Snip & Snap – Uit het Plakboek van de Revue

Recensent:
Wilbert Rietman
17-09-2007

Totaalbeoordeling:

4.7
DVD

Snip & Snap – Uit het Plakboek van de Revue (DVD)
Samenvatting

In 1990 ging Gerrit den Braber op bezoek bij Willy Walden en zijn vrouw Aase Rasmussen. Gedrieën haalden zij herinneringen en anekdotes op aan de Snip en Snap Revue waar Walden en zijn vrouw bijhoorden. Samen met Piet Muyselaar vormde Walden het populaire duo Snip en Snap, waarbij zij verkleed als dames met dezelfde naam commentaar leverden op van alles en nog wat. De revue was natuurlijk veel meer dan dat en bestond uit diverse sketches, zang en dans. Hierbij werd vaak de hulp ingeroepen van toen bekende Nederlanders als Willy Alberti, Teddy Scholten, Donald Jones, Anneke Grönloh, Corrie Brokken en vele anderen. Het resultaat van de ontmoeting tussen den Braber en Walden waren zes afleveringen die in datzelfde jaar werden uitgezonden door de AVRO. Voor vele ouderen is dit pure nostalgie, maar ook geeft de inhoud op deze 3 DVD’s een goed beeld weer van het uiterlijk van de revue in de jaren ’30 tot en met de jaren ’70.

Commentaar

Want Snip snapt niet wat Snap snapt.
En Snap snapt niet wat Snip snapt.
Als Snip Snap snapt en Snap snapt Snip,
verdwijnt het Snip en Snap begrip.
Maar Snip snapt niet wat Snap snapt
en Snap snapt niet wat Snip snapt.
Als Snap Snip snapt en Snip snapt Snap,
doen Snip en Snap geen klap.

Wie bovenstaand lied kent is aan het goede adres bij deze DVD-box. Gerrit den Braber interviewt Willy Walden en zijn vrouw Aase Rasmussen (begonnen als ballerina bij de revue) over de legendarische Snip en Snap revues. Tussendoor krijgen we beelden voorgeschoteld van deze revues uit diverse jaren.
De dames Snip en Snap werden bij toeval geboren. Dit gebeurde in 1937 in het radioprogramma De Bonte Dinsdagavondtrein van de AVRO. Dit programma was indertijd hét komische programma om naar te luisteren en er werd veel over nagepraat. Willy Walden en Piet Muyselaar waren twee komieken/acteurs die betrokken waren bij het programma. Tijdens repetities van één van de shows, bleek dat er nog een tiental minuten over waren. Er bleek al een tijdje een sketch op de plank te liggen, waarbij twee buurvrouwen (Snip en Snap genaamd) commentaar leverden op van alles en nog wat, maar vooral kibbelden met elkaar. Walden en Muyselaar besloten dit te proberen als opvulling. De, voornamelijk geïmproviseerde, sketch werd meteen een succes. Na een tijdlang de ether onveilig te hebben gemaakt, maakten de dames ook hun debuut in De Nederlandse revue, geproduceerd door René Sleeswijk. Een revue is een vorm van amusementstheater bestaande uit groots opgezette zang- en dansnummers, afgewisseld met komische sketches. Veel van de revue doet anno nu nogal oubollig en ouderwets aan, maar indertijd was het dé vorm van entertainment. De Nederlandse Revue kreeg in de volksmond al snel de titel De Snip en Snap Revue. De revues werden geproduceerd van 1937 tot 1977 en trokken continu volle zalen. Niet lang na het stoppen de revues overleden zowel René Sleeswijk als Piet Muyselaar vrij onverwachts. Walden heeft hierna nooit meer een voet in het theater gezet. Samen met zijn vrouw, Aase Rasmussen, presenteerde hij nog een tijdje een spelletje voor de TROS. In maart 2003 overleed Walden, slechts enkele weken voor zijn 98e verjaardag. Voor zij die geïnteresseerd zijn of goede herinneringen aan Snip en Snap is er nu het hier besproken 3 DVD’s tellende verzamelbox Snip & Snap – Uit het Plakboek van de Revue.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Cabaret, TV
Regio: 2
Jaar: 1990
Speelduur: 296 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Ondertiteling: Geen
Uitgever: CNR Entertainment
EAN: 8714221041118

Extra's

  • Promotiefilmpje
  • Sketch De Buspatiënt
  • Sketch Huwelijkstips
  • Sketch De Hoofdprijs
  • Sketch Dronken Mannen
  • Sketch Nachtclub op Place Pigalle

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Zoals te verwachten valt voor een televisieproductie van begin jaren ’90, wordt het beeld weergegeven in de verhouding 1.33:1. De kwaliteit van het beeld is vrij wisselend. Dit is ook niet zo gek, aangezien het materiaal betreft uit de jaren ’40 tot en met de jaren ’70 (zie screenshots). De interviews tussen den Braber en Walden stammen uit 1990 (zie screenshot 2). Ook deze kwaliteit is niet om over naar huis te schrijven. Over het algemeen genomen is het getoonde het beste te vergelijken met dat van een videoband. Het bronmateriaal heeft duidelijk te lijden gehad onder een slechte bewaring. Krasjes en beschadigingen zijn volop aan de orde. Ook is het vertoonde niet altijd even scherp. Het moge duidelijk zijn, het beeld heeft de tand des tijds niet doorstaan. Maar wie had in 1945 vermoed dat dit op DVD zou verschijnen? Elke aflevering is verdeeld in 8 hoofdstukken. Ondertiteling in welke vorm, schittert door afwezigheid.

