Exorcist 2000, The

Totaalbeoordeling:

4.4
DVD

Samenvatting

In 1971 schreef William Peter Blatty een boek naar aanleiding van een waar gebeurd verhaal dat zich afspeelde in Amerika in 1949. Dit boek, “The Exorcist”, beschrijft minutieus hoe een 14 jarige jongen door een demon werd bezeten en hoe de demon werd verdreven uit het lichaam van de geteisterde jongeman. Oscar® winnaar William Friedkin (beste regisseur, The French Connection) maakte op basis van dit boek de gelijknamige film die destijds in 1973 en 1974 over de gehele wereld volle bioscoopzalen trok. In de film maken we kennis met pater Merrin (Max von Sydow), die als archeoloog bezig is met opgravingen in Noord Irak. We maken eveneens kennis met de vrolijke en vol met levensvreugde zittende,12 jaar oude, Megan (Linda Blair) en haar moeder Chris (Ellen Burstyn). Chris is actrice en werkt op dat moment aan een film die wordt opgenomen in het stadje Georgetown op de lokale universiteitscampus waar de Rooms Katholieke pater Damien Karras (Jason Miller) als psychiater aan verbonden is. Zomaar ineens, verandert langzamerhand het gedrag van Megan en neem haar moeder vreemde geluiden in het huis waar. Na diverse ernstige voorvallen zoals een zwevend bed, gevloek van Megan, het spontaan urineren tijdens een diner en een toenemende agressie tegen alles en iedereen, inclusief haarzelf en haar moeder, wordt Megan ervan verdacht om de filmregisseur van de film waaraan Chris meewerkt, te hebben vermoord. Diverse onderzoeken in het ziekenhuis en een psychiatrisch onderzoek leveren niets op. Als laatste redmiddel verwijzen de artsen Chris door om Megan te onderwerpen aan een exorcist (duiveluitdrijver). Chris komt in contact met Damien Karras en zij vraagt hem haar te helpen om exorcisme te plegen op haar kind. Damien constateert zelf dat iets niet pluis is met Megan en verzamelt diverse bewijzen om aan de Kerk te kunnen tonen dat Megan bezeten is van een demon. Deze bewijzen worden door Damien op tape vastgelegd en na onderzoek ervan blijkt dat Megan vloeiend buitenlandse talen spreekt en complete teksten achterstevoren kan uitspreken. Dit is voor de Kerk genoeg bewijs en sturen de ervaren pater Merrin, die net uit Irak is teruggekeerd, naar de door de duivel bezeten Megan om haar te verlossen van het Kwaad.

Commentaar

Wie kent feitelijk de film The Exorcist niet? Wereldwijd gingen in 1973 en 1974 vele miljoenen mensen naar de bioscoop om het fenomeen van de duivelsuitdrijving op het witte doek mee te maken en met afgrijzen zag het publiek hoe pater Merrin en pater Karras met gevaar voor eigen leven het gevecht aangingen om het Kwaad te bestrijden. In 1999 besloten regisseur William Friedkin en scenarioschrijver/producer William Peter Blatty een re-release te produceren om deze opnieuw in de bioscopen te vertonen. En wederom kon een groot publiek de verbeterde versie, aangevuld met materiaal dat niet in de film van 1973 gemonteerd was, op het witte doek aanschouwen. De film werd opnieuw gemasterd. Zowel het beeld als ook het geluid ondergingen een digitale metamorfose. Deze nieuwe release is door producent Warner Home Video nu op DVD uitgebracht en voorzien van een audiocommentaar van de regisseur. De film ontving destijds twee Oscars® (Beste Geluid en voor Beste Scenario Adaptie) alsmede vele Oscar® nominaties. Het extra materiaal (11 minuten) dat in deze film is opgenomen zorgt er met name voor dat de karakters nog meer inhoud hebben gekregen dan dit al het geval was in de oorspronkelijke editie. Op uitmuntende en indrukkende wijze worden de rollen van de hoofdrolspelers vertolkt door de acteurs. De combinatie van make-up, grime, effecten en het indrukwekkende “Tubular Bells” van Mike Oldfield maken van deze uitvoering van The Exorcist een film die je van begin tot eind met rillingen aan de buis gekluisterd houdt .

