Neujahrskonzert - New Year’s Concert 2007

Recensent:
Arnold van Oostrum
21-01-2007

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Neujahrskonzert - New Year’s Concert 2007 (DVD)
Samenvatting

Traditiegetrouw opent een internationaal vermaarde dirigent samen met de Wiener Philharmoniker het nieuwe jaar met het Nieuwjaarsconcert vanuit het Oostenrijkse Wenen. Voor de vierde keer stond dit keer dirigent Zubin Mehta voor het orkest. Mehta heeft met de Wieners een bijzondere band. Het nieuwjaarsconcert dirigeerde hij eerder al in 1990, in 1995 en 1998. En nu dus voor de vierde keer in 2007. Zoals de te doen gebruikelijk stelt de dirigent zelf het gespeelde programma samen. Uiteraard traditioneel gevuld met de bekende walsen, polka’s en marsen van Johan Strauss Sr. en de gebroeders Johann Strauss Jr. en Josef Strauss. Maar ook wat minder bekende werken van onder andere Jospeh Hellmesberger Jr. Leuk en komisch is het “Erinnerungen an Ernst” van Johan Strauss I. Traditie is het centrale thema bij dit nieuwjaarsconcert, dus wordt het concert besloten met zowel het overbekende An Der Schönen Blauen Donau en de Radetzky-Marsch. Voor deze twee werken brengt dirigent Zubin Mehta zijn persoonlijke Nieuwjaarsgroet, waarbij hij de Donau landen Roemenië en Bulgarije verwelkomt bij de Europese Unie.
Traditiegetrouw wordt het concert in een Eurovisie televisie-uitzending in meerdere Europese landen rechtstreeks uitgezonden. Ongeveer 45 miljoen mensen zien het concert. In Nederland wordt dit concert uitgezonden door de NOS, waarbij Joop van Zijl al jaren het begeleidende commentaar verzorgd. Elk jaar kijken en luisteren gemiddeld 1 miljoen Nederlanders, als traditionele invulling van de nieuwjaarsdag, naar het Nieuwjaarsconcert op televisie.

Commentaar

Op de hier besproken DVD staat de live registratie van het Nieuwjaarsconcert 2007 in een zgn. director’s cut van regisseur Brian Large. Dit betekent dat de muziek weliswaar hetzelfde is als bij de televisie-uitzending, maar dat Brian Large in de regie van de beelden wat aanpassingen heeft gedaan. Er is nog een aspect anders dan bij de televisie-uitzending. Bij sommige nummers krijg je op televisie beelden van balletdansers te zien. Op DVD heb de keuze om deze stukje te zien of het orkest te zien spelen. De balletstukjes staan ook onder de extra’s.

Volgend jaar zal dirigent Valerie Gergiev het Nieuwjaarsconcert in Wenen dirigeren.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2007
Speelduur: 109 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.0 - Muziek
  • DTS 5.0 - Muziek
  • PCM 2.0 - Muziek
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Universal Music
EAN: 044007341889

Extra's

  • Filmed Sequence Ballet
  • Documentaire National Park Austria

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De opname is een registratie bedoeld voor televisie en is in 1.78:1 breedbeeldformaat vastgelegd. Het beeld is anamorf op de DVD gezet.
Deze DVD is een internationale uitgave (alle regio’s), waarbij Universal Music ervoor kiest het NTSC als beeldsysteem te gebruiken. Let er dus op dat je installatie NTSC beeld weer kan geven! De beeldkwaliteit van deze televisieregistratie is goed. Het concert is in High Definition kwaliteit opgenomen en via HD1-NL ook in dit hoge kwaliteitsformaat te zien geweest. Weliswaar is voor deze DVD release het beeld in resolutie teruggebracht, maar desondanks blijft de kwaliteit van deze registratie nog goed. Het beeld geeft de kleurenpracht van de Weense ‘Musikvereinssaal’ met alle nuanceringen mooi weer. De kleuren zijn goed verzadigd en ogen erg natuurlijk. De scherpte en de detaillering van het beeld zijn ruim voldoende, al had een PAL release hier duidelijk nog een schepje bovenop gedaan. Als gevolg van het lager aantal beeldlijnen zie je wel aliasing en is er sprake van enige onscherpte bij langzame camerabewegingen. Het beeld is verder nagenoeg vrij van ongerechtigheden, een incidenteel compressiefoutje in de achtergrond daargelaten. Het concert is verdeeld in 20 chapterstops, dus elk gespeeld werk een aparte chapter. Er is geen ondertiteling aanwezig.