Geluidskwaliteit

Qua geluid hebben de afleveringen op deze boxset een Dolby Digital 2.0 monotrack meegekregen met een bitrate van 224 kbit/s. Voor het geluid geldt hetzelfde als voor het beeld. Ook hier heeft de tijd duidelijk niet stilgezeten. Gesis en gekraak zijn met name bij de oudste stukken veelvuldig te horen. Ook klinkt het geheel vaak nogal schel en/of dof. Hier en daar loopt het geluid niet lipsynchroon met het beeld. Maar ook hier geldt het dat we het wel over in Nederland gemaakte beelden hebben, waarvan een groot deel stamt uit een tijd dat televisie nog geen gemeen goed was. Dit in acht nemende krijgt de geluidstrack nog net een voldoende.

Extra's

De statische menuschermen staan in de verhouding 1.33:1 op de schijven, met op elke DVD een ander achtergrondmuziekje in Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s). De volgende extra’s zijn terug te vinden op deze set:

Disk 1

Promotiefilmpje (2 min.)
Een promotioneel filmpje (oftewel een trailer) voor de revue getiteld Nieuwe Oogst uit 1940.

Sketch De Buspatiënt (14 min.)
Een sketch uit 1963 met Piet Muyselaar als dokter en Willy Walden als patiënt. De rolverdeling is als vanouds. De kwaliteit van het beeld is ondermaats.

Disk 2

Sketch Huwelijkstips (11 min.)
In deze sketch uit 1958 speelt Piet Muyselaar de vrouw van een handelaar in pudding (Willy Walden). Hun huwelijk is een beetje in de sleur geraakt. De nieuwe buren zijn echter net getrouwd en daar is het nog hosanna. Maar is het gras aan de andere kant van de heuvels inderdaad groener?

Sketch De Hoofdprijs (13 min.)
Piet Muyselaar heeft de voetbalpoule gewonnen. Voor Willy Walden is het duidelijk. Piet had nooit al dat geld gewonnen zonder zijn hulp. Hij eist daarom zijn deel op. Piet wil wel samenwerken, maar dan in een nieuw op te richten zaak.

Disk 3

Sketch Dronken Mannen (9 min.)
Gedeelte van een show uit 1975 waarin Piet Muyselaar, Willy Walden en Louis Dusée. Zij spelen drie mannen die redelijk beschonken het café uitkomen met alle gevolgen van dien.

Sketch Nachtclub op Place Pigalle (13 min.)
Het complete gezelschap bezoekt in deze sketch uit 1975 een Parijse nachtclub. Het resultaat is de nodige onderbroekenlol zoals we gewend zijn van de spelers.

Als laatste de toevoeging dat de boxset bestaat uit een luxe ogende digipack, verpakt in een sleeve. Aan de binnenkant is een soort van voorwoord te vinden, geschreven door Skip Voogd.

Conclusie

Voor de liefhebbers van het komische duo Snip en Snap en hun revues, was er al een DVD getiteld Souvenirs met 90 minuten aan materiaal. Goed nieuws voor deze groep, want nu is er de DVD-box Snip en Snap - Uit het Plakboek van de Revue. Deze boxset, bestaande uit 3 DVD’s, bevatten de zes afleveringen met dezelfde titel, in 1990 nog uitgezonden door de AVRO. Niet alleen zien we de sketches, maar ook de vele gasten, de liedjes en de dansnummers uit de revues voorbijkomen. Dit allemaal aan de hand van gesprekken die Gerrit den Braber voerde met Willy Walden en zijn vrouw Aase Rasmussen. De kwaliteit van het geluid en het beeld heeft de tand des tijds nauwelijks doorstaan en is van een laag niveau. Dit is niet vreemd te noemen, in acht nemende dat sommige beelden uit de jaren ’40 en ’50 stammen. In de vorm van niet vertoonde sketches zijn er ook enkele leuke extra’s terug te vinden. Een aanrader voor de liefhebbers van Snip en Snap en historische Nederlandse revue. En als je denkt dat de humor ouderwets of oubollig is, dan is deze boxset je kans om kennis te maken met een belangrijk stukje geschiedenis van ons Nederlands theater.

Laatste reacties

Herman ter Lingen  |  17-09-2007

Ik heb ze nog in carre gezien (1972?) en daar leuke herinneringen aan, dus deze box is misschien leuk onder de kerstboom. Ik Snap alleen niet dat ze voor de oud...
Lees meer >

Sneaker  |  17-09-2007

Die komt er zeker weleens in. Ik luisterde vroeger altijd naar de bandjes die mijn pa had van Snip en Snap en altijd erg om moeten lachen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:6
Extra's:5
3.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.