When the Levees Broke: A Requiem in Four Parts

Recensent:
Marcel den Haan
22-08-2007

Totaalbeoordeling:

7.2
DVD

When the Levees Broke: A Requiem in Four Parts (DVD)
Samenvatting

In augustus 2005 vormt zich boven de Bahama's één van de zwaarste orkanen die Amerika ooit te verduren kreeg. Slechts drie orkanen die het land ooit raakten waren zwaarder dan Katrina, zoals de orkaan inmiddels gedoopt was. Eind augustus raast de orkaan over New Orleans, een spoor van vernieling achterlatend. Op zich waren de bewoners van de stad redelijk goed voorbereidt op de komst van Katrina en bleef het aantal slachtoffers beperkt. Maar waar niemand op gerekent had is dat de dijken die stad moesten beschermen het al snel begaven. New Orleans ligt op sommige plekken bijna 6 meter onder zeeniveau en met de dijken weg, had het water vrijspel. Ruim 80% van de stad komt onder water te staan en veel mensen verliezen al hun bezittingen. De Amerikaanse regering krijgt het zwaar te verduren aangezien het 5 dagen duurt voordat de inwoners van New Orleans hulp krijgen. Hoe heeft het zover kunnen komen en waarom faalde de regering in alle opzichten?

Commentaar

When the Levees Broke (Toen de Dijken Braken) is een documentaire van de bekende regisseur Spike Lee. Hij is vooral bekend geworden met het aanhalen van sociale problemen en ontwikkelingen in zijn films en met deze documentaire laat hij zien hoe orkaan Katrina zoveel schade aan kon richten. Zoals bekend kreeg de Amerikaanse regering veel kritiek te verduren aangezien het ruim 5 dagen duurde voordat de hulpvoorziening op gang kwam. Ook hieraan besteedt Lee aandacht, maar hij is, ondanks zijn reputatie, verrassend mild in zijn pogingen de regering onderuit te halen. In plaats van hard schande te spreken over de werkwijze van zijn overheid, laat hij de beelden en de mensen die de ramp beleefden het woord doen. Deze beelden en interviews zijn soms ronduit schokkend en het blijft onbegrijpelijk hoe een rijk en ontwikkeld land als Amerika zo kan falen in zijn hulpverlening. Zoals een inwoner van de stad zich afvraagt: "Amerika was binnen 2 dagen in Sri Lanka na de tsunami, waarom kunnen ze dan niet eens zorgen voor hulp in eigen land?" Het antwoord lijkt pure bureaucratie te zijn en alle instanties lijken langs elkaar heen te werken. FEMA, de Federal Emergency Management Agency, heeft als taak alle hulpacties te coordineren en alle betrokken instanties zo goed mogelijk te laten samenwerken. Dit verliep echter niet zoals gepland, resulterend in het ontslag van directeur Michael D. Brown.
De documentaire is verdeeld in vier delen en in elk deel staat een tijdsspanne in het bestaan van orkaan Katrina centraal. Zo zien we hoe de storm richting de Golfkust dreigt te komen en hoe de inwoners van New Orleans zich voorbereiden op het dreigende onheil. Ook zien we hoe de federale hulp langzaam op gang komt, welke impact de storm heeft op de stad en hoe het systeem van dijken zo kon falen. Met een speelduur van ruim 4 uur is When the Levees Broke een behoorlijke zit en dit gecombineerd met de soms hartverscheurende beelden, 9is het soms wat moeilijk te behappen. Ondergetekende heeft ook meerdere kijkbeurten nodig gehad om alles te bekijken, maar feit blijft wel dat deze documentaire één van de betere is van de laatste jaren. Spike Lee laat betrokkenen aan het woord en in hun eigen woorden vertellen ze hoe ze het overtrekken van de orkaan beleefden en welk effect de storm op hun leven heeft gehad. Mensen uit alle lagen van de bevolking komen aan het woord, maar de meeste tijd is gereserveerd voor het arme, zwarte gedeelte van de bevolking. New Orleans is van oudsher een stad met een hoog percentage aan gekleurde inwoners en de armoede is vrij groot. Dit wordt wel duidelijk als burgermeester Ray Nagin oproept tot een evacuatie van de stad, maar wanneer blijkt dat veel mensen niet eens de middelen hebben om de stad te verlaten. Veel inwoners hebben niet eens een auto, iets dat toch vrij ongehoord is in het land waarin de heilige koe hoog in het vaandel staat.
De documentaire legt genadeloos bloot wat er allemaal foutging in de aanloop en nasleep van de orkaan. Het wordt nu pas echt duidelijk hoe groot de omvang van de ramp was, iets dat nog een versterkt wordt door het feit dat we te horen krijgen dat er ruim 80 miljard dollar schade was in de stad. Spike Lee levert een documentaire af die indringend en persoonlijk is dankzij de medewerking van veel slachtoffers. Zijn objectiviteit is te prijzen en zorgt ervoor dat When the Levees Broke een interessante film is geworden en niet een goedkoop stukje "regering-onderuit-halen". De documentaire won verschillende prijzen en dit lijkt alleen maar terecht. Tot slot moet gezegd worden dat de DVD volgens de cover geschikt is voor alle leeftijden, maar wel degelijk enkele schokkende beelden bevat. De impact van de storm op het leven van mensen zal de kleinsten van ons waarschijnlijk wel ontgaan, maar beelden van lijken die drijven door de stad zijn misschien wel iets te grafisch.

