Pursuit of Happyness, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
04-07-2007

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Pursuit of Happyness, The (DVD)
Samenvatting

Het leven van Chris Gardner (Will Smith) anno 1981 in San Francisco bestaat uit onbetaalde rekeningen en onverkoopbare handel. Elke dag weer probeert hij tevergeefs een unieke ‘botdichtheid scanner’ te verkopen aan artsen. Zijn vrouw zorgt eigenlijk voor het inkomen en neemt het Chris ook kwalijk als zij wederom hun vijfjarig zoontje Christopher (Jaden Smith) van de dagopvaong “Happyness” in Chinatown moet ophalen. Chris denkt een betere toekomst te vinden als effectenmakelaar en schrijft zich in voor een opleiding. Wanneer zijn vrouw hem verlaat, moet Chris zijn Christopher alleen opvoeden. Het lukt hem uiteindelijk als opleidingsstagiair bij een effectenmakelaarbureau te beginnen. Maar de opleiding is zonder inkomen en Chris kan niet voorkomen dat hij en zijn zoontje uit hun appartement worden gezet, met als gevolg dat zij tehuizen voor daklozen moeten afstruinen voor een slaapplaats. Chris en zijn zoontje moeten nog veel ontberingen doorstaan voor hij zijn droom van een beter bestaan kan verwezenlijken.

Commentaar

The Pursuit of Happyness is het inspirerende, waargebeurde verhaal over het leven van Chris Gardner. Het hartverscheurende verhaal van Chris Gardner die begin jaren ’80 ondanks dat hij bijna geen cent meer heeft en zonder een dak boven zijn hoofd, blijft zorgen voor zijn zoontje. Onderwijl probeert hij voor hen beider een betere toekomst op te bouwen. Dankzij zijn buitengewone geloof in zichzelf, doorzettingsvermogen en de liefde en het vertrouwen van zijn zoontje, lukt het Chris uiteindelijk om alle obstakels uit de weg te ruimen en uit te groeien tot een Wall Street legende. De Italiaanse regisseur Gabriele Muccino verfilmde dit deel van het leven van Chris Gardner, waarin hij laat zien dat je van niets toch iets kunt maken. Mensen die geld hebben roepen vaak: 'Geld maakt niet gelukkig!'. Maar dat geld toch wel erg gemakkelijk en bovenal ook noodzakelijk is laat dit verhaal ook zien. Feitelijk is het de verfilming van iemand die succesvol ‘the American dream’ waarmaakt. Verhalen die in Hollywood geliefd zijn en dus al gauw verfilmd worden. Alhoewel het levensverhaal op een mooie wijze verfilmd is, is het diepe dal waar Chris Gardner door heen gegaan is – de tijd dat hij met zijn zoontje op straat geleefd heeft – in de film toch oppervlakkig verfilmd. De wanhoop die Chris Gardner gevoeld moet hebben, blijft hierbij toch iets teveel op de achtergrond. De hoofdrol wordt zeer fraai gespeeld door Will Smith. Smith kreeg voor deze rol onder andere een Oscar en een Golden Globe nominatie voor beste acteur 2007. Het zoontje van Chris Gardner wordt gespeeld door Jaden Smith, de zoon van Will Smith. Jaden kreeg hiervoor de MTV Movie Award. Voor Jaden is dit weliswaar zijn debuut op het witte doek, als jonge acteur heeft hij al in enkele afleveringen van de Amerikaanse televisieserie All of Us gespeeld. Alhoewel Will Smith betrokken is bij de productie van All of US is The Pursuit to Happyness de eerste keer dat vader en zoon samen acterend te zien zijn. De echte Chris Gardner is zelf ook kort te zien in de film, kort voor het einde van de film. Los van de kleine kritiekpuntjes is The Pursuit of Happyness een mooie verfilming van een inspirerend levensverhaal. Zeker de moeite waard om een keer te bekijken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 112 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
  • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609597608

Extra's

  • Trailers
  • Making Pursuit: An Italian Take on the American Dream
  • Father and Son: On Screen and Off
  • The Man Behind The Movie: A Conversation with Chris Gardner
  • Audiocommentaar van regisseur Gabriele Muccino
  • Inside the Rubik’s Cube
  • Musical Performance: ‘I Can’

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld is met de oorspronkelijk verhouding van 2.40:1 anamorf op de disc vastgelegd. De beeldkwaliteit is uitstekend, weinig op aan te merken. De kleuren zijn mooi helder en natuurlijk. Het beeld heeft een licht softe aanblik, maar is toch goed scherp en voldoende detailrijk. Zwartniveau en contrast zijn beide prima in orde. Het beeld is vrij van ongerechtigheden. Slechts wat lichte filmgrain is in enkele scènes te zien. De optionele ondertiteling (wit) staat goed geplaatst in het beeld. De film is opgedeeld in 28 chapters.

