Superman - The Movie (Theatrical & Expanded SE)

Recensent:
Marcel den Haan
06-12-2006

Totaalbeoordeling:

7.3
DVD

Superman - The Movie (Theatrical & Expanded SE) (DVD)
Samenvatting

Op de planeet Krypton voorziet de wetenschapper Jor-El (Marlon Brando) het einde van de planeet. Om zijn ras voor uitsterven te behoeden stuurt Jor-El zijn enige zoon Kal-El samen met ‘kenniskristallen’ naar de planeet Aarde. Kal-El wordt liefdevol geadopteerd door het kinderloze paar Jonathan (Glenn Ford) en Martha Kent (Phyllis Thaxter) en noemen hem Clark. Al gauw blijkt dat de jonge Clark (Jeff East) bijzondere krachten heeft. Als Clark achttien jaar wordt, vindt hij in de schuur een oplichtend groen kristal. Dit kristal leidt hem naar de Noordpool, alwaar door het groene kristal een bijzonder paleis van ijskristallen ontstaat. Dit ‘Fortress of Solitude’ bevat alle kenniskristallen die Jor-El met hem had meegestuurd. Via een hologram maakt Clark kennis met zijn natuurlijk vader Jor-El. Hij leidt Clark gedurende een reis van twaalf jaar door verschillende sterrenstelsels en leert Clark over zijn afkomst en de planeet Krypton.
Als dertig jarige krijgt Clark (Christopher Reeve) een baan als beginnend journalist bij The Daily Planet in Metropolis. Hij moet samenwerken met de ervaren journaliste Lois Lane (Margot Kidder). Tot grote ergernis van Lois is Clark nogal onbeholpen en stuntelig, maar krijgt wel direct het stadsnieuws toebedeeld. Lois zoekt contact met Superman, een geheimzinnige man die al vliegend met buitengewone krachten die allerlei rampen weet te voorkomen, onwetende dat Clark deze onbekende held is. Onderwijl beraamt de supercrimineel Lex Luthor (Gene Hackman) zijn misdaad van de eeuw en een plan om Superman uit te schakelen.

Commentaar

Superman, de Man van Staal kan gerust één van de bekendste superhelden aller tijden genoemd worden. Het karakter van Superman werd bedacht door Joe Shuster en Jerry Siegel van DC Comics, toen nog National Comics geheten. Sinds die tijd is het figuur verschenen in stripvorm, televisieseries, tekenfilms, spellen en vele andere vormen. In 1978 werd er besloten een filmversie te maken van deze held en de film was een groot succes in de bioscoop. Voor de rol van Superman en zijn alter-ego Clark Kent werd de toen nog onbekende Christopher Reeve gecast en dit bleek een gouden zet. Reeve weet de juiste uitstraling aan zijn personages mee te geven. Stoer en onverzettelijk voor Superman en sullig en onbeholpen voor Clark Kent. Dit is vooral goed te zien op de momenten dat Clark Kent zijn overhemd weer eens opentrekt en het logo van Superman zichtbaar wordt. Duidelijk is te zien de verandering in het personage en dit is erg knap gedaan. Aangezien Reeve een onbekende acteur was werden er voor de overige rollen enkele bekende acteurs benaderd, dit om wat meer mensen naar de bioscoop te lokken. Zo werd voor de rol van de vader van Superman legende Marlon Brando gevraagd en hij weet met zijn rol, hoe klein die ook is, iets extra\'s toe te voegen aan de film. De rol van schurk en tegenstander van Superman, Lex Luthor, wordt gespeeld door Gene Hackman en ook hij zet een leuke en goede rol neer die de film zeker goed doet. Verder zien we nog Margot Kidder in de rol van Lois Lane, Ned Beatty als de lompe Otis, Jackie Cooper als baas van de Daily Planet Perry White en Glenn Ford als Jonathan Kent, de aardse vader van Superman.
Deze eerste Supermanfilm werd geregisseerd door Richard Donner die we uiteraard verder nog kennen van de Lethal Weapons films. Donner had vooral veel hoofdbrekens over het goed en overtuigend in beeld brengen van een vliegende Superman, maar dankzij enkele vooruitstrevende technieken is dit redelijk goed gelukt. Vandaag de dag zien de speciale effecten er misschien wat gedateerd uit, maar voor die tijd was het allemaal erg vooruitstrevend. De effecten werden dan ook beloond met een Oscar tijdens de uitreikingen van 1979. Superman: The Movie zoals de film oorspronkelijk genoemd werd, is een leuke en onderhoudende film en eigenlijk de vader van alle superheldenfilms. De prent maakte van Christopher Reeve een absolute ster en hij zou de rol nog herhalen in drie vervolgen.