De documentaire is op DVD uitgebracht door Warner en verdeeld over twee schijven. Er is ook nog een derde schijf aanwezig waarop enkele extra's te vinden zijn. De schijven zitten verpakt in een speciale keepcase waarin meerdere schijven bewaard kunnen worden. Deze keepcase is op zijn beurt weer verpakt in een fraaie slipcase.

Filmspecs

Regisseur

Spike Lee

Acteurs

Medium: DVD
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 258 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321916141513

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Next Movement: Act V
  • Water Is Rising

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

When the Levees Broke staat anamorf op de DVD's in het formaat 1.78:1. De transfer is ruimschoots voldoende te noemen, maar varieert in kwaliteit. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat Lee gebruik maakt van verschillende bronnen. Zo heeft hij zelf de interviews geschoten voor de documentaire en deze beelden voldoen ruimschoots aan wat we mogen verwachten van een DVD zoals deze. Het beeld is op deze momenten mooi scherp en bevat veel detail. De kleuren ogen natuurlijk en ook contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn ruim voldoende. Naast deze interviews laat Lee beelden zien van nieuwsuitzendingen en beelden geschoten tijdens de storm zelf. Deze beelden zijn iets minder van kwaliteit en dan vooral qua scherpte. Aliasing en interlacing is aanwezig bij deze beelden, maar dit is dus te wijten aan het bronmateriaal aangezien de interviews hier geen last van hebben.
De documentaire is verdeeld in Delen 1, 2 en 3 zijn verdeeld in zes hoofdstukken, Deel 4 in 8 hoofdstukken. In totaal dus 26 en dat is wat weinig voor een film van ruim 4 uur. De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk leesbaar en staan op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid wordt verzorgd door een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) in de originele Engelse taal. Het geluid richt zich voornamelijk op de voorste kanalen, aangezien het grootste gedeelte uit dialoog bestaat. Dit komt mooi uit de centerspeaker en is prima te volgen. Er zijn genoeg momenten aanwezig waarbij alle speakers aan bod komen en dit zijn vooral de scènes waarin we Katrina aan het werk zien. Wind en regen komen van alle kanten en ook wanneer we reddingshelikopters aan het werk zien wordt er goed gebruik gemaakt van alle aanwezige kanalen. Het geluid uit de surrounds wordt weergegeven in split-surround en ook de frontspeakers laten een goede scheiding horen. Het LFE kanaal ondersteunt het geheel subtiel met hier en daar wat laag tijdens de voorgenoemde scènes. Het geluid klinkt verder mooi helder en beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig. Een prima track die zorgt voor extra momenten van kippenvel.

Extra's

De menu's worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Zoals gezegd komt deze uitgave met drie schijven. Twee voor de documentaire en één voor de extra's. Het audiocommentaar is uiteraard te vinden op schijf 1 en 2.

Audiocommentaar
Het commentaar tijdens de documentaire wordt verzorgd door regisseur Spike Lee. Hij vertelt veel over het totstandkomen van zijn project en hoe het was om deze te maken. Er vallen wel eens wat stiltes hier en daar, maar 4 uur praten is zelf voor iemand als Spike Lee teveel. Hij vertelt verder wat dingen over zaken die niet in de uiteindelijke documentaire gekomen zijn en duidelijk wordt wel dat hij met veel liefde aan dit project gewerkt heeft.

Next Movement: Act V (107 min.)
Een vijfde hoofdstuk van de documentaire, speciaal samengesteld voor de DVD. Dit hoofdstuk bestaat uit materiaal dat niet gebruikt is in de originele documentaire en bevat dus nog meer interviews en beelden van het rampgebied. Het materiaal werd niet voor niets geknipt dus als geheel iets minder boeiend en indrukwekkend dan de documentaire zelf.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 5.1 (448 kb/s).

Water Is Rising (7 min.)
Als een diavoorstelling komen er gedurende 7 minuten allerlei foto's voorbij van het rampgebied. We zien andermaal de verwoeste huizen, auto's, wegen en de mensen die bij de ramp betrokken waren. Tijdens het voorbijkomen van de foto's is er typische New Orleans jazzmuziek te horen.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

When the Levees Broke is een ingrijpende en indrukwekkende documentaire van de hand van regisseur Spike Lee. Lee, zoals zoveel mensen aangegrepen door de verwoesting van orkaan Katrina, besloot vast te leggen hoe de storm de stad New Orleans verwoestte en grote indruk maakte op de bewoners van de stad. In vier delen krijgen we te zien hoe de stad zich klaarmaakt op de komst van Katrina, hoe de hulpverlening angstvallig langzaam op gang komt en hoe groot de verwoesting in feit is. Met een speelduur van ruim 4 uur is de documentaire een hele zit, maar nog altijd één van de betere documentaires van de laatste tijd. Beeld en geluid zijn dik in orde en de derde schijf van deze uitgave bevat een vijfde hoofdstuk waarin niet gebruikte beelden en interviews verzameld zijn. Ook is er nog een diavoorstelling met foto's aanwezig van het rampgebied. Een indrukwekkende film die niet veel mensen onberoerd zal laten.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.