Frank en Frey / Fox and the Hound (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
04-04-2007

Totaalbeoordeling:

7.2
DVD

Frank en Frey / Fox and the Hound (SE) (DVD)
Samenvatting

De oude weduwe Tweed vindt voor haar deur een heel jong vosje. Ze neemt hem in huis en noemt hem Frey (Engelse versie: Tod). Niet ver van haar vandaan woont de chagrijnige oude jager Amos met zijn oude jachthond Chief. Amos heeft er net een puppy bij, Frank (Engelse versie: Copper), die hij als jachthond zal trainen. Als Frank en Frey elkaar in het bos ontmoeten worden ze dikke speelkameraadjes. Frey moet wel voorzichtig doen, want als Amos de kans krijgt, schiet hij het vosje neer. En ook Chief zal niet vriendelijk naar Frey reageren.
Dan breekt de winter aan en Amos vertrekt met zijn beide honden. Ze komen weer terug in de lente. Er is veel veranderd. Frank is een grote volwassen jachthond geworden. Ook Frey is groot geworden. Frank zal niet op Frey jagen, maar vriendjes zijn is niet meer mogelijk. Dan op een dag ziet Chief Frey en gaat achter hem aan. Amos en Frank volgen. Frey verstopt zich en voor deze keer verraadt Frey hem niet. Als Chief door een val zijn poot breekt, geeft Frank Frey daarvan de schuld en zweert hem te pakken. Voor de oude weduwe zit er niets anders op dan Frey in veiligheid te brengen in het nabijgelegen wildreservaat. Amos en Frank willen en zullen Frey te pakken nemen.

Commentaar

Frank en Frey, of Fox and the Hound zoals deze tekenfilm oorspronkelijk heet, is de 24ste Disney Classic. In dit Disney verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Daniel Pratt Mannix, staat vriendschap centraal. De onwaarschijnlijke vriendschap tussen twee verschillende beesten, die van nature elkaars vijanden zijn, is tevens de kapstok voor het geven van wijze levenslessen. Frank en Frey is een film gemaakt volgens de oude stempel met animatie zonder gebruik van computers, vrij statische achtergronden met weinig dieptewerking. De productie van de film ondervond wat problemen, toen het merendeel van de jonge animatoren de overstap naar de studio van Don Bluth maakten. Voor twee van Disney’s “Nine Old Men” , Frank Thomas en Ollie Johnston, was Frank en Frey de laatste productie. Het is ook de laatste tekenfilm van Disney met de ‘credits’ aan het begin van de film. Frank en Frey is een lief verhaal dat sommige momenten erg aan de grote Disney klassieker Bambi doet denken.

In 2002 is Frank en Frey voor het eerst op DVD uitgebracht. Lees hier onze recensie van deze release.Ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de film heeft Buena Vista de film opnieuw uitgebracht als een Special Edition. In de rest van deze recensie vertellen wij je of dit echt een speciale uitgave is.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1981
Speelduur: 79 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8717418116125

Extra's

  • Bosvriendjes spel
  • DVD Verhalenboek: De Allerbeste Vriendjes
  • Making of: Het stokje doorgeven
  • Korte Bonus Tekenfilm
  • Frank en Frey Fotogalerij
  • Sing Along: Als je een vriendje hebt

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Volgens het persbericht is Frank en Frey ‘volledig gerestaureerd’. Bij het beeld is hier, in vergelijking met de uitgave van vijf jaar geleden, weinig van te merken. Het beeld van deze heruitgave heeft nagenoeg dezelfde kwaliteit als bij de eerdere uitgave. Wel is een nieuwe DVD master gemaakt, getuige het feit dat het bitrate verloop anders is. Maar de hiervoor gebruikte bron is ongewijzigd. Dit betekent ook dat bij deze nieuwe release wederom een onjuist beeldformaat is gebruikt. Het originele beeldformaat van deze tekenfilm is 1.66:1. Op DVD staat de film met een standaard verhouding van 1.33:1 (4x3) pan & scan beeldverhouding. Hoewel niet veel, betekent dit dat links en rechts een stukje beeld verloren is gegaan. Ook bij deze heruitgave valt de beeldkwaliteit van deze 25 jaar oude film tegen. Het beeld is meestentijds redelijk scherp met een redelijk detail. Sommige scènes hebben een erg soft ogend beeld. Het beeld wordt ook geplaagd door vlekjes en krasjes. Het beeld is voldoende kleurrijk. Het contrast en zwartniveau zijn ten opzichte van de eerdere release iets verbeterd. Filmgrain en beeldruis zijn nog steeds duidelijk zichtbaar, waardoor egale kleurvlakken er vlekkerig uit. De screenshots bij deze recensie zijn gelijk aan de screenshots bij de recensie van de eerdere release van Frank en Frey, zodat je zelf een goede vergelijking van de beeldkwaliteit kunt maken.
De Nederlandse ondertiteling is goed, zowel dialogen als liedteksten zijn ondertiteld. De optionele ondertiteling staat te hoog geplaatst in het beeld.

Geluidskwaliteit

Ook de soundtrack is voor de heruitgave niet opgeknapt. Op deze DVD staat de film in drie talen, Engels, Nederlands en Frans in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s). De op de cover ook genoemde Duitstalige soundtrack is niet aanwezig. De Engelse soundtrack doet nog steeds gedateerd aan. Het frequentiebereik is beperkt, vooral de afval in het hoog is duidelijk te horen. Het laag is voldoende en op sommige momenten (onweerscène) zeer nadrukkelijk aanwezig. De soundtrack is weliswaar stereo, maar de spreiding is beperkt waardoor de soundtrack zich vooral concentreert op de centerspeaker. De surroundspeakers doen nagenoeg niks en geven heel subtiel een soort echosignaal van de frontspeakers weer. De soundtrack is vrij van ruis en kraak. Er is in kwaliteit weinig verschil tussen de originele Engelse soundtrack en de Nederlandse nasynchronisatie.

Extra's

De DVD start eerst met enkele promotietrailers van andere DVD releases van Disney. Je kunt ze overslaan door op de menutoets te drukken.
Ook de menuschermen zijn ongewijzigd ten opzichte van de eerdere release. Alleen de optie ‘fast play’ (starten zonder promotietrailers) is nu toegevoegd. De menuschermen zijn onder andere beschikbaar in het Nederlands en voorzien van achtergrond geluid. De meeste extra’s van de eerdere release zijn ook nu weer terug te vinden, daarbij is een paar nieuwe extra’s toegevoegd.

Sing-along Song “Als je een vriendje hebt” (2 min)
Een liedje uit de film voorzien van een duidelijk tekst, zodat je lekker mee kunt zingen. De mee te zingen teksten varieert met de gekozen taalversie.

Bosvriendjes-spel
Nieuw zoekspelletje voor de jeugd.

Disney's Verhalenboek – De allerbeste vriend
Een kort verhaaltje voor de kinderen, met de keuze om het voorgelezen te krijgen of om het zelf te lezen. In het Nederlands en met Nederlandse voice-over.

Het stokje doorgeven (6½ min)
Een soort van making of documentaire waarin ook de aflossing van de oude generatie animatoren door de nieuwe jongere collega’s besproken wordt. Engels gesproken zonder ondertiteling of met een Nederlandse voice-over.

Frank en Frey Fotogalerij
Een veertiental schermen met per scherm een aantal tekeningen en schetsen van de film of achter de schermen foto’s. Door de tekening te selecteren wordt hij vergroot weergegeven. Zonder geluid.

Korte bonusfilms
Met keuze uit twee oude, kort filmpjes:
- Lambert, het schaapachtige leeuwtje / Lambert, the Sheepish Lion ( 8 min)
- Pluto’s ongewenste gast / Lend a Paw (8 min)

De DVD is verpakt in een fraaie kartonnen slipcase met reliëf en een licht glanzend uitstraling.

Conclusie

Frank en Frey is de 24e Disney Klassieker. Een lief verhaaltje over de onmogelijke vriendschap tussen een hond en een vos, waarbij die vriendschap moeilijk vol te houden is als ze groter worden. Ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de film, heeft Buena Vista de film opnieuw uitgebracht als een Special Edition uitgave. Helaas is voor deze heruitgave zowel beeld als geluid niet verbeterd. Het beeldformaat is wederom 1.33:1 pan & scan en het 5.1 surround geluid klinkt gedateerd. Qua extra’s biedt deze release ook niet veel meer dan de eerdere uitgave en is de gebruikte aanduiding Special Edition niet terecht. Ten opzichte van de eerdere release biedt deze heruitgave nauwelijks iets nieuws en is daarmee alleen interessant voor die mensen die deze tekenfilm nog niet in hun collectie hebben.

Laatste reacties

Burning Fish  |  08-03-2008

Jammer dat deze film niet zo'n goede behandeling heeft gekregen als bijvoorbeeld Jungle Book. Ik heb deze film gisteravond zitten kijken (na jaren) en was er we...
Lees meer >

Werner  |  08-04-2007

Ik hou het bij mijn oude versie. Alleen het originele beeldformaat had me over de streep kunnen trekken.
Lees meer >

Fontane  |  06-04-2007

Als ik de oude versie had, zou ik nooit deze nieuwe DVD kopen. Maar ik heb de oude niet, dus koop ik deze (waarschijnlijk morgen) wel. (y) Ik heb de oude w...
Lees meer >

Mark Knoop  |  05-04-2007

Als ik de oude versie had, zou ik nooit deze nieuwe DVD kopen. Maar ik heb de oude niet, dus koop ik deze (waarschijnlijk morgen) wel.
Lees meer >

Lagomorph  |  05-04-2007

Het originele beeldformaat van deze tekenfilm is 1.66:1. Op DVD staat de film met een standaard verhouding van 1.33:1 (4x3) pan & scan beeldverhouding. Hoewel n...
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  05-04-2007

Dankzij deze recentie weten we dus dat we door Bueno Vista gewoon (om het zacht te zeggen) misleid worden. Special Edition ammehoela. Ordinaire verkooppraat.
Lees meer >

Hugo R  |  04-04-2007

Als ik de recensie zo lees, ga ik het lekker bij mijn oude uitgave houden.
Lees meer >

Tuvok  |  04-04-2007

Jammer dat er dus geen echte restauratie is toegepast. Deze film verdient dat zeker. De uitgave is dus gelijk aan de R1. Wel top van BV om ook deze 1-disc relea...
Lees meer >

Frank  |  04-04-2007

Aangezien ik de film nog niet heb zal ik op termijn wel deze uitgave gaan aanschaffen. Alleen de optie ‘fast play’ (starten zonder promotietrailers) is nu t...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:4
7.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 24
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.