Pearl Harbor

Recensent:
Arnold van Oostrum
29-08-2007

Totaalbeoordeling:

8.6
Blu-ray

Pearl Harbor (Blu-ray)
Samenvatting

De jeugdvrienden Rafe McCawley (Ben Affleck) en Danny Walker (Josh Hartnett) zijn in dienst van de Amerikaanse luchtmacht. Rafe is verliefd op de aantrekkelijke Evelyn Johnson (Kate Beckinsale), die verpleegkundige is in het militaire hospitaal. Ze worden van elkaar gescheiden als Rafe wordt overgeplaatst naar het Eagle Squadron, dat met de Engelsen meevecht in de Battle of Brittain.
Ondertussen bereiden de Japanners een aanval op Amerika voor. De Amerikaanse inlichtingendienst vermoedt dat er iets te gebeuren staat, maar weet niet waar en wanneer.
Evelyn en Danny worden overgeplaatst naar Pearl Harbor, Hawaï, waar ze te horen krijgen dat Rafe in Europa is gesneuveld. Ze vinden troost bij elkaar en de liefde tussen Evelyn en Danny bloeit op. Maar Rafe blijkt niet verongelukt en duikt na lange tijd onverwachts in Pearl Harbor op. Alle drie weten ze zich geen raad met de ontstane situatie.
De volgende ochtend, zondag 7 december 1941, om 7:55 uur barst de Japanse aanval op Pearl Harbor in alle hevigheid los. Honderden Japanse bommenwerpers vernietigen in minder dan een uur tientallen Amerikaanse oorlogsschepen en bijna 200 gevechtsvliegtuigen. Het grootste slagschip, de USS Arizona, zinkt na één voltreffer in minder dan 9 minuten. De USS Oklahoma kapseist in slechts 8 minuten. Duizenden Amerikaanse soldaten en burgers komen om het leven en nog eens duizenden anderen raken gewond. Als de gewonden verzorgd zijn en de doden geborgen, bereidt Amerika een uiterst geheime en gevaarlijke tegenaanval voor…

Commentaar

De film Pearl Harbor vertelt in drie uur het geromantiseerde verhaal van de aanval op Pearl Harbor. De Amerikaanse president Roosevelt (gespeeld door Jon Voight) noemt in een toespraak voor het Amerikaanse congres de aanslag ‘een dag die zal voortleven in schande’ en verklaarde daarmee Japan officieel de oorlog. Met de film hebben regisseur Michael Bay (Armageddon, The Rock) en producent Jerry Bruckheimer (ook Armageddon, The Rock) geprobeerd de verschrikkingen van die dag op een historisch juiste wijze weer te geven. Meer dan 70 overlevenden van die dag zijn geïnterviewd en betrokken geweest bij de opnames. Uit de vele verhalen is een aantal (fictieve) verhaallijnen gehaald die als opmaat dienen voor de aanvalsscènes. Bay en Bruckheimer hebben de volledige medewerking gekregen van de Amerikaanse marine en hebben gebruik gemaakt van echte oude, nog aanwezige, boten. Tientallen mariniers hebben als figurant meegewerkt aan de film. De opnames hebben op locatie in Pearl Harbor plaats gevonden.
Het resultaat is een film die het eerste 1½ uur nogal romantisch is en laat zien hoe Amerika zich wentelde in een gevoel van veiligheid. De in Pearl Harbor gestationeerde mariniers hielden zich met van alles behalve oorlogsvoering bezig. Na 1½ uur vindt de in de film langzaam aangekondigde omslag plaats met de ingrijpende weergave van de hevige aanvallen van de Japanners. Dat hierin enkele fysische wetten met handen en voeten zijn getreden, vergeven wij de makers maar even. Pearl Harbor is een tragisch maar tevens ook romantisch epos, met een bijzondere mengeling van romantiek, heldenmoed en verbluffende actiescènes en speciale effecten. Uiteraard is het een typische Amerikaanse Hollywood film, die je met een goed gevoel achterlaat en de Amerikanen als de helden neerzet. Maar indrukwekkend is het wel. Met goede acteerprestaties van onder andere Ben Affleck, Josh Hartnett, Kate Beckinsale, Cuba Gooding, Jr. Alec Baldwin en Jon Voight.
Ook in deze film de onmiskenbare prachtige muziek van Hans Zimmer, die al vele uitstekende soundtracks op zijn naam heeft staan, zoals Gladiator, Hannibal en Disney’s De Leeuwenkoning.

