De Dijk – We Beginnen Pas, 25 jaar (Ahoy Concert 2006)

Recensent:
Arnold van Oostrum
30-10-2006

Totaalbeoordeling:

7.4
DVD

De Dijk – We Beginnen Pas, 25 jaar (Ahoy Concert 2006) (DVD)
Samenvatting

In oktober 1981 stond De Dijk voor de allereerste keer op het podium. Nu, een kwart eeuw later, is De Dijk uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende bands uit de vaderlandse pophistorie. Dit werd dit jaar gevierd met een uitverkocht jubileumoptreden in een stampvol Ahoy. De DVD 25 jaar De Dijk – We Beginnen Pas bevat de live registratie van dit optreden. Alle hits uit heden en verleden passeren de revu in een spetterende live uitvoering. De complete tracklist van het concert is:

1) Lovesong 100 001 (Intro)
2) We beginnen pas
3) Laat het vanavond gebeuren
4) Binnen zonder kloppen
5) Elke dag opnieuw
6) Wakker in een vreemde wereld
7) Onderuit
8) Wat een vrouw
9) Bloedend hart
10) Geldgebrek en Rock & roll
11) Deze stad
12) Wanhoop niet
13) Als ze er niet is
14) Recht in de ogen
15) Later is nu
16) Niemand in de stad
17) Ga in mijn schoenen staan
18) Zevende hemel
19) Ik kan het niet alleen
20) Als het golft
21) Zoveel ik kan
22) Nergens goed voor
23) Groot hart
24) Vroeger laat
25) Lovesong 100 001
26) Zullen we dansen
27) Dansen op de vulkaan
28) Mag het licht uit
29) Dat zou mooi zijn

Commentaar

De wortels voor De Dijk werden al in 1976 gelegd met de oprichting van de Nederlandse rock & roll band Stampei. In 1979 verscheen van hen de single “Blij dat het morgen maandag is”. Vanwege het dilemma professioneel worden of als hobby doorblijven gaan, gaat de groep uit elkaar. Zanger Huub van der Lubbe, gitaristen Nico Arzbach en Bert Stelder en bassist Hans van der Lubbe besluiten een doorstart te maken onder de naam “De Dijk”. Deze naam is geïnspireerd door de Amsterdamse Zeedijk. Eind 1981 treden zij voor het eerst op in het voorprogramma van Raymond van het Groenewoud. Hun allereerste single “Bloedend Hart” verscheen in 1982 en werd geen hit. Ook hun eerste LP, eenvoudig genaamd “De Dijk” werd positief ontvangen, maar een grote hit bleef uit. In 1983 deden zich wat personele wisselingen voor en kwamen toetsenist Pim Kops en drummer Antonie Broek bij de band. De bezetting van de groep werd daarmee:

Antonie Broek – drums
Hans van der Lubbe – bas
Pim Kops – toetsen
Nico Arzbach – gitaar
Huub van der Lubbe – zang
Ruim 20 jaar later is deze bezetting van de groep ongewijzigd gebleven.

De albums die medio jaren ’80 uitkomen, zijn nog steeds geen grote commerciële successen. Dankzij onder andere een optreden op Parkpop in Den Haag, geniet de groep wel steeds meer bekendheid. Met hun vierde album “Wakker in een vreemd land” lijkt in 1987 het tij te keren en zit er een eerste TOP40 hit in. Eind 1987 krijgt de groep de Zilveren Harp uitgereikt voor de meest veelbelovende Nederlandse artiest. Het begin van succes is geboren. Het vijfde album “Niemand in de stad” komt in 1989 en wordt met 50.000 verkochte exemplaren goud. De navolgende albums en optredens bevestigen steevast de successtatus van de band. In 1992 werd de groep tijdens hun tour vergezeld door de Hot Haarlemmerdijk Horns, bestaande uit Roland Bunt op saxofoon en Mike Booth op trompet. De samenwerking is sindsdien gebleven en de Hot Haarlemmerdijk Horns spelen ook mee tijdens het 25 jarige jubileumconcert op deze DVD. Vele succesjaren verder, die afgewisseld zijn met enkele “sabbatical years” viert de groep dit jaar haar 25 jarige bestaan. Het zilveren jubileum werd gevierd met een concert in het Rotterdamse Ahoy. Dit concert staat integraal op deze DVD uitgave. De band heeft met dertien studioalbums en enkele live albums en vele hits zichzelf na 25 jaar als succesgroep zeker bewezen. Tijd om het nu kalmer aan te doen is er niet, want zoals de groep zelf zegt: “We Beginnen Pas”.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 148 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Universal Music
EAN: 0602517043015

