Wild, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
15-08-2007

Totaalbeoordeling:

7.1
Blu-ray

Wild, The (Blu-ray)
Samenvatting

Onderstaande samenvatting van de film is overgenomen van onze eerdere recensie van de eerdere 3-DVD uitgave.

In de grote New Yorkse dierentuin is de legendarische leeuw Samson (Kiefer Sutherland) de hoofdattractie van de dierentuin. Hij vindt het heerlijk om tegenover zijn vrienden en zijn zoon, tienerleeuw Ryan (Greg Cipes), op te scheppen over de periode dat hij in het wild rondzwierf. Zijn verhalen voorziet hij van een diepe brul. Ryan voelt zich hierbij ongelukkig, want zijn gebrul is niet beangstigend. Nee, dan lacht iedereen hem juist uit. Als Ryan ’s nachts stiekem wegsluipt op zoek naar avontuur, wordt hij gevangen genomen en weggevoerd. Gedreven door vaderliefde en een gouden hart, neemt Samson de leiding over het dierentuin gezelschap om Ryan op te sporen.
Gedreven door vaderliefde ontsnapt Samson samen met buidelbeer Nigel (Eddie Izzard), de elegante en onafhankelijke giraffe Bridget (Janeane Garofalo), de gewiekste New Yorkse eekhoorn Bennie (Jim Belushi) en slang Larry (Richard Kind) uit de dierentuin. Al moeten ze heel New York overhoop halen, Samson zal zijn zoon terugvinden. Al snel ontdekken ze dat New York City veruit de grootste, idiootste jungle is. En daarbij heeft Samson een klein probleempje, niemand weet dat hij zijn hele leven nog nooit een poot buiten de dierentuin heeft gezet. Het wordt voor alle dieren de reis van hun leven.

Commentaar

In 2005 kwam Dreamworks met de animatiefilm Madagascar, een “beestachtig komisch avontuur van vier dieren op zoek naar hun natuurlijke roots”. Ze verruilen in deze zoektocht de stadse jungle, waar ze een beschermd leven leiden, voor het onbekende in de vrije natuur. We zijn een jaar later en Disney presenteert ons The Wild, een “wild en waanzinnig komisch avontuur, waarin een groepje harige vrienden uit de stadsdierentuin ontsnapt om te ontdekken dat New York City veruit de grootste en idiootste jungle is”. De dieren gaan in dit verhaal op zoek een verloren zoon. We beginnen deze recensie natuurlijk niet voor niets op deze wijze. Want er zitten overduidelijke parallellen tussen beide verhalen. Maar gelukkig ook duidelijke verschillen. Dat Dreamworks en Disney (incl. Pixar) nagenoeg gelijktijdig met een vergelijkbaar verhaal komen is niet voor het eerst. Denk aan A Bug’s Life en Antz en aan Finding Nemo en Shark Tale.
Goed, terug naar The Wild. De parallel met Madagascar is natuurlijk de zoektocht van dierentuindieren in de stadse wildernis om uiteindelijk in hun natuurlijke habitat terug te keren. Al mag de aanleiding voor de reis verschillend zijn, in basis zijn beide verhalen gelijk. Ook de opvoedkundige moraal ligt niet ver uit elkaar, al ligt die er bij Disney iets dikker bovenop. En dan komen we bij de verschillen. De toon van het Disney verhaal is iets meer serieus en ook de dreiging in het verhaal iets donkerder en serieuzer van toon. Dit gedeelte uit de film doet trouwens ook wel een beetje denken aan The Lion King. Madagascar heeft een luchtiger toon en is wat meer humoristisch. Niet dat de humor in The Wild niet aanwezig is. Ook hier natuurlijk verschillende (dier)karakters die als humoristische sidekicks dienen. The Wild is ook afkomstig uit het moderne tekenregime van Disney. De film is in Canada getekend, waarbij 400 animatoren aan de film hebben gewerkt. Alleen dit tekenen doen ze dan tegenwoordig wel met de computer. De beelden zien er echter erg fraai uit. Met de andere aspecten als stemmenkeuze en ondersteunende muziek zit het wel goed. Er zitten een paar leuke muzikale dansintermezzo’s in het verhaal. Zowel de Engelse als de Nederlandse stemmen zijn weer erg goed. Kortom, The Wild is een geinig verhaal voor jong (vanaf 6 jaar) en oud, dat visueel fraai in beeld is gebracht en waarin humor en moraal hand in hand gaan. Veel kijkplezier.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie
Regio: B
Jaar: 2006
Speelduur: 82 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • DTS-HD MA - Duits
  • DTS-HD MA - Frans
  • DTS-HD MA - Italiaans
  • DTS-HD MA - Spaans
  • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8717418117719

Extra's

  • Deleted Scenes met optionele gesproken toelichting
  • Muzievideo
  • Eddie Izzard gaat los
  • Ontmoet Collin de klipdas

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft de originele 1.85:1 beeldformaat (de DVD uitgave heeft een 1.78:1 beeldformaat). Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB dual layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms is de beeldsnelheid 24 beelden per seconde, wat overeenkomt met de originele filmsnelheid. Bij deze HD uitgave heb je geen last meer van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray Disc is 82 minuten tegenover 79 minuten op de PAL DVD uitgave.