Pearl Harbor verscheen in 2001 op een 2-DVD Special Edition (SE) set. De recensie van deze SE uitgave kun je hier nog eens nalezen. Een jaar na deze release van de bioscoopversie van Pearl Harbor verscheen de verlengde Director’s Cut (DC) van de film in een 4-DVD set.
Nu heeft Buena Vista de bioscoopversie van Pearl Harbor in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc. In deze recensie bespreken we deze Blu-ray Disc uitgave en maken we een vergelijking met de eerder gereleasde SE uitgave van de film.

De cover heeft een paar foutjes. De informatie over beeldresolutie van de film en de bonusonderdelen is omgedraaid. Verder wordt een extra genoemd dat niet op de Blu-ray Disc staat, zie hiervoor onder Extra’s.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Oorlog
Regio: B
Jaar: 2001
Speelduur: 183 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • DTS-HD MA - Frans
 • DTS-HD MA - Spaans
 • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Noors, En vele andere
Uitgever: Buena Vista / Touchstone
EAN: 8717418117689

Extra's

 • Bioscooptrailer
 • Muziekvideo
 • The Making of Pearl Harbor
 • De Japanse Zaak
 • Movie Showcase

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB dual layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de oudere MPEG-2 compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms is de beeldsnelheid 24 beelden per seconde, wat overeenkomt met de originele filmsnelheid. Bij deze HD uitgave heb je geen last meer van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray Disc is 183 minuten tegenover 176 minuten op de PAL DVD uitgave.

Het beeld van deze High Definition uitgave ziet er erg fraai uit. Het beeld ziet er zeer schoon uit, waarbij het beeld vrij is van ongerechtigheden. Wel is bij sommige scènes filmgrain duidelijk zichtbaar. Het beeld ziet er in het algemeen goed scherp en gedetailleerd uit. Ten opzichte van de DVD uitgave is hier zeker een verbetering te zien, waardoor het beeld ook meer dieptewerking heeft. Toch zien sommige scènes er wat soft uit, maar het lijkt erop dat dit door de regisseur zo bedoeld is. Het beeld is bijzonder contrastrijk, waarbij het zwartniveau goed is. Het contrast is wat aan de hoge kant, waardoor sommige donkere scènes iets aan detaillering inboeten. Ander opvallend punt zijn de kleuren. Het beeld ziet er zeer kleurrijk uit. Toch doet het af en toe wat gekunsteld aan. Natuurlijk is het beeld met behulp van filters aangepast en zijn veel computerbeelden toegevoegd. Maar als geheel ziet het beeld er iets gekunsteld uit en oogt het wat minder filmisch. Ditzelfde effect heeft de gewone DVD release ook. Of dit nu te wijten is aan de gebruikte videocodering of gewoon een specifiek aspect van de film zelf is, kunnen we niet met zekerheid vaststellen. Als geheel heeft deze Blu-ray Disc verder een zeer fraai ogend beeld dat zeker een verbetering is ten opzichte van de gewone DVD release.
De Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk en heeft een mooi klein, goed leesbaar lettertype. Zoals gebruikelijk bij de Buena Vista Blu-ray Disc uitgaven staat de ondertiteling volledig in het zichtbare filmbeeld geplaatst. Tijdens de ‘Japanse scènes’ staat de Engelse ondertiteling in het filmbeeld gebrand en wordt de Nederlandse boven in het zichtbare filmbeeld geplaatst.

In verband met copyright restricties is het op dit moment niet mogelijk van High Definition uitgaven screenshots te maken.

Geluidskwaliteit

Wat geluid betreft heb je bij originele Engelse soundtrack keuze uit een goed klinkende Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en bijzonder fraai klinkende ongecomprimeerde PCM 5.1 (16 bit / 48 kHz) soundtrack. De twee nasynchronisaties – Frans en Spaans – zijn beschikbaar in Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en in DTS 5.1 HD Master Audio (max. bitrate 24.5 Mb/s). Bij het ontbreken van een DTS HD MA decoder, wordt de DTS track gedecodeerd als een ‘gewone’ DTS 5.1 audiotrack met een bitrate van 1509 kb/s. Deze nasynchronisaties laten we verder buiten beschouwing. We concentreren ons voor deze recensie op de beide Engelstalige geluidstracks.

