Goldfinger (UE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
31-07-2006

Totaalbeoordeling:

7.1
DVD

Goldfinger (UE) (DVD)
Samenvatting

James Bond (Sean Connery) krijgt opdracht om de van goudsmokkel verdachte crimineel Auric Goldfinger (Gert Fröbe) te schaduwen. Dat Goldfinger ver gaat om zijn belangen veilig te stellen, merkt Bond in een Miami hotel, alwaar Jill Masterson (Shirley Eaton) van Goldfinger een speciale behandeling heeft gekregen. Bond probeert de organisatie van Goldfinger binnen te dringen. Helaas voor hem doorziet Goldfinger hem en komt Bond pijnlijk in aanraking met de dodelijke bolhoed van Golfinger’s chauffeur Oddjob (Harold Sakata). Als Bond in Geneve door Goldfinger gevangen wordt genomen, ontdekt hij wat duivels plan deze man met de grootste wereldvoorraad goud in Fort Knox in petto heeft om daarmee de wereldeconomie te ontwrichten.

Commentaar

Na het grote succes van From Russia with Love verscheen een jaar later al de derde 007 James Bond film. En wederom nam Sean Connery de hoofdrol voor zijn rekening. Door velen wordt Goldfinger als een van de beste Bond films beschouwd. Net als beide voorgaande films lag het accent in de film nog niet zozeer op spectaculaire actiescènes en achtervolgingen, de bijzondere gadgets en fraai gevormde Bond girls. Neen, ook bij Goldfinger ligt de nadruk meer op het spionage aspect en het verhaal. Net als bij latere films hebben we hier wel te maken met een ‘bad guy’ die de toekomst van de wereld bedreigt. Ook Goldfinger is gebaseerd op een roman van schrijver Ian Flemming. Het script is van de hand van Richard Maibaum en Paul Dehn. Ook in deze film duidelijk aandacht voor relativerende humor dankzij de vele gevatte one-liners van James Bond. In deze film maakt acteur Desmond Llewelyn, na zijn eerste optreden in voorgaande film From Russia with Love zijn optreden als Q, die Bond van tal van moderne snufjes voorziet. De moderne snufjes zien er nu natuurlijk wat gedateerd uit, maar waren ruim 40 jaar geleden wel iets bijzonders. De rol van Q en daarmee van acteur Desmond Llewelyn is vanaf deze film niet meer uit de Bond film weg te denken. In 1999 overleed deze acteur. De ‘bad guy’ wordt in deze film gespeeld door de Duitse acteur Gert Fröbe. Omdat Fröbe niet fatsoenlijk Engels kon spreken, werd zijn stem gedubbed door stemacteur Michael Collins.
Goldfinger was de eerste Bond film die een Oscar won. De Oscar werd gewonnen voor de geluidseffecten van Norman Watstall. Regisseur van de film is Guy Hamilton, die het stokje van Terence Young overnam. Hamilton zou hierna in de jaren ’70 nog drie Bond films regisseren. Met de grote successen van beide voorgaande Bond films durfden producenten en studio ook een groter budget beschikbaar te stellen. Dat toont zich vooral in de special effects, die bij deze Bond film er weer wat fraaier uitzien. Uiteraard moet je hierbij in gedachten houden dat dit een film is die ruim 40 jaar geleden is gemaakt. Het geïnvesteerde bedrag verdiende de maatschappij trouwens binnen twee weken na release weer terug. Wederom tekende componist John Barry weer voor de filmmuziek. De openingssong “Goldfinger” gezongen door Shirley Bassey werd een wereldhit.

Vijf jaar na de Special 007 Edition (SE) brengt Sony Pictures alle 20 officiële James Bond films opnieuw uit als een Ultimate Edition. Beeld en geluid zijn door DTS Image (voorheen Lowry Digital Images) met state of the art middelen gerestaureerd. Op het gebied van extra’s is deze 2-DVD set nog uitgebreider dan de voorgaande SE versie. Is dit de ultieme release? Reden om nu je oude versie te vervangen door deze nieuwe uitgave? Hieronder helpen we je op weg om deze vraag voor jezelf te beantwoorden.

