Feast

Recensent:
Wilbert Rietman
04-09-2007

Totaalbeoordeling:

8.2
DVD

Feast (DVD)
Samenvatting

Het verhaal begint in een bar ergens in niemandsland. In sneltreinvaart maken we kennis met de vaste bezoekers van het etablissement. De meeste van deze personen zijn rednecks die onder een bijnaam door het leven gaan. Dan komt er een man (genaamd held) onder het bloed binnen. In zijn ene hand heeft hij een wapen, in zijn andere hand het hoofd van een monster. Van dit soort monster zijn er meer in aantocht en onze held meldt dat hij de enige is die bescherming kan geven. Er staat iedereen een nacht te wachten vol bloed en geweld. Voor velen staat zelfs magere Hein dichterbij dan ze denken…

Commentaar

Via internet was er voor een hoop beginnende filmmakers en scenarioschrijvers de mogelijkheid om zich aan te melden voor Project Greenlight. Via dit project kon men dan een financiering winnen voor hun eigen film. Nadeel was wel dat je dan gelijk onderdeel was een reallife-soap. Dit hield in dat tijdens het maken van de film, er continu een filmploeg om de filmploeg bezig was. Voordeel van het gegeven is dan wel weer dat de drijvende krachten achter je film Matt Damon, Ben Affleck en Chris Moore zijn. Het hier besproken Feast was onderdeel van het derde seizoen.
Regisseur John Gulager trekt alles uit de kast voor deze zeer vermakelijke horror. De complete stijl en uiterlijk van de film straalt plezier uit. Bloed druipt in liters tegelijk van je scherm af en ook qua gore kom je goed aan je trekken als liefhebber. Daarnaast is er zeker de nodige humor aanwezig. Wat deze prent nog eens doet uitstijgen boven andere, vergelijkbare vertellingen, is het gegeven dat Gulager alle “horrorregels” aan zijn laars lapt. Dit houdt in dat je als kijker absoluut geen idee hebt wie de nacht wel en wie de nacht niet zal overleven. Hierbij krijgt Gulager hulp van zijn cast. Deze cast wordt overigens telkens geïntroduceerd door hun eigen informatiescherm (zie screenshot 2) inclusief overlevingskans. Zo is daar bijvoorbeeld machorocker Henry Rollins in een mooie roze broek? En oude horrorbekende Duane Whitaker speelt op uiterst foute manier de uitbater van het café. Let verder op de leuke (korte) rollen van Jason Mewes (als zichzelf), Diane Goldner, Eileen Ryan en Eric Dane. Wat dan wel weer als een minpunt van de productie mag worden gezien, is de snelle montage. Hierdoor krijgen we geen goed beeld van de monsters. Zo komt wel mooi je fantasie tot leven, maar je krijgt ook het idee dat de monsters niets meer zijn als mannen in lelijke pakken. Dit draagt dan ook wel weer een beetje bij aan de sfeer van de film. Een instant klassieker die zich uitstekend kan meten met The Evil Dead, Night of the Living Dead en From Dusk Till Dawn. Dit smaakt zeker naar meer en belooft nog een hoop voor de toekomst van John Gulager.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 83 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 5410504072062

