American Psycho 2

Recensent:
Paul Ranft
11-03-2003

Totaalbeoordeling:

3.8
DVD

American Psycho 2 (DVD)
Samenvatting

Op twaalfjarige leeftijd kwam de jonge Rachael Newman op een vreselijke manier in aanraking met de seriemoordenaar Patrick Bateman. Op het moment dat de yuppiepsychopaat de oppas van Rachael op gruwelijke wijze afslachtte wist ze de killer met een ijspriem uit te schakelen waardoor zij de enige was die aan Bateman wist te ontsnappen. Die gebeurtenis zorgde ervoor dat haar leven ingrijpend veranderde. De moord op Bateman werd nooit opgelost en Rachael ging vrijuit. Zij besloot toen al dat haar levenstaak het stoppen van andere seriemoordenaars zou worden. Nu, zes jaar later, ziet zij kans om de vervulling van haar levensdroom inhoud te geven. Daarvoor is het essentieel dat ze de nieuwe assistent wordt van ex-FBI agent Robert 'Bobby' Starkman (William Shatner) die als docent verbonden is aan een school voor gedragsstudies. Als assistent van Starkman is het zo goed als zeker dat ze toegelaten zal worden tot het trainingsprogramma van de FBI in Quantico. Maar er zijn meer kapers op de kust en de competitie is groot. Maar ze gaat letterlijk over lijken om haar doel te verwezenlijken waardoor ze net zo'n kille moordmachine wordt als haar eerste slachtoffer zes jaar geleden...

Commentaar

Waarom een succesvolle film vaak een vervolg krijgt is mij een raadsel. Het artistieke en kunstzinnige element, film is immers een vorm van kunst, wordt doorgaans onderschikt gemaakt aan het geldelijk gewin. De toeschouwer wordt een worst voor de ogen gehouden en hapt maar al te graag toe. Toen ik mijn tanden in deze opvolger van het kunstig gemaakte American Psycho zette proefde ik niet de pittige en explosieve smaak van het origineel, maar meer een zoutloos aftreksel dat ik snel door moest slikken. American Psycho 2 is slechts gemaakt door geldgierige producenten die op de golven van het kassucces van het origineel een graantje mee wilden pikken. De film heeft jammer genoeg niets in zich dat het controversiële origineel zo goed maakte. Op de keper beschouwd is het uiteindelijke resultaat niets anders dan een ordinaire "slasher" movie. De overeenkomsten tussen Patrick Bateman en Rachael Newman zijn nauwelijks op de vingers van één hand te tellen. Bateman was een monster die moordde zonder reden en geobsedeerd werd door een niet bestaande maatschappelijke perfectie in een drukke eenzame wereld waarin iedereen ongestoord zijn gang kon gaan. De sociale desinteresse vierde hoogtij.
Regisseur Morgan J. Freeman, niet te verwarren met de gelijknamige acteur, heeft wellicht geprobeerd om van het magere script van American Psycho 2 nog iets moois te maken. Maar wat hij op ons netvlies projecteert is niets anders dan een verhaal met een uiterst mager plot dat amper verrassingen kent. Mila Kunis doet haar uiterste best om Christian Bale uit American Psycho te overtreffen. Helaas slaagt zij, ondanks haar leuke smoeltje, daar allerminst in. En wat William Shatner in hemelsnaam in deze dertien in een dozijn film doet vraag ik mij nu nog af. Wellicht dat hij een opdonder van een Klingon molen heeft gehad en vertwijfeld tegen Scotty zei "Beam me down, Scotty, I've got to cash a paycheck".
Het blijkt maar eens te meer dat een vervolg op een succesvolle film meestal uitmondt in een allegaartje. Dus voordat je in de voorgehouden worst bijt, is het raadzaam er eerst eens even aan te snuffelen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 85 min
Verpakking: FlexBox Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045203504

Extra's

  • Trailer
  • Deleted Scenes
  • Outtakes
  • Also Available
  • Alternate Opening

