Kruistocht in Spijkerbroek

Recensent:
Arnold van Oostrum
11-05-2007

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

Kruistocht in Spijkerbroek (DVD)
Samenvatting

De 15-jarige Dolf Vega (Joe Flynn) verspeelt in de laatste minuten van het wereldkampioenschap jeugdvoetbal de kans op een gelijkmaker en daarmee de kans voor het Nederlands jeugdelftal op een plaats in de halve finale. Dolf’s moeder (Emily Watson) is een wetenschapper die experimenteert met een prototype van een tijdmachine. Dolf gebruikt de tijdmachine om terug in de tijd te gaan om de voetbalwedstrijd nogmaals te kunnen spelen. Per ongeluk voert hij een verkeerd jaartal in en komt terug in de middeleeuwen, het jaar 1212. Daar maakt Dolf kennis met de mooie en stoere Jenne (Stephanie Leonidas), die hem redt van brute overvallers. Jenne maakt met een paar andere kinderen deel uit van een kinderkruistocht bestaande uit achtduizend kinderen die op weg zijn maar Jeruzalem om de stad te bevrijden van de Arabieren. Het duurt even voordat Dolf beseft waar hij terecht gekomen is, tegelijkertijd kijken de kinderen wat vreemd aan tegen deze jongen met andere kleding en rare gewoontes. De kruistocht staat onder geestelijke leiding van de charismatische Nicolas (Robert Timmins), die geadviseerd wordt door broeder Anselmus (Michael Culkin). Dolf sluit zich samen met Jenne aan bij deze kruistocht, waarbij de tocht zelf vol ontberingen en gevaren is. De bijzondere verrichtingen van Dolf, die in de tocht bekend staat als de zoon van de hertog van Rotterdam, worden opgeschreven door een geestelijke. Tegelijkertijd probeert Dolf’s moeder in de huidige tijd naar een teken van leven van Dolf te zoeken.

Commentaar

Het boek Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman (1923-2004) verscheen in 1973 bij uitgeverij Lemniscaat en is dertig jaar later nog steeds een populair jeugdboek. Het boek werd in 1974 bekroond met een Gouden Griffel en in 1976 met de Europese prijs van het historische jeugdboek.
Alhoewel Kruistocht in Spijkerbroek uiteraard een fictief verhaal is, wordt in het verhaal wel gebruik gemaakt van bekende historische feiten. De tijdreis maakt de bijzondere confrontatie tussen de middeleeuwen met de huidige moderne 21e eeuw mogelijk. De verfilming van het populaire boek is al eerder overwogen, maar het leek een onhaalbaar project. Mede vanwege de middeleeuwse settings en de grote schare kinderen om de kinderkruistocht gestalte te geven. Regisseur Ben Sombogaart heeft de verfilming van Kruistocht in Spijkerbroek uiteindelijk gerealiseerd. Kruistocht in Spijkerbroek is de zevende speelfilm van deze succesvolle Nederlandse regisseur. In 2004 kreeg hij nog een Oscar nominatie voor zijn film De Tweeling. Andere bekende films van Sombogaart zijn Abeltje en Puk van de Petteflet. Voor de verfilming van Kruistocht in Spijkerbroek hebben de Amerikaase scriptschrijver William Haney en de Belgische schrijvers Jean-Claude Van Rijckeghem en Chris Caps een twee uur durend filmscript geschreven. Op onderdelen is het verhaal wat aangepast en gemoderniseerd. Vanwege de hoge kosten met een geschat filmbudget van 12 miljoen euro is de film een Nederlandse, Belgische en Engelse co-productie geworden. De film is op meerdere locaties in Europa opgenomen, waaronder in Nederland (Rotterdam), België, Kroatië, Spanje, Duitsland en Luxemburg. Vanwege dit internationale karakter is Kruistocht in Spijkerbroek een Engels gesproken productie geworden. De internationale titel van de film is Crusade in Jeans. In Nederland is ook een Nederlands gesproken versie in de bioscopen verschenen. De hoofdrol wordt gespeeld door de Britse jonge acteur Joe Flynn, met de jeugdige Britse actrice Stephanie Leonidas als tegenspeler. Andere acteurs zijn de Britse actrice Emily Watson, Michael Culkin, Robert Timmins, de Nederlander Jack Wouterse en de Belgische acteur Jan Decleir. De Nederlander Reinier van Brummelen zorgde voor het fraaie camerawerk en de sfeervolle filmmuziek is geschreven door de Nederlandse componist Jurre Haanstra. Kruistocht in Spijkerbroek is een interessante film geworden waarin op een aansprekende wijze de middeleeuwen tegen de huidige moderne tijd wordt afgezet. Een echte familiefilm voor jong en oud.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Fantasy
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 126 min
Verpakking: Digipack
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Video Film Express
EAN: 8713053220074

Extra's

  • Trailer
  • Audiocommentaar
  • TV Spot
  • Making of Special effects
  • Audiointerview met fotogalerij
  • Uitreiking Gouden Griffel
  • Making of Kruistocht in Spijkerbroek
  • PC-Game

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is digitaal in High Definition op video vastgelegd met Sony HDW-F750 HD camera’s. In een aantal bioscopen in Nederland is de film ook digitaal in 1080p resolutie geprojecteerd. Het filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1. De film staat anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit van deze release is bijzonder goed. Het beeld heeft heldere kleuren die natuurlijk ogen en goed verzadigd zijn. Het beeld oogt goed scherp met een goede detaillering. Contrast en zwartniveau zijn ook prima in orde. Beeldruis is nauwelijks aanwezig. Het beeld oogt af en toe wel wat digitaal gestileerd (screenshot 3 & 4). De film is verdeeld in 12 chapterstops. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk en staat geheel in het zichtbare filmbeeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De soundtrack stelt ook niet teleur. Naar keuze kun je de film bekijken in de oorspronkelijke Engele taal in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) of in een Nederlandse nasynchronisatie, eveneens in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s). De film heeft prima actiemomenten, waarbij alle kanalen van de surroundtracks worden gebruikt. De surroundspeakers worden bij actiemomenten in split-surround (links en rechts apart geluid) gebruikt. De filmmuziek concentreert zich voornamelijk op de frontspeakers. De surroundspeakers zorgen voor de ruimtelijkheid van het geluidsbeeld en de weergave van de omgevingsgeluiden. Het LFE-kanaal wordt frequent gebruikt voor een lekker stevig laag. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen uiteraard netjes uit de centerspeaker. De Nederlandse nasynchronisatie is van goede kwaliteit en voor de jeugdigen die de ondertiteling nog niet kunnen meelezen een volwaardig alternatief.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn toepasselijk geanimeerd en voorzien van achtergrondgeluid. Alle extra’s, behalve het audiocommentaar, staan op de tweede DVD.

DVD-1
De eerste DVD start met een trailer voor The Last Legion.

Commentary Track
Regisseur Ben Sombogaart geeft samen met cameraman Reinier van Brummelen en productieontwerper Hubert Pouille een Nederlands gesproken commentaar. Niet het meest geanimeerde commentaar, maar wel met redelijk wat informatie over de realisatie van de film.

DVD-2

Making Of (25 min)
Met zes apart keuzen waarin een aspect van de filmproductie nader wordt toegelicht en besproken. Uiteraard met veel interviewfragmenten, beelden op de set en filmfragmenten. Het beeldformaat is 1.78? anamorf breedbeeld.

Trailer (2 min)
De bioscooptrailer van de film, in 2.35? anamorf beeldformaat.

TV-Spots (40 sec)
Twee korte tv-spotjes van de film.

Making Of Special Effects (7½ min)
Korte featurette waarin de verschillende special effects worden toegelicht.

Thea Beckman: Uitreiking Gouden Griffel (32 sec)
Kort Polygoon journaal item over de uitreiking van deze boekonderscheiding.

Thea Beckman: Radio Interview en Fotogalerii (15½ min)
Een uitzending van het Radio 5 RVU programma Sporen uit het Verleden, met een interview met schrijfster Thea Beckman over haar zelf en haar boeken. Dit wordt ondersteund met gelijktijdig gepresenteerd foromateriaal van Beckman’s boeken en foto’s van de film.

CD-ROM
De derde disc is een PC-Game van het Kruistocht in Spijkerbroek spel.

De 3-disc set is uitgebracht in een luxe uitvouwbare digipack verpakking in de vorm van een dik middeleeuws lederen boek met de vertellende schilderingen die ook in de film te zien zijn.

Conclusie

In Kruistocht in Spijkerbroek gebruikt een tiener een tijdmachine om een voetbalwedstrijd over te kunnen spelen. Hij komt terecht in de middeleeuwen, waar duizenden kinderen een kruistocht ondernemen naar Jeruzalem. Deze grote in Europees verband geproduceerde film van Ben Sombogaart is gebaseerd op het gelijknamige jeugdboek van Thea Beckman. Technisch is weinig op deze DVD release van Video/Film Express aan te merken. Beeld en geluid zijn beide van prima kwaliteit. Op een tweede DVD staat enkele featurettes met achtergrondinformatie over de filmproductie. Op een derde schijf staat een PC-Game versie van de film. Het geheel is verpakt in een boekvorm digipack. Een fraaie uitgave van een prima onderhoudende familiefilm.

Laatste reacties

Alexander D  |  15-05-2007

Sinds wanneer ben jij beschermheer van de crew? :twisted: Als ik hier drie scheldwoorden plaats zijn ze mondig en snel genoeg om me binnen twee minuten te co...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  15-05-2007

en waarom krijg je dan geen reactie op een toch heel normale vraag? :confused: Zolang jullie de dvd's blijven beoordelen mag je daar toch vragen over stelle...
Lees meer >

Steefmsc  |  14-05-2007

Wat een compliment verdient is dat ie niet als kale schijf in een kaal doosje wordt aangeboden.(y) Totaal mee eens. Mijn vriendin heeft deze gekocht en ik was j...
Lees meer >

Alexander D  |  14-05-2007

De beeldkwaliteit van deze release is bijzonder goed. Waarom dan toch maar 4 bolletjes? en waarom krijg je dan geen reactie op een toch heel normale vraag?...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  14-05-2007

Wat een compliment verdient is dat ie niet als kale schijf in een kaal doosje wordt aangeboden.(y)
Lees meer >

Roy Langeveld  |  12-05-2007

Mooie film wel, maar ik vond hem toch een tikje tegenvallen. Naar mijn idee zijn er iets teveel zaken uit het boek veranderd, en niet ten goede. Dat Dolf nu een...
Lees meer >

Fokkeyou  |  12-05-2007

Wellicht moet ik hem nog eens zien, maar ... ik moet eerlijk bekennen, ik had hem gekocht, had wellicht verwachtingen ... maar was erg telerugesteld. Ik kijk we...
Lees meer >

Hugo R  |  12-05-2007

Vond het boek erg goed vroeger en ben erg benieuwd naar de film. Verpakking is zeer fraai, dus deze schaf ik wel een keer aan.
Lees meer >

mjlfadriaans  |  12-05-2007

Wellicht moet ik hem nog eens zien, maar ... ik moet eerlijk bekennen, ik had hem gekocht, had wellicht verwachtingen ... maar was erg telerugesteld. Ik kijk we...
Lees meer >

Quido  |  11-05-2007

Prachtige film in een hele mooie uitvoering. Eindelijk eens twee NL films (Zwartboek en Kruistocht) in een mooie dvd uitvoering. Zeker waar. Maar we moeten ook ...
Lees meer >

Marcel A. de Vrije  |  11-05-2007

Prachtige film in een hele mooie uitvoering. Eindelijk eens twee NL films (Zwartboek en Kruistocht) in een mooie dvd uitvoering.
Lees meer >

Joris Springer  |  11-05-2007

Tja, misschien ben ik wel verwend dat ik de film met 1080P in de bioscoop heb gedraaid maar ik vond het beeld een beetje tegenvallen maar dat kan ook liggen dus...
Lees meer >

Martijn Beunk  |  11-05-2007

Film viel mij erg tegen. Vreselijke lange dialogen en er zat geen vaart in het verhaal. Mijn kinderen zijn er in ieder geval wel gek op:confused:
Lees meer >

kruspe  |  11-05-2007

Waarom dan toch maar 4 bolletjes? inderdaad, er staat helemaal niets negatiefs in de recensie, dus zou het wel meer moeten zijn dan 4 bolletjes. Dit geld trou...
Lees meer >

Quido  |  11-05-2007

Heerlijke film voor jong en oud. Niet alleen toegespitst op de jeugd. Zit eigenlijk alles in wat een goede (familie)film moet hebben. Helaas laat de montage af ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

9 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 34
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.