Wonderful Night in Split, A

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

Wonderful Night in Split, A (DVD)
Samenvatting

Het is oudejaarsavond in het Kroatische Split, tien uur. Op het grote plein is een muziekfestijn bezig. Rond het plein spelen zich drie verhalen gelijktijdig af. Nike (Mladen Vulic) neemt afscheid van Marija, de vrouw van zijn gesneuvelde beste vriend Toncci en haar zoontje Duye. Zij wil dat hij de avond en nacht bij haar doorbrengt, maar Nike moet naar München voor een opdracht van drugsdealer Blacky (Marinko Prga). Heel ver komt Nike echter niet.
De negentienjarige Maja (Marija Skaricic) zit erg verlegen om een shot. Geld heeft ze niet, want haar vorige dealer heeft haar met lege handen laten zitten. Een medeverslaafde wijst haar op Blacky, mogelijk dat hij haar kan helpen. Die wil alleen iets geven als zij geld heeft. Maar hij weet wel een klusje waarmee ze een shot kan verdienen. Een groepje Amerikaanse matrozen willen een van hun maten opfleuren. Zijn verloofde is thuis met zijn beste vriend getrouwd. Om haar te vergeten moet hij een avontuurtje hebben met een meisje. Voor Maja de kans om aan een shot te komen.
Een jongen en een meisje zijn erg verliefd op elkaar. Het meisje wil niet als maagd het nieuwe jaar in, dus het stel gaat op zoek naar een geschikte plek. Een portiek blijkt niet te voldoen en de lust lijkt over te zijn. Ze warmen op in het café van waaruit Blacky al z’n zaakjes regelt. De jongen, voorheen een klant van Blacky, krijgt van hem een sleutel van de kerktoren. Daar is een geschikte ruimte waar de jongelui ongestoord hun gang mogen gaan.

Commentaar

A Wonderful Night in Split (originele titel Ta Divna Splitska Noc) is het alom geprezen speelfilmdebuut van de Kroatische filmmaker Arsen Anton Ostojic. Hij is ook verantwoordelijk voor het vrij ingenieuze script, waarbij drie verhalen gelijktijdig plaatsvinden. Ze hebben slechts een kleine link met elkaar, maar zonder die link zouden de verhalen heel anders zijn gelopen. Op zich is het idee van meerdere verhalen in één film niet nieuw. Short Cuts of de meer recentere films Babel en Crash zijn hier een voorbeeld van. Wel anders dan de meeste van dergelijke films is dat bij A Wonderful Night in Split de verhalen één voor één worden verteld. De drie verhalen staan verder op zichzelf en hebben een paar gemeenschappelijke punten, met als rode draad de locatie: het grote plein van Split, waar op dat moment een muziekfestijn gaande is. De film is in z’n geheel op locatie in het centrum van Split opgenomen, zonder digitale effecten of trucs. De nauwe straatjes van de oude stad zijn een perfecte locatie voor een beklemmende film, waarbij drugs, een uitzichtloos bestaan en armoede de belangrijkste thema’s zijn. De hoofdpersonen leven allemaal aan de onderkant van de samenleving. Ieder moet eerst z’n eigen hachje zien te redden, voordat hij of zij zich om een ander kan bekommeren. En vaak spelen drugs hierbij een grote rol. Het geheel heeft een duistere en trieste aanblik en erg vrolijk word je niet van deze film. Dat de film in z’n geheel in zwart-wit is opgenomen versterkt dit gevoel alleen maar. De titel van de film is dan ook vooral een cynische uiting van een verder triest verhaal. Voor een aantal rollen zijn niet-professionele acteurs gecast. Die zorgen voor een naturel spel, samen met de al meer ervaren acteurs en actrices. Meest in het oog springt de jonge Marija Skaricic als negentienjarige drugsverslaafde Maja. Zij kreeg een prijs voor haar rol op het Sarajevo Filmfestival. De film zelf won ook diverse prijzen, onder meer voor regisseur Ostojic en het camerawerk.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 97 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Servo-Kroatisch
Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN: 9789058492708