Er bestaan meerdere versies van Superman - The Movie. In 1978 is natuurlijk de gewone bioscoopversie van de film verschenen, die heeft een speelduur van 137 minuten. Regisseur Richard Donner heeft in 2000 speciaal voor de DVD release een met 8 minuten verlengde versie gemaakt. Deze zogenaamde Extended Cut duurt 145 minuten en is al meerdere malen op DVD verschenen, als Special Edition, Limited Edition en als onderdeel van The Superman Collection. Het is ook de enige versie die tot nu toe op DVD is verschenen. In 1981 is door producent Alexander Salkind voor televisie een ruim drie uur durende versie gemaakt , die in 1982 op televisie is uitgezonden. Deze versie is tot nu toe niet verkrijgbaar op DVD. Warner heeft mede de release van de nieuwe Superman Returns film aangegrepen om alle vier de Superman films met Christopher Reeve opnieuw uit te brengen. Uiteraard in nieuwe verbeterde uitvoeringen. In de nieuwe 4-DVD set van Superman - The Movie zit zowel de originele bioscoopversie uit 1978 als de Extended Cut uit 2000. Daarmee is deze bioscoopversie nu voor het eerst op DVD verkrijgbaar. Op de cover van deze nieuwe uitgave heeft Warner een tijdsduur van 282 minuten geplaatst. Dit is de totale tijdsduur van de bioscoopversie en de extended versie bij elkaar opgeteld. De 4-DVD set is door Warner los uitgebracht, maar ook als onderdeel van twee nieuwe boxsets. De eerste boxset heet de Christopher Reeve Legacy Collection en bevat alle vier de Superman films met Christopher Reeve. Voor de echte fan is er ook nog de Ultimate Collection. Deze boxset bevat naast de vier originele films ook nog het nieuwe avontuur Superman Returns en twee extra schijven vol met extra\'s.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur
Regio: 2
Jaar: 1978
Speelduur: 145 min
Verpakking: Slimcase(s) in Slipcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.0 - Muziek
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931753418

Extra's

  • Making Of
  • Screen Tests
  • Audiocommentaren (2x)
  • Trailers & TV Spot
  • Music Only Track
  • Taking Flight: The Development of Superman
  • Making Superman: Filming The Legend
  • The Magic Behind The Cape
  • Restored Scenes
  • Additional Music Cues
  • Superman And The Mole-men
  • Fleischer Studio's Superman

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Beide versies van de film staan anamorf op de DVD in het formaat 2.35:1. De beeldkwaliteit van de Extended Cut is gelijk aan die van de eerder verschenen uitgaven en dit is zeker niet erg aangezien die transfer gewoon erg goed was. Het beeld oogt mooi schoon, filmgrain is af en toe aanwezig, maar niet in die mate dat het storend wordt. De scherpte is ruimschoots voldoende, hier en daar zijn wat softe momenten en edge enhancement is soms zichtbaar. De kleuren ogen lekker fel en goed verzadigd. Soms lopen de kleuren in het pak van Superman wat in elkaar over (color bleeding). De donkere scènes zijn goed te volgen dankzij het goede contrast en schaduwdetail en de verschillende tinten zwart komen natuurlijk over. De bioscoopversie is voor het eerst verkrijgbaar op DVD en de beeldkwaliteit van deze versie komt vrijwel overeen met die van de verlengde versie. Duidelijk wordt wel dat deze versie niet zo mooi is opgeknapt aangezien er hier meer filmgrain te zien is en ook is het beeld wat minder scherp. Ook ogen de kleuren wat minder fel. Toch nog altijd twee prima transfers, zeker voor een film uit 1978. De bioscoopversie is verdeeld in 41 hoofdstukken en de verlengde versie in 44 hoofdstukken. De optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Beide films zijn te bekijken met een Dolby Digital 5.1 track (384 kb/s) in de originele Engelse taal en de bioscoopversie bevat ook nog een Dolby Digital 2.0 surroundtrack (192 kb/s). Net als het beeld is ook het geluid van uitstekende kwaliteit. De 5.1 tracks klinken erg ruimtelijk en regelmatig wordt er gebruik gemaakt van alle aanwezige kanalen. De achterkanalen laten de vaak voorkomende effecten horen en deze in split-surround. De dialogen zijn prima te volgen en komen netjes uit het middenkanaal. Het is hier wel duidelijk dat het een al wat oudere film betreft, soms klinken de dialogen wat blikkerig en hol. De voorkanalen laten de muziek en overige geluiden en dit in een mooi breed stereobeeld. De prachtige en doeltreffende muziek van John Williams komt prima tot zijn recht. Het LFE kanaal ondersteunt het geheel met een goed gedoseerd en diepgaand laag dat de tracks een zekere impact meegeven.