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van American Psycho 2 is vastgelegd in een beeldverhouding die de verhouding 1.78:1 het dichtst benadert. De anamorf vastgelegde transfer wijkt iets af t.o.v. het originele aspect van 1.85:1. De prima verzadigde kleuren en tinten zijn overwegend neutraal waardoor een natuurlijk ogend beeld wordt weergegeven. Zowel het beeldcontrast als ook de helderheid zijn goed in de transfer behouden gebleven. De hoeveelheid zwart is prima met meer dan voldoende schaduwdetaillering. De beeldscherpte is goed waarbij een aanzienlijke dosis edge-enhancement is toegepast die de totale beeldkwaliteit toch wel negatief beïnvloedt. Beeldruis en grain zijn niet aanwezig. Met het vizier op scherp kan je af en toe wat kleine beschadigingen en aliasing ontwaren. Weliswaar is de intensiteit hiervan niet bijzonder storend maar het dient natuurlijk wel vermeld te worden. Storende digitale compressiefouten zijn in het geheel niet aanwezig. De wisseling naar de tweede layer vindt vrijwel onopgemerkt plaats. De witte Nederlandse ondertiteling is desgewenst aan of uit te schakelen en is goed onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Naar keuze kan via het selectiemenu geselecteerd worden uit de aanwezige Engelse Dolby Digital 5.1 track of de Engelse DTS track. De bitrates van de tracks bedragen respectievelijk 384 kb/s en 754 kb/s. De front- en surround kanalen worden over het gehele frequentiespectrum discreet aangestuurd waarbij het diepste laag via het LFE kanaal wordt weergegeven. De dialoog is mooi in het midden geplaatst en is prima in balans met de andere kanalen. Van het surroundkanaal wordt goed gebruik gemaakt en geregeld worden geluidseffecten in split-surround weergegeven. Naast de effecten worden omgevingsgeluiden en filmmuziek ten gehore gebracht. Het totale geluidsbeeld heeft een fraai 'open' karakter en is plezierig om te beluisteren. Bijzonder veel verschillen tussen de Dolby Digital 5.1 en zijn DTS tegenhanger zijn niet waar te nemen. De DTS mix geniet een lichte voorkeur boven de Dolby Digital mix zonder dat er echte noemenswaardige verschillen zijn te horen, ware het niet dat de DTS track iets meer controle in het hoog laat horen.

Extra's

Via het selectiemenu dat in 16:9 wordt weergeven kunnen we de extra's selecteren die op deze DVD zijn vastgelegd. Als eerste kan je de Trailer bekijken. Vervolgens kan je via de Outtakes een drietal verwijderde scènes bekijken. De scènes worden niet van commentaar voorzien waardoor we niet weten waarom deze fragmenten of gedeelten daarvan zijn weggelaten uit de uiteindelijke film. Als je de Deleted Scenes selecteert krijg je een vijftal bloopers voorgeschoteld. Deze scènes zijn met voorsprong de leukste van de hele DVD. Wel vreemd dat deze extra 'Deleted Scenes' wordt genoemd. Misschien dat ze omgedraaid zijn met de 'Outtakes'. De Outtakes en de Deleted Scenes worden weergegeven in het aspect 1.85:1 (LTBX) met Dolby Digital 2.0 geluid. In de mattes loopt er een vervelende time code mee. Als laatste extra, die aan de film gerelateerd is, kan je een Alternate Opening bekijken. Hier zie je een alternatief begin van de film. Als allerlaatste kan je via Also Available de trailers bekijken van Revelation, Blade II en American Psycho. Alle extra's zijn Nederlands ondertiteld.