Opvallend is dat de geadviseerde leeftijd nu 12 jaar geworden is, terwijl deze bij voorgaande releases nog ‘alle leeftijden’ was.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 1964
Speelduur: 105 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Beeldverhouding: 1.66:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures / MGM
EAN: 8712609686258

Extra's

  • Trailer
  • Audiocommentaren
  • Screentests
  • Image Database
  • 007 Mission Control
  • On Tour With The Aston Martin DB5
  • Honor Blackman Open-Ended Interview
  • Sean Connery From The Set Of Goldfinger
  • The Making of Goldfinger
  • The Goldfinger Phenomenon
  • Original Publicity
  • Radiospots

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afgelopen drie jaar heeft DTS Images (voorheen Lowry Digital Images) in opdracht van MGM alle 20 officiële James Bond films volledig gerestaureerd. Onder supervisie van John Lowry is elke film vanaf het origineel frame voor frame digitaal gescand en opgeslagen. Hiervoor zijn 600 Apple computers gebruikt met een opslagruimte van 700 terrabyte. Alle films zijn gescand met een extreem hoge resolutie van 4000 bij 3000 pixels. Ter vergelijk: PAL DVD’s hebben een resolutie van 720 bij 576 pixels. Totaal is ruim 67 kilometer film gescand en vervolgens digitaal ontdaan van vuil en andere ongerechtigheden. Volgens John Lowry zijn op deze wijze ruim 37 miljoen stukjes vuil verwijderd. Ook de filmgrain is sterk geminimaliseerd en de kleurbalans is hersteld. Doordat nu bijna alle extra’s op een tweede DVD zijn geplaatst, kon de film met minder compressie op de schijf worden gezet. En hoe ziet het resultaat er nu uit?

Het beeld op deze DVD is 1.66:1 anamorf beeldformaat. De voorgaande SE release had een 1.78:1 anamorf beeldformaat. Het nu gehanteerde 1.66:1 beeldformaat is de originele beeldverhouding van de Europese bioscoopvertoning. Evenals bij de twee eerste Bond films is ten opzichte van de SE versie boven en onder iets meer beeld zichtbaar. En ook nu heeft de restauratie zijn vruchten afgeworpen en zien we een beeld dat wederom bijzonder goed. Natuurlijk blijf je de leeftijd van de film - nu 42 jaar - nog wel zien, maar dit is veruit het beste beeld dat deze film tot nu toe heeft gehad. Mooie kleuren, waarin de Technicolor kleurbalans goed te zien is, en prima contrast. Het beeld is inderdaad volledig vrij van ongerechtigheden. Filmgrain is nog wel aanwezig, zij het mimimaal en beduidend minder dan bij het beeld van de SE versie. In sommige scènes valt het gebruik van een lichte vorm van edge enhancement nog wel op. Vergelijk de screenshots met dezelfde screenshots bij onze bespreking van de SE versie. Een wereld van verschil! De film is netjes opgedeeld in 32 chapterstops. De ondertiteling is goed leesbaar en staat netjes geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele (mono) soundtrack is door DTS Images ook onder handen genomen. De soundtrack is naar keuze te beluisteren in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) en DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s). Helaas is de originele mono soundtrack die bij de SE versie was gebruikt, nu niet meer beschikbaar.
Ook nu weer een verbluffend goed klinkende soundtrack, leeftijd van de film hierbij in acht genomen. Toch blijft ook hier gelden dat bij beide 5.1 tracks nog wel het mono karakter van de film te bemerken is. Het muziekgedeelte van de soundtrack, ook weer van de hand van John Barry met natuurlijk het onmiskenbare Bond thema, heeft een redelijk stereogeluidsbeeld. De surroundspeakers worden gebruikt om de muziek een beetje ruimtelijk te laten klinken. Het merendeel van de filmgeluiden beperkt zich tot de centerspeaker. Toch worden zowel front als surroundspeakers regelmatig gebruikt voor een speciaal geluidseffect. Het frequentiegeluid is in het hoog iets beperkt, waardoor de soundtrack toch nog wat gedateerd aan doet. Er is redelijk wat laag in de soundtrack aanwezig, waarbij incidenteel het LFE kanaal wordt aangesproken. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn prima te volgen. De dialogen zijn als gevolg van het later inspreken (en dubben van acteur Gert Fröbe) soms niet perfect lipsynchroon. Dit is het gevolg van het film postproduction proces en dus niet te wijten aan de DVD transfer. Tussen de DD en de DTS track is geen kwaliteitsverschil hoorbaar.