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror
Regio: 2
Jaar: 1999
Speelduur: 127 min
Verpakking: Snapper
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
  • Dolby Digital 5.1 EX - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Portugees, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931186322

Extra's

  • Trailers (2x)
  • Cast & Crew
  • Awards
  • TV Commercials (4x)
  • Radio Commercials (2x)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeldformaat van de op de DVD geperste film bedraagt 1.78:1, in tegenstelling tot de op de verpakking vermelde verhouding van 1.85:1. Bovendien is het video anamorf vastgelegd waardoor we geen last hebben van zwarte balken aan de boven- en onderkant op het TV scherm. Het beeld is overwegend donker en schemerig van aard maar wordt afgewisseld met lichte beelden van de opnames in Irak en van het ziekenhuis in Georgetown. Door deze wisseling van donkere en lichte beelden wint de film enorm veel aan contrast en wordt de strijd tussen het Goede en het Kwaad perfect weergegeven. Het zwart is diep en egaal zonder dat dit ten koste gaat van de schaduwdetails. Deze blijven vrijwel altijd goed waar te nemen en gaan niet verloren in de donkere beelden. De beeldscherpte is gedurende de 127 minuten durende film van redelijk tot goed niveau. In een enkele scene zien we wat aliasing-artefacten maar deze leveren feitelijk geen noemenswaardige problemen op. Om de print te zuiveren van ruis zijn digitale filters gebruikt. Ondanks het toepassen van deze filters is in een aantal beeldfragmenten een aanzienlijke hoeveelheid grain in de transfer achtergebleven. Het niveau van het filteren heeft er in ieder geval niet toe geleid dat er een overmaat aan edge-enhancement in de transfer is opgetreden. De kleuren zien er iets gedateerd uit maar, in het algemeen is de kleurbalans prima in orde waarbij de weergave van het bruin qua intensiteit iets overheerst. De transfer is praktisch vrij van vuil en krulletjes en is zonder compressiefouten op DVD vastgelegd. De witte Nederlandse ondertiteling laat zich goed lezen en is iets te hoog in het beeld geplaatst. Het restauratieproces van het beeld is, zoals verwacht mocht worden, redelijk succesvol te noemen. Wel is aan het beeld duidelijk te herkennen dat we hier te maken hebben met een film van meer dan een kwart eeuw oud! Ondanks dit gegeven is producent Warner Brothers er mijns inziens in geslaagd om de The Exorcist uit 1973 op te waarderen naar een film die de kwaliteitseisen van deze tijd moeiteloos kan doorstaan.

Geluidskwaliteit

Het meest opvallend aan deze re-release van de Exorcist is het geluid. Het geluid is volledig opnieuw digitaal gemasterd en is omgezet van een mono track naar een SDDS 7.1 (Sony Digital Dynamic Surround) kanaals track opdat het geluid nog indrukwekkender in de bioscoop zou gaan klinken. Voor de DVD heeft Warner Brothers besloten om de DVD te voorzien van een volwaardige Engelse en Franse DD 5.1 EX audiotrack (beide 384 Kb/sec). Aan de nieuwe track zijn geluiden toegevoegd en bestaande geluiden zijn over de afzonderlijke kanalen gemixt zodat een track is ontstaan met veel richting en ambiance. Doordat het geluid nu ook van achter de kijkpositie wordt weergegeven zijn er momenten waarop het schrikeffect nog heftiger en angstaanjagender is dan in de oorspronkelijke geluidstrack. Verbazingwekkend is hoe de sound-engineers er in zijn geslaagd om zo'n ruimtelijke audiotrack van een monospoor te maken. Het geluid van het frontkanaal wordt in een duidelijk stereobeeld weergegeven met daartussen, in het midden, de dialoog geplaatst. De dialoog is voor wat betreft het geluidsniveau in orde maar klinkt iets "verouderd". Het surround-kanaal wordt discreet aangestuurd en wordt veelvuldig en agressief in split-surround aangestuurd om de effecten te benadrukken. Via faseverschuiving tussen het links- en rechtsachter surroundkanaal is een extra EX kanaal gemixt dat als achter center dienst doet. Met dit kanaal ingeschakeld (de versterker moet wel de mogelijkheid hebben om dit kanaal weer te geven) krijgt het geluid nog meer diepte en is de definitie van de geluidsvelden nog beter bepaald waardoor de spanning nog meer voelbaar is. Echter, ook zonder EX ingeschakeld houden we een indrukwekkende mix over waarin het laag nadrukkelijk aanwezig is. De allerlaagste frequenties worden via het .1 (LFE) kanaal weergegeven waarbij frequenties onder 25Hz makkelijk bereikt worden. Het tijdloze nummer "Tubular Bells" van Mike Oldfield, dat door de hele film heen wordt gespeeld, klinkt als een klok.

Extra's

Jammer genoeg ontbreekt het aan de juiste en passende extra’s op deze DVD. Er is tenslotte materiaal genoeg voorhanden om een tweede disc te vullen. Wat we slechts krijgen voorgeschoteld zijn een summiere pagina over Cast & Crew, een tweetal trailers, een viertal TV-spots en een tweetal radio commercials. In de “Awards” sectie wordt een overzicht gegeven van de prijzen die de film in de wacht wist te slepen. Het enige echt interessante is het audiocommentaar (DD 2.0 / 192 Kb/sec) van de regisseur. Duideleijk en goed te verstaan geeft William Friedkin uitleg bij de scenes die we op het scherm zien waardoor we meer achtergrondinformatie krijgen. Jammer genoeg vertelt hij niet hoe de effecten tot stand zijn gekomen. In de binnenkant van de Snapper verpakking is de chapterlist opgenomen en om duidelijkheid te verschaffen welke fragmenten niet in de originele film opgenomen zijn is elk hoofdstuk gemarkeerd met een asterisk (*) om aan te geven dat in dat hoofdstuk de nieuwe beelden zijn gemonteerd.

