300

Recensent:
Marcel den Haan
21-09-2007

Totaalbeoordeling:

7.4
DVD

300 (DVD)
Samenvatting

Het Griekenland zoals we dat tegenwoordig kennen is in het jaar 480 voor Christus verdeeld in verschillende staten. Eén van die staten is Sparta, dat geregeerd wordt door Koning Leonidas (Gerard Butler). De Spartanen staan bekend om hun harde levenswijze en hun talent voor oorlogvoeren. Wanneer de Griekse manier van leven bedreigd wordt door de komst van Koning Xerxes van Perzië (Rodrigo Santoro), hoeft Leonidas niet lang na te denken. Hij wil het gevecht aangaan en zijn manier van leven verdedigen. Dit wordt hem echter verboden door een groep priesters en een orakel die toestemming moet geven voor de aanval op de Perzen. Leonidas is hier niet blij mee en besluit alsnog de strijd aan te gaan met de legers van Xerxes. Hij neemt 300 van zijn beste mannen mee en zet koers richting Thermopylae, waar hij Xerxes en zijn leger zal opwachten in een smalle pas in de bergen. De 300 Spartanen zijn zwaar in de minderheid, maar hebben het terrein en hun superieure vechtkunsten aan hun kant. Wat volgt is een dagenlang gevecht waarbij vele doden vallen, maar Leonidas en zijn mannen zullen nooit opgeven en doorgaan tot de laatste man is neergegaan.

Commentaar

Na het succes Sin City in 2005, dat gebaseerd was op een strip van Frank Miller, konden we rekenen op meerdere verfilmingen van zijn werk. 300 is de volgende verfilming en uiteraard is een vergelijking al snel gemaakt. De twee films komen overeen voor wat betreft de visuele stijl, maar daar houdt de vergelijking dan ook wel op. De twee verhalen zijn heel verschillend en de onderwerpen komen niet eens bij elkaar in de buurt. Frank Miller’s 300 is gebaseerd op waargebeurde feiten en vertelt het verhaal van 300 Spartanen die de strijd aangingen met het leger van Xerxes in de Slag bij Thermopylae. Deze slag heeft ook daadwerkelijk plaatsgevonden, maar zowel de strip als de film wijken af van wat er volgens historici echt gebeurd is. Robert Rodriquez koos ervoor om bij Sin City de strip letterlijk beeld voor beeld te vertalen naar het grote scherm. Ook regisseur Zack Snyder houdt qua vormgeving en cameravoering de strip aan, maar koos ervoor toch wat zaken toe te voegen aan het verhaal. Dit alles kan echter niet verhullen dat het verhaal eigenlijk vrij weinig voorstelt. Dit zorgt er ook voor dat de film geen echte topper genoemd kan worden. Feitelijk is het geheel één grote vechtscène en na een korte inleiding van ongeveer een half uur barst het geweld los. Als we zeggen geweld, bedoelen we ook geweld, want 300 is een erg bloederige film. Zo spatten de liters bloed soms van het scherm, maar de manier van filmen doet erg stripachtig aan en dit verzacht een hoop. Toch zijn er de nodige onthoofdingen te zien en andere ledematen die door de lucht vliegen. De actiescènes zijn soms van ongekend mooie schoonheid. Sommige scènes lijken haast op ballet in plaats van een vechtscène en het is duidelijk dat de makers veel tijd hebben gestoken in het maken van deze scènes. Net als Sin City is de film grotendeels geschoten voor blue en greenscreens en dit gaf de makers de kans later allerlei zaken toe te voegen. Zo is veel wat er te zien is op het scherm afkomstig uit de computer, maar dit is op vakkundige wijze gedaan en valt nauwelijks op.
Hoewel er veel mensen in de film te zien zijn, doen slechts enkele karakters er echt toe. Als eerste natuurlijk Koning Leonidas, die vertolkt wordt door Gerard Butler. Hij zet een rol neer die voldoende is voor het verhaal en zo is het eigenlijk met de gehele cast. Geen van allen zullen in aanmerking komen voor een Oscar, maar daar is ook niet waar het verhaal om draait. Butler’s Leonidas is eervol, krachtig en overtuigend als leider van de 300 onbevreesde Spartanen. Een andere belangrijke rol is die van zijn vrouw, gespeeld door Lena Headey. Terwijl haar man aan het vechten is, probeert zij de Senaat er van te overtuigen meer troepen te sturen en zo haar man te helpen. Deze momenten leiden soms wat af van het geheel en als kijker kan je eigenlijk niet wachten tot je weer meegezogen wordt in de veldslag. Als laatste is het karakter Xerxes uiteraard van belang. Deze Koning die zichzelf als een god zag wordt prima neergezet door een onherkenbare Rodrigo Santoro. Fans van de serie Lost hebben hem voorbij zien komen in het derde seizoen van de serie en het is moeilijk voor te stellen dat dit dezelfde persoon is. Door middel van special effects wordt het personage van Xerxes groter gemaakt dan de acteur in werkelijkheid is, dit om zijn goddelijke status te benadrukken. Ook zijn stem is aangepast en Xerxes lijkt op sommige momenten ook daadwerkelijk een god.
Samenvattend kunnen we zeggen dat 300 een visueel feest en een traktatie voor het oog is. Het geheel ziet er verbluffend mooi uit en vooral de vechtscènes zijn van ongekende schoonheid. Het verhaal is wat mager en dit zorgt ervoor dat de film geen echte topper genoemd kan worden. Toch nog altijd een prima film, uitermate geschikt voor bijna twee uur vermaak op het puntje van je stoel.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 112 min
Verpakking: Steelbook
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Fins, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321916162853

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Making Of
 • Audiocommentaar
 • The 300 – Fact Or Fiction?
 • Who Were The Spartans
 • Frank Miller Tapes
 • Making 300 In Images
 • Webisodes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

300 is een film die erg leunt op het visuele aspect en daarom is een goede beeldkwaliteit van de DVD erg belangrijk. Het 2.40:1 anamorfe beeld ziet er goed uit, maar toch vallen er enkele zaken op. Een goede beoordeling geven aan een DVD zoals deze kan gerust een lastige genoemd worden, aangezien de makers het beeld op allerlei manieren aangepast hebben. Zo is het kleurenpalet op vrijwel alle gebieden aangepast, dit om overeen te komen met de strip van Miller. Het grootste gedeelte van het kleurenpalet bestaat uit sepia-achtige kleuren en enkele scènes hebben een blauwe boventoon. De film is verder vrij donker van aard, iets dat verder bijdraagt aan de fletsheid van de kleuren. Het beeld is mooi scherp, hoewel er enkele softe momenten aanwezig zijn. Dit gaat helaas ten koste van het detail, iets dat versterkt wordt door de soms grote hoeveelheden filmgrain die aanwezig is. Dit is echter een bewuste keuze van de makers, maar afleiden doet het soms wel. Ook het contrast is aangepast, deze is op sommige momenten erg hoog, op andere momenten weer vrij laag. Zwartniveau en schaduwdetail zijn dik in orde en ondanks de donkere aard van de film, zijn vrijwel alle scènes goed te volgen.
De film is verdeeld in 30 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Net als het visuele aspect is ook het geluid erg belangrijk bij een film zoals deze. De film zit vol met actiescènes en dus uitstekend geschikt voor een dynamische soundtrack. De Engelstalige Dolby Digital 5.1 track (384 kb/s) presteert op alle vlakken uitstekend en stelt niet teleur. Alleen jammer dat Warner wederom voor een onnodig lage bitrate heeft gekozen, we kunnen alleen maar gissen hoe de track had geklonken met een full bitrate track. Veel verschil zal het niet gemaakt hebben, mar qua detail had de track er zeker op vooruit gegaan.
De track klinkt erg dynamisch en knalt werkelijk uit je speakers. Er wordt uitstekend gebruik gemaakt van alle kanalen en vooral tijdens de vechtscènes komt het geluid van alle kanten op je af. Als kijker waan je je bijna middenin de veldslag. Het LFE kanaal is ook erg aanwezig in de soundtrack en laat de subwoofer een mooi en goed gedoseerd laag de huiskamer in slingeren. Op sommige momenten staan de kopjes bijna te trillen op tafel, iets waar de buren minder blij mee zullen zijn. Ondanks al dit geweld zijn de dialogen goed verstaanbaar en komen ze netjes uit de centerspeaker. De frontspeakers laten een goed stereogeluid waar een goede scheiding van de kanalen hoorbaar is. Een uitstekende track en ondanks de lage bitrate, één van de betere van de laatste tijd.

Extra's

De menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deze Special Edition uitgave bestaat uit twee schijven waarbij de meeste extra’s op de tweede schijf te vinden zijn. De uitgave wordt geleverd in een mooie Steelbook verpakking en ziet er fraai uit.

Disc 1

Audiocommentaar
Het commentaar is ingesproken door regisseur Zack Snyder, schrijver Kurt Johnstad en cameraman Larry Fong. De drie mannen praten vrijwel alleen over het maken van de film en welke uitdagingen hierbij kwamen kijken. Het opnemen voor de blue en greenscreens komt aan bod, maar ook de special effects en de vechtscènes. Een redelijk technisch commentaar, maar toch nog altijd erg interessant om te beluisteren.

Disc 2

The 300 – Fact Or Fiction (24 min.)
De makers van de film en historici bespreken hier het waarheidgehalte van de film en hoe deze verschilt ten opzichte van wat er echt gebeurd is volgens de geschiedenisboeken. Er zijn toch wel wat verