Peter Pan (Platinum Edition)

Recensent:
Arnold van Oostrum
05-03-2007

Totaalbeoordeling:

7.1
DVD

Peter Pan (Platinum Edition) (DVD)
Samenvatting

De magie begint als Peter Pan, de jongen-die-nooit-volwassen-wordt, het huis van de familie Darling binnenvliegt om zijn schaduw op te halen. Wendy Darling heeft de schaduw van Peter Pan in haar kamer verborgen. Samen met de fee Tinkelbel leert Peter Wendy en haar broertjes Jan en Michiel vliegen. Ze vliegen onder de tweede ster rechts en dan rechtdoor, naar het denkbeeldige Nooitgedachtland en de ondeugende Slimme Jongens. Maar in dit betoverde land woont ook de valse Kapitein Haak die met zijn bende roekeloze piraten altijd klaar staat om de kinderen het leven zuur te maken. Een reusachtig avontuur volgt waarbij ze met zijn allen op zoek gaan naar Tijgerlelie, de dochter van het Indianenopperhoofd, die door Kapitein Haak en zijn rechterhand Meneer Vetje ontvoerd is. Zij krijgen hulp van de altijd tikkende Krokodil.

Commentaar

Peter Pan is de 14e Disney tekenfilm klassieker en beleefde in 1953 zijn bioscooppremière. De film is losjes gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk uit 1904 van Sir James Matthew Barrie. Peter Pan is een verhaal dat ons eraan herinnert dat de dromen uit onze jeugd nooit verdwijnen. Al in 1940 maakte Disney een eerste storyboard versie van de film. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd pas in 1949 daadwerkelijk met de productie van de tekenfilm begonnen. Meer dan drie jaar hebben de tekenaars van de Disney studio’s aan deze succesvolle film gewerkt. Onder hen waren de zogenaamde ‘Nine Old Men’ zoals Milt Kahl, Frank Thomas, Ward Kimball, Ollie Johnston en Marc Davis. Peter Pan is de laatste film waar deze negen tekenkunstenaars allen gezamenlijk aan gewerkt hebben. De productiekosten van de film bedroegen toentertijd vier miljoen dollar. Het resultaat is een betoverend avontuur vol fantasie en magisch sterrenstof. De film werd wereldwijd een groot succes.
De Engelse stemmen zijn onder andere van Bobby Driscoll (Peter Pan), Kathryn Beaumont (Wendy) en Hans Conried (Kapitein Haak). De Nederlandse nasynchronisatie op deze DVD uitgave is van latere datum en is onder andere gedaan met de stemmen van Jeroen Krabbé (Peter Pan), Laura Vlasblom (Wendy) en Ted de Braak (Kapitein Haak).

Ongeveer vier jaar geleden is Peter Pan voor het eerst op DVD verschenen. Lees hier onze recensie van deze release. In het kader van de Milestone releases heeft Disney Peter Pan geheel gerestaureerd en opnieuw uitgebracht als een Platinum Edition. Voor deze uitgave zijn beeld en geluid digitaal gerestaureerd en is de originele mono soundtrack is opgewaardeerd naar een 5.1 ‘Disney Enhanced Home Theater Mix’. Peter Pan is door Buena Vista uitgebracht in een 2-disc Deluxe Edition met veel bonusmateriaal en voorzien van een fraaie kartonnen slipcase. Als laatste nog een kleine geruststellende opmerking: op de cover prijkt een foutief vermeld beeldformaat van 1.85:1. Gelukkig is dit maar een klein foutje, want de film staat netjes in het correcte beeldformaat van 1.33:1 op de DVD.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1953
Speelduur: 74 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8717418112325

Extra's

  • Gesproken toelichting
  • Achter de schermen bij Disney
  • Spellen en activiteiten
  • Muziek en Meer
  • Peters Pientere Verhalenboek
  • Vooruitblik op nieuwe film Tinkerbell
  • Peter Pan Virtuele Vlucht

