Last Samurai, The

Totaalbeoordeling:

8.3
Blu-ray

Last Samurai, The (Blu-ray)
Samenvatting

Onderstaande samenvatting van de film is overgenomen van onze eerdere recensie van de 2-DVD Special Edition uitgave.


In 1876 is de Amerikaanse legerkapitein Nathan Algren (Tom Cruise) verworden tot een kermisattractie. Gekweld door nachtmerries over de brute wijze waarop de indianen door soldaten zijn afgemaakt, slijt de man zijn dagen met alcohol en heldenverhalen. Tot zijn oude strijdmakker Zebulon Gant (Billy Connolly) hem opzoekt en uitnodigt voor een gesprek met een Japanse delegatie. Daar ook aanwezig is kolonel Bagley (Tony Goldwyn), die man onder wie Algren tegen de indianen heeft gevochten. De Japanse delegatie, onder leiding van Japanse leider Omura (Masato Harada), wil Algren inhuren om het Japanse leger te trainen in moderne vechttechnieken met moderne wapens. Als Algren een grote som geld wordt beloofd, reist hij af naar Japan en begint de training van de manschappen. Omura wil de strijd aan met een groep Samoeraistrijders. De Samoerai, onder leiding van Katsumoto (Ken Wanatabe), zijn verzetstrijders die de oude Japanse traditie eren en in de ogen van Omura de Japanse modernisering in de weg staan. Alhoewel Algren vindt dat de Japanse manschappen nog niet klaar zijn, beveelt kolonel Bagley tot een eerste confrontatie met de Samoerai. Bij dit gevecht wordt vele Japanse soldaten gedood en Algren gevangen genomen. Via Algren hoopt Katsumoto meer over de moderne Japanse strijdkrachten te weten te komen. Gedurende de winter van 1877 verblijft Algren bij de Samoerai en raakt steeds meer onder de indruk van hun levenwijze en filosofie. Tussen Katsumoto en Algren groeit een gevoel van wederzijds respect en langzaam raakt het lot van beider mannen met elkaar verstrengeld.

Commentaar

De Japanse Samoerai strijders hebben altijd al een apart plaatsje in verhalen en films ingenomen. Hun levenswijze die gekenmerkt wordt door een extreem grote zelfdiscipline, innerlijke rust en respect staat in schril contrast met de oppervlakkige en veelal respectloze levenstijl van het ‘moderne westen’. Het is dit gegeven dat gebruikt is in The Last Samurai, een meeslepend epos over de geboorte van het moderne Japan. Regisseur Edward Zwick, die samen met schrijvers John Logan en Marshall Herskovitz het script schreef, schotelt ons een verhaal voor waarin twee strijders uit verschillende culturen bondgenoten werden door hun eigen geloof en waarden. Deze grootse Amerikaanse filmproductie is bijna geheel in Japan opgenomen. In een aantal opzichten lijkt de film op Dances With Wolves, waarin een Westerse man onder de indruk komt van een andere cultuur en levensfilosofie en uiteindelijk deze cultuur en filosofie omarmt. Bij The Last Samurai leert de Westerling de cultuur waarderen door de leider van het dorp, de Samoerai Katsumoto. De film ontleent ook zijn overtuiging aan het feit dat regisseur Edward Zwick ervoor gekozen heeft het merendeel van de Japanse dialogen ook in het Japanse te doen. Om het niet al te ingewikkeld te maken, spreekt Katsumoto gelukkig wel Engels. De diepe levensstijl van de Samoerai weet Zwick nog te versterken met de prachtige beelden van het Japanse landschap, door cameraman John Toll erg mooi in beeld gebracht. Meestercomponist Hans Zimmer heeft de film van erg mooie en zeer goed passende muziek voorzien. Bij Zimmer is dan natuurlijk geen verrassing, de man is een natuurtalent. Enkele momenten doet de muziek denken aan Gladiator, waar Zimmer ook de muziek bij schreef. The Last Samurai is trouwens de honderdste film die Zimmer van een prachtige muziek heeft voorzien. Dat het een Amerikaanse productie is, blijkt wel uit het einde van de film. Wie de film gezien heeft, zal direct snappen wat we hiermee bedoelen en anders moet je de film eerst bekijken. Omwille van spoilers gaan we hier niet dieper op in. Ondanks het wat tegenvallende einde is The Last Samurai als geheel een prachtige film, die een groot aantal prijzen en onderscheiding heeft gekregen of ervoor is genomineerd.