The Wild is een digitaal geanimeerde animatiefilm. Deze transfer is natuurlijk rechtstreeks afkomstig van het digitale origineel. Bij de DVD uitgave waardeerden we het bijzonder mooie beeld al met de hoogste score. We schreven dat alleen een High Definition uitgave verbetering in detail en kleurrijkdom zal geven. Welnu, met deze Blu-ray Disc uitgave wordt onze eerdere uitspraak bevestigd. Want met deze High Definition uitgave krijg je een superfantastisch mooi en buitengewoon gedetailleerd en kleurrijk beeld voorgeschoteld. Hier wordt getoond waar High Definition toe in staat is. Scherpte en detaillering zijn uiteraard bijzonder goed, waarbij de fijnste details haarscherp worden weergegeven. Als gevolg van deze grotere scherpte is de dieptewerking in het beeld ook toegenomen. Uiteraard zijn zaken als contrast, kleurverzadiging en zwartniveau ook dik in orde. De kleuren in het beeld zien er nog kleurrijker en 'sprekender' uit. Het is beeld gewoonweg perfect. In het beeld zul je geen ongerechtigheden ontdekken. De film is netjes verdeeld in 21 chapters. De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk, maar staat te hoog geplaatst onder in het beeld.

In verband met copyright restricties is het op dit moment niet mogelijk van High Definition uitgaven screenshots te maken.

Geluidskwaliteit

Wat geluid betreft heb je bij deze Blu-ray Disc uitgave keuze uit diverse opties. Voor ons zijn de Engelse en de Nederlandse soundtracks interessant. Bij de originele Engelse soundtrack heb je keuze uit een goed klinkende Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en fraai klinkende ongecomprimeerde PCM 5.1 (16 bit / 48 kHz) soundtrack.
Bij de Nederlandse nasynchronisatie heb je keuze uit een eveneens zeer goed klinkende Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en een DTS 5.1 HD Master Audio (max. bitrate 24.5 Mb/s). Ook de Duitse, Franse, Italiaanse en Spaanse nasynchronisaties hebben dezelfde specs als de Nederlandse nasynchronisatie. Bij het ontbreken van een DTS HD MA decoder, wordt de DTS track gedecodeerd als een ‘gewone’ DTS 5.1 audiotrack met een bitrate van 1509 kb/s.

De Engelstalige soundtrack klinkt zeer goed en heeft een mooi breed en ruimtelijk geluidsbeeld. De geluidsmix is met gevoel voor richting en subtiele details gemaakt, waarbij alle speakers bijdragen aan het ruimtelijke geluidsbeeld. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste speakers, de surroundspeakers voegen hier subtiel omgevingsgeluiden en effectgeluiden in split-surround aan toe. De meeste dialogen komen uit de centerspeaker, maar afhankelijk van de plaats in het beeld komen de stemmen ook wel eens uit de frontspeakers. Het LFE-kanaal wordt goed gebruikt om de soundtrack een lekker laag te geven. De Dolby Digital soundtrack klinkt door de hogere bitrate dan de DVD uitgave (die was slechts 384 kb/s) duidelijk beter. Vooral de controle in het laag en de dynamiek zijn verbeterd. Maar het beste kun je natuurlijk de ongecomprimeerde PCM 5.1 surroundtrack beluisteren. Die doet op alle terreinen, dynamiek, detail, controle en diepte laag en surroundbeleving, er nog hoorbaar een streepje kwaliteit bovenop. Ook bij deze uitgave heeft Buena Vista niet de 24 bit resolutie bij de PCM 5.1 surroundtrack gebruikt, die de Amerikaanse Blu-ray Disc release wel heeft. Met 24 bit is de detaillering namelijk nog beter. Het gemis van de 24bit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de kostbare opslagcapaciteit die de vier DTS HD MA nasynchronisaties nodig hebben.

Uiteraard is de Nederlandse nasynchronisatie ook van zeer goede kwaliteit. Ook evenals de originele Engelse soundtrack een hogere kwaliteit dankzij de hogere bitrate van de Dolby Digital 5.1 track. Bij de nasynchronisaties heeft Buena Vista gekozen voor de DTS HD MA codering en niet voor de ongecomprimeerde PCM decodering. Door het gemis van een DTS HD MA decoder kunnen we deze audiotrack niet op haar volledige kwaliteit beoordelen. De DTS HD MA soundtrack wordt met de huidige apparatuur nog weergegeven als een ‘gewone’ full bitrate DTS 5.1 surroundtrack. Deze track klinkt daardoor nauwelijks beter dan de Dolby Digital surroundtrack.