Ook qua beleving van de soundtrack is de film in twee delen op te delen. De eerste 1½ uur, waarbij de film een romantisch karakter heeft, ligt de nadruk van de soundtrack op de voorste kanalen. De achterkanalen geven subtiel ondersteuning met omgevingsgeluiden en het ruimtelijke aspect van de filmmuziek. De fraai klinkende soundtrack van Hans Zimmer klinkt mooi warm, met een heerlijk strak laag en een prima detaillering in het hoog. Bij de scènes met de oorlogsdreiging en dan natuurlijk helemaal bij de uiteindelijke aanval op Pearl Harbor barst het geluidsgeweld los. Vanaf dat moment klinkt de soundtrack indrukwekkend. De aanvalsscène is veelvuldig als demonstratie voor indrukwekkend surrround geluid gebruikt. Alle kanalen worden dan zeer intensief en uitstekend gebruikt. Het geheel is een bijzonder ruimtelijke soundtrack met veel richtingsgevoel. De surroundspeakers worden zeer agressief en in split-surround (stereo) gebruikt. Ook het LFE kanaal doet natuurlijk zeer nadrukkelijk mee om alle acties en explosies een stevige impact te geven. Ondanks al het actiegeweld blijven de dialogen, die uit het centerkanaal komen, goed te volgen. Zoals gezegd, een soundtrack van demonstratiekwaliteit.
De Dolby Digital soundtrack klinkt door de hogere bitrate hoorbaar beter dan de DVD uitgave (die was bij de SE uitgave slechts 384 kb/s). Vooral de controle in het laag en de dynamiek zijn verbeterd. Maar het beste kun je natuurlijk de ongecomprimeerde PCM 5.1 surroundtrack beluisteren. Die is op alle terreinen, dynamiek, detail, controle, het diepe laag en totale surroundbeleving, een duidelijk hoorbare verbetering. Met de PCM 5.1 track beleef je de film en dan vooral de lange aanvalscène in alle glorie en impact. Een subliem klinkende geluidstrack.

Extra's

Na de pormotietrailer voor Buena Vista Blu-ray Disc uitgaven, start de film automatisch. Bij Blu-ray Disc wordt gebruik gemaakt van pop-up menuschermen, waarbij het menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Op deze Blu-ray Disc uitgave zijn de extra’s van de eerdere Special Edition uitgave overgenomen. De extra’s hebben allemaal 480i (NTSC) resolutie en 1.85:1 niet anamorf beeldformaat.

Uitgelicht scènes
Geeft je de mogelijkheid om direct naar drie vooraf geselecteerde scènes in de film te gaan. Dit zijn scènes waarvan de samenstellers van de BD uitgave vinden dat die een ‘showcase’ zijn van de mogelijkheden van Blu-ray Disc.

De Reis Naar het Scherm ‘The Making Of Pearl Harbor’ (47½ min)
Een goede informatieve documentaire over de realisatie van de aanvalsscène in de film. Met veel interviews met betrokkenen, vooral met Bay en Bruckheimer, maar ook met overlevenden van die dag. Zeer uitgebreid wordt stil gestaan op welke wijze men deze indrukwekkende scène heeft verfilmd, met gebruikmaking van vele stuntmannen, echte mariniers als figuranten en bijzondere special effects. Ook laat men zien hoe men het kapseizen van de USS Oklahoma heeft verfilmd. En een stuk over het gebruik van de computers van ILM voor het toevoegen van de vele computer gegenereerde beelden.

De Japanse Zaak (2 min)
Een wel heel erg korte documentaire over de Japanse kant van de aanval. Maar hierin schiet deze documentaire zwaar tekort. Het enige wat je hoort is dat men er aandacht voor had, maar hoe en wat deze Japanse kant nu inhoudt, komt niet ter sprake.

Internationale bioscooptrailer (2½ min)

Muziekvideo There You'll Be met Faith Hill (4 min)
Een videoclip van Faith Hill die dit bekende nummer van de soundtrack zingt. Met beelden uit de film. Geluid is Dolby Digital 5.1.