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Peter Pan is met de (nagenoeg) oorspronkelijk beeldverhouding van 1.33:1 (full frame formaat) op de DVD gezet. Deze nu ruim 50 jaar oude film is visueel in al zijn glorie hersteld. Beeldje voor beeldje is de film gerestaureerd en ontdaan van vuil en beschadigingen. Ook de kleurbalans is verbeterd en waardoor het beeld, vergeleken bij de voorgaande release, natuurlijker oogt. Het resultaat is een beeld dat loepzuiver is, zonder spetters, krasjes en zelfs ruis. De mooie sfeervolle en kleurige beelden zijn hierbij ook opgepoetst, waarbij het beeld een uitstraling heeft alsof het gister is gemaakt. De subtiel nuanceringen en kleine details in het beeld komen zeer fraai tot uiting komen. Contrast, scherpte, noem maar op, het is allemaal prima in orde. Peter Pan ziet er op deze release bijzonder fraai uit. De screenshots bij deze recensie zijn gelijk aan de screenshots bij de recensie van de eerdere release van Peter Pan, zodat je zelf een goede vergelijking van de beeldkwaliteit kunt maken.
De film is netjes onderverdeel in 31 chapterstops. De Nederlandse ondertiteling is goed leesbaar. Maar zoals al vaker opgemerkt bij Buena Vista releases, de plaatsing van de ondertiteling is wat aan de hoge kant.

Geluidskwaliteit

Voor de eerdere release was de oorspronkelijke mono soundtrack al geremasterd en opgewaardeerd naar een Dolby Digital 5.1 surround track. Toch heeft Disney voor de Platinum Edition de originele Engelse soundtrack opnieuw onder handen genomen en ook hier een uitstekende restauratie gedaan. Deze Engelse soundtrack is opgewaardeerd tot een ‘Disney Enhanced Home Theater Mix’ en is op de DVD een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate van 448 kb/s). Vergeleken met de eerste uitgave vallen twee aspecten direct op. Ten eerste het geluid klinkt veel minder schel en ten tweede de surrounds worden nu actiever gebruikt. Toch blijft de soundtrack wel zijn onmiskenbare originele mono karakter verraden, maar het nieuwe resultaat klinkt verbluffend goed. De nadruk van deze DEHT track ligt op de frontspeakers. Zowel de stemmen als de filmgeluiden beperken zich meestentijds tot de centerspeaker. Maar soms heeft men ook wat (effect)geluiden in de surrounds gemixt. De muziek heeft een lichte spreiding van het geluid, maar ook hier ligt de nadruk op het centrum van het geluidsbeeld. Het LFE kanaal wordt incidenteel aangesproken.
Evenals bij de eerder verschenen Disney klassiekers, kun je ook bij Peter Pan horen dat de Nederlandse nasynchronisatie van een latere leeftijd is. De muziek klinkt hetzelfde als bij de Engelse versie, maar de stemmen klinken iets voller. De nasynchronisatie is zoals gebruikelijk bij Disney van zeer goede kwaliteit. Deze Nederlandse nasynchronisatie lijkt identiek aan de audiotrack die op de eerdere release van Peter Pan stond. De soundtrack is een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 384 kb/s).

Extra's

De DVD start eerst met een aantal promotie trailers van andere DVD releases van Disney. Door herhaaldelijk de ‘forward’ toets te gebruiken kun je er snel doorheen skippen, of je drukt gewoon direct op de menutoets.
De breedbeeld menschermen zijn leuke filmgerelateerde animaties met achtergrondgeluid. De menuschermen zijn beschikbaar in het Nederlands, het Engels of het Frans. Alle extra’s zijn in 1.33:1 beeldformaat met DD2.0 geluid en voorzien van Nederlandse ondertiteling of zijn Nederlands nagesynchroniseerd.