Extra's

De nieuw vormgegeven menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

De extra\'s van deze uitgave zijn gedeeltelijk gelijk aan die van de eerder verschenen uitgaven. Er is wel een nieuw audiocommentaar toegevoegd voor de bioscoopversie die te vinden is op Disc 1. De Extended Cut is te vinden op Disc 2 en op schijf vier zijn enkele nieuwe extra\'s aanwezig. De extra\'s zijn verdeeld over alle vier de schijven. De extra\'s die nieuw zijn worden aangeduid met een *.

Disc 1

Audiocommentaar *
Een nieuw opgenomen audiocommentaar speciaal voor de bioscoopversie van de film. Het commentaar is ingesproken door twee producenten van de film Ilya Salkind en Pierre Spengler. De twee mannen vertellen veel over hoe de film tot stand is gekomen, welke problemen er waren bij de opnames en eigenlijk van alles over het maken van de film. Een erg interessant commentaar en mooi aanvullend op het commentaar op schijf twee.

Trailer And TV Spot
Hier zijn enkele trailers te bekijken van de film en wel een korte Teaser Trailer, de bioscooptrailer, een trailer gemaakt voor televisie en een trailer van het spel Justice League Heroes.

Disc 2

Audiocommentaar
Het audiocommentaar wordt verzorgd door van regisseur Richard Donner en creative consultant Tom Mankiewicz. De stemmen van de twee mannen komen elk uit een eigen speaker, links hoor je Richard Donner en rechts hoor je Tom Mankiewicz. Beide mannen vertellen veel over de film en zo kom je als kijker veel achtergrondinformatie te weten. Een erg interessant en vooral leuk commentaar.

Music Only Track
Bij het inschakelen van deze optie is tijdens de film alleen de soundtrack van de film te horen, gemaakt door John Williams. Gelukkig bevat de film veel muziek en daarom vallen er maar weinig stiltes. Deze track is Dolby Digital 5.0 (384 kb/s).

Disc 3

Taking Flight: The Development of Superman (30 min.)
Marc Mc Clure die de rol van Jimmy Olsen speelt in de film is de gastheer in deze interessante documentaire. We krijgen beelden uit de film voorgeschoteld die worden afgewisseld met interviews met de cast en andere belanghebbenden zoals o.a. de regisseur. Deze special laat zien hoe Superman van stripverhaal tot film tot stand is gekomen.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Making Superman: Filming The Legend (31 min.)
Dit is het vervolg op de vorige documentaire. Ook hier worden weer interviews getoond die worden afgewisseld met beelden uit de film. De nadruk in deze special wordt gelegd op het filmen zelf en hoe de film werd geproduceerd.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

The Magic Behind The Cape (23 min.)
Roy Field, supervisor optische effecten van de film, vertelt in het begin van deze interessante special dat de speciale effecten moesten worden gemaakt zonder digitale technieken omdat deze gewoonweg niet voorhanden waren. We krijgen beelden gepresenteerd over hoe met miniaturen gewerkt werd en hoe filmsets hydraulisch werden bestuurd. Tevens wordt getoond hoe het grootste probleem, het “vliegen” van Superman, werd gefilmd.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Screen Tests
Screentests waarin verschillende acteurs auditie doen voor één van de rollen. Het betreft de rollen van Superman, Lois Lane en Ursa.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Restored Scenes *
Een reeks scènes die niet in de bioscoopversie te vinden zijn en sommige ook niet in de verlengde versie. De scènes zijn los te bekijken of allemaal achter elkaar.
Het beeld is 2.35:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Additional Music Cues
Een statisch scherm met acht keuzes. Elk keuze geeft een stukje filmmuziek in Dolby Digital 5.0 (384 kb/s) geluid. Het scherm blijft trouwens hetzelfde statische plaatje.

Disc 4

The Making Of Superman: The Movie * (51 min.)
Een making of van de film uit 1980. De making of wordt gepresenteerd door Christopher Reeve en er komen nog enkele andere leden van de cast en crew aan het woord. Ook zijn er veel beelden te zien van achter de schermen tijdens de opnames en krijgen we te horen hoe enkele scènes tot stand zijn gekomen. Een erg interessante making of, bovendien met veel beelden die nog niet eerder verkrijgbaar waren.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Superman And The Mole-men * (58 min.)
Een korte film uit 1951 met in de hoofdrol George Reeves. Deze in zwart-wit opgenomen film was de inspiratie voor de succesvolle serie Adventures of Superman, een serie die 104 afleveringen zou lopen over een periode van zes jaar.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Fleischer Studios\' Superman *
Negen korte tekenfilms gemaakt door de Fleischer Studios, een studio onder andere bekend van de Betty Boop en Popeye tekenfilms. De tekenfilms stammen uit de jaren \'40, maar zijn zeker nog leuk om naar te kijken.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

