Force 10 From Navarone

Totaalbeoordeling:

6.6
DVD

Force 10 From Navarone (DVD)
Samenvatting

Captain Mallory (Robert Shaw) krijgt, samen met zijn vaste partner sergeant Miller (Edward Fox), een speciale opdracht om tijdens een missie naar bezet Joegoslavië een verrader te elimineren. De commandogroep staat onder leiding van kolonel Barnsby (Harrison Ford) die de opdracht heeft om een brug op te blazen. Deze brug wordt door de Duitsers gebruikt om versterkingen naar het frontgebied te brengen. De partizanen willen de brug dan ook kost wat kost buiten gebruik stellen. De opdracht lijkt al direct te mislukken als het vliegtuig wordt neergeschoten en een groot gedeelte van de commando’s sneuvelt. Met slechts een kleine groep moeten Mallory en Barnsby de missie tot een goed einde zien te brengen.

Commentaar

Force 10 From Navarone is een verfilming van een boek van Alistair MacLean. Zowel boek als film zijn een vervolg op de klassieker The Guns of Navarone. Force 10 From Navarone heeft echter duidelijk een eigen weg gekozen. De enig overgebleven elementen van de eerste film zijn de karakters van Captain Mallory en explosievenexpert Dusty Miller (die inmiddels is gepromoveerd van korporaal tot sergeant). Beide rollen worden door andere acteurs ingevuld, respectievelijk Robert Shaw en Edward Fox.
Zoals zo vaak met boekverfilmingen het geval is blijkt het boek beter te zijn dan de film. Dat is in dit geval ook zo. Veel elementen uit het boek die het verhaal spannend maken zijn achterwege gelaten en er zijn een paar karakters toegevoegd die in het boek helemaal niet voorkomen. Zo komen er een paar Amerikanen in de film voor die in het originele verhaal niet aanwezig zijn. Er zit veel geld uit Hollywood in de film en dat verklaart de veramerikanisering van de film.
Het verhaal is redelijk voorspelbaar en mist over het algemeen de broodnodige spanning. Door het vlotte tempo en diverse (al dan niet geloofwaardige) plotwendingen word je toch nog voldoende meegezogen in het verhaal. De film is op locatie in onder meer Joegoslavië gedraaid, waarbij de landschapsbeelden er prachtig uit zien. De special effects zien er ook prima uit. Vooral de eindscène met de brug komt zeer overtuigend over. Er wordt redelijk geacteerd in de film, maar niemand springt er bovenuit. Harrison Ford is vrij irritant als de norse leider van de commandogroep. Robert Shaw is een goede Captain Mallory, maar kan niet tippen aan Gregory Peck als Mallory in The Guns of Navarone. Datzelfde geldt ook voor Edward Fox als sergeant Miller. De cynische humor van David Niven in de eerdere film is veel aansprekender. Niettemin is Force 10 From Navarone een aardige oorlogsfilm met de nodige aktie die voor twee uur vermaak zorgt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Oorlog
Regio: 2
Jaar: 1978
Speelduur: 121 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 mono - Duits
  • Dolby Digital 2.0 mono - Engels
  • Dolby Digital 2.0 mono - Frans
  • Dolby Digital 2.0 mono - Hongaars
  • Dolby Digital 2.0 mono - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 mono - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Fins, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609039443

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Voor de DVD is een gerestaureerde print van de film gebruikt en deze staat er in 2.35: 1 anamorf beeldformaat op. Er zijn nauwelijks beschadigingen te zien en vuiltjes al helemaal niet. Deze transfer ziet er overwegend scherp uit een heeft en prima schaduwdetail en zwartniveau. De kleuren hadden iets voller mogen zijn. Het contrast is op zich in orde, maar in de donkere delen wordt het geheel wat moeilijker te volgen. Filmgrain komt maar in zeer lichte mate voor en beeldruis is niet aanwezig. Ook compressiefouten zijn er niet. Zeker gezien de leeftijd van de film een uitstekende transfer.
De film is onderverdeeld in een keurige 28 hoofdstukken, die ook via het menu zijn te kiezen. De optionele ondertiteling is prima leesbaar en staat op de juiste hoogte geplaatst in beeld.

Geluidskwaliteit

Hoewel de originele film een 4-kanaals stereo track bevat heeft de DVD slechts een 2.0 (192 kb/s) mono track. Het geluid bevat weinig body en klinkt vrij kaal. Lage tonen zijn nauwelijks aanwezig. Dialogen zijn over het algemeen prima verstaanbaar, al klinkt niet alles even naturel. Vooral de teksten in het Duits zijn vrij klinisch en missen een natuurlijke klank. Af en toe doet het me denken aan videogames als Medal of Honor. Voor een oorlogs/aktiefilm ontbreken toch wel de nodige geluidseffecten en sferen. Dat zorgt voor een vrij kaal geluidsbeeld waarbij slechts de meest noodzakelijke geluiden aanwezig zijn. Voetstappen klinken vrij clean en zijn duidelijk nagemaakt. Dat probleem doet zich bij meer geluidseffecten voor. Atmosferen staan maar heel zacht in de mix en bij stille scènes is een lichte ruis hoorbaar. De film heeft zeker niet de meest sprankelende geluidsband meegekregen die er mogelijk is.

Extra's

De DVD heeft statische menuschermen in 1.78:1 anamorf beeldformaat, zonder achtergrondgeluid. Behalve drie trailers van andere films (die overigens niet apart zijn te selecteren) bevat de DVD geen extra´s.

Conclusie

Een commandogroep wordt uitgezonden naar Joegoslavië voor twee missies. Een verrader moet onschadelijk worden gemaakt en een brug moet worden opgeblazen om Duitse versterkingen tegen te houden. De missie, onder leiding van kolonel Barnsby en Captain Mallory, dreigt al snel spaak te lopen als hun vliegtuig wordt neergeschoten.
Force 10 From Navarone is een redelijk vervolg op de klassieker The Guns of Navarone. Het is zeker geen hoogvlieger vanwege een beperkt verhaal en het missen van de nodige spanningselementen. Door het vlotte tempo en afwisseling in het verhaal is de film toch nog redelijk te genieten. Het beeld heeft een prima opknapbeurt gekregen en ziet er prima uit. Het geluid is vrij karig en is niet meer dan een monotrack. Noemenswaardige extra’s heeft de DVD niet.

Laatste reacties

Henk Heideveld  |  26-06-2007

Redelijke opvolger? Persoonlijk vind ik het een matige opvolger.:sad:
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  24-06-2007

Naar mijn smaak is deze cover origineler dan de UK (USA) versie met alleen de (afgezaagde) koppen van Shaw en Ford om de lading te dekken; overigens best een ki...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  23-06-2007

Dat werd tijd... heb ik al sinds 2005. De R2UK versie met nl subs.. Die heeft ook nog eens een veel mooiere cover. Goed vervolg trouwens, maar kan niet tippen a...
Lees meer >

Leejon  |  23-06-2007

ben ik al een tijdje naar op zoek. mooi dat die er nu eindelijk is:grin:
Lees meer >

edwinvb  |  23-06-2007

niet meer en niet minder dan een redelijk vervolg
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:5
Extra's:1
6.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 27
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.