DVD 1

Tinkelbell: Vooruitblik op een gloednieuwe film (2½ min)
Vooruitblik op deze nieuwe Disney (computer)animatie met Tinkerbell en andere elfjes.

Disney’s Liedjesselectie
Dit is een mogelijkheid om direct vijf liedjes die in de film zitten, te selecteren en te beluisteren. Je ziet dan gewoon het bewuste fragment uit de film.

Peters Pientere Poets Verhalenboek
Op een leuke manier kunnen de kinderen het verhaal van Peter Pan op 25 pagina’s zelf lezen of voorgelezen krijgen. In dat laatste geval wordt de tekst voorgelezen met achtergrondmuziek en leuke animaties. Nederlands gesproken.

Gesproken Toelichting
Een zeer fraai audiocommentaar bij de film. Het commentaar bestaat uit audiofragmenten van verschillende mensen, zoals Walt Disney, Leonard Maltin en John Canemaker, die iets over de film vertellen. Het commentaar wordt aan elkaar gepraat door Roy Disney. Zo krijg je tijdens de film veel achtergrondinformatie over Peter Pan

DVD 2

Muziek en meer

Niet-gebruikt lied: Het Piratenlied (2½ min)
Een liedje dat niet gebruikt is, compleet met ruwe getekende animaties.

Fantasieland: Het verdwenen lied (6 min)
Recentelijk heeft men bij Disney de teksten gevonden van het liedje Neverland, dat nooit gebruikt is. Componist Richard M. Sherman raakte geïnspireerd en componeerde er alsnog muziek bij.

Muziekvideo “Neverland” (3 min)
Liedje uit de film in een moderner jasje, uitgevoerd door Paige O’Hara.

Muziekvideo “The Second Star to the Right” (3 min)
Idem als bovenstaand, nu uitgevoerd door T-Squad.

Spellen en Activiteiten
Onderdeel speciaal voor de jeugd.

Lees mee en leer Engels: Peter Pan (78 min)
De volledige film Peter Pan, nu voorzien van een aangepaste ‘mee lees’ Engelse ondertiteling.

Trainen in Fantasieland: Zo word je een Slimme Jongen
Met keuze uit een drietal kennisspelletjes. Het Sudoku heeft verschillende moeilijkheidsniveaus.

Achter de schermen bij Disney

En je zweeft Peter Pan: De making-of (10 min)
Een leuke documentaire uit 1997 die ook al op de eerdere DVD release van de film terug te vinden was. De historische (zwart/wit) beelden laten je zien hoe Walt Disney al begin ’30 het eerste idee voor deze tekenfilm had.

In Walts eigen woorden: “Waarom ik Peter Pan maakte” (8 min)
Aan de hand van historische beelden wordt ‘nagespeeld’ hoe Walt Disney kwam tot het maken van Peter Pan.

Het sprookje van elfje Tinkerbell (8½ min)
Hierin wordt uitgelegd hoe het karakter Tinkerbell is ontstaan.

De andere Peter Pan (21 min)
Regisseurs John Musker en Ron Clements leggen uit hoe Peter Pan tot stand is gekomen, waarbij het lastigste onderdeel de verhaalontwikkeling is. Zij vertellen dat er voor Peter Pan ook een andere verhaallijn is geschreven. Zij laten aan de hand van historisch beeldmateriaal zien hoe Peter Pan zich ontwikkelde, waarbij je ook een alternatieve opening van de film ziet.

Fotogalerijen
Heel veel historisch beeldmateriaal, netjes gerangschikt in negen hoofdonderwerpen.

Het verhaal van Peter Pan (featurette uit 1952) (12 min)
Een historische documentaire over het ontstaan van het Peter Pan verhaal.

Peter Pans Virtuele Attractie (2 min)
Een korte 3-dimensionale vlucht over Londen en ‘Never-neverland’.

De 2-disc set is verpakt in een fraaie kartonnen slipcase met reliëf en een licht glanzend uitstraling.