Wanneer de planeet Krypton op het punt staat vernietigd te worden stuurt wetenschapper Jor-El zijn enige zoon, Kal-El, naar de Aarde. Dit om uiteraard het leven van zijn zoon te redden, maar ook omdat hij dankzij de bijzondere krachten die hij op aarde zal hebben, de mensen op die planeet zal kunnen helpen. Eenmaal opgegroeid neemt Kal-El de identiteit aan van de klungelige journalist Clark Kent en in het geheim bestrijdt hij het kwaad in de vorm van Superman. Deze filmversie van het verhaal van de bekende superheld zag het lichte in 1978 en was een groot succes. De film zou nog enkele vervolgen krijgen waarin de rol van Superman, net als in het origineel, gespeeld wordt door Christopher Reeve. De prent heeft een goed verhaal, sterke optredens van de cast en voor die tijd vooruitstrevende special effects. De film is al eerder verschenen op DVD maar is nu te krijgen in een 4 Disc uitgave met veel extra\'s. Ook is nu voor het eerst de originele bioscoopversie in de uitgave te vinden, naast de in 2000 uitgebrachte Extended Cut. Beeld en geluid zijn net als bij de eerdere uitgaven uitstekend en dit alles zorgt ervoor dat deze uitgave een must-have is voor de fans van de Man van Staal.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Frank  |  10-12-2006

Waarom? Alleen omdat er een paar mensen het er niet mee eens zijn? Wat mij betreft gaan ze hier gewoon mee door, want ik beslis zelf of ik er mee eens ben of ni...
Lees meer >

kruspe  |  10-12-2006

Wat maakt het nou uit of DVD.nl de film een topper-predikaat geeft of niet? Je beslist zelf of een DVD een topper is of niet. Dat hoeven anderen toch niet voor ...
Lees meer >

Frank  |  10-12-2006

Wat maakt het nou uit of DVD.nl de film een topper-predikaat geeft of niet? Je beslist zelf of een DVD een topper is of niet. Dat hoeven anderen toch niet voor ...
Lees meer >

TheGodfather  |  10-12-2006

Toch blijf ik `t raar vinden: als `t voor je gevoel een topper is dan moet je `m daar ook naar beoordelen! maar goed, dat zal dan wel weer aan mij liggen...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  10-12-2006

Als je goed kijkt kan je zien dat het beeld geen 4½ bol krijgt, dus daarom geen topper. Het beeld van de Extended is dik in orde, die van de bioscoopversie gew...
Lees meer >

kruspe  |  09-12-2006

Je moet hier niet te nauw kijken hoor of een dvd hier een dvd topper symbool krijgt of niet want meestal klopt het toch niet. De 1 disc superman bespreking & de...
Lees meer >

Martin Zuidervliet  |  09-12-2006

Vreselijk oudbollig personage en film die de tand des tijds zeker niet heeft doorstaan. Super-man... laat me niet lachen.
Lees meer >

TheGodfather  |  08-12-2006

Haha strenger, daarmee dat War of the worlds SE hier een dvd topper predicaat krijgt terwijl het beeld echt niet uitstekend is. Dit is het laatste wat ik erov...
Lees meer >

freaky  |  07-12-2006

We zijn in de loop der tijd gewoon strenger geworden met de waardering van beeld en geluid. Je kan het daar mee eens zijn of niet, prima. Deze discussie is al v...
Lees meer >

Eric van Ballegoie  |  07-12-2006

We zijn in de loop der tijd gewoon strenger geworden met de waardering van beeld en geluid. Je kan het daar mee eens zijn of niet, prima. Deze discussie is al v...
Lees meer >

kruspe  |  07-12-2006

maar toch klopt het niet....
Lees meer >

Frank  |  07-12-2006

Dat krijg je als er afgesproken is dat een DVD aan bepaalde voorwaarden moet doen om een topper-predikaat te krijgen. Zo erg is dat toch niet? Als je zelf maar ...
Lees meer >

freaky  |  07-12-2006

Ik vind dan dat de leden van het forum zou mogen stemmen, en dat hij dan zoals bij een IMDB systeem het predicaat DVD NL TOPPER krijgt of niet Dan blijven we n...
Lees meer >

Frank  |  07-12-2006

Ik vind dan dat de leden van het forum zou mogen stemmen, en dat hij dan zoals bij een IMDB systeem het predicaat DVD NL TOPPER krijgt of niet Dan blijven we n...
Lees meer >

freaky  |  07-12-2006

De waardering die de DVD krijgt is een persoonlijke mening van de recensent en alle Superman: The Movie-bespreking zijn ook andere recensenten gemaakt, dus dat ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:10
5.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 71
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.