Genesis – Wind & Wuthering (SACD/DVD)

Recensent:
Arnold van Oostrum
31-05-2007

Totaalbeoordeling:

8.6
DVD

Genesis – Wind & Wuthering (SACD/DVD) (DVD)
Samenvatting

Wind & Wuthering is het tweede album van de Engelse popgroep Genesis met drummer Phil Collins ook als leadzanger van de groep. Het album werd in januari 1977 uitgebracht. Dit titel van dit negende album van deze groep is gebaseerd op Emily Brontë’s roman Wuthering Heights. De twee songs Unquiet Slumbers for the Sleepers … en … In That Quiet Earth zijn geïnspireerd op de laatste regel deze roman. Bekende songs van dit album zijn Afterglow en Blood on the Rooftops. De complete tracklisting van dit album is:

1. Eleventh Earl of Mar
2. One for the Vine
3. Your Own Special Way
4. Wot Gorilla?
5. All in a Mouse’s Night
6. Blood on the Rooftops
7. Unquiet Slumbers for the Sleepers …
8. … In That Quiet Earth
9. Afterglow

Commentaar

De Engelse progressiever rockgroep Genesis werd midden jaren ’60 van de vorige eeuw opgericht door de studenten Peter Gabriel (vocals) en Tony Banks (keyboards). Tezamen met Mike Rutherford (bass/guitar), Anthony Philips (guitar) en Chris Stewart (drums) vormden zij de eerste originele samenstelling van Genesis. In 1969 verscheen het eerste album van hen, genaamd From Genesis to Revelation. In de eerste jaren volgden wat personele wisselingen, waarbij in 1970 Phil Collins (drums) en Steve Hackett (guitar) bij de groep kwamen en zo met Peter Gabriel, Tony Banks en Mike Rutherford de navolgende jaren de groep Genesis vormden. In de jaren die volgden werd de groep steeds succesvoller. Eind 1975 verliet zanger Peter Gabriel de groep en werd gezocht naar een nieuwe leadzanger. Uiteindelijk werd drummer Phil Collins ook de leadzanger van de groep en bepaalde vanaf dat moment het stemgeluid van de groep. Het succes dat de groep in deze samenstelling had, bevestigde dat de keuze om Phil Collins ook de leadvocals te laten doen een goede was.
Het album Wind & Wuthering is opgenomen in de Nederlandse Relight geluidsstudios in Hilvarenbeek. Bij de live shows van de 1977 tournee nam drummer Chester Cortez Thompson de plaats in achter het drumstel als Phil Collins zong. Chester Thompson bleef ook na de Genesis periode samenwerken met Phil Collins en begeleidde hem onder andere tijdens zijn Final Farewell Tour in 2004/2005.


EMI Music is begonnen met het heruitgeven van alle Genesis albums in een volledig geremasterde uitvoeringen. Als eerste zijn uitgebracht de vijf Genesis albums vanaf het moment dat Peter Gabriel de groep verliet en Phil Collins de leadvocals overnam. Van elk albums is het geluid opnieuw gemixt, waarbij ook een surround mix is gemaakt. De albums zijn uitgebracht als een 2-disc CD/SACD + DVD combinatie. Met keuze uit hoogwaardige audiotracks in zowel SACD als DTS 96/24 beleef je de muziek van Genesis als nooit te voren. Hieronder vertellen we je meer over de geluidskwaliteit van Wind & Wuthering in deze bijzondere heruitgave.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 1977
Speelduur: 51 min
Verpakking: Jewel Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Muziek
  • DSD 2.0 - Muziek
  • DSD 5.1 - Muziek
  • DTS 96/24 5.1 - Muziek
  • PCM 2.0 - Muziek
Ondertiteling: Geen
Uitgever: EMI Music
EAN: 094638504825

Extra's

  • Reissue Interviews 2007
  • US Television – Bootleg Video 1977
  • Japanese Television – Bootleg Video 1977
  • World Tour Programme 1977

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit is niet van toepassing bij Super Audio CD (SACD). Op de DVD wordt de muziek van het album ondersteund met fraaie 3D-achtige plaatjes die gebaseerd zijn op het originele artwork van het album. Bij elk nummer wordt de titel getoond, inclusief wie het nummer geschreven heeft (zie screenshot 1 en 2).

