Pirates of the Caribbean 2: Dead Man's Chest (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
27-11-2006

Totaalbeoordeling:

8.5
DVD

Pirates of the Caribbean 2: Dead Man's Chest (SE) (DVD)
Samenvatting

Het huwelijk tussen Will Turner (Orlando Bloom) en Elizabeth Swann (Keira Knightley) valt letterlijk en figuurlijk in het water. Beide worden door de nieuwe machthebber Cutler Beckett (Tom Hollander) gearresteerd en ter dood veroordeeld. Dit omdat ze de legendarische piraat Jack Sparrow (Johnny Depp) geholpen hebben. Becket biedt Will de mogelijkheid van vrijheid voor zichzelf en Elizabeth aan. Het enige dat hij daarvoor moet doen is Jack Sparrow een bijzonder kompas afhandig te maken. Will gaat op reis en op zoek naar Jack Sparrow. Die vindt hij op een tropisch eiland, waar de piratenkapitein wel een heel vreemd opperhoofd geworden is. Als Will en Jack weten te ontsnappen, blijkt dat Jack een bloedschuld bij de legendarische Davy Jones (Bill Nighy) heeft in te lossen. Jack is zijn eigen ziel verschuldigd aan deze spookachtige kapitein van de ‘Flying Dutchman’ en heerser van Diepten van de Oceaan. Maar de altijd slimme Jack Sparrow geeft zich nooit gewonnen zonder een goed gevecht. Ondertussen is Elizabeth ontsnapt uit de kerkers van Beckett en op zoek gegaan naar haar Will. Dat Jack vooral zijn eigen belang voorop stelt, merken zowel Will als Elizabeth wanneer zij worden meegesleurd in Jack’s zoektocht naar de fabelachtige Dead Man’s Chest, waarmee Jack de eeuwige verdoemenis van Davy Jones wil voorkomen.

Commentaar

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl was in 2003 de grote kaskraker van het jaar. Een heerlijke actiefilm vol spanning, wervelende zwaardgevechten, lekkere humor, gevatte opmerkingen, bijzondere karakters en heel veel speciale effecten. Kortom, een meeslepend episch en avontuurlijke actiefilm, zoals met name producent Jerry Bruckheimer ze kan maken. Pirates of the Caribbean is gebaseerd op de gelijknamige attractie in het Disney pretpark in Amerika. Regisseur Gore Verbinski maakte er een avontuurlijke actiefilm van met een passend magisch Disney sausje.
Na het grote succes kregen schrijvers Ted Elliot en Terry Rossio van producer Jerry Bruckheimer de opdracht het script voor een vervolg te schrijven. De voltallige cast met onder andere regisseur Gore Verbinski en hoofdrolspelers Johnny Depp, Orlando Bloom en Keira Knightley werkten weer mee aan dit vervolg. Met als resultaat in 2006 de film The Pirates of the Caribbean 2: Dead Man’s Chest. Helaas laat dit tweede deel je wel met een kleine kater achter, want na ruim 2 uur kijken blijkt dat het verhaal nog niet afgelopen is. Je moet vervolgens nogmaals wachten tot medio 2007, want dan gaat het verhaal verder in het derde deel: Pirates of the Caribbean 3: At Worlds End .
Goed, terug naar het tweede deel, dat nu op DVD verschenen is. Het tweede deel is weer een non-stop actiefilm waarin vooral de tegendraadse piraat Jack Sparrow de boventoon voert. Op het gebied van actie en spektakel is dit tweede deel de overtreffende trap van het eerste deel. In een hoog tempo rol je van het ene spektakel in het andere. Spektakel en CGI (beelden die met de computer gemaakt zijn) is waar het in deze film om draait. En het mag hier duidelijk een onsje of twee, drie meer zijn. Uiteraard mist de humor en de gevatte opmerkingen ook niet. Regisseur Gore Verbinski is vooral bekend als horrorregisseur. In het eerste deel was dit ook wel te merken. Het horroraspect is in dit tweede deel ook nadrukkelijk(er) aanwezig. Met name de scènes op het schip van kapitein Davy Jones, waarbij de bemanning er angstaanjagend uitziet, zijn hier een goed voorbeeld van. Hoe men acteur Bill Nighy omgetoverd heeft in Davi Jones, met zijn octopusachtige uiterlijk, is een bijzonder knap staaltje make-up. Uiteraard zijn de drie hoofdrolspelers Johnny Depp, Orlando Bloom en Keira Knightley ook weer van de partij. Johnny Depp is als de duivelse piraat Jack Sparrow met zijn humor en gevatte opmerkingen onovertroffen. Als verhaal heeft dit tweede deel wat minder te brengen. Ook is het nieuwe, verfrissende van het eerste deel er wel af en is dit tweede deel een herhaling van het ‘kunstje’ en ‘meer van hetzelfde’. Neemt niet weg dat dit tweede deel weer een lekkere no-nonsense combinatie van lawaaierige actie, spektakel, humor, bijzondere karakters en special effects is. Zodat dat je ook dit tweede deel heerlijk onderuitgezakt gedachteloos over je heen kunt laten komen. Spektakel om van te genieten. Advies: kijk tot en met de laatste minuut van de aftiteling. Daarna is het wachten op deel drie.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 145 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8717418106201