Extra's

De bewegende menu’s zijn mooi vormgegeven en van mooi achtergrondgeluid voorzien. Op beide DVD’s zijn extra’s opgenomen. Uiteraard zijn alle extra’s van de SE versies ook nu weer opgenomen in de 2-DVD set. Bij deze Ultimate Edition zijn nog tal van extra’s toegevoegd, deze extra’s zijn met een (*) aangeduid. Belangrijk voordeel is dat de extra’s bij deze Ultimate Edition release wel allemaal Nederlands ondertiteld zijn. Een overzicht:

DVD-1

De eerste DVD begint met een reclametrailer voor de 007 James Bond Ultimate Edition

MI6: Commentary

Audio Commentary featuring Guy Hamilton (director)
Net als bij voorgaande films ook nu een audiocommentaar dat uit interviewfragmenten bestaat. Aan het woord zijn regisseur Guy Hamilton en verschillende acteurs en crewleden. Een en ander wordt aan elkaar gepraat door Lee Pfeiffer.

Audio Commentary by Cast and Crew
Net als bij het andere commentaar bestaat ook dit commentaar uit interviewfragmenten. Hier is John Cork de gastheer voor onder andere John Barry en crewleden van de stunts en special effects. De commentaarstukken zijn trouwens afkomstig van eerder gemaakte bandopnames.

Credits (1½ min)
Is een overzicht van namen die meegewerkt hebben aan deze Ultimate Edition DVD.

DVD-2

De-Classified: MI6 Vault
Onder deze keuze vind je het belangrijkste nieuwe bonusmateriaal. Met als vervolgkeuzen:

On Tour With The Aston Martin DB5 (*) (11 min)
Gastheer Mike Ashley geeft aandacht aan de Bond auto van de jaren ’60, de Aston Martin DB5.

Honor Blackman:- Open-Ended Interview (*) (4 min)
Leuk fenomeen. Hier geeft de geïnterviewde Blackman antwoorden op vragen die nog gesteld moeten worden. Ofwel, het TV station voegt achteraf hun eigen interviewer aan het filmpje toe.

Sean Connery From The Set Of Goldfinger (*) (3 min)
Een BBC interview met Sean Connery op de set van Goldfinger. Beeld is zwart / wit.

Theodore Bikel Screen Test (*) (5½ min)
Leuke screentest met een acteur die geen rol in de film heeft gekregen.

Tito Vandis Screen Test (*) (4 min)
Idem als bovenstaand.

007 Mission Control (*)
Een interactief gedeelte waarbij je een bepaalde scène in de film kunt bekijken gerelateerd aan een bepaalde keuze.

Exotic Locations (*) (4 min)
Een overzicht van de locaties die in de film zijn gebruikt.

Mission Dossiers
Met drie featurettes, die van de SE versie afkomstig zijn:

The Making Of Goldfinger (25 min)
Patrick Macnee is de gastheer in deze documentaire over het fenomeen James Bond en specifiek de film Goldfinger. Met veel interviewfragmenten en archiefbeelden.

The Goldfinger Phenomenon (28 min)
Patrick Macnee is de gastheer in deze documentaire waarin dieper ingegaan wordt op de vele publiciteit rond de film en de verdere marketing (waaronder de hebbedingetjes) eromheen.

Original Publicity (2 min)
Korte stukje publiciteit rond de karakters Oddjob en Pussy Galore.

Ministry Of Propaganda

Theatrical Trailer Archive (3 min)
Met de bioscooptrailer van de film.

TV Broadcasts (2 min)
Met keuze uit drie TV reclamespotjes.

Radio Communication (33½ min)
Met onder andere een open ended radio interview met Sean Connery en diverse radiospotjes.

Image Database
Een imposant overzicht van foto’s en ander statisch beeldmateriaal. Verdeeld over meerdere thema’s. De foto’s worden in de vorm van een diashow gepresenteerd.

Boekje
In de set zit een 8 pagina’s tellend boekje met foto’s en achtergrondinformatie bij de film. Dit boekje is inhoudelijk een ander boekje dan het boekje dat bij de SE versie zat.

De 2-DVD set is voorzien van een fraai glanzende kartonnen slipcase met 3D reliëf. De afbeelding op de slipcase is gelijk aan de cover.