Geluidskwaliteit

Je kunt de fraaie remastering van het Wind & Wuthering album op vijf verschillende manieren beluisteren. Zowel bij het beluisteren van de verschillende audiotracks als op het technische vlak verschilt deze uitgave van Wind & Wuthering nauwelijks van A Trick of the Tail. Daarom herhalen we de tekst, zoals die ook bij onze recensie van A Trick of the Tail is geschreven. Ook Wind & Wuthering staat in zijn geheel op een SACD en ook op een DVD. We bespreken elke schijf apart.

CD / SACD
A Trick of the Tail staat op een hybride SACD (Super Audio CD). Je kunt een hybride SACD schijf als een gewone CD in je CD speler of je DVD speler of je SACD speler afspelen. Voor het afspelen van het SACD stereo en de SACD 5.1 surround geluid moet je beschikken over een SACD of combi DVD/SACD speler. Voor de 5.1 mix heb je uiteraard een surround installatie nodig. Meer informatie over de techniek van SACD en DSD kun je vinden in in onze Woordenlijst.

SACD Multi Ch
Laten we met deze bespreking maar met de mooiste track van het album beginnen, de SACD 5.1 surroundtrack. Deze 5.1 remix maakt gebruik van alle 6 geluidskanalen. De ruimtelijk weergave van de muziek vouwt zich als een muzikale deken om je heen. De stemmen en de specifieke instrumenten en muzikale lijnen blijven daarin zeer fraai onderscheiden. Dit is hoe 5.1 geluid moet klinken. De ruimtelijkheid, de detaillering en de controle over de muziek is fenomenaal goed. De subwoofer geeft met het LFE kanaal gepast laag aan de muziek. Een 5.1 track die je zonder meer als demonstratiemateriaal kunt gebruiken om je surround installatie te demonstreren of uit te proberen.

SACD Stereo
Met de SACD stereotrack kun je het album in geremasterd stereo beluisteren. Qua mix is deze gelijk aan de CD versie van het album. De meerwaarde ten opzichte van gewoon CD zit in diezelfde detaillering, helderheid en controle die je hoort bij de SACD 5.1 track. Dankzij het goede detail dat vooral in het hoog te beluisteren valt, klinkt deze stereotrack ook fraai ruimtelijk. Al is dit natuurlijk een ander soort ruimtelijkheid dan de 5.1 track. De stereotrack heeft ook een prima laag. Ook dit is een bijzonder fraaie geluidstrack.

CD Stereo
Op de CD laag staat het album in de ‘normale’ (16bit/44.1kHz) CD stereokwaliteit. De remastering doet recht aan het originele album en klinkt qua balans identiek aan de originele uitgaven van dit album. Maar ook hier dankzij de remastering een betere detaillering van de muziek. De CD laag bevat ook CD Text informatie. Als je speler daarvoor geschikt is, zie je in het display de titel van het album, de titel van de track en de naam van de artiest.

DVD
Op de DVD staat het volledige album in twee surroundtrack. Je hebt keuze uit een DTS 5.1 96/24 surroundtrack (bitrate 1509 kb/s) en een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s).

DTS 96/24
Om met de DTS track te beginnen. Ook dit is een pareltje van muzikaal genot. Deze track is als een DTS 96/24 track gecodeerd, ofwel een 96 kHz sample frequentie met 24 bit resolutie. Met een DTS 96/24 compatible decoder staat dit garant voor zeer hoge kwaliteit geluid. Als je decoder niet 96/24 compatible is, wordt de DTS track op normale (48 kHz/16 bit) resolutie afgespeeld.
De DTS 5.1 surroundtrack klinkt anders dan de SACD 5.1 surroundtrack. Bij de DTS track ligt de nadruk van de muziek iets meer op de voorste kanalen. Ook hier doen de surroundkanalen mee, maar de balans ligt iets meer op het frontkanalen. In direct vergelijk klinkt de DTS track in het hoog iets nadrukkelijker aanwezig. Ook het laag van het LFE kanaal is bij de DTS track iets nadrukkelijker aanwezig. De SACD track klinkt in direct vergelijk iets rustiger en meer homogeen. Maar als je geen SACD afspeelmogelijkheid hebt, dan is de DTS track een bijzonder fraai alternatief, die ook erg mooi en gedetailleerd is.

Dolby Digital
Volgens de informatie op de cover is de Dolby Digital surroundtrack in 24bit resolutie met 48 kHz sample frequentie. De track is in 24 bit resolutie gemixt. De Dolby Digital track op de DVD heeft een een bitrate van 448 kb/s en is een 16 bit / 48 kHz track. De Dolby Digital track klinkt ook fraai, maar is iets minder gedetailleerd dan de DTS track. Qua balans is deze track gelijk aan de DTS track. De Dolby Digital klinkt met +4dB normalisatie wel beduidend luider dan de DTS track.

