Blood Diamond

Recensent:
Arnold van Oostrum
18-07-2007

Totaalbeoordeling:

8.5
DVD

Blood Diamond (DVD)
Samenvatting

De eenvoudige visser Solomon Vandy (Djimon Hounsou) wenst zijn zoon Dia een goede toekomst en stimuleert hem om onderwijs te volgen. Deze wens wordt wreed verstoort als het gewelddadige rebellenleger RUF al schietend bij het dorp aankomt. De soldaten banen zich schietend een weg door het dorp, alles vermoordend dat op hun pad komt. Het gezin van Solomon weet te ontsnappen, maar Solomon zelf wordt gevangen genomen en te werk gesteld in een werkkamp om diamanten te zoeken. Kort voordat het regeringsleger dit kamp binnenstormt, vindt Solomon een grote ruwe diamant en verstopt deze. Solomon wordt met de anderen afgevoerd naar een gevangenis. De ex-huursoldaat en diamantsmokkelaar Danny Archer (Leonardo DiCaprio) wordt bij zijn laatste diamantsmokkel gesnapt en komt terecht in dezelfde gevangenis waar ook Solomon zit. Zo komt Danny erachter dat Solomon een bijzondere diamant heeft gevonden en heeft verstopt. Als Danny weer wordt vrijgelaten, zorgt hij ervoor dat ook Solomon uit de gevangenis komt. Danny ziet met de diamant de mogelijkheid om het door een chaotische burgeroorlog geteisterde land te ontvluchten. Solomon heeft maar een interesse, zijn familie weer terugvinden. Danny ontmoet de Amerikaanse journaliste Maddy Bowen (Jennifer Connelly), die een artikel wil publiceren over de illegale praktijken rond de conflictdiamanten. In Danny ziet ze een kans om harde bewijzen te vergaren. Gedrieën gaan ze op weg door het door rebellen beheerste gebied om de verborgen diamant terug te vinden. Er zijn meer kapers op de kust die deze zeldzame roze diamant willen bemachtigen. De tocht door het door geweld geteisterde landschap is zwaar en gevaarlijk.

Commentaar

De problemen in Afrika inspireert diverse filmmakers tot het maken van indringende films. Problemen als apartheid en discriminatie worden op ingrijpende wijze zichtbaar gemaakt met centraal de mensen die lijden onder deze problemen. Denk hierbij aan films als Drum (2004), Red Dust (2004) en Bopha! (1993). Regisseur Edward Zwick concentreert zich met de film Blood Diamond op twee andere problemen: de conflictdiamanten en de kindsoldaten.
Met conflictdiamanten, ook wel bloeddiamanten (blood diamonds) genoemd, worden diamanten bedoeld die afkomstig zijn uit conflictgebieden in Afrika. Het geld dat deze diamanten opbrengen wordt gebruikt om rebellengroeperingen te financieren. Nog steeds plaatsen diamantairs waarschuwende berichten over conflictdiamanten en geven zij garanties dat voor hun sieraden alleen maar een ‘werkelijk perfecte diamant’ is gebruikt. In 2000 werd op het Wereld Diamantencongres in Antwerpen een resolutie aangenomen die het moeilijker maakt om met conflictdiamanten te handelen.
Het inzetten van kinderen als soldaten, de kindsoldaten, is wereldwijd nog steeds een groot probleem. In meer dan 85 landen worden een half miljoen kinderen onder de achttien jaar ingelijfd in legers. Meer dan de helft van hen vecht op dit moment ook daadwerkelijk mee in oorlogen. Veel kinderen zijn nog maar zeven jaar oud. Vooral rebellenlegers gebruiken kinderen, met name omdat ze goedkoop zijn, makkelijk manipuleerbaar en beïnvloedbaar zijn en behendig en snel kunnen bewegen.
Deze twee problemen staan centraal in Blood Diamond, gebaseerd op een gedramatiseerd verhaal van scriptschrijver Charles Leavitt. Regisseur Edward Zwick verfilmde dit verhaal tot een bijzonder realistisch, hard en confronterend drama. Realistisch en hard omdat het geweld en de minachting voor het mens zijn overtuigend en zonder opsmuk in beeld wordt gebracht. Confronterend omdat je al lang weet dat dit in Afrika gebeurde en op sommige plaatsen nog steeds gebeurd. Maar waar het zakelijke nieuwsbericht op televisie je mogelijk ongeroerd laat, word je door Blood Diamond geraakt door de indringende realistische wijze waarop deze onmenselijke geweldsspiraal is gevisualiseerd. Blood Diamond is een perfecte balans tussen actie, drama en avontuur. Het excessieve geweld in de film is ondergeschikt aan het verhaal en versterkt het gevoel van realisme. De beelden die Zwick hierbij gebruikt zijn af en toe knap beangstigend. Het gevoel van realisme wordt ook versterkt door de uitstekende gespeelde hoofdrollen van Leonardo DiCaprio en Djimon Hounsou. Beide kregen voor hun rol terecht een Oscar nominatie. DiCaprio heeft met deze rol en zijn rol in The Departed laten zien dat hij uitgegroeid is tot een volwaardig en serieus acteur. Jennifer Connelly speelt een fraaie bijrol als de betrokken Amerikaanse journaliste.
Evenals in zijn film The Last Samurai (2003) toont regisseur Edward Zwick met Blood Diamond een uitgekiende balans tussen menselijk drama, gewelddadig realisme en adembenemende actie. Met als resultaat dat dit ontroerend avontuur een diepe indruk bij je achterlaat.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 137 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Spaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321916117624

Extra's

  • Trailer
  • Audiocommentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke bioscoopformaat 2.40:1 anamorf op deze DVD. De kwaliteit van het beeld is zeer goed. De cinematografie van Eduardo Serra brengt de rauwe harde actie en het fraaie kleurrijke Afrikaanse landschap prachtig in beeld. De intensiteit van deze beelden konden geen groter contrast oproepen. De DVD transfer brengt dit alles uitstekend tot uiting. Scherpte en detaillering van het beeld zijn prima. Edge enhancement is in heel lichte mate toegepast, het mag bijna geen naam hebben. Filmgrain is in lichte mate aanwezig, maar dit past feitelijk goed bij de rauwe sfeer van de film. Uiteraard is het beeld vrij van ongerechtigheden. De film is verdeeld in 33 chapterstops. De laagwisseling is niet merkbaar geplaatst. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk en goed leesbaar en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het geluid is gemixt in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s). De soundtrack klinkt erg mooi en heeft een wijds surround geluidsbeeld waarbij alle kanalen intensief worden gebruikt. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen. De prachtige sfeervolle muziek van James Newton Howard met een brede stereospreiding en veel detail uit beide frontspeakers, de surrounds voegen daar een ruimtelijke dimensie aan toe. De filmgeluiden worden door alle speakers weergegeven, wat een goed klinkend driedimensionaal geluidsbeeld geeft. Detaillering van het geluid is prima evenals de dynamiek. Ook het LFE kanaal wordt goed gebruikt voor het extra diepe laag. De vele explosies winnen hierdoor aan kracht en overtuiging.
Spijtig genoeg heeft Warner er niet voor gekozen de hogere bitrate (448 kb/s) voor het geluid te gebruiken. Dit was de detaillering, dynamiek en laagcontrole van de soundtrack zeker in positieve zin ten goede gekomen. En juist bij dit soort actieve soundtracks moet het onderste uit de kast gehaald worden. Desondanks, een zeer goed klinkende surround soundtrack.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische plaatjes met achtergrondgeluid. Slechts twee extra’s completeren deze release, wat ons inziens gezien de film erg karig is. In Amerika is ook een 2-disc special edition verschenen, laten we hopen dat Warner een dergelijke release in onze regio alsnog gaat uitbrengen. Gezien het feit dat op de disc van deze release een grote nummer 1 prijkt, suggereert dat er ook een disc nummer 2 is. Wij moeten het nu eerst doen met een audiocommentaar en de bioscooptrailers.

Commentary with director Edward Zwick
Een prima informatief commentaar waarin Zwick op onderhoudende wijze alle aspecten van de film benoemd en toelicht.

Theatrical Trailer (2 min)
De originele bioscooptrailer, beeldformaat is 2.40:1 anamorf.

Conclusie

Blood Diamond is het realistisch verfilmde drama van regisseur Edward Zwick waarin een diamantsmokkelaar en een eenvoudige visser van het Mende volk in Afrika op zoek gaan naar een zeldzame diamant. Te midden van de chaos van een burgeroorlog, bloedvergietende rebellen en wrede martelingen banen zij zich een weg door het geteisterde landschap. In dit aangrijpende drama staat de problematiek van conflictdiamanten en kindsoldaten centraal. Indrukwekkende hoofdrollen worden gespeeld door Leonardo DiCaprio en Djimon Hounsou. Beeld en geluid van deze Warner uitgave zijn prima in orde. Een audiocommentaar en een bioscooptrailer zijn de enige extra’s. Blood Diamond is een intens en ontroerend avontuur dat een diepe indruk bij je achterlaat.

Laatste reacties

mac  |  10-11-2007

Hstadman, Hoe zal ik het zeggen? Blood Diamond speelt voor mij juist teveel op het gevoel. Het is allesbehalve subtiel en mist daardoor juist zeggingskracht....
Lees meer >

hstadman  |  22-10-2007

:!: Dat wordt dus tijd voor...BD danwel HD-dvd ! LOL, blu-ray heeft vaak gewoon DD als geluidstrack hoor! Mischien wel een verhoogde bitrate maar toch. Ik denk...
Lees meer >

Bettina  |  22-10-2007

Ik heb deze zaterdag op blu ray gezien! Erg goede film. Was er zeer van onder de indruk! Ga hem zeker vaker kijken. :!: Dat wordt dus tijd voor...BD danwel...
Lees meer >

Harrie van Geleuken  |  19-10-2007

Redelijk realistisch. Aanklacht tegen bloeddiamanthandel en kindoorlog. Geluidtrack valt tegen. DTS-track zou beter zijn geweest. Weer zo'n goedkope versie...he...
Lees meer >

Martijn Beunk  |  30-07-2007

Mooie recensie Arnold! Vond deze zwaar aangrijpend, maar erg goed verfilmd. Inmiddels heb ik hem 2 keer gezien
Lees meer >

Henk Heideveld  |  20-07-2007

Redelijk realistisch. Aanklacht tegen bloeddiamanthandel en kindoorlog. Geluidtrack valt tegen. DTS-track zou beter zijn geweest. Weer zo'n goedkope versie...he...
Lees meer >

scheur  |  20-07-2007

Heb deze alweer een tijdje terug gezien, vond het een mooie en heftige film over een actueel onderwerp.... Wat mij betreft krijgt deze een 8.0 (y)
Lees meer >

hstadman  |  19-07-2007

Hstadman, Hoe zal ik het zeggen? Blood Diamond speelt voor mij juist teveel op het gevoel. Het is allesbehalve subtiel en mist daardoor juist zeggingskracht....
Lees meer >

Zoolander  |  19-07-2007

Hmm, ik weet niet wat jullie missen hoor maar vooral de scenes in het begin zijn nogal heftig! Als je daar de emotie of verdriet niet ziet of voelt is er toch w...
Lees meer >

Bas Hokke  |  19-07-2007

Hmm, ik weet niet wat jullie missen hoor maar vooral de scenes in het begin zijn nogal heftig! Als je daar de emotie of verdriet niet ziet of voelt is er toch w...
Lees meer >

Daniël V.  |  18-07-2007

Daniel Dundee; jennifer is nog steeds....:oops:;-) 8-) Juist, nog iemand die het begrijpt. ;) "Forever young", zo lijkt het. Ze doet iets met je :p, wat ni...
Lees meer >

hstadman  |  18-07-2007

Hmm, ik weet niet wat jullie missen hoor maar vooral de scenes in het begin zijn nogal heftig! Als je daar de emotie of verdriet niet ziet of voelt is er toch w...
Lees meer >

Mr. Incredible  |  18-07-2007

Aardige film, maar het ontbreekt aan de nuance. De moraal ligt er zo dik bovenop dat het na een tijdje vervelend wordt. Maar de actiescènes vergoeden veel, even...
Lees meer >

Daniël V.  |  18-07-2007

Leonardo heeft definitief het jeugdige imago van zich af geschud. Dat heeft hij wat mij betreft al bereikt sinds hij met Scorsese werkt. 8) ;-) Ik heb de film...
Lees meer >

Martino  |  18-07-2007

Zondagavond gezien... Intens...ja! Ontroerend..Nee! Ik kon mij niet echt inleven met de personages, ondanks de goede acteerprestaties. Desondanks zeker een film...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 30
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.