Geluidskwaliteit

De Engelse soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (bitrate van 384 kb/s). De soundtrack concentreert zich op de frontspeakers. De filmmuziek wordt met een goede stereospreiding weergegeven, waarbij de surroundspeakers voor een mooie ruimtelijkheid zorgen. Verder geven de surrounds de omgevingsgeluiden subtiel weer. Bij bepaalde scènes ondersteunen de surrounds nadrukkelijker in split-surrond voor een mooi ruimtelijk geluidsbeeld. Het LFE-kanaal wordt slechts incidenteel gebruikt. De dialogen zijn prima te volgen en komen, zoals gebruikelijk, mooi helder uit de centerspeaker.

Extra's

De geanimeerde breedbeeld menuschermen zijn voorzien van achtergrondmuziek. Alle extra’s zijn in breedbeeldformaat en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Commentary with director Gabriele Muccino
De Italiaanse regisseur begint zijn commentaar met een verontschuldiging voor zijn Italiaanse accent, waardoor hij mogelijk wat minder makkelijk te volgen is. Nou, dat valt wel mee en de ondertiteling helpt hier natuurlijk ook bij. Muccino geeft een informatief en minutieus nauwkeurig commentaar dat veel aspecten van de filmproductie behandeld.

Making Pursuit: An Italian Take on the American Dream (17 min)
De Italiaanse regisseur Gabriele Muccino is op voorstel van Will Smith als regisseur bij het filmproject gehaald. In deze korte documentaire het hoe en waarom van deze keuze.

Father and Son: On Screen and Off (7½ min)
Uiteraard aandacht voor het feit dat vader en zoon Smith voor het eerst samenspelen in een filmproductie.

The Man Behind the Movie: A Conversation with Chris Gardner (13 min)
En natuurlijk aandacht voor de man die de inspiratie voor het filmverhaal was, Chris Gardner (screenshot 6). Beeldformaat 1.33:1 in een 16x9 beeldkader.

Inside the Rubik’s Cube (6½ min)
Kort aandacht voor de kubus van de Hongaarse professor Ernõ Rubik, die de kubus al in 1974 uitgedacht heeft. Begin jaren ’80 werd de kubus wereldwijd populair dankzij de speelgoed industrie. In de film heeft Rubik’s kubus ook een ‘rolletje’.

Musical Performance “I Can” (5 min)
Een liedje geschreven dat niet in de film voorkomt, maar geïnspireerd is door de film. Je hoort het liedje, terwijl er een statisch scherm wordt getoond met de namen van de betrokkenen.

Trailers
Hier kun je nog enkele reclametrailers van andere Sony Pictures uitgaven bekijken.

Conclusie

The Pursuit of Happyness is geïnspireerd op het levensverhaal van de Amerikaan Chris Gardner. Acteur Will Smith speelt Gardner die door een diep dal moet als hij zonder geld en zonder een dak boven zijn hoofd voor zijn vijfjarige zoontje moet zorgen. Dankzij zijn buitengewone geloof in zichzelf, zijn doorzettingsvermogen en de liefde en het vertrouwen van zijn zoontje, lukt het Gardner uiteindelijk om alle obstakels uit de weg te ruimen en uit te groeien tot een Wall Street legende. De Italiaanse regisseur Gabriele Muccino verfilmde deze ‘Amerikaanse Droom’ die waarheid werd.
Beeld- en geluidskwaliteit van deze Sony Pictures DVD uitgave zijn beide prima in orde. De geboden extra’s geven voldoende achtergrondinformatie bij de film. De film is zeker de moeite waard om een keer te gaan kijken.

Lees ook onze recensie van de Blu-ray Disc uitgave van The Pursuit of Happyness.

Laatste reacties

Olivier vd D.  |  05-07-2007

Het beeld heeft een licht softe aanblik, maar is toch goed scherp en voldoende detailrijk. De screenshots ogen inderdaad wat soft en softheid gaat ten koste van...
Lees meer >

Hugo R  |  05-07-2007

Was niet van plan deze aan te schaffen, omdat het me allemaal net iets te cliche leek. Maar na alle goede verhalen toch maar gehaald en binnenkort eens kijken. ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
4.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.