Welke audiotrack je ook kiest, in alle gevallen klinkt het Wind & Wuthering zoals nooit tevoren. De surroundmix is ook bij dit album bijzonder goed geslaagd.

Extra's

Dit onderdeel is alleen van toepassing voor de DVD schijf in de set. De DVD heeft bijzonder fraaie 3D geanimeerde menu’s, die gebaseerd zijn op het originele artwork van de cover. Op de DVD staan ook nog enkele uitstekende extra’s.

Reissues Interview 2007 (14 min)
Nieuw opgenomen interviews met de Genesis bandleden, die meer vertellen over dit specifieke album en hoe zij terugkijken op de tijd van opname, promotie en tournee.

US Television – Bootleg Video 1977 (8 min)
Een bootleg video opname van een liveoptreden, zoals getoond in een Amerikaans televisieprogramma in 1977. Je hoort de nummer "Your Own Special Way" en "Afterglow".

Japanese Television – Bootleg Video 1977 (8 min)
Een bootleg video opname van een liveoptreden, zoals getoond tijdens een Japans televisieoptreden van de groep in 1977. Je hoort de nummer "Eleventh Earl of Mar", "One For the Vine" en "Your Own Special Way".

Van beide bootlegs is het geluid LPCM stereo en het beeldformaat is 1.33? met een belabberde beeldkwaliteit (screenshot 6).

World Tour Programme 1977
Beeldmateriaal van het programmaboekje van de 1977 tour van de groep.

De verpakking is een standaard jewelcase dubbel CD doosje. In het begeleidende boekje zijn alle songteksten, gelijk als bij de oorspronkelijke LP uitgave, opgenomen en aanvullende informatie.

Conclusie

De Engelse progressieve rockgroep Genesis bracht begin 1977 haar negende studioalbum Wind & Wuthering uit. Het tweede album met Phil Collins als leadzanger. Dit album is in een Nederlandse studio opgenomen. EMI brengt alle Genesis albums opnieuw uit. Het geluid is volledig geremasterd en ook voorzien van een nieuwe 5.1 surroundmix. De set bestaat uit twee discs. De eerste is een hybride CD/SACD disc, met het album onder andere in gewoon CD stereo en in een wonderschone SACD 5.1 surroundgeluid. De andere disc is een DVD, waar het album ook te beluisteren is in 5.1 surround. Je hebt hierbij keuze uit een hoogwaarde DTS 96/24 track en een Dolby Digital 5.1 track. Op de DVD zijn tevens enkele uitstekende albumgerelateerde extra’s opgenomen. Ook Wind & Wuthering is een fraai Genesis album dat met deze multimediale uitgave beschikbaar is gekomen met de best mogelijke geluidskwaliteit.

Overzicht van de Genesis albums gereleased in SACD/DVD
- A Trick of the Tail (1976)
- Wind & Wuthering (1977)
- … And Then There Were Three … (1978)
- Duke (1980)
- Abacab (1981)

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door ZZZ-17.

Lees meer

Laatste reacties

Jeroen vS  |  19-06-2007

Nog een hoogtepunt, in de al grote lijst van hoogtepunten. Vandaag nog een maand en dan mag ik eindelijk gaan doen waar ik 15 jaar op heb gewacht. :sad: :sad: 1...
Lees meer >

@tinytim's  |  06-06-2007

Helaas worden niet alle albums geremasterd, hun allereerste album From Genesis to Revelation uit eind jaren 60 zal daar niet bij horen. Omdat deze in vier spore...
Lees meer >

Daniel1974  |  01-06-2007

Nog een hoogtepunt, in de al grote lijst van hoogtepunten. Vandaag nog een maand en dan mag ik eindelijk gaan doen waar ik 15 jaar op heb gewacht.
Lees meer >

Ge_Someone  |  01-06-2007

Daarom herhalen we de tekst, zoals die ook bij onze recensie van A Trick of the Tail is geschreven.Kijk :arrow: daar dan ook maar voor mijn commentaar :-P Eerli...
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  01-06-2007

Hoog tijd om naast mijn collectie lp's en cd's van de heren deze te gaan aanschaffen dus.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:0
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
8.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.