Conclusie

The Exorcist is een klassieker van topformaat. Het beeld is goed op DVD gezet, maar wat kan en mag je nu feitelijk verwachten van een film die meer dan 25 jaar geleden werd uitgebracht? Dan is het toch logisch dat de beelden niet optimaal kunnen zijn als dat wordt afgezet tegen de technologie van destijds en zoals die zich heeft ontwikkelt tot de hedendaagse techniek. Ondanks de leeftijd is het een bijzonder behoorlijke transfer als het om het beeld gaat. Het geluid is toch wel iets speciaals. Nog meer dan in de oorspronkelijke versie is het geluid een enorme steunpilaar van de film. Hier hebben de sound-engineers echt vakwerk afgeleverd. De extra’s in zijn geheel genomen vallen wat tegen. Hier had ik feitelijk meer van verwacht gezien het materiaal wat er over deze film voorhanden is. Al met al is de Exorcist een horrorfilm die, en ik ben het eens met de recensie van Michael Wilmington zoals die op de cover is vermeld, ons nog steeds de stuipen op het lijf jaagt. Het advies is dan ook: Koop, Zie, Beleef en Huiver!

Laatste reacties

Swanski  |  25-11-2005

zeker een klassieker in zijn soort, maar vcond hem vooral in het begin wat traag en soms wat mindere momenten verder is de sfeer wel creepy en soms best angs...
Lees meer >

Caledonians  |  14-02-2005

Ik vond de film ook iets wat tegenvallen. Had de film enger en spannender verwacht. Zit nog te twijfelen of die in mijn collectie blijft...
Lees meer >

Demon  |  21-01-2005

Toen ik die film voor het eerst zag was die s`avonds op tv Zat er stiekem naar te kijken s`nachts nachtmerries En dag er na op scheppen op school dat die niet...
Lees meer >

Wizz-Art  |  21-01-2005

Een klassieker in het horror genre, zeldzaam die creepy sfeer 8)
Lees meer >

MGdutch  |  21-01-2005

Ik vond dit een tegenvallende film die lang niet zo spannend was als ik dacht dat 'ie zou zijn. Desondanks is het een leuke film om eens te huren :o .
Lees meer >

Splatterhead  |  30-01-2004

Ik had trouwens een vraag voor diegenen die de '25th aniversary edition' en de 'version you've never seen' bezitten: klopt het dat de commentaartracks identiek...
Lees meer >

Grant  |  30-01-2004

Horror is op zich niet eng. Dat geldt ook voor de 'The Exorcist'. De film is niet eng als je je er niet aan overgeeft. Ik heb hem ooit als kind gezien, gewoon o...
Lees meer >

Richard B.  |  30-01-2004

welke subliminal messages heb je gezien in de film? Van die ene keer dat ik hem in de bios zag herinner ik me nog dat er op een paar punten in de film opeens r...
Lees meer >

Dva  |  11-01-2004

welke subliminal messages heb je gezien in de film?
Lees meer >

Richard B.  |  17-12-2003

Dit is NIET de versie die je wilt hebben als je dol bent op deze film: de Engelse/Amerikaanse 25th Anniversary edition bevat VEEL extra's waaronder de geweldige...
Lees meer >

Dave  |  21-10-2002

(y) (y) Ja Henk, aan jouw de eervolle vermelding :D en na het zien gisteren denk ik het nog steeds dat dit een heftige film is voor jong en oud, wel...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  21-10-2002

Vind dit zelf een goede film en zeker heel mooi opnew uitgebracht door WB ;) Ik heb hem zelf vd week overgekocht voor 8 euro en ben er zeer blij mee, ik ben e...
Lees meer >

Dave  |  20-10-2002

Vind dit zelf een goede film en zeker heel mooi opnew uitgebracht door WB ;) Ik heb hem zelf vd week overgekocht voor 8 euro en ben er zeer blij mee, ik ben er...
Lees meer >

Danielle Gerards  |  09-07-2002

Vreemd, aangezien deze release van Warner Brothers is. :) En het is inderdaad ExorCist... met een C. Paul!!! Oh ja inderdaad; uiteraard Warner Broertjes...
Lees meer >

PM  |  08-07-2002

mmm. ik heb em thuisliggen maar nog niet gekeken... Zou ik dit nog wel durven...:p na al die enge verhalen Nou ik heb hem dus nu gekeken.. ik vind het ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Anamorf Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
4.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 187
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.