Extra's

  • Gesproken toelichting
  • Bloopers van de Cariben
  • De terugkeer in kaart
  • Volgens plan
  • Kapitein Jack: Van top tot teen
  • Beheersing van het zwaard
  • Davy Jones: Analyse van een legende
  • Het creëren van Kraken
  • Fotologboek Jerry Bruckheimer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is op Super 35 mm film geschoten en heeft daardoor een beeldverhouding van 2.39:1. Dit is ook de beeldverhouding waarmee de film anamorf op DVD is gezet. Over de beeldkwaliteit kunnen we vrij kort zijn, die is uitstekend. Mooie volle en natuurlijke kleuren sieren het beeld, dat er scherp en gedetailleerd uitziet. Ook het contrast en het zwartniveau van het beeld is prima. De film heeft geen last van edge-enhancement. Ook filmgrain of andere artefacten zul je nauwelijks tegenkomen. Uiteraard zitten er bij deze nieuwe film geen ongerechtigheden in het beeld. Een prachtig sfeervol filmisch plaatje. De film is wat mager verdeeld in 28 chapterstops. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk leesbaar en staat geheel in het zichtbare filmvlak, dus boven de onderste zwarte balk, geplaatst.

Geluidskwaliteit

Op het gebied van het geluid heeft Buena Vista een steek laten vallen. Had de uitgave van het eerste deel nog zowel een Dolby Digital 5.1 EX en een DTS 5.1 ES geluid, nu is er alleen maar een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s). DTS moeten we nu helaas missen, tenzij je de film in de Franse nasynchronisatie gaat bekijken. Want hoewel totaal niet op de hoes vermeld, staan ook een Franse Dolby Digital 5.1 en een Franse DTS 5.1 track op de DVD. Erg jammer dat de Nederlandse consument hiermee te kort wordt gedaan. Nu valt het nog wel een beetje mee. Want de Engelstalige Dolby Digital 5.1 surroundtrack klinkt uitstekend! Zoals het een onvervalste moderne actiefilm betaamt, is dit een soundtrack die alle speakers in je hometheater installatie intensief benut. De geluidseffecten komen je van alle kanten tegemoet. Het geheel klinkt als een fraaie ruimtelijke soundtrack met veel richtingsgevoel, waarbij de surround speakers in split-surround (stereo) worden gebruikt. Ook het LFE kanaal doet zeer nadrukkelijk mee en geeft de vele actiescènes een stevige impact. De fraaie muziek van filmcomponist Hans Zimmer klinkt mooi warm, met een heerlijk strak laag en een prima detaillering in het hoog. En ondanks al het actiegeweld blijven de dialogen, die uit het centerkanaal komen, zeer duidelijk te volgen.

