Children of Men (SE)

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

Children of Men (SE) (DVD)
Samenvatting

Het is het jaar 2027 en de mensheid staat op de rand van de afgrond. Het is al achttien jaar geleden dat de laatste baby werd geboren en de mensheid heeft de hoop opgegeven. Sommige mensen menen dit als een straf van God te zien, anderen zoeken het meer in onze eigen vervuiling van de aarde. Het kan Theo Faron (Clive Owen) eigenlijk allemaal weinig schelen. Sinds de dood van zijn eigen kind en het stuklopen van zijn huwelijk zoekt hij zijn heil in drank en drugs en leeft hij een redelijk saai bestaan. Engeland is eigenlijk nog het enige land dat enige vorm van autoriteit heeft, maar voor velen lijkt dit meer op een rechtsstaat. Vele vluchtelingen proberen dagelijks het land in te komen en er heerst dan ook complete anarchie. Op een dag komt hij weer in contact met zijn ex-vrouw en zij blijkt lid te zijn van een volgens de overheid terreurgroep. Zij heeft een verzoek aan Theo en dat is een zwangere vrouw het land uit te smokkelen zodat zij in rust kan bevallen en onderzocht kan worden. Theo is uiteraard perplex maar zijn goede aard en zijn verleden als activist zeggen hem dat hij deze vrouw moet helpen. Met gevaar voor eigen leven slaat hij op de vlucht, achternagezeten door de overheid en leden van een andere terreurgroep.

Commentaar

Al vele malen zijn er films gemaakt die zich afspelen in de toekomst. Vrijwel allemaal schetsen een sombere toekomst voor de mensheid en de planeet waarop wij wonen. Ook Children of Men schetst zo'n toekomst en deze keer dreigt de mensheid uit te sterven doordat vrouwen niet meer zwanger worden. Een interessant gegeven en het levert dan ook een uitermate interessante film op. Op het eerste gezicht lijkt dit de zoveelste actiethriller te worden maar regisseur en schrijver Alfonso Cuarón heeft de prent meerdere lagen meegegeven. De van oorsprong Mexicaanse Cuarón maakt de laatste jaren een naam voor zichzelf in Hollywood na eerder films gemaakt te hebben in zijn thuisland. Samen met regisseurs Guillermo del Toro en Alejandro González Iñárritu wordt hij gezien als een lichting talentvolle regisseurs en de hoop van de Mexicaanse cinema.
Het verhaal van deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek van P.D. James en zoals gezegd staat de mensheid op de rand van de afgrond. Wanneer hoofdpersoon Theo de kans krijgt een vrouw te redden die zwanger is geraakt, doet hij er alles aan de vrouw in veiligheid te brengen. Het verhaal speelt zich 20 jaar in de toekomst af, maar de makers hebben ervoor gekozen om alles realistisch en dicht bij onze eigen wereld te houden. Op deze manier is het voor ons kijkers makkelijker om mee te leven en heb je eerder het idee dat dit verhaal wel eens eerder waarheid zou kunnen worden dan verwacht. Dit alles geeft de film een zekere lading en meerwaarde mee en ook de politieke en sociale punten die naar voren worden gebracht geven reden tot nadenken. Hiermee tilt de prent zich uit boven de standaard actiethriller en zijn meerdere kijkbeurten nodig om alles goed te kunnen begrijpen. Iets wat ook bijdraagt aan de kwaliteit van de film is de manier waarop alles geschoten is. Cuarón heeft gekozen voor lange takes, zelfs voor de actiescenes. Geen snelle cuts, maar in beeld gebrachte scènes die dankzij de belichting en uiterlijk van de sets er prachtig uitzien. Niet voor niets werd cameraman Emmanuel Lubezki genomineerd voor een Oscar voor het camerawerk en kregen Cuarón en editor Alex Rodríguez een nominatie voor " Best Achievement in Editing".
Een film is niks zonder goede acteerprestaties van de betrokken cast en gelukkig kunnen we zeggen dat het ook hiermee wel snor zit. In de hoofdrol zien we Clive Owen en hij weet de rol van de getergde Theo, wiens leven een nieuwe impuls krijgt door het verschijnen van de zwangere vrouw, goed weer te geven en zijn optreden komt uitermate geloofwaardig over. Verder zien we nog Michael Caine, Chiwetel Ejiofor en Julianne Moore in ondersteunende rollen en ook zij zetten allen een goede prestatie neer.
Children of Men is dus een film met een goed geschreven en interessant verhaal, mooi camerawerk en mooie beelden en goede acteerprestaties. Alle ingrediënten dus voor een prima avondje vermaak en dat is ook precies wat deze film biedt. Ook voor de mensen die wat dieper willen nadenken over films valt er genoeg te beleven en zo is deze film dan ook verplichte kost voor elke filmfan.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Science fiction, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 104 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582466348

