Monster House


Monster House (Blu-ray)
Samenvatting

Onderstaande samenvatting van de film is overgenomen van onze eerdere recensie van de standaard DVD uitgave.

Recht tegenover het huis van de 12-jarige D.J. (Mitchel Musso) staat het oude, vervallen huis van Nebbercracker (Steve Buscemi). Nebbercracker is een zuurpruim eerste klas en altijd kribbig tegen de buurtkinderen. Helemaal als iets op zijn grasveld komt, dan jaagt hij de kinderen weg en houdt het speelgoed. Zo ziet D.J. door zijn verrekijker dat Nebbercracker alweer een driewieler in beslag neemt. De avond voor Halloween komt de spiksplinternieuwe basketbal van zijn vriend Chowder (Sam Lerner) op het grasveld van Nebbercracker. Ook nu wil Nebbercracker de bal afpakken, maar D.J. komt in opstand en schreeuwt Nebbercracker toe. Dan valt Nebbercracker neer op zijn eigen grasveld. Nebbercracker wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. Bij het huis van D.J. komt het stoere meisje Jenny (Spencer Locke), die snoep voor Halloween probeert te verkopen. Met de beide jongens ziet zij hoe het oude krakkemikkige huis tot leven lijkt te komen. Het huis heeft iets weg van een boosaardig gezicht en lijkt een hondje dat op het grasveld zijn behoefte wil doen, zomaar op te eten. Het drietal is ervan overtuigt dat het huis een gevaar is, zeker voor de kinderen die straks allemaal langs de deuren zullen gaan voor Halloween. Maar niemand gelooft hen. Zij zetten hun angsten opzij om dan maar zelf het mysterie van het kwaadaardige huis op te lossen.

Commentaar

In 2004 verscheen de (kerst)animatiefilm The Polar Express van regisseur Robert Zemeckis. Deze film was gemaakt met een nieuwe animatietechniek genaamd ‘performance capture’. Met behulp van allerlei sensoren worden bewegingen van echte acteurs omgezet in animatie op een computer. Deze animatie wordt vervolgens op de computer verder uitgewerkt en ingekleurd. Monster House is de tweede computeranimatiefilm die gebruik maakt van dezelfde ‘performance capture’ techniek. Robert Zemeckis is nu als producent bij deze productie betrokken, evenals Steven Spielberg. De regie is nu in de handen van de onbekende debuterende Engelse regisseur Gil Kenan. Waar de geanimeerde personen in The Polar Express een zeer realistische animatie hadden, is bij Monster House gekozen voor een andere aanpak. De karakters hebben een animatiestijl gekregen als speelgoed poppen met een ‘plastic look’ haarstijl. De film is gemaakt voor zowel jong als oud. Jong is dan wel vanaf 6 jaar, want voor de echte kleintjes is het allemaal misschien iets te eng. Een huis dat je speelgoed en vriendjes ‘opeet’ is toch niet iets waar je fantasie mee aan de haal moet gaan met nachtmerries als gevolg. Vandaar het iets hogere leeftijdsadvies. Spielberg en Zemeckis hebben er wel alles aan gedaan om het leeftijdsadvies zo laag mogelijk te houden. Dit heeft een directe relatie met het einde van de film, waar we omwille van spoilers nu niet verder op ingaan. Het verhaal is eenvoudig, maar het goede tempo van actie, schrikmomenten en humor maakt het geheel makkelijk verteerbaar. De hoofdrollen worden gespeeld door minder bekende acteurs als Mitchel Musso, Sam Lerner en Spencer Locke. Maar ook bekende acteurs hebben aan de film meegewerkt, met namen als Maggie Gyllenhaal, Steve Buscemi, Kathleen Turner en Jason Lee.
Monster House is ook de tweede film die gereleased is in het “Reel 3D” digitale formaat. Nederland kent ondertussen al enkele filmtheaters met digitale projectie, maar of de film in Nederland in het 3D digitale projectieformaat uitgebracht is, is mij niet bekend. De film heeft voor de Oscar uitreiking van dit jaar een nominatie gekregen en moet het hierbij opnemen tegen de concurrenten Cars en Happy Feet. Zoals ook bij deze animatieconcurrenten, is het raadzaam de aftiteling van de film in zijn geheel te bekijken.

Sony Pictures heeft Monster House in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc (BD). In deze recensie bekijken we de kwaliteit van deze Blu-ray Disc uitgave en maken we natuurlijk een vergelijking met de eerdere DVD uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie
Regio: B
Jaar: 2006
Speelduur: 91 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609670752

Extra's

  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Inside Monster House
  • Evolution Of A Scene
  • The Art of Monster House

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 25 GB single layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MEPG-2 video compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms is de beeldsnelheid 24 beelden per seconde, wat overeenkomt met de originele filmsnelheid. Bij deze HD uitgave heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray Disc is 91 minuten tegenover 87 minuten op de PAL DVD uitgave.

De film is rechtstreeks van de digitale bron overgezet naar DVD. Bij de gewone DVD zagen we al een zeer hoge beeldkwaliteit. Wat opvalt aan de Blu-ray Disc uitgave is dat in het beeld een ruime hoeveelheid grain zichtbaar is. Bij de gewone DVD uitgave viel dit nauwelijks op. Is de beeldkwaliteit van deze BD dan nu minder goed? Nee, integendeel zelfs. De grain in het beeld is door de makers van de film bewust ingebracht. Zij wilden hiermee het beeld een filmische aanblik geven en niet het uiterst ‘cleane’ beeld zoals bijvoorbeeld de Pixar animaties hebben. Door de hoge beelddefinitie van de Blu-ray Disc is de filmgrain nu duidelijker zichtbaar en laat feitelijk het beeld zien zoals door de makers oorspronkelijk bedoeld. Andere aspecten als scherpte en detaillering van het beeld zijn natuurlijk uitstekend. Evenals zaken als contrast, kleurverzadiging en zwartniveau, die ook prima in orde zijn. Monster House heeft op deze Blu-ray Disc uitgave een zeer mooie beeldkwaliteit. De optionele Nederlandse ondertiteling heeft een mooi scherp gelijnd klein lettertype en laat zich prima lezen.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is te beluisteren in Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en in een ongecomprimeerde PCM 5.1 (16bit/48kHz) soundtrack. De Nederlandse nasynchronisatie is te beluisteren in Dolby Digital 5.1 surround.
Zowel de Engelse als de Nederlandse Dolby Digital soundtrack zijn vergelijkbaar met de Dolby Digital track op de gewone DVD uitgave. Een goed klinkende surroundtrack, die nu meer gecontroleerd en voller klinkt dan bij de gewone DVD.
Ook bij deze film klinkt de ongecomprimeerde PCM 5.1 track fenomenaal met een zeer dynamische soundtrack die een breed en zeer ruimtelijk geluidsbeeld heeft. De geluidsmix is met veel gevoel voor richting en details gemaakt. Regelmatig klinken uit de surroundspeakers geluidseffecten die de enge sfeer van de film benadrukken. Ook het LFE-kanaal wordt hierbij frequent aangesproken om de impact van deze effecten te versterken. Het laag klinkt zeer strak en gaat mooi diep het laagspectrum in. De dialogen komen uit de centerspeaker en zijn prima te volgen. Een prima soundtrack die als demonstratiemateriaal kan dienen.

Extra's

De Blu-ray Disc start met een promotietrailer voor High Definition Blu-ray Disc uitgaven van Sony Pictures. De Blu-ray Disc maakt gebruikt van een pop-up menu. Bij Blu-ray Discs wordt het menu weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. De menukeuzen zijn bij deze uitgave lastig te lezen. Het gekozen lettertype is weliswaar bijzonder, maar niet gemakkelijk te lezen. Het kleine lettertype laat zich ook lastiger lezen. Dit menu heeft duidelijk een groot scherm nodig. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt op het gebied van de extra’s hetzelfde als de eerdere DVD uitgave. Een extra is nu in High Definition beeldkwaliteit, overige extra’s hebben standaard (NTSC) 480i of 480p resolutie.

Filmmakers Commentary
Regisseur Gil Kenan geeft een toelichting bij de film. Hij wordt hiebij ondersteund door het commentaar van vele mensen die iets specifieks over de film of het productieproces vertellen. Al deze commentaren zijn zodanig gemonteerd dat ze goed bij de film passen en je zo constant van de nodige informatie voorzien. Een goed informatief commentaar.

Inside Monster House (25 min)
Een featurette waarin verschillende aspecten over het maken van de film worden behandeld. Aan bod komen onderwerpen als karakterontwikkeling, de performance capture van de acteurs, de stemmen van de acteurs en het verder animeren op de computer. De featurette bestaat uit zeven korte onderdelen, die je apart kunt bekijken of aaneengesloten via de Play All optie. In HD beeldresolutie 1080p.

Evolution Of A Scene – Eliza Vs. Nebbercracker (3 min)
Een uitgebreide uitwerking van één scène in de film. Te beginnen met een korte featurette waarin het bijzondere van deze scène wordt uitgelegd. Daarna kun je de scène op zes verschillende manieren bekijken, met behulp van de multi angle toets van je speler.

Art Of Monster House
Een groot aantal foto’s en tekenen, samengebracht in drie hoofdstukken die je apart kunt kiezen.

Trailers
Met trailers van andere Sony Pictures uitgaven. Geen trailer van Monster House

Conclusie

Monster House is de tweede computeranimatiefilm die gemaakt is met behulp van de performance capture techniek. Bij deze techniek worden bewegingen van echte auteurs vastgelegd en verder geanimeerd. Het verhaal van Monster House is gerelateerd aan Halloween en de angst om net bij dat ene monsterlijke huis te komen waar onaardige mensen wonen. De film is geproduceerd door Robert Zemeckis en Steven Spielberg. Het beeld van deze computeranimatiefilm is speciaal bewerkt om het een filmische aanblik te geven. Dit aspect komt uitstekend tot uiting bij deze Blu-ray Disc uitgave van Sony Pictures. Zowel het HD beeld als het ongecomprimeerde PCM 5.1 geluid zijn van zeer hoge kwaliteit. De geboden extra’s zijn informatief en gelijk aan de extra’s van de DVD release. Een bijzondere computeranimatiefilm die zich op meerdere vlakken onderscheid van de andere computeranimaties.

Laatste reacties

blraydvd  |  09-11-2010

Grappige animatie horror :lol:, ...Met weer eens een apart genre. Maar zeker geen topper, ...zoals de Pixar's en Dreamworks. Ook wel te merken aan de hoe de a...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  17-07-2007

Ik mis in de review nog iets, en wel het volgende: Je kunt deze met deze BD ook de beeldkwaliteit van tv, enz. inregelen. Klopt. Alle Sony Pictures Blu-ray Di...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  17-07-2007

Ik mis in de review nog iets, en wel het volgende: HDTV-Testbilder (Hidden Feature: Im Hauptmenü Zahlenfolge "7669" eingeben) Je kunt deze met deze BD ook d...
Lees meer >

Frank  |  17-07-2007

Er wordt aan gewerkt om ook HD-DVD's te kunnen recenseren. Wat je nog meer?
Lees meer >

Frank  |  17-07-2007

De ban van Albert is inmiddels opgeheven en er is afgesproken er zand over te doen, dus graag vanaf nu alleen nog discussiëren over het topic van deze thread.
Lees meer >

Steve Muller  |  17-07-2007

Anamorf is bij HD DVD en Blu-ray niet nodig, het beeld heeft uit zichzelf al het 16:9 formaat, anders dan bij PAL en NTSC video waar het pixelformaat altijd (bi...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  17-07-2007

(y) het gaat helemaal gaat komen. Dank je. Laten we het dan wat betreft de formaten hier even bij laten. PS, kleine aanpassing aan je post gedaan, opdat mi...
Lees meer >

Eric van Ballegoie  |  17-07-2007

Ben een tijdje weggeweest ( vorig jaar gehele dvd collectie verkocht ) en ben er dus een beetje uit mbt HD-DVD en Blu-Ray. Ik merk dat ze allen geen anamorphi...
Lees meer >

TJ Weissel  |  17-07-2007

Hoi, Ik vind het wat lastig reageren, omdat ik het gevoel heb dat mijn reactie verkeerd uitgelegd wordt en dus een averechts effect heeft :roll:. Maar neem van ...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  17-07-2007

Mag echter misschien, wel 'n beetje ingehouden worden met de Blu-ray reviews (worden er nu wel heel veel) om 'n ongewenste voorsprong/reclame te voorkomen... ma...
Lees meer >

TJ Weissel  |  17-07-2007

Mag echter misschien, wel 'n beetje ingehouden worden met de Blu-ray reviews (worden er nu wel heel veel) om 'n ongewenste voorsprong/reclame te voorkomen... ma...
Lees meer >

Steve Muller  |  17-07-2007

Ben een tijdje weggeweest ( vorig jaar gehele dvd collectie verkocht ) en ben er dus een beetje uit mbt HD-DVD en Blu-Ray. Ik merk dat ze allen geen anamorphi...
Lees meer >

Eric van Ballegoie  |  17-07-2007

Beste Marcel, We zijn bezig om een HD DVD speler te bemachtigen, we hopen dat dit op korte termijn resultaat zal hebben en dat we ook met HD DVD recensies kun...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  16-07-2007

Laat me niet lachen, hd dvd op dvd.nl. Het was ooit leuk, nu is het vervallen tot niets meer dan een amateuristich gesponsord flut clubje...liefhebbers durven z...
Lees meer >

Marcel W  |  16-07-2007

Tip: vraag je EP:Baas ook eens om een Toshiba speler, want ik vind het schandalig dat HD-DVD hier weer volledig wordt doodgezwegen. Terwijl er juist veel meer s...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
6.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.