Sjaak Bral - Bloedlink

Recensent:
Wilbert Rietman
05-01-2007

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Sjaak Bral - Bloedlink (DVD)
Samenvatting

In de theatershow Bloedlink van Hagenees Sjaak Bral, draait het om een naamloze gedetineerde die op het punt staat zijn vrijheid tegemoet te treden. Zes jaar lang heeft hij opgesloten gezeten in de Scheveningse gevangenis, voor een misdrijf waarvoor hij in de gevangenis werd gezien als een held, maar erbuiten als een boef. Hij zag ons eigen Nederland langzaam veranderde in een angstige plek. Die angst wordt volgens hem veroorzaakt door een aantal (politieke) moorden. Tel naast de angst, verloedering en onverschilligheid op en Nederland wordt in de ogen van de gevangene een plek waar hij liever niet meer naar terug wil. De show heeft als toevoeging een epiloog en proloog van Ome Ed (ook een rol van Bral), één van de cipiers van de gevangenis, die zo zijn eigen kijk heeft op de wereld, de gevangenis en de (bijna ex-) gevangene.

Commentaar

Nederland kent veel Haagse komieken. Natuurlijk zijn daar Harrie Jekkers en van Kooten en de Bie, maar de laatste jaren vooral Sjaak Bral. Al sedert 1992 timmert deze sympathieke Hagenees aan de weg. Brals carrière begon met een optreden in het programma RUR bij de toen nog publieke omroep Veronica. Vervolgens verwierf hij meer bekendheid na een interview in het veel beluisterde radioprogramma De Avondspits en hierna ging het snel. Binnen een jaar of twee werd Bral één van de meest geliefde stand up comedians van Nederland (een cabaretvorm die toen nog in de kinderschoenen stond, wat betreft ons land). Bral verbreedde zijn horizon. Hij ging ook schrijven, zingen, presenteerde voor zowel de radio als de televisie (onder andere Ook dat nog!) en werd een groot promotor van de Haagse taal. Zijn theaterstijl veranderde de laatste jaren van stand up naar een meer traditionele cabaretshow, waarbij er een rode draad is en waar aan de hand van deze draad allerlei verhalen, gedichten en liedjes worden verteld. Echt diep met zijn verhalen en grappen gaat Bral nooit, ook niet in de hier besproken show Bloedlink, maar zijn shows zijn stuk voor stuk altijd goed voor meerdere glimlachen met hier en daar een schaterlach. Niets nieuws aan de zon dus, maar wel zeer vermakelijk.

Filmspecs

Regisseur

Marcel de Vré

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Cabaret, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 80 min
Verpakking: Double transparant keep case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Geen
Uitgever: CNR Entertainment
EAN: 8714221026795

Extra's

  • Vaarwel 2005

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De complete show staat in de beeldverhouding 1.78:1 anamorf op deze DVD. De kwaliteit van het beeld is goed te noemen. Er is redelijk veel beeldruis aanwezig, maar het werkt niet afleidend. Omdat het hier een theatershow betreft, oogt het beeld vrij donker door de weinige belichting, maar ondanks dat blijft alles goed te volgen. Echt superscherp valt het getoonde niet te noemen. De (vooral donkere) kleuren ogen natuurlijk. Tussen de verhaaltjes door, brengt Bral ons korte gedichten, voorzien van een beat, waarbij het beeld bewust schokt en er gespeeld wordt met de belichting. Hierdoor krijgen we een beeld zoals te zien is in screenshot 2. De show is netjes verdeeld in 16 hoofdstukken, waarbij elk nieuw stukje zijn eigen chapterstop heeft gekregen. Een ondertiteling is helaas voor de doven en slechthorenden niet aanwezig.

Geluidskwaliteit

Qua audio heeft deze uitgave een Dolby Digital 5.1 track (448 kbit/s) meegekregen. Wat gelijk opvalt aan deze track is zijn mix. De bas staat namelijk veel te zwaar afgesteld wat een irriterende dreun als gevolg heeft. Het publiek klinkt nogal schel of dof en de heer Bral (om wie het toch draait) soms ver weg. Hierdoor zijn zijn monologen af en toe slecht te verstaan, wat niet de bedoeling kan zijn. Qua ruimtelijkheid voldoet deze track echter wel, je krijgt het gevoel alsof je in de zaal zit door het geklap en gelach van het publiek (alleen heb je wel slechte plaatsen gekregen). Hetgeen wat Bral vertelt, komt netjes uit de centerspeaker, waarbij de frontspeakers ondersteunen door de weergave van muziek en bijgeluiden vanaf het podium. De achterkanalen verzorgen samen met de frontspeakers het geluid van het publiek. Het LFE kanaal verzorgt voornamelijk de te zware en veel gebruikte bas. Uiteindelijk een geluid dat net geen voldoende verdient en ook enigszins teleurstelt.

Extra's

Het menu op de eerste DVD wordt weergegeven in 1.78:1 anamorf met achtergrondgeluid in Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s). Op de tweede DVD wordt het menu weergegeven in 1.33:1 zonder achtergrondgeluid. Op deze tweede schijf vinden we de enige extra.

Vaarwel 2005 (109:14 min.)
De oudejaarsconference van Sjaak Bral aangaande het jaar 2005. Deze conference werd uitgezonden op TV West. Sjaak Bral neemt voor deze zender elk jaar een conference op en doet deze op zijn eigen manier. Dus veel Haagse humor en woordspelingen, maar nergens echt te scherp of te kritisch. De lengte van deze conference is eigenlijk net te lang om de aandacht erbij te houden, maar dat heeft er ook mee te maken met het feit dat deze show ongeveer een half uur langer duurt dan de versie die in 2005 werd uitgezonden. Het beeld wordt weergegeven in 1.33:1 en het geluid is een Dolby Digital 5.1 track (448 kbit/s). Zowel het beeld als het geluid is redelijk te noemen qua kwaliteit.

Conclusie

Bloedlink is de titel van de laatste show van de Haagse komiek Sjaak Bral. In deze show speelt hij een dubbelrol van een gedetineerde die op het punt staat vrijgelaten te worden en van Ome Ed, één van de cipiers van de gevangenis. Bral bekijkt in deze rollen ons land en de actualiteit op zijn eigen manier, dus met grappen die niet te ver gaan en ook niet te diep. Qua beeld doet deze uitgave niet onder voor soortgelijke uitgaven, maar qua geluid worden we enigszins teleurgesteld. Op het gebied van extra’s krijgen we een complete show cadeau in de vorm van Brals oudejaarsconference van 2005. Voor de fans en bewonderaars van Bral uiteraard een must, hoewel het geluid het soms voor je kan verpesten.

Laatste reacties

Henk Heideveld  |  09-01-2007

Wie verantwoordelijk was voor de geluidstrack zal al wel ontslagen zijn :lol:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:5
Extra's:4
4.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.