Extra's

Zoals elke Buena Vista uitgave, start ook nu de DVD met enkele promotionele trailers. Druk op de menutoets om direct naar de mooi geanimeerde breedbeeldmenu’s te gaan. De menuschermen zijn voorzien van achtergrondmuziek en naar keuze beschikbaar in het Engels, Frans of Nederlands.

DVD 1

Bloopers Van de Cariben (4 min)
Ofwel, hoe leuk kunnen gemaakte fouten zijn. Beeldformaat is 2.35:1 anamorf.

Gesproken toelichting
De beide schrijvers van het verhaal, Ted Elliot en Terry Rossio, geven tijdens de film een toelichting, dat zich uiteraard concentreert op de verhaalaspecten en de karakters.

DVD 2
Ook deze tweede DVD start met enkele promotietrailers van andere Buena Vista uitgaven.

De Terugkeer In Kaart (25 min)
Waarin aandacht voor alle aspecten die komen kijken bij de voorbereidingen om de film te gaan maken. Met startte met niets en al een releasedatum in het vooruitzicht.

Volgens Plan (60 min)
Prima achter de schermen documentaire over het maken van de film. Vele aspecten van het maken van een film komen hier aan de orde. Uiteraard aan de hand van interviewfragmenten met zowel cast als crew en kijkjes op de set tijdens het filmen of ‘achter de coulissen’ ten aanzien van de andere ondersteunende activiteiten. Alles natuurlijk afgewisseld met filmfragmenten.

Kapitein Jack: Van Top Tot Teen (27 min)
Kapitein Jack Sparrow is het hoofdkarakter van de film, dus uiteraard aandacht hoe dit karakter visueel vormgegeven is. Diverse onderdelen selecteert je op een scherm zonder teksten. Ook een alles spelen optie.

Beheersing Van Het Zwaard (15 min)
Waarin aandacht voor de choreografie van de zwaardvechtscènes en de voorbereidingen die hierbij komen kijken. Drie aparte keuzes, voor elke acteur één.

Davy Jones: Analyse Van Een Legende (13 min)
Waarin Industrial Lights & Magic (ILM) laat zien hoe acteur Bill Nighy omgetoverd werd tot kapitein Davy Jones.

Het Creëren Van De Kraken (10 min)
Nog een stukje special effects van ILM, nu over de creatie van het zeewezen Kraken.

Doden Kunnen Iets Navertellen: Disney Imagineers Passen De Attractie Aan (12½ min)
Featurette over hoe film en pretparkattractie van The Pirates of the Caribbean elkaar beïnvloeden.

Spion Op De Set: De Bottenkooi (4 min)
Kort stukje over het gebruik van een blauw scherm bij een specifieke special effects scène.

Jerry Bruckheimer: Fotologboek Van De producent (4½ min)
Zoals bekend van andere Bruckheimer films, mag deze producent graag zelf op de set met een fotocamera rondlopen. Zie hier het resultaat met toelichting van Bruckheimer zelf.

Piraten In Main Street: De Première Van Dead Man’s Chest (4 min)
Korte impressie van de filmpremière van dit tweede deel in Disneyland.

En er zijn nog diverse easter eggs te vinden. Niet gevonden, ze staan op onze easter eggs pagina.

De 2-disc set is verpakt in een fraai ogende kartonnen slipcase.