Extra's

  • Trailer
  • Also Available

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De transfer op de DVD is in het 1.78:1 anamorfe formaat. Dat komt bijna overeen met het originele formaat van 1.85:1. De film is in zwart-wit gedraaid op ORWO filmmateriaal. ORWO is oorspronkelijk afkomstig uit de voormalige DDR en was een veelgebruikt filmmateriaal in het Oostblok. Het stond niet al te goed bekend vanwege de beperkte contrastomvang en vrij grote korrel. Die aspecten komen ook erg naar voren bij deze film. Het contrast is erg hoog. De gehele film speelt zich ’s nachts af met veel donkere scènes. De detaillering is daar bijna nihil. De scherpte is mede als gevolg van de aanwezige filmgrain ook niet al te goed. Close-ups kunnen zich aardig redden, maar de iets ruimere shots ogen wollig. Edge-enhancement is niet toegepast en ook beeldruis is afwezig. De gebruikte filmprint is niet helemaal schadevrij. Er is één moment met opvallend veel beschadigingen. Inhoudelijk is het camerawerk verder erg mooi gedaan. Mogelijk dat gebruik van het filmmateriaal sfeerverhogend is, maar technisch gezien is er veel op aan te merken. Het moge duidelijk zijn dat de mankementen aan het bronmateriaal liggen en dus niet het gevolg zijn van een slechte transfer naar DVD.
De film staat op een schijf van het type DVD-9. De laagwisseling zit midden in een shot en duurt vrij lang. De witte, goed leesbare, ondertiteling staat goed geplaatst in beeld. Verder is de film onderverdeeld in twaalf hoofdstukken die ook ieder apart via het menu zijn te kiezen.

Geluidskwaliteit

Op de DVD staat alleen een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluidstrack. Er is veel gebruik gemaakt van direct geluid en dit klinkt nogal dof en hol. Alsof de microfoon te ver van de acteurs verwijderd was tijdens de opnames. Het geluid heeft verder een erg mono-indruk. De muziek (zowel filmscore als muziek van het festivalplein) en het vuurwerk zorgen voor stereo geluid, maar dat is zo’n beetje het enige. Er zijn weinig extra atmosfeergeluiden toegevoegd en ook het aantal geluidseffecten is beperkt. Een nogal karige geluidsband dus.

Extra's

De DVD heeft een statisch menuscherm in 1.78:1 anamorf beeldformaat. Als achtergrondgeluid is het thema uit de filmmuziek te horen in DD 2.0 geluid. Naast de trailer van de film zijn er ook vier trailers te zien van andere Filmfreak releases: Storm, Fear X, Princess en Saint-Martyrs Des-Damnés, geen van allen echt vrolijke films...

Trailer (2 min)
Een beetje eigenaardige trailer van de film, zonder dialogen, maar met fragmenten uit de drie verhalen door elkaar heen gemonteerd. Als begeleidend geluid is een soort rap van de zanger van de band op het plein te horen. Het beeld is 1.78:1 niet anamorf met DD 2.0 geluid.

Conclusie

Op oudejaarsavond in Split, Kroatië spelen zich gelijktijdig drie verhalen af, die slechts zijdelings met elkaar te maken hebben. Nike moet naar München om een pakket drugs van dealer Blacky weg te brengen, maar komt niet ver. Maja heeft een shot nodig, maar heeft geen geld. Blacky weet een oplossing. En een jong stel wil deze avond ongestoord van elkaar genieten, maar vinden niet direct de juiste plek.
A Wonderful Night in Split is het speelfilmdebuut van de Kroatische regisseur Arsen Anton Ostojic. Hij heeft een duistere, trieste film gemaakt, waarbij de karakters in zijn film weinig hoop op een goede toekomst hebben. Technisch is er nogal wat aan te merken op deze DVD. Het beeld heeft een erg hoog contrast (wat voornamelijk door het gebruikte filmmateriaal komt) en een vrij dof en hol klinkend geluid. Als enige echte extra is de trailer van de film aanwezig. Een interessante film met goed spel en een goed verhaal, maar technisch aan de magere kant.

Laatste reacties

Reinbo  |  04-05-2007

Geweldig mooie film. Schitterende zwart wit fotografie en vooral het laatste verhaal is erg mooi. Ik vond de korrel en sterke contrasten juist bijdragen aan de ...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  03-05-2007

hoe zit het nou met het contrast? Het contrast is dus heel hoog. Weinig details in het zwart. Bekijk even de screenshots (vooral het gezicht van de man op scre...
Lees meer >

riny  |  03-05-2007

Het stond niet al te goed bekend vanwege de beperkte contrastomvang en vrij grote korrel. Die aspecten komen ook erg naar voren bij deze film. Het contrast is e...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Drugs Grof Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:5
Extra's:1
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.