Extra's

  • Boekje

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is in breedbeeld (1.78:1 beeldformaat) vastgelegd en staat anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is ruim voldoende, maar niet helemaal kritiekvrij. Het beeld heeft afwisselend links of rechts een kleine zwarte balk. In de overscan van de televisie valt dit weg, maar bij geprojecteerde weergave valt dit natuurlijk wel op. Vervelend hierbij is dat deze zwarte balk niet constant is. Het concert is met een rustige registratie vastgelegd. De verschillende kleuren van de belichting komen op deze DVD goed tot hun recht. Scherpte en detaillering van het beeld zijn redelijk. In de lichtbanen van de toneelbelichting is af en toe was solarisatie te zien. Incidenteel valt in de achtergrond macroblocking en kleine compressiefoutjes als artefact op. Op het moment dat de rastervormige toneelverlichting op de achtergrond wit verlicht is, valt cross colouration op. Als laatste valt aliasing in het beeld op. Behoudens deze kritiekpuntjes is het verder een fraaie en sfeervolle registratie. Elke nummer is uiteraard een aparte tracknummer. De laagwisseling is niet merkbaar geplaatst. Er is geen ondertiteling aanwezig.

Geluidskwaliteit

Het geluid is zonder meer genieten. Je hebt keuze uit een prima klinkende Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) geluidstrack en een stereo Dolby Digital 2.0 (bitrate 448 kb/s) geluidstrack.
De DD2.0 track biedt een goede stereokwaliteit geluid met een goed breed stereobeeld en voldoende detail en goed aanwezig laag. De 5.1 geluidstrack klinkt erg goed. De muziek concentreert zich voornamelijk op de beide frontspeakers, op gelijke wijze als bij de stereotrack. De achterkanalen geven de muziek een licht ruimtelijk karakter. Het geluid van het publiek wordt voornamelijk door de frontspeakers weergegeven, ook hier ruimtelijke ondersteuning door de surroundspeakers. De center speaker wordt nauwelijks gebruikt. Het LFE kanaal wordt frequent aangesproken voor het extra laag in de muziek. Als totaal een prima klinkend sfeervol concertgeluid.

Extra's

Op de DVD staan geen extra’s. Bij de DVD zit een inlay van acht pagina’s met concertfoto’s, een tracklisting en een overzicht van alle betrokkenen bij de productie.

Conclusie

In oktober 1981 stond De Dijk voor de allereerste keer op het podium. Nu, een kwart eeuw later, is De Dijk uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende bands uit de vaderlandse pophistorie. Dit werd dit jaar gevierd met een uitverkocht jubileumoptreden in een stampvol Ahoy. De DVD 25 jaar De Dijk – We Beginnen Pas bevat de live registratie van dit optreden. Alle hits uit heden en verleden passeren de revu in een spetterende live uitvoering. Het concert is in breedbeeld vastgelegd, waarbij deze registratie met redelijke beeldkwaliteit op de DVD staat. Bij het geluid keuze uit twee goed klinkende Dolby Digital track, een 5.1 surroundtrack en een 2.0 stereotrack. Een mooie concertregistratie van een zeer succesvolle Nederlandse band.

Laatste reacties

Henk Heideveld  |  02-11-2006

Ongelooflijk slechte geluidsregistratie. De stereo-track klinkt zelfs beter. Geluid is dof. Muziek heeft de overhand. Zanger zingt letterlijk onverstaanbare te...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:1
6.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 12
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.