Extra's

De Blu-ray Disc start met een reclametrailer voor andere High Definition Buena Vista uitgaven. Daarna start de film automatisch, zonder tussenkomst van een menuscherm.
Ook deze Blu-ray Disc maakt gebruikt van pop-up menuschermen, waarbij het menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. De extra’s op deze Blu ray Disc zijn identiek aan de extra’s op de DVD uitgave. Alleen hebben alle extra’s nu ook de hoge 1080p beeldkwaliteit. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Niet-gebruikte scènes (5 min)
De vijf niet gebruikte scènes kun je bekijken met optionele gesproken toelichting van regisseur Steve "Spaz" Williams en producent Clint Goldman. De animatie is nog in ruwe vorm.

Muziek en meer (3½ min)
Met de muziekvideo ‘Real Wild Child’ uitgevoerd door Everlife. Een nummer dat de vooral de tienerjeugd aanspreekt.

Achter de schermen bij Disney
Met twee vervolgkeuzen:

Eddie Izzard gaat los (3½ min)
Eddie Izzard doet de stem van de koalabeer Nigel. Via splitscreen techniek kun je hier het inspreken zien.

Ontmoet Colin de Klipdas (2 min)
Ook hier aandacht voor een stemartiest, hier Colin Cunningham die de stem van de klipdas doet.

Conclusie

In The Wild gaat een leeuwenvader samen met andere dieren uit een stadsdierentuin op zoek naar zijn zoon die op een schip wordt weggevoerd. Het groepje harige vrienden ontdekt dat New York City veruit de idiootste jungle is. Het wordt voor alle dieren de reis van hun leven. Disney’s The Wild is een geinig verhaal voor jong (vanaf 6 jaar) en oud, dat visueel fraai in beeld is gebracht en waarin humor en moraal hand in hand gaan. Ook in deze animatiefilm lenen bekende steracteurs zoals Kiefer Sutherland en Jim Belushi hun stem aan de karakters.
De High Definition beeldkwaliteit van deze digitale animatiefilm op de Blu-ray Disc is super mooi en laat het beste van de High Definition potentie zien. Ook wat betreft het geluid zijn zowel de originele Engelse soundtrack als de Nederlandse nasychronisatie in hoge kwaliteit te beluisteren. Zowel beeld als geluid zijn een grote verbetering ten opzichte van de DVD uitgave. De extra’s zijn identiek aan de DVD uitgave, maar ook nu allemaal in High Definition beeldkwaliteit.

Laatste reacties

blraydvd  |  10-11-2010

Prachtig gemaakte animatie door Disney, Maar daar blijft het dan ook wel een beetje bij :roll: De enigste leuke momenten zijn met de bij personages, Zoals de ...
Lees meer >

SuperDre  |  09-10-2007

Deze plasma speelt het beste met een resolutie van 720p dan is het verschil zeker vergelijkbaar met 4:3 letterbox vs anamorphic..
Lees meer >

Harrie van Geleuken  |  08-10-2007

het is natuurlijk ook afhankelijk van welke resolutie die 43inch plasma is.. Maar sommige mensen vinden amper verschil, ik persoonlijk vindt het verschil (zeker...
Lees meer >

SuperDre  |  08-10-2007

In aansluiting hierop...Ik gebruik een Pioneer plasmascherm 43 inch en mijn vraag is of je dan wèl verschil zal zien of is dit ook minimaal t.o.v. de gewone dvd...
Lees meer >

Harrie van Geleuken  |  08-10-2007

De DVD is inderdaad ook heel mooi en op jouw 37" HD ready scherm zou ik in dit geval tevreden zijn met de DVD uitgave en niet upgraden. Je zult bij directe verg...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  15-08-2007

Arnold, Ik heb de normale DVD-uitgave van The Wild en deze onlangs op mijn nieuwe 37-inch HD-ready Panasonic plasma (zitafstand 3 meter) bekeken en ik was toen ...
Lees meer >

SuperDre  |  15-08-2007

En hier hebben we dan ook de BD seller company.. ofwel disney.. veel mensen willen toch graag disneyfilms hebben.. Maar oh oh oh, waarom zetten ze hier dan no...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  15-08-2007

Arnold, Ik heb de normale DVD-uitgave van The Wild en deze onlangs op mijn nieuwe 37-inch HD-ready Panasonic plasma (zitafstand 3 meter) bekeken en ik was toen ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:3
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.