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Men Under Attack
  • Children Of Men Comments
  • Theo And Julian
  • Futuristic Design
  • Visual Effects: Creating The Baby
  • The Possibility Of Hope

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de schijf in het formaat 1.85:1 en we kunnen gelijk stellen dat de kwaliteit van het beeld uitstekend is te noemen. De transfer is mooi scherp en bevat veel detail. De makers hebben voornamelijk koele en sombere kleuren gebruikt die bestaan uit bruin, zwart en grijstinten. Een fel kleurenpalet is dan ook niet aanwezig, maar alle gebruikte kleuren komen natuurlijk over en goed verzadigd. Ook contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn allemaal dik in orde, dus veel meer valt er eigenlijk niet te melden over de kwaliteit van het beeld. Artefacten zijn namelijk niet tot nauwelijks aanwezig, slechts hier en daar wat lichte beeldruis maar dit is te verwaarlozen. Een prima transfer die goed past bij de film en het sombere toekomstbeeld extra kracht bijzet.
De film is verdeeld in 20 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 formaat op de DVD. Ondanks de onnodig lage bitrate van 384 kb/s klinkt de track toch erg goed en ruimtelijk. Alle kanalen worden eigenlijk constant bij het geluidsbeeld betrokken en de track klinkt dan ook erg dynamisch en actief. De surrounds geven omgevingsgeluiden weer en in de actiescènes de effecten, dit uiteraard allemaal in split-surround. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker, klinken mooi helder en zijn goed te volgen. De frontspeakers laten een mooi breed stereogeluid horen dat ook voornamelijk uit omgevingsgeluiden en effecten bestaat. In de film wordt namelijk weinig muziek gebruikt. Het LFE kanaal ondersteunt het geheel prima met een goed gedoseerd laag.

Extra's

De menu's worden weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deze Special Edition uitgave bestaat uit twee schijven waarbij de meeste extra's op de tweede schijf te vinden zijn.

Disc 1

Men Under Attack (7 min.)
In deze korte featurette worden twee actiescènes uit de film onder de loep genomen. Vooral de scène die zich afspeelt in de auto wordt besproken, dit mede door het complexe camerasysteem dat speciaal hiervoor moest worden ontwikkeld.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Disc 2

Children Of Men Comments By Slavoj Zizek (5 min.)
De Sloveense filosoof Slavoj Zizek praat over de film en welke gevoelens hij hierbij heeft. Hij bekijkt alles vanuit een sociaal oogpunt en vergelijkt het boek en de film met elkaar.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deleted Scenes (2 min.)
Drie verwijderde scènes die achter elkaar voorbijkomen. Er wordt geen tekst en uitleg gegeven over het schrappen van de scènes.
Het beeld is 1.85:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Theo And Julian (4 min.)
Hier worden twee karakters uit de film gespeeld door Clive Owen en Julliane Moore onder de loep genomen.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Futuristic Design (8 min.)
Zoals de titel al doet vermoeden gaat deze extra over de vormgeving van de film en hoe het toekomstbeeld realistisch gemaakt werd door de makers en waarom er gekozen werd voor deze aanpak.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Visual Effects: Creating The Baby (3 min.)
Hier krijgen we te zien hoe de bevalling in de film tot stand is gekomen door middel van live geschoten beelden en later toegevoegde effecten. Interessant om te zien hoe dit alles gemaakt is en als je niet beter zou weten, zou je denken dat de baby echt was.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

The Possibility Of Hope (27 min.)
Een documentaire gemaakt door de regisseur van de film, Alfonso Cuarón. Hierin komen diverse experts aan het woord en zij vergelijken het verhaal van de film met de tijd waarin wij leven. Erg interessant om te zien en horen hoe de vergelijkingen in elkaar steken en welke kant wij als mensheid opgaan.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

In het jaar 2027 staat de mensheid op de rand van de afgrond. Al 18 jaar lang is er geen baby meer geboren en het menselijke ras lijkt richting uitsterving te gaan. Dan wordt er ineens een vrouw zwanger, dit ook tot grote verbazing van Theo. Hij wordt door zijn ex betrokken bij een poging de vrouw het land uit te krijgen. Theo stemt in te helpen maar stelt hiermee zijn eigen leven in de waagschaal. Children of Men is een goed geschreven en geregisseerde actiethriller die door het verhaal boven de middenmoot uitsteekt. Het verhaal heeft meerdere lagen en stemt tot nadenken. Verder ziet de film en prachtig met mooi camerawerk. De DVD heeft een uitstekende beeld en geluidskwaliteit en er zijn enkele interessante extra's aanwezig die ons een kijkje geven achter de schermen. Een aanrader deze DVD voor elke filmfan.

Laatste reacties

Marc1978  |  24-03-2008

Ik heb deze film zojuist voor het eerst gezien en het hoogtepunt van deze film vond ik toch wel het begin van de aftiteling. Zelf snap ik niet wat andere mensen...
Lees meer >

Hugo R  |  30-06-2007

Goede film dit. Na alle (overwegend) positieve verhalen viel deze me zeker niet tegen. Hele goede acteerprestaties en heel mooi gefilmt allemaal. Enige minpuntj...
Lees meer >

Frank  |  25-06-2007

Is dat de 1-disc of 2-disc? Er bestaat geen 1-disc in Nederland.
Lees meer >

Hugo R  |  25-06-2007

Is dat de 1-disc of 2-disc? 2-disc
Lees meer >

Rogier Burghout  |  25-06-2007

deze is nou bij van Leest voor 9.99 te krijgen dus die komt er nou zeker in heb de film al een keertje gezien en vondt hem gewoonweg fantastisch, in mijn ogen n...
Lees meer >

jasmin1  |  25-06-2007

deze is nou bij van Leest voor 9.99 te krijgen dus die komt er nou zeker in heb de film al een keertje gezien en vondt hem gewoonweg fantastisch, in mijn ogen ...
Lees meer >

Richard B.  |  24-06-2007

Ik vond hem erg tegenvallen. Ik hoorde en las allerlei erg positieve meningen (ook hier) maar de film kon dat allemaal niet waarmaken. Er wordt een hoop "diepte...
Lees meer >

Mathieu Ghekiere  |  31-05-2007

Deze week ook eindelijk op DVD gekocht en meteen nog eens gekeken. Het geweldige gevoel dat ik bij de eerste kijkbeurt in de bioscoop had is nog steeds aanwezig...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  29-05-2007

Een meesterlijke film die uit gelijke delen Science Fiction en Sociaal Drama bestaat. Daarom is de reden van de menselijke onvruchtbaarheid ook niet belangrijk;...
Lees meer >

Jeroen D  |  28-05-2007

Voor mij de film van 2006. Zeker weten. Geweldige film :-D
Lees meer >

Martijn Beunk  |  27-05-2007

Een prima film, echt mijn genre!:p
Lees meer >

Rotterdam5314  |  27-05-2007

Deze film is gewoon het bewijs dat je met goed acteerwerk, degelijke regie en briljant camerawerk van een redelijk maar middelmatig script alsnog een prachtige ...
Lees meer >

intexor  |  26-05-2007

Deze week ook eindelijk op DVD gekocht en meteen nog eens gekeken. Het geweldige gevoel dat ik bij de eerste kijkbeurt in de bioscoop had is nog steeds aanwezig...
Lees meer >

rkrijger  |  26-05-2007

Sfeervol. Beklemmende film. Maar toch mis ik iets in deze film. Wellicht wat meer diepte in het verhaal of zoiets...
Lees meer >

Alexander D  |  26-05-2007

Het verhaal had misschien wat meer uitgediept mogen worden, maar visueel is dit werkelijk een hoogstandje. Prachtige shots door bijzonder camerawerk. En de grim...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 50
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.