Monsoon Wedding (EC)

Recensent:
Ludo Keeris
20-09-2007

Totaalbeoordeling:

6
DVD

Monsoon Wedding (EC) (DVD)
Samenvatting

Aditi, de oudste dochter van Lalit Verma, wordt uitgehuwelijkt aan Hermant Rai. De voorbereidingen voor het huwelijksfeest zijn in volle gang. Lalit heeft huwelijksmakelaar P.K. Dubey de opdracht gegeven om de bruiloft tot in de puntjes te verzorgen. Het moet een groots huwelijksfeest worden, maar het geld van Lalit is ook niet oneindig. P.K. krijgt een oogje op Alice, de huishoudster van de familie Verma, waardoor zijn aandacht aan de voorbereidingen verslapt. Veel leden van de familie van Lalit en zijn vrouw, uit binnen- en buitenland, zijn uitgenodigd voor het huwelijksfeest. De familieleden brengen hun verleden mee naar het feest, waardoor het anders dreigt te gaan lopen dan verwacht. Zeker ook als Aditi vlak voor het huwelijk nog aan haar aanstaande echtgenoot een affaire met een televisiepresentator bekent.

Commentaar

De Indiase filmcultuur, beter bekend als Bollywood, is de grootste ter wereld. Desondanks bereiken slechts weinig van deze films de westerse bioscopen. De onafhankelijke film Monsoon Wedding van regisseuse Mira Nair is er een die het wel heeft gehaald, mede doordat er internationale coproducenten bij betrokken waren. Nair heeft ook al eerder films gemaakt die hier zijn uitgebracht, waarvan Salaam Bombay de meest bekende is. Monsoon Wedding is gemaakt met een beperkt budget en in slechts dertig draaidagen in New Delhi opgenomen. De film bevat een overvloed aan acteurs, waarvan enkele gerenommeerde Bollywoodacteurs (Naseeruddin Shah, Kulbhushan Kharbanda) naast relatieve nieuwkomers. Soms werkt de hoeveelheid acteurs verwarrend. Wie is nu ook alweer wie? Het kost wat tijd om dat als kijker allemaal uit te dokteren.
De film heeft een aankomend huwelijk als hoofdlijn, maar er zitten diverse subplots in verweven. Dat maakt het boeiend en enerverend, terwijl het toch goed te volgen blijft. Sterk aan het verhaal zijn de onderliggende verhaallijnen. Intriges binnen de grote familie en een charmante huwelijksmakelaar, die verliefd wordt op een huishoudster, zorgen ervoor dat een op het oog vrolijk huwelijksfeest toch nog op een dramatisch gebeuren lijkt af te stevenen.
Zoals gebruikelijk bij Bollywoodfilms bevat ook Monsoon Wedding een aantal liedjes. Het enthousiasme waarmee deze gebracht worden werkt erg aanstekelijk. Waar bij sommige films de liedjes het tempo uit de film halen worden ze in deze film prima verweven met het verhaal. Daarnaast weet Nair de mix tussen Indiase en Westerse (film)cultuur goed vast te leggen. Het gebruik van Engels en Hindi taalgebruik is heel normaal bij upperclass families. Naast culturele waarden zijn de mensen ook gewend geraakt aan het materialisme. En hiërarchie in de samenleving bestaat ook nog steeds. Huishoudsters doen zwijgend hun werk, zonder te klagen over lange werkdagen of de hoeveelheid werk. En feesten worden groots aangepakt, waarbij de gezelligheid soms van het scherm af spat. Mede door het vele handheld camerawerk is de film heel dynamisch. De montage is vlot en het tempo ligt hoog. Toch blijft alles goed te volgen en weet Monsoon Wedding uit te groeien tot een interessante en meeslepende film.
De film won diverse prijzen, waaronder een Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië en kreeg een nominatie voor een Golden Globe als beste buitenlandse film.

Onder het label Essential Cinema brengt Dutch Filmworks “een unieke verzameling films uit die de afgelopen jaren door een combinatie van hoge kwaliteit, cultstatus, taboe doorbrekende thema’s en carrièrebepalende momenten van cast en crew een unieke plaats in de filmgeschiedenis heeft gekregen”. Reeds in 2003 was Monsoon Wedding beschikbaar op DVD, maar deze versie is al tijden niet meer leverbaar.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie/Humor
Regio: 0
Jaar: 2001
Speelduur: 109 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 8715664046432

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De transfer staat in 1.85:1 anamorf beeldformaat op de DVD. De film is gedraaid op 16mm film en daarna overgezet naar 35mm film voor de bioscooprelease. Zo´n blow-up heeft vaak last van een grotere korrel en Monsoon Wedding heeft hier ook last van. Daarnaast zorgt de vrij hoge compressie voor een matige detaillering en scherpte. Af en toe is er lichte edge-enhancement toegepast, wat de scherpte-indruk iets verhoogt. De kleuren zijn redelijk goed verzadigd. De scènes die zich in het donker afspelen blijven goed te volgen.
De DVD is van het type DVD-5, dus er is geen laagwisseling. De film heeft slechts zes hoofdstukken, wat veel te weinig is voor een film van deze lengte. De optionele ondertiteling is goed leesbaar en staat op de juiste hoogte in beeld.

Geluidskwaliteit

Er staat een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluidstrack op de DVD. Deze klinkt netjes en verzorgd, zonder ergens in uit te blinken. De dialogen klinken naturel en goed verstaanbaar. Er zijn veel acteurs met dialoog, maar alles blijft goed te volgen. Veel Indiase films worden van begin tot het einde nagesynchroniseerd. Dat is bij deze film niet het geval. Dat zorgt voor een natuurlijker geluidsbeeld. De upperclass in India is tweetalig en dat is ook hoorbaar in deze film. Er wordt veel Engels gesproken, maar ook zijn er dialogen in Hindi. Ook standaard bij Indiase films zijn de vele liedjes die er te horen zijn. Dat is bij deze film ook het geval, met enkele aanstekelijke liedjes die voldoende body hebben. De liedjes worden gezongen in Hindi. De geluidseffecten en atmosferen staan wat zacht in de mix. Iets meer volume had het geluid wat levendiger kunnen maken.

Extra's

De DVD heeft een statisch menuscherm in 1.33:1 beeldformaat met Dolby Digital 2.0 achtergrondgeluid. Dat betreft een fragment uit een liedje uit de film. De DVD bevat geen extra’s.

Conclusie

Lalit is bezig de voorbereidingen te treffen voor het aanstaande huwelijk van zijn oudste dochter Aditi. Hij heeft hiervoor huwelijksmakelaar P.K. Dubey ingeschakeld, maar die heeft meer oog voor huishoudster Alice. Er komen veel familieleden naar het feest, waarvan er enkelen het verleden niet achter zich kunnen laten.
Monsoon Wedding is een leuke film van de Indiase regisseuse Mira Nair. Het is vlot gedraaid en gemonteerd, waardoor het tempo lekker hoog ligt. De aanstekelijke liedjes zijn aangenaam om naar te luisteren. De beeldkwaliteit is matig tot redelijk, voornamelijk door de vrij hoge compressie. Het geluid is degelijk, maar niet spectaculair. Extra’s heeft deze DVD niet.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch Filmworks.

Lees meer

Laatste reacties

Timothy  |  21-09-2007

Schitterende film.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.