Conclusie

American Psycho 2 is het vervolg op het kassucces American Psycho waarin Patrick Bateman naar hartelust moordt. In American Psycho 2 wordt hij zelf om het leven gebracht door de nog jonge Rachael Newman op het moment dat hij haar babysitter vermoordt. Rachael heeft vanaf dat moment maar één doel voor ogen en dat is zoveel mogelijk seriemoordenaars zoals Bateman te pakken. Om dat doel te bereiken moet ze op een speciale opleiding van de FBI toegelaten worden en dat kan alleen maar via ex FBI agent Robert Starkman. Maar er zijn meer kapers op de kust die eveneens deze fel begeerde opleiding willen volgen. Ongestoord schakelt ze de concurrentie uit om haar levensopdracht te vervullen.
In mijn recensie van American Psycho beweer ik dat je deze film of bijzonder goed of ronduit slecht zal vinden. Die mening ben ik nog steeds toegedaan. Maar dit geldt zeer zeker niet voor het hier besproken vervolg. Het is hom noch kuit en dat is jammer. Dit vervolg heeft eenvoudigweg niet de klasse van het origineel. Het blijkt maar eens des te meer, uitzonderingen daargelaten, dat een vervolg niet het niveau heeft van het origineel hetgeen met deze film nog eens bevestigd wordt.
Aan de beeldkwaliteit daarentegen zal je wel degelijk plezier beleven. Daar is namelijk, op een te nadrukkelijke toegepaste edge-enhancment en wat kleine artefacten na, niets mis mee. Het DTS geluidsspoor heeft een lichte voorkeur boven de Dolby Digital 5.1 track en zijn beide kwalitatief dik in orde. De extra's laten helaas toch wel te wensen over. Jammer is dat de audiocommentaren van de regio 1 versie van deze DVD niet zijn opgenomen in de verzameling extra's. Graag had ik de regisseur Morgan J. Freeman en actrice Mila Kunis aan het woord gehoord over de productie van de film.
Uiteindelijk is dit een film die de status 'dertien in een dozijn' verdient. Het lijkt er net op alsof je het op de één of andere manier allemaal al een keer gezien hebt. Maar als je dat niet erg vindt, dan moet je deze 'slasher' maar eens huren en zelf je oordeel vellen. Ik doe er in ieder geval geen moord voor...

Laatste reacties

Dennis Veldhuizen  |  13-03-2003

ik vond em eerlijk gezegd nog wel mee vallen... of lag dat aan de redelijk goed uitziende killer? :P
Lees meer >

freddy54  |  12-03-2003

Allemaal groot gelijk!!! Een geluk dat ik hem bij FRS voor een prijsje kocht. Totaal overdreven: een wicht van 18 als seriemoordenaar(es) en dan nog op zulke wi...
Lees meer >

Rochan  |  11-03-2003

Vond het een slechte film :( het eerste deel vond/vind ik wel goed, dus ik dacht wel leuk een vervolg. Maar het viel knap tegen. :(
Lees meer >

Philippe  |  11-03-2003

Nodeloze kielzogvaarder van het schitterende American Psycho. Mist de impact van deel 1.
Lees meer >

JaapM  |  11-03-2003

Deel 1 is idd vele malen beter, maar toch vond ik het leuk om een keer te kijken http://www.dvd.nl/forum/viewtopic.php?t=19672
Lees meer >

Anne Bijlsma  |  11-03-2003

Inderdaad erg teleurstellend in vergelijking met het eerste deel... hoewel de film me niet verveeld heeft ofzo, ... Ik zou zeker deze dvd niet kopen, nou ja...
Lees meer >

Cheek  |  11-03-2003

Ik vond em ook lang niet zo goed als deel 1. Net of deze is gemaakt zoals je een teenage highschool filmpje maakt, niet ech serieus. Leuk voor 1 keer en je hoef...
Lees meer >

bmateijsen  |  11-03-2003

ik zie de hoofdrolspeelster liever als airhead in de 70's show... hoewel ze dit ook met enige flair brengt, is het verhaal een aanfluiting. Groet bjorn
Lees meer >

thomas fabry  |  11-03-2003

Inderdaad niet zo goed als het eerste deel. Die vond ik geweldig. De geluids/muziektrack is wel heel prettig.... Deze draagt je als het ware door dit 2e deel he...
Lees meer >

Surya  |  11-03-2003

Bijlange niet zo goed als de 1ste, maar ik heb me er goed mee geamuseert toen ik 'm in april zag... Echter niet om te kopen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
4

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:4
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
3.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 27
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.