Warner heeft The Last Samurai in High Definition uitgebracht op onder andere Blu-ray Disc (BD). In deze recensie bekijken we de kwaliteit van deze Blu-ray Disc uitgave en maken we natuurlijk een vergelijking met de eerdere 2-DVD Special Edition (SE) uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 2003
Speelduur: 154 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906108090

Extra's

 • Bioscooptrailer
 • Audiocommentaar regisseur
 • Weggelaten scènes
 • Het maken van een epos
 • Basistraining van het keizerlijke leger
 • History Channel : Documentaire History vs Hollywood
 • Tom Cruise: De reis van een soldaat
 • Achter de schermen met regisseur Edward Zwick
 • A world of detail: productieontwerp
 • Silk and armor: kostuumontwerp
 • From soldier to samurai
 • Filmpremière in Japan

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft de originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld op deze Blu-ray Disc heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld bestaat uit 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB dual layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van Microsoft’s VC-1 video compressiemethode. De HD transfer van de film is eerder al gemaakt voor de HD DVD release en is zonder aanpassingen nu voor deze Blu-ray Disc uitgave gebruikt. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms is de beeldsnelheid 24 beelden per seconde, wat overeenkomt met de originele filmsnelheid. Bij deze HD uitgave heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray Disc is 154 minuten tegenover 148 minuten op de PAL DVD uitgave.

De kwaliteit van het High Definition beeld is fenomenaal mooi. Wat direct opvalt is de grote kleurrijkdom en de uitstekende kleurverzadiging van het beeld. Met een nog meer sprekend beeld worden de mooie beelden van het Japanse landschap sfeervol en zeer kleurrijk weergegeven. Scherpte en detaillering van het beeld is uitstekend. Het beeld is bijzonder gedetailleerd, zowel in de voorgrond als in de achtergrond. Hierdoor heeft het beeld een fraaie diepte, dat gecombineerd met de fraaie kleuren een zeer filmisch beeld oplevert. Het beeld vrij van ongerechtigheden. Edge enhancement en lichte filmgrain, wat we bij de gewone DVD nog wel zagen, zijn nu volledig afwezig. Kortom, een zeer overtuigende HD beeldpresentatie. De film is opgedeeld in 41 chapterstops. De optionele ondertiteling (wit) heeft een goed leesbaar, mooi klein en haarscherp lettertype. De ondertiteling staat goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft een Dolby Digital 5.1 surroundtrack en heeft een bitrate van 640 kb/s. The Last Samurai heeft een prachtige soundtrack met een mooie surround geluidsbeeld waarbij alle kanalen intensief worden gebruikt. De muziek van Hans Zimmer komt met een brede stereospreiding en veel detail uit beide frontspeakers, de surrounds voegen daar een ruimtelijke dimensie aan toe. De filmgeluiden beperken zich hoofdzakelijk tot de voorste speakers, al worden de surrounds goed gebruikt voor de omgevingsgeluiden en menig geluidseffect. Als geheel geeft dit een zeer goed klinkende soundtrack met veel diepte en ruimtelijkheid. Detaillering van het geluid is prima evenals de dynamiek. Ook het LFE kanaal wordt op sommige momenten goed gebruikt om extra laag aan de soundtrack te geven. Waar de DVD bij een scène met kanonschoten in het diepe laag tekort schoot, wordt dat bij deze Blu-ray Disc meer dan goed gemaakt. De hogere bitrate van de Blu-ray Disc soundtrack in vergelijking met de DVD - de DVD heeft de lagebitrate van 384 kb/s - doet de soundtrack veel goed. Detaillering is veel beter, waardoor ook het surroundgevoel veel nadrukkelijk is. Maar vooral de grotere dynamiek en het stevige maar ook zeer gecontroleerde laag, geven de soundtrack meer ‘punch’ en impact. Een prachtig geluid dat zonder meer als demonstratiemateriaal gebruikt kan worden.

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt dezelfde extra’s als de 2-DVD Speciale Edition uitgave. Alleen zijn de extra’s allemaal in 480 of 480p (NTSC) resolutie, wat vergeleken met de DVD een kleine achteruitgang in resolutie is. Alle extra’s hebben 1.33:1 beeldformaat, DD2.0 (192 kb/s) geluid en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Audiocommentaar van Edward Zwick
Informatief commentaar gedurende de film van regisseur Edward Zwick. Het audiocommentaar is helaas niet ondertiteld.

Tom Cruise: De reis van een soldaat (13 min)
Tom Cruise en andere castleden, waaronder regisseur Edward Zwick vertellen meer over het verhaal van de film. Natuurlijk afgewisseld met filmfragmenten en beelden tijdens de opnames.

Edward Zwick: Videojournaal van de regisseur (26 min)
Een kijkje achter de schermen tijdens de opnames, gemaakt met een amateur videocamera. Regisseur Edward Zwick heeft de beelden voorzien van eigen commentaar.

Het maken van een epos: Een gesprek met Edward Zwick en Tom Cruise (18 min)
Een tweegesprek tussen Zwick en Cruise waarin zij herinneringen ophalen over de film.

Documentaire: History vs. Hollywood: The Last Samurai (22 min)
Korte documentaire waarin dieper wordt ingegaan op de rijke historie van de samoerai en hoe de film hiermee is omgegaan.