Op de cover staat als extra ‘Miskende Helden van Pearl Harbor’. Dit extra staat NIET op deze uitgave. De bedoelde History Channel documentaire staat wel op de Amerikaanse uitgave, maar moeten wij dus missen.

Conclusie

De film Pearl Harbor vertelt in drie uur het geromantiseerde verhaal van de aanval op Pearl Harbor, waar honderden Japanse bommenwerpers in minder dan een uur tientallen Amerikaanse oorlogsschepen en bijna 200 gevechtsvliegtuigen hebben vernietigd. Duizenden Amerikaanse soldaten en burgers kwamen om het leven en nog eens duizenden anderen raakten gewond.
Buena Vista heeft de originele bioscoopversie van de film in High Definition op Blu-ray Disc uitgebracht. De kwaliteit van het beeld is zeer goed, de ongecomprimeerde PCM 5.1 geluidstrack klikt indrukwekkend. Op deze Blu-ray Disc staat dezelfde extra’s als op de eerdere 2-DVD SE versie van de film, met de ‘Making Of Pearl Harbor’ als positieve uitschieter. Pearl Harbor blijft een bijzondere film met een spectaculaire aanvalsscène die op deze Blu-ray Disc nog indrukwekkender is.

HD DVD
Er is geen HD DVD uitgave van deze film beschikbaar.

Laatste reacties

Maihk  |  12-03-2011

Heerlijke film! met prachtig geluid en beeld.
Lees meer >

pjblack  |  07-03-2011

Film vandaag op BD gezien nadat ik gisteren Tora Tora Tora heb gezien op BD. De 1e film van 40 jaar terug is natuurlijk de beste, de tweede met een knipoog. Toc...
Lees meer >

Richard B.  |  09-01-2011

Visueel mag ie prachtig zijn (vooral in HD) maar inhoudelijk blijft het een draak van een film. D'r kan zo een à anderhalf uur aan overbodige zooi uitgesneden w...
Lees meer >

Rick Lanting  |  03-03-2008

Tja... valt mij ook nog steeds tegen bij de meeste Blu-ray's. Ratatouille is in mijn collectie de enige waar (sommige) extra's in HD kwaliteit erop staan. Groo...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  02-03-2008

Toch ook weer een 'net-niet' release: geen DC versie, geen extra's van de erg mooie 4-disc SE die zich juist leent voor een BD uitgave en natuurlijk de DTS HD t...
Lees meer >

SuperDre  |  02-03-2008

Eris een scène waarin vanuit een vliegend Japans vliegtuig een bom naar beneden wordt gegooid. De wordt gegooid als het vliegtuig recht boven het schip is, waar...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  02-03-2008

Dat hierin enkele fysische wetten met handen en voeten zijn getreden, vergeven wij de makers maar even Hmm.. en mag ik dan ook weten waar men op doeld met deze...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  09-02-2008

Het is niet de DC.
Lees meer >

Olaf van der Kroon  |  09-02-2008

Weet iemand of deze versie dezelfde is als de DC of de kortere SE?
Lees meer >

TJ Weissel  |  03-09-2007

OK, beeld en geluid zullen wel geweldig zijn (ik heb nog geen Blu-ray) maar vind je de inhoud van deze film 4/5 waard, Arnold? (6)
Lees meer >

scherpschutter  |  03-09-2007

OK, beeld en geluid zullen wel geweldig zijn (ik heb nog geen Blu-ray) maar vind je de inhoud van deze film 4/5 waard, Arnold?
Lees meer >

Rick Lanting  |  31-08-2007

Inderdaad, het is niet zozeer fysisch, maar vooral feitelijk. Het is echt een enorme knipoog naar de oorspronkelijke historische gebeurtenis. Maar dat doet in m...
Lees meer >

SuperDre  |  31-08-2007

Dat hierin enkele fysische wetten met handen en voeten zijn getreden, vergeven wij de makers maar even Hmm.. en mag ik dan ook weten waar men op doeld met deze...
Lees meer >

Frank  |  31-08-2007

Dan pak je toch een andere DVD waar wel de optimizer op staat?
Lees meer >

Rick Lanting  |  31-08-2007

Het gaat niet alleen om het keurmerk, maar vooral om de THX optimizer. Een functie waarmee je je receiver/luidsprekers af kunt stellen op die THX film.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:6
9.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 15
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.