Conclusie

Peter Pan is de 14e Disney tekenfilm klassieker. Het verhaal is losjes gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk. De film beleeffde in 1953 zijn première in de bioscoop. Peter Pan, de jongen-die-nooit-volwassen-wordt, is een verhaal dat ons eraan herinnert dat de dromen uit onze jeugd nooit verdwijnen. Disney heeft Peter Pan opnieuw uitgebracht als een Platinum Edition. Het beeld van deze ruim 50 jaar oude film is digitaal gerestaureerd en ziet er prachtig uit. De Engelse soundtrack is opgewaardeerd naar een Dolby Digital “Disney Enhanced Home Theater” 5.1 surround mix. De Nederlandse nasychronisatie is gelijk gebleven aan de eerdere release. De 2-disc set herbergt een ruime hoeveelheid extra, waaronder ook het nodige historische beeldmateriaal. Een nette release van een echte Disney klassieker.

Laatste reacties

Frank  |  01-11-2007

Dat blijkt. :-P
Lees meer >

Richard B.  |  01-11-2007

Zit je nou jezelf uit te schelden? :lol: Dat moet soms wel eens. ;-)
Lees meer >

Frank  |  01-11-2007

Zit je nou jezelf uit te schelden? :lol:
Lees meer >

Richard B.  |  01-11-2007

Ik hou het bij de oude versie. Tzt koop ik wel de HD DVD of Blu-ray-versie. Leugenaar! :roll: :oops: Maar net als Werner kon ik natuurlijk niet aan de lokr...
Lees meer >

Werner  |  08-03-2007

Ik maak geen grap als ik zeg dat ik mijn tenen krom als mensen dat soort opmerkingen maken. De Lion King beter vinden dan Peter Pan? Brrrr... :lol: OT: Dan d...
Lees meer >

Werner  |  08-03-2007

Dat is inderdaad verspilling van ruimte. hoeze verspilling... Een goede manier om je kind alvast met engels kennis te laten maken. :wink: Het is immers o...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  07-03-2007

Mijn minst favoriete is Jungle Book overigens, daar viel ik bijna bij in slaap... ;)) In oktober komt eindelijk het Jungle Boek in de Platinum Editie uit. Ik k...
Lees meer >

Richard B.  |  07-03-2007

Dat en het feit dat ik de neo-klassiekers zoals The Lion King véél beter vind. Ik maak geen grap als ik zeg dat ik mijn tenen krom als mensen dat soort opmerki...
Lees meer >

Werner  |  07-03-2007

Tja, Werner is geen liefhebber van deze film. Dat is duidelijk te lezen in zijn recensie. Er wordt volgens mij ook wel erg afgeweken van de klassieke peter p...
Lees meer >

Nathan Strik  |  07-03-2007

Ik vind Peter Pan ook een van de mindere Disneyfilms. (Mijn minst favoriete is Jungle Book overigens, daar viel ik bijna bij in slaap... ;)) Wel een extreme ...
Lees meer >

hstadman  |  07-03-2007

Tja, Werner is geen liefhebber van deze film. Dat is duidelijk te lezen in zijn recensie. Er wordt volgens mij ook wel erg afgeweken van de klassieke peter p...
Lees meer >

Frank  |  07-03-2007

Tja, Werner is geen liefhebber van deze film. Dat is duidelijk te lezen in zijn recensie.
Lees meer >

Martin Zuidervliet  |  07-03-2007

Deze is vreemd, een 3 voor de film: DVDInfo.be Bespreking :?
Lees meer >

Richard B.  |  06-03-2007

Ik hou het bij de oude versie. Tzt koop ik wel de HD DVD of Blu-ray-versie.
Lees meer >

SuperDre  |  06-03-2007

mwa, de beeldkwaliteit is niet echt anders, alleen is de nieuwe wat softer, maar dat is ook te bereiken door gewoon AA van je videokaart aan te zetten (of wat t...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
6.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 62
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.