Extra's

  • Trailer
  • Also Available

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

We treffen Feast anamorf op de schijf aan in zijn originele bioscoopverhouding van 2.35:1. Van een recente productie als deze, mag je een goede kwaliteit verwachten. Goed is de algemene beoordeling, maar echt spetterend valt het nu ook weer niet te noemen. Het beeld is (opzettelijk) nogal grof van aard. Ook heeft het getoonde nogal te lijden onder zaken als filmgrain en edge enhancement die nadrukkelijk aanwezig zijn. Verder lijkt er sprake van interlacing. Hierbij ziet het beeld er soms “dubbel” uit. Echt een storende factor wordt dit pas wanneer de DVD bekeken gaat worden op de PC of via een beamer. De kleuren ogen over het algemeen zeer natuurlijk en helder. Qua detaillering en scherpte valt het getoonde zo nu en dan tegen. Een goede transfer dus, maar zeker niet uitstekend. Het aantal chapterstops van de film is 11. De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk leesbaar en wit van kleur en staat op de juiste hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Als geluidstrack heeft de DVD een Dolby Digital 2.0 track (224 kbit/s) meegekregen en niet de Dolby Digital 5.1 track die de hoes ons doet beloven. Overigens is het erg jammer dat een 5.1 track ontbreekt, aangezien dat zeker iets toe zou voegen aan een actievolle horrorfilm als deze. De stereotrack klinkt wel goed, maar doet het gemis van een 5.1 track niet verbleken. De geluidseffecten en ook de sfeervolle soundtrack (die bestaat uit country & western, blues en nu-metal) komen hierdoor niet goed tot hun recht. De dialogen zijn altijd goed te volgen en ook klinkt de rest zuiver en helder. Grofweg en kort de bocht een track die best te beluisteren is en ook volstaat voor een film als deze.

Extra's

Het menu bestaat uit een statisch scherm dat aan de kijker gepresenteerd wordt in de verhouding 1.78:1 anamorf met achtergrondmuziek in Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s). De volgende extra’s zijn terug te vinden:

Trailer (2 min.)
De bioscooptrailer van de film die ons meer info verschaft over de herkomst van de wezens. Het beeld is 2.35:1 niet anmorf en het geluid Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s).

Also Available
Drie trailers van andere DVD’s uitgegeven door Paradiso en wel van de films Slow Burn, Trespassers en Wolf Creek.

Zonde dat er niet meer extra’s worden meegeleverd over deze prent. Zeker gezien zijn ontstaansgeschiedenis moet er toch zeker veel over te melden zijn. Misschien een idee voor een Special Edition?

Conclusie

De film Feast is een feest voor de liefhebber van humoristische, grove en snelle horror. Het verhaal past op de achterkant van een bierviltje en het uiterlijk van monsters in deze prent verraadt het lage budget. Wat deze horror doet uitstijgen boven andere in het genre, zijn de bonte verzameling van karakters en de invulling hiervan, de zieke humor, maar vooral het gegeven dat regisseur John Gulager gewoonweg schijt heeft aan de bestaande regels voor een horrorfilm. Feast heeft het in zich om door te groeien tot de status van klassieker. Misschien als dit gebeurd is, dat er dan een mooie Special Edition van deze film op DVD kan verschijnen. Het beeld had hier en daar namelijk beter gekund en qua geluid wordt een 5.1 track gemist. Op het gebied van extra’s, krijgen we alleen de obligate trailer voorgeschoteld. Dit had zeker opgefleurd mogen worden met zaken als audiocommentaren, interviews en een fijne documentaire over de ontstaansgeschiedenis. Verder vraag je je echt af hoe Gulager een film heeft kunnen maken met een extra filmploeg om zich heen. Om te zien zeker een aanrader voor iedere liefhebber van dit genre.

Laatste reacties

Mich  |  10-09-2007

droog horror vermaak :-D het werd anders wel lekker vettig ... Ik begrijp na het zien de bespreking. Dit is gewoon fun. Van begin tot eind. De film neemt zic...
Lees meer >

Dark Raven  |  04-09-2007

Ik vond Feast ook echt heerlijk :D Gewoon lekker dom droog horror vermaak.
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  04-09-2007

Deze film is heerlijk vermaakt hoor,laat je niet van de wijs brengen. Neem het allemaal niet te serieus en je hebt een hoop plezier.
Lees meer >

Raskel  |  04-09-2007

Ik heb deze film afgezet. Het begin heeft potentieel maar na 5 minuten heb je als kijker al in de gaten dat het alleen maar slechter wordt. Een afrader en 4 bo...
Lees meer >

Jeroen D  |  04-09-2007

Het zal wel weer aan mij liggen maar deze vond ik echt te slecht voor woorden. Slecht acteerwerk, slechte effecten (die beesten kwamen echt belachelijk over) en...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
8.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.