkomen en de rest van de cast is vrij onbekend, maar toch zetten ze allemaal een goede rol neer.
Three Burials is misschien geen film die iedereen zal aanspreken. Vooral het lage tempo en de vele sprongen in tijd kunnen er wel eens voor zorgen dat er wat mensen afhaken. Toch is het gewoon een goede film die in ieder geval een kijkbeurt verdient om zelf te bepalen wat je ervan vindt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad, Western
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 115 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582412895

Extra's

  • Trailer
  • Making Of
  • Interviews

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in het originele formaat van 2.35:1. De kwaliteit van het beeld is prima. Het beeld komt hier en daar wat gestileerd over door het gebruik van overdreven belichting en felle kleuren. De beelden van de prachtige natuur komen goed tot hun recht. Het beeld is mooi scherp en softe momenten zijn niet aanwezig. De kleuren ogen mooi fel en goed verzadigd. Contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn ook dik in orde. Artefacten zijn niet tot nauwelijks aanwezig. Hier en daar is wat filmgrain aanwezig en lichte edge enhancement maar daar blijft het dan ook bij.
De film is verdeeld in 22 hoofdstukken en de optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Op de DVD zijn maar liefst drie geluidssporen te vinden, namelijk een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s), een DTS 5.1 track (754 kb/s) en een ietwat overbodige Dolby Digital 2.0 track (224 kb/s). Alle tracks zijn in de originele Engelse taal. Het geluid van de twee 5.1 tracks is prima te noemen en doen weinig voor elkaar onder. De film is vooral gericht op dialoog en daarom is er weinig ruimtelijkheid te bespeuren. Soms worden de achterkanalen gebruikt voor het weergeven van wat omgevingsgeluiden maar dit is slechts een enkele keer. De dialogen zijn goed te volgen en komen netjes uit het middenkanaal. De voorkanalen laten het overige geluid horen en de mooie muziek waarbij deze een mooi aanvulling vormt op het totale geluid. Het LFE kanaal heeft verder weinig tot niks te doen, maar dit dus te wijten aan de film zelf. Het geluid klinkt verder mooi helder en beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Making Of (26 min.)
Door middel van interviews met de cast en crew en beelden van achter de schermen krijgen we een aardig idee van hoe de film tot stand is gekomen. De beelden van achter de schermen worden afgewisseld door beelden uit de film, dezelfde scène als waar we de beelden van achter de schermen te zien krijgen. Ook zijn er wat beelden te zien van het filmfestival van Cannes.
Het beeld is 1.33:1, de beelden uit de film zijn 2.35:1 letterboxed, en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Trailer (1 min.)
Een trailer van de film. Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Interviews
Twee interviews zijn hier te vinden, de eerste een gezamenlijke interviews van regisseur en acteur Tommy Lee Jones en schrijver Guillermo Arriaga en als tweede een interview met acteur Barry Pepper. Het interview met Jones en Arriaga is opgenomen tijdens een bijeenkomst in een vestiging of hoofdkantoor van FNAC en het interview met Pepper is een promotioneel interview gegeven in Cannes. Alle drie de mannen gaan in op het maken van de film en wat het verhaal voor hen betekent.
Het beeld bij het interviews van Jones en Arriaga is 1.78:1 letterboxed en bij het interview van Barry Pepper 1.33:1. Het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Conclusie

Three Burials vertelt het verhaal van Pete Perkins die bevriend raakt met een Mexicaan die werkzaam is op zijn ranch. Op een dag wordt deze Melquiades neergeschoten en Pete gaat op onderzoek uit wanneer hij ziet dat de zaak in de doofpot wordt gestopt door de plaatselijke sheriff. Hij ontdekt dat Mike Norton, een jonge grenswachter, verantwoordelijk is voor de dood van zijn vriend. Hij gijzelt Mike en dwingt hem het lichaam van Melquiades op te graven en samen met hem naar Mexico te reizen zodat zijn vriend een degelijke begrafenis kan krijgen. De film is geregisseerd door Tommy Lee Jones die ook één van de hoofdrollen speelt. De film is mooi om te zien en bevat meerdere lagen waardoor je steeds weer iets nieuws ontdekt. De acteurs zetten een goede prestatie neer en de film is een aanrader voor elke filmfan. Beeld en geluid van de DVD zijn dik in orde en er zijn enkele korte extra\'s aanwezig.

Laatste reacties

Mich  |  14-04-2008

Niet mijn type film! Had er het beste voor gehoopt, helaas .
Lees meer >

Peter Rietveld  |  03-11-2006

Goeie film! Niet verwacht dat ie zo goed zou zijn! Zeker voor herhaling vatbaar!
Lees meer >

BigLebowski  |  03-11-2006

Gisteren in het filmtheater gezien en ik heb erg genoten mag ik wel zeggen. Geen meesterwerk maar wel een uitstekend filmregiedebuut van Tommy Lee Jones. Dez...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  24-10-2006

Ik vind het inhoudelijk een prima film, intrigerend gespeeld door beide hoofdrolspelers. Ook de sfeer van de omgevingen is fraai neergezet. (y)
Lees meer >

Ludo Keeris  |  23-10-2006

Op de hoes zie ook geen vermelding van Melquiades Estrada. Of zijn het die kleine letters onder BURIALS? Dat klopt. Onder de titel "Three Burials" staat er ...
Lees meer >

Miguel Tavares  |  23-10-2006

Ik denk dat dit het geval is,aangezien een film met een moeilijke titel niet aantrekkelijk is voor veel mensen. Dat is ongetwijfeld de reden, maar die afwe...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  23-10-2006

Als het een bewuste keuze van Universal is Ik denk dat dit het geval is,aangezien een film met een moeilijke titel niet aantrekkelijk is voor veel mensen.
Lees meer >

Miguel Tavares  |  23-10-2006

Was de volledige titel niet The Three Burials of Melquiades Estrada? Heb je de recensie wel gelezen? :wink: Deze opmerking was niet zozeer gericht tegen ...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  23-10-2006

Omdat het zo niet op de doos staat. Ze gebruiken alleen Three Burials.
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  23-10-2006

Was de volledige titel niet The Three Burials of Melquiades Estrada? Heb je de recensie wel gelezen? :wink: Maar waarom gebruik je niet de hele titel voor ...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  23-10-2006

Was de volledige titel niet The Three Burials of Melquiades Estrada? Heb je de recensie wel gelezen? :wink:
Lees meer >

Miguel Tavares  |  23-10-2006

Was de volledige titel niet The Three Burials of Melquiades Estrada? Arme Melquiades heeft het niet makkelijk: vermoord, drie keer begraven en nu ook zijn naam ...
Lees meer >

Chris W  |  23-10-2006

Prachtige film idd. Alleen snap niet waarom er in de recensie maar 4 punten zijn voor het geluid. Er staat een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) en ook nog ...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  22-10-2006

Na het nogal onchronologische begin kwam ik gelukkig langzaam maar zeker de film in. Een mooi verhaal, verteld met mooie beelden en zonder grote gebaren. Jones ...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  22-10-2006

Iemand enig idee of hier nog andere R2NL versies van gereleased worden? Nee dat denk ik niet,daar is de film niet comercieel genoeg voor,de titel zal ook vee...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Anamorf
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 29
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.