Conclusie

Pirates of the Caribbean 2: Dead Man’s Chest is het vervolg op de grote kaskraker Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl in 2003. Wederom speelt Johnny Depp de charmante piratenkapitein Jack Sparrow, hierbij ondersteund door Orlando Bloom als de nobele Will Turner en Keira Knightley als de mooie Elizabeth Swann. En wederom is dit een avontuurlijk actiespektakel vol spanning, gevatte humor en heel veel special effects. Een ‘achtbaan’ van lawaaierig no-nonsense vermaak, die je gedachteloos kunt gaan zitten bekijken. Om te weten hoe het verhaal afloopt, moet je wachten tot 2007 voor het derde deel. Buena Vista heeft dit tweede deel uitgebracht in een fraaie 2-disc Special Edition. De beeldkwaliteit is uitstekend, evenals de geluidskwaliteit. Jammer dat de DTS track niet in het Engels is. Op beide disc staan ook de nodige extra, waaronder een audiocommentaar en diverse documentaires.

Laatste reacties

Richard B.  |  03-03-2007

Net als de eerste film is ie heel vermakelijk. Ik heb geen idee of deze nou beter of slechter is als de eerste want deze kijkt imo net zo lekker weg als Curse o...
Lees meer >

Swanski  |  03-03-2007

Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (2006) / Gore Verbinski Deel 1 gezien, zodat ik weer in de sfeer kwam om deel 2 te kijken. En ook deze sequel past o...
Lees meer >

DWE  |  22-01-2007

Erg vermakelijke film maar ook niet meer dan dat, wat uiteraard ook niet echt de bedoeling van dit soort film is. Ondanks het ontbreken van een Engelse DTS tra...
Lees meer >

Coen P.  |  03-01-2007

Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (Gore Verbinski, 2006) Na het succes van The Curse of the Black Pearl zat een vervolg er natuurlijk in. Alle sterren...
Lees meer >

Ron-G  |  03-01-2007

Leuk vervolg op deel 1, al is het sprankelende er vooral bij Johnny Depp af, maar draagt de film net genoeg om hem niet te laten verzanden door helemaal op de a...
Lees meer >

TheGodfather  |  06-12-2006

Heerlijke film, vond `m erg goed. Kan zich IMO makkelijk meten met het eerste deel. Heb de dvd dan inmiddels ook aangeschaft. Sterke uitgave :D (y)
Lees meer >

Roadster  |  04-12-2006

Erg leuke film, met interessante extra's. Blijft leuk om te zien hoe zo'n blockbuster gemaakt word.
Lees meer >

Stephan Nobelen  |  04-12-2006

Ik vond deel 2 erg leuk om te zien! Op en top vermaak!
Lees meer >

chimera01  |  02-12-2006

Een erg teleurstellende film na de verrassing die deel 1 bleek te zijn. laten we hopen dat deel 3 weer dat sprankelende van het eerste deel kan oppakken.
Lees meer >

Frank  |  02-12-2006

kan iemand mij vertellen of de extra's op deze dvd's nederlands zijn ondertiteld? Ja, het zou eruit zien als dat niet zo was.
Lees meer >

Andre van Helvoort  |  02-12-2006

kan iemand mij vertellen of de extra's op deze dvd's nederlands zijn ondertiteld?
Lees meer >

Selco  |  01-12-2006

Ik ben het volledig eens met Ge_Someone over de dts track. Dit vond ik namelijk ook al bij jurassic park 1 in de jurassic park the ultimate collection box. Wie ...
Lees meer >

Ge_Someone  |  29-11-2006

Deze film is zeker wel aardig om te zien, hoewel het verhaal een lachertje is. Ik vind het wel een schande dat het originele (Engelse) geluid geen DTS krijgt e...
Lees meer >

Jeroen D  |  29-11-2006

Geweldige film. Zeker net zo leuk als deel 1........wel een beetje rommelig maar ik heb me 2,5 uur prima vermaakt.
Lees meer >

Roy Langeveld  |  28-11-2006

Leuke avonturenfilm, maar idd: hij lijdt wel aan het "halve film-fenomeen" waar The Matrix Reloaded ook al aan leed: er moet genoeg plot uiteengezet worden voor...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 282
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.