Thunderbird 6

Recensent:
Arnold van Oostrum
16-05-2001

Totaalbeoordeling:

2.3
DVD

Thunderbird 6 (DVD)
Samenvatting

Brains heeft een nieuw antizwaartekracht ruimteschip Skyship One ontworpen. Tot zijn grote spijt mag hij van Jeff Tracy niet mee op de eerste testvlucht. Jeff vindt dat International Rescue niet genoeg heeft aan de 5 verschillende Thunderbirds en vraagt Brains een Thunderbird 6 te ontwikkelen.
De testvlucht van Skyship 1 wordt gedaan met onder andere Tin Tin, Alan, Lady Penelope en Parker aan boord. Maar een bende onder leiding van The Hood, die International Rescue wil vernietigen, heeft Skyship One gekaapt. Tijdens de vlucht gaat er iets vreselijk mis en dreigt een grote ramp voor de Tracy-familie. Gelukkig heeft Brains een reddend idee.

Commentaar

Begin jaren ’60 was de televisieserie The Thunderbirds een groot succes. Na 32 succesvolle afleveringen werd in 1966 de eerste speelfilm Thunderbirds Are Go geproduceerd, deze film flopte. Desondanks werd in 1967 besloten nog een bioscoopfilm van The Thunderbirds te maken. Met een budget van £300.000 werd ook deze film gerealiseerd in ‘supermarionation’ formaat. Ondanks dat het prachtig is de Thunderbirds nogmaals in dit brede formaat te zien, is het verhaal van deze film beduidend minder goed dan Thunderbirds Are Go. De film werd tegelijkertijd met Captain Scarlet gemaakt. Alhoewel Thunderbirds 6 al in januari 1968 klaar was, werd de film pas in de zomer van ’68 gereleased om zo meer jeugdige kijkers te kunnen trekken. Maar ook Thunderbird 6 flopte en ging onder in het succes van Captain Scarlet.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Animatie, Avontuur
Regio: 2
Jaar: 1968
Speelduur: 86 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox / MGM
EAN: 8712626009115

Extra's

  • Audiocommentaar Sylvia Anderson en David Lane
  • Bioscooptrailer
  • Still Gallery met :
  • - Promotional Artwork and Posters
  • - Behind the Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke 2.35:1 bioscoopformaat van de film is anamorphic op deze DVD gezet. Voor een film die ruim 30 jaar oud is, ziet het beeld er redelijk goed uit. De kleuren zijn prima, de scherpte en detaillering zijn redelijk. Wel is er duidelijk ruis aanwezig, als gevolg van het gebruik van een grovere filmkorrel (filmgrain). Gedurende de film is af en toe vuil op de film of beschadigingen van de film zichtbaar.
De film is slechts verdeeld in 16 tracks, een beetje weinig. De DVD is enkellaags (single layer) waardoor er geen sprake is van een laagwisseling. De ondertiteling (wit) is duidelijk en goed geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het geluid is Mono (DD2.0 met bitrate 192 kb/s). Er is niet voor gekozen het geluid op te waarderen naar Dolby Digital 5.1, zoals bij de televisieafleveringen. En dat is erg jammer. Het geluid klinkt zeer gedateerd. Het is zeer beperkt in frequentiebereik, van enig laag is geen sprake. Het hoog klinkt vrij schel. De soundtrack is wel ruisvrij. De dialogen zijn goed te volgen.


Extra's

De DVD start met een geanimeerde menuopbouw voorzien van surround geluid. Het menu een is (bewegend) breedbeeldplaatje voorzien van surround achtergrondgeluid.
Deze DVD heeft een paar aardige extra’s meegekregen.
Als eerste zien we de originele bioscooptrailer van ongeveer 2 minuten. Gepresenteerd in 2.35:1 letterbox formaat met een redelijke beeldkwaliteit en mono geluid.
Dan is er de keuze voor het nieuw opgenomen audiocommentaar van producer Sylvia Anderson en regisseur David Lane. Beide geven gezamenlijk een toelichting op de film (en de eerste film Thunderbird Are Go) en kijken terug op het maken ervan. Ook maken zij vaak melding van het gelijktijdig gemaakte Captain Scarlet.
Op een apart scherm kunnen we kiezen uit twee fotogalerieën, t.w. “Promotional Artwork and Posters” (11 foto’s) en ‘Behind the Scenes’ (7 foto’s). De foto’s worden getoond op een breedbeeld achtergrondplaatje.

Conclusie

Thunderbirds 6 is een verlengde televisieaflevering (in ‘supermarionation’), waardoor er meer tijd was om alle details uitgebreid uit te werken, maar die wel in de hand werkt dat de film wat traag overkomt. Het verhaal is redelijk, de beeldkwaliteit is redelijk, het geluid is helaas maar mono. De extra’s zijn aardig. Thunderbirds 6 is voor liefhebbers van de Thunderbirds een mooie aanvulling op de eerdere (en betere) Thunderbirds Are Go.

Deze review is gebaseerd op een testsample DVD, derhalve ontbreken gegevens over een mogelijk informatieboekje.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:2
Extra's:6
2.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 30
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.