Geluidskwaliteit

Voor het beluisteren van de muziek heb je keuze uit drie mogelijkheden: DTS 5.0 (bitrate 754 kb/s), Dolby Digital 5.0 (bitrate 448 Kb/s) en een ongecomprimeerde PCM stereo track (bitrate 1536 Kb/s). Standaard speelt de DVD de PCM stereo track af.
De PCM stereo track klinkt zeer goed. De opname heeft een prima stereobeeld met een goede detaillering van de instrumenten en de stemmen. Zowel de DTS als de DD track geven de muziek in surround geluid weer. Het concert is ook zodanig opgenomen. Het merendeel van de microfoons hangt boven het orkest, maar achter de dirigent boven de voorste rijen publiek hangen ook enkele microfoons. De nadruk van de muziek blijft gewoon op de frontkanalen. Voor de weergave van de muziek wordt ook de centerspeaker gebruikt, waarbij de muziek dus verdeeld over de drie voorste speakers wordt weergegeven. De achterspeakers geven de muziek subtiel enige ruimtelijkheid. De beide surroundtracks hebben geen LFE kanaal. Het laag, wat bij orkestwerk niet zo extreem diep doorgaat als bij films, is meer dan voldoende. De PCM stereo blijft dankzij het ongecomprimeerde geluid de beste van de drie geluidstracks.

Extra's

De DVD heeft statische menuschermen zonder achtergrondmuziek. De extra’s op deze DVD zijn beelden die tijdens de televisieregistratie zijn gebruikt, als afwisseling op de beelden van het orkest. Alle extra’s zijn in 1.78:1 anamorf NTSC breedbeeld formaat. De twee filmpjes hebben net als het concert PCM stereo, DD5.1 en DTS5.1 geluid.

Dynamiden (10 min)
Het gefilmde ballet op de muziek Josef Strauss.

An Der Schönen Blauen Donau (10 min)
Het gefilmde ballet op de muziek Johann Strauss II.

National Park Austria (23 min)
Tijdens de pauze van het concert werd op de televisie een korte documentaire over dit Weense park getoond.

Mozart 22 Trailer (Salzburg 2006) (3 min)
Reclame voor de uitgaven van de 22 opera’s van Mozart door DG.

Catalogue
Met een overzicht van andere DG uitgaven.

Bij de DVD zit nog een 18 pagina’s tellend boekje met een schrijven over het concert en dirigent Zubin Mehta (in Duits, Engels en Frans), een tracklisting en een overzicht van alle betrokkenen bij de registratie van het concert.

Conclusie

Neujahrskonzert – New Year’s Concert 2007 is de televisieregistratie van het traditionele nieuwjaarsconcert uit Wenen. Ieder jaar spelen de Wiener Philharmoniker vanuit de Musikvereinssaal in Wenen walsen en polka’s van onder andere Strauss. Dit jaar dirigeerde Zubin Mehta voor vierde keer dit prestigieuze concert. Op deze DVD staat een ‘director’s cut’ beeldregistratie van het concert. Het concert is door Deutsche Grammophon, onderdeel van de Universal Music, met goede kwaliteit beeld en geluid op DVD gezet. Het beeld is NTSC formaat, let er dus op dat je installatie NTSC beeld weer kan geven! De geluidskwaliteit is met een ongecomprimeerde PCM track en zowel een DD5.0 als een DTS5.0 surround track prima in orde. De extra’s op deze DVD zijn beelden die tijdens de televisieregistratie zijn gebruikt, als afwisseling op de beelden van het orkest.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Music.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
3.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.