Conclusie

In Goldfinger kruipt acteur Sean Connery voor de derde keer in de huid van de charmante gentleman superspion James Bond. In deze Bond film neemt hij het op tegen de goudsmokkelaar Goldfinger die een plan heeft om de wereldeconomie te ontwrichten. Regisseur Guy Hamilton zet voort wat regisseur Terence Young met de eerste twee Bond film begonnen was. Door het grote succes van voorgaande films had Hamilton een groter budget tot zijn beschikking.
Alle 20 ‘officiële’ James Bond films zijn door DTS Images en MGM volledig gerestaureerd en door Sony Pictures als een Ultimate Edition opnieuw uitgebracht. De beeldkwaliteit van deze 42 jaar oude film is zeer fraai en zonder meer een verbetering ten opzichte van de voorgaande releases. Het monogeluid is opgewaardeerd naar 5.1 surround en beschikbaar in zowel Dolby Digital als DTS. Een groot aantal extra’s, inclusief de extra’s van de SE versie, maken deze uitgave compleet. De extra’s zijn nu wel Nederlands ondertiteld. Deze nieuwe uitgave is op alle vlakken een verbetering en rechtvaardigt een hernieuwde aanschaf.

De James Bond Ultimate Edition bestaat uit:
- Dr. No (1962)
- From Russia with Love (1963)
- Goldfinger (1964)
- Thunderball (1965)
- You Only Live Twice (1967)
- On Her Majesty\'s Secret Service (1969)
- Diamonds Are Forever (1971)
- Live and Let Die (1973)
- The Man with the Golden Gun (1974)
- The Spy Who Loved Me (1977)
- Moonraker (1979)
- For Your Eyes Only (1981)
- Octopussy (1983)
- A View to a Kill (1985)
- The Living Daylights (1987)
- Licence to Kill (1989)
- GoldenEye (1995)
- Tomorrow Never Dies (1997)
- The World Is Not Enough (1999)
- Die Another Day (2002)

Laatste reacties

nlamste3  |  09-08-2006

Alleen die muziek al van Goldfinger. Heerlijk sentiment.
Lees meer >

Marc T.  |  03-08-2006

Waarom hebben ze het eigenlijk in de making of steeds over die Theodore Bikel terwijl die (volgens mij) helemaal niet in de film speelt?? Dan wordt Goldfing...
Lees meer >

Marc T.  |  02-08-2006

Ik merkte overigens weinig van de DTS. Zie recensie; geen verschil tussen DD en DTS :wink: Dit is alleen maar goed eigenlijk, want ik had dat nog niet g...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  02-08-2006

Ik merkte overigens weinig van de DTS. Zie recensie; geen verschil tussen DD en DTS :wink:
Lees meer >

Marc T.  |  02-08-2006

Heb deze vandaag gekocht samen met GoldenEye en heb hem net gekeken. Heerlijke film en een tof verhaal. Het is natuurlijk niet meer 'van deze tijd' qua techni...
Lees meer >

chimera01  |  01-08-2006

Net in de cinema gezien, ik zal deze ook zeker in UE kopen na mijn erg positieve ervaring van Dr. No.
Lees meer >

Henk Heideveld  |  01-08-2006

Weer compliment voor gedetailleerd uitgewerkte recensie van deze James Bond serie. (y)
Lees meer >

Henk Heideveld  |  01-08-2006

Inderdaad door velen als de beste beschouwd. Geldt ook voor mij. (y) Zaten ook zeer markante dingen in: -Die Chinees met de hoed -De Aston Martin met z'n s...
Lees meer >

Frank  |  31-07-2006

Misschien weten jullie waarom het 'United Artists" logo verdwenen is bij het begin van de film. De SE beginnen altijd met die logo, en de UE beginnen met het MG...
Lees meer >

nmbs  |  31-07-2006

Misschien weten jullie waarom het 'United Artists" logo verdwenen is bij het begin van de film. De SE beginnen altijd met die logo, en de UE beginnen met het MG...
Lees meer >

raymonddeniet  |  31-07-2006

4,5 bolletje voor het beeld,terwijl de Bond girl nu meer zilver is geworden inplaats van Goud. http://dvdtimes.co.uk/content.php?contentid=62152 heb j...
Lees meer >

pietdvd  |  31-07-2006

4,5 bolletje voor het beeld,terwijl de Bond girl nu meer zilver is geworden inplaats van Goud. http://dvdtimes.co.uk/content.php?contentid=62152 Ik zou tr...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:10
5.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 94
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.