A World of Detail: Productieontwerp met Lilly Kiverts (7 min)
Een nadere kijk op de setopbouw en andere aspecten van productieontwerp, waarbij productieontwerpster Lilly Kiverts toelichting geeft.

Silk and Armor: Kostuumontwerp met Ngila Dickson (6 min)
Nog meer informatie over het productieontwerp, nu de focus op de kleding.

Basistraining van het Keizerlijke Leger (6 min)
Een kijkje hoe de acteurs zich hebben voorbereid op de vechtscènes.

From Soldier to Samurai: De wapens (5 min)
In deze korte featurette ligt de focus op de gebruikte wapens in de film.

Weggelaten scènes (6 min)
Twee niet gebruikte scènes, met optioneel audiocommentaar van de regisseur. De scènes zijn via de optie Alles spelen achter elkaar te zien. De scènes zijn voorzien van ingebrande Engelse ondertiteling waar Japans wordt gesproken.

Filmpremière in Japan (7 min)
Een korte impressie van de filmpremière in Japan.

Bioscooptrailer (1 min)
De originele bioscooptrailer in 2.40:1 anamorf beeldformaat.

Conclusie

The Last Samurai is een mooie meeslepende film van regisseur Edward Zwick, waarin de aanvoerder van de samoerai het moderne Japan als een bedreiging ziet voor de oude levenswijze en deze oude cultuur langzaam ziet verdwijnen. Zijn tegenstander is een Amerikaanse kolonel, die hij als vijand beter wil leren kennen waardoor er langzaam tussen hen wederzijds respect ontstaat en hun lot verstrengeld raakt. Een sfeervolle film met goed acteerwerk en mooie beelden van Japan, voorzien van evenzo mooie muziek door Hans Zimmer.
Op deze Blu-ray Disc staat de film met een prachtig mooi kleurrijk beeld en een zeer goede geluidskwaliteit. Beide zijn een duidelijke verbetering ten opzichte van de gewone DVD. De extra’s zijn gelijk gebleven aan eerdere 2-DVD uitgave. Een hele mooie film.

The Last Samurai is ook op HD DVD verschenen met hetzelfde VC-1 gecodeerde High Definition beeld, een Dolby Digital 5.1 Plus soundtrack en een hoge resolutie Dolby True HD 5.1 soundtrack. Vooral de Dolby True HD zal nog betere audiokwaliteit bieden, al hebben we dit niet zelf kunnen beluisteren. De extra’s van de HD DVD uitgave zijn identiek aan de Blu-ray Disc.

Laatste reacties

martin  |  23-12-2008

Gisterenavond de Blu ray versie van deze film gekeken en moet zeggen dat het beeld beter is dan de gewone dvd uitgave, maar het geluid is heel mager! Als je dez...
Lees meer >

TJ Weissel  |  23-07-2007

Gelukkig gaat Warner de aankomende BD releases nu ook van hoog resolutie audio kanalen voorzien. Zo zijn de meest recente Warner BD releases voorzien van een on...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  23-07-2007

Onze HD-dvd versie heeft o.a. Engels Dolby TrueHD 5.1 tegenover slechts dd 5.1. op de Blu Ray. Dus de HD-dvd versie is de betere. Goed om dit te weten. Het lijk...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  23-07-2007

Onze HD-dvd versie heeft o.a. Engels Dolby TrueHD 5.1 tegenover slechts dd 5.1. op de Blu Ray. Dus de HD-dvd versie is de betere. Goed om dit te weten. Het lijk...
Lees meer >

TJ Weissel  |  12-07-2007

Wij krijgen van titels niet zowel de BD als de HD DVD versie beschikbaar. Dus bij een BD recensie moet ik mij beperken tot de BD uitgave. Informatie over de HD ...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  12-07-2007

Bronvermelding is te zien bij doorklikken.. HD DVD kent geen regionen dus veel van de releases zijn globaal, met name de audiosporen en beeldsporen blijven g...
Lees meer >

TJ Weissel  |  12-07-2007

Bronvermelding is wel zo netjes. Daar komt bij dat een deel van deze informatie een doublure is met de recensie. Je zou je beter kunnen beperken door aan te gev...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  12-07-2007

Technical Specs HD DVD HD-30 Dual-Layer DiscVideo Resolution/Codec 1080p/VC-1Aspect Ratio(s) 2.40:1Audio Formats English Dolby Digital-Plus 5.1 Surround F...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  12-07-2007

Zie je wel, dvd.nl heeft wel hd dvd reviews....:mrgreen:
Lees meer >

TJ Weissel  |  12-07-2007

http://hddvd.highdefdigest.com/images/post/0/32/original.jpeg Technical Specs HD DVD HD-30 Dual-Layer DiscVideo Resolution/Codec 1080p/VC-1Aspect Ratio(s) 2...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.