Invincible Iron Man, The

Recensent:
Wilbert Rietman
18-06-2007

Totaalbeoordeling:

6
DVD

Invincible Iron Man, The (DVD)
Samenvatting

Terwijl hij bezig is met de opgravingen van de restanten van een oud Chinees koninkrijk, gebeurt er meer met miljonair Tony Stark dan hem lief is. Niet alleen laat hij per ongeluk de oude voorspelling dat de Mandarin, China’s keizer uit China’s meest gewelddadige en duistere dynastie, terug zal keren uitkomen, ook moet hij vechten voor zijn leven, omdat er een granaatscherf dichtbij zijn hart is gekomen. Wonder boven wonder komt hij er bovenop, maar hij wordt wel (samen met zijn maat Jim Rhodes) gegijzeld door een Chinese groep. Deze groep heeft zichzelf in taak gesteld te voorkomen dat de Mandarin weer tot leven komt. Ze dwingen Tony een oplossing te bedenken. Tony en Rhodey (zoals Jim Rhodes ook wel wordt genoemd) ontwerpen voor zichzelf een weg uit de handen van de groep. Dit hebben ze gedaan in de vorm van een stalen pak, die Tony in staat stelt bovenmenselijke krachten te hebben. Iron Man is geboren. Na zijn ontsnapping staat Tony al gauw voor de taak The Elementals te vernietigen. Vier demonen die alles op alles zetten The Mandarin weer te doen ontwaken.

Commentaar

The Invincible Iron Man is een direct op DVD uitgebrachte animatiefilm en gebaseerd op de avonturen van Iron Man (in ons landje een tijd lang bekend geweest als Staalman), uitgebracht door Marvel Comics. Officieel werd deze film uitgebracht op 23 januari 2007, en is het de derde animatiefilm geproduceerd door Marvel die direct op DVD uitkomt, na Ultimate Avengers en Ultimate Avengers 2. In deze twee films had Iron Man ook al een rol. De hier besproken film speelt zich af voor de beide Avengers-films.
Het tempo van deze prent ligt vrij hoog. Hierdoor kan het voor niet kenners helemaal niet te volgen zijn wat zich nu allemaal afspeelt. De makers hebben ook vrij veel willen vertellen in deze ene korte film. Zo zien we niet alleen de ontstaansgeschiedenis van Iron Man, maar ook Tony Stark’s problemen met zijn familiebedrijf, zijn vechten voor zijn leven, maar ook vele Iron Man pakken passeren de revue. Zelfs het pak van War Machine (het latere alter ego van Jim Rhodes) komt nog even voorbij. Je hoofd erbij houden dus en goed concentreren, want één keer knipperen met je ogen en je kunt iets vitaals gemist hebben. Voor de liefhebbers die goed op blijven letten, zal dit een prachtfilm zijn. Ook de animatie is van een redelijk niveau, waarbij een traditionele (half manga, half comic) stijl afgewisseld wordt met CGI. De algehele toon van de prent is vrij somber. De makers hadden duidelijk als doel om een animatiefilm voor volwassenen te maken, wat zich onder andere uit door de aanwezigheid van bloed. Jammer genoeg hadden ze hierdoor schijnbaar het idee om dan maar gelijk een verhaal zonder ook maar een vleugje humor te maken. Het geheel doet een beetje denken als de pilot voor een aankomende televisieserie. Een niet fan mag gerust een punt voor de inhoud aftrekken. Dat de makers niet stil zitten, blijkt uit het feit dat ze druk bezig zijn met hun volgende animatiefilm. Deze keer zal Marvelheld Doctor Strange aan de beurt zijn.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Animatie
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 80 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045213435

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in zijn oorspronkelijke formaat 1.78:1 anamorf op deze DVD. Over de gehele linie genomen oogt het beeld mooi en kleurrijk. Grootste minpunt(je) zijn de compressiefouten. Deze fouten zijn voornamelijk zichtbaar als je goed kijkt naar de contouren van de figuren. Die lijken soms te trillen en komen hierdoor gerafeld over. Ook creëert dit een onrustig beeld, wat het kijkplezier niet echt bevordert. Dit is overigens wel het enige negatieve wat op te merken valt aan het beeld. Verder ziet het getoonde er gewoon scherp uit en zijn er geen beschadigingen aanwezig. De optionele Nederlandse ondertiteling staat iets te hoog in beeld geplaatst. Het aantal chapterstops tenslotte bedraagt 10.

Geluidskwaliteit

Het geluid staat in de vorm van een origineel Engelstalige Dolby Digital 5.1 spoor op DVD met een bitrate van 448 kbit/s. De soundtrack is nogal bombastisch van aard en komt nogal episch over, wat ook wel past bij deze productie. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen. De surroundkanalen worden subtiel gebruikt voor de ruimtelijkheid van de theatrale, elektronische muziek en voor de weergave van de omgevingsgeluiden. Het LFE wordt echt goed aangesproken bij de actievolle scènes met een mooi, diep laag. Zoals het hoort komen de dialogen uit de centerspeaker en deze zijn altijg goed verstaanbaar. Een uitstekende soundtrack die prima volstaat voor een geanimeerde actiefilm als deze.

Extra's

De DVD start automatisch met drie promotionele trailers van andere RCV-producten, die je gemakkelijk kunt overslaan. Een menu is niet aanwezig, evenals andere extra’s. Toch jammer, want de regio 1 versie kent een aantal interessante features.

Conclusie

The Invincible Iron Man is een animatiefilm die handelt over de Marvelheld Iron Man. Niet alleen wordt het karakter en zijn ontstaansgeschiedenis geïntroduceerd bij het publiek, ook de bijfiguren en belangrijke randzaken passeren in hoog tempo de revue. Dat is gelijk het grote probleem van deze prent. De makers hebben gewoonweg teveel info en actie willen stoppen in 80 minuten tijd. Zonder voorkennis over de stalen man, zullen sommige kijkers dan ook snel afhaken.Beeld- en geluidstechnisch gezien, zit het allemaal goed in elkaar. Het is wederom jammer dat deze RCV-uitgave geen extra’s bevat, terwijl de regio 1 versie tal van leuke features te vinden zijn. Een aanrader voor de fan, de leek kan beter wachten op de live action verfilming, die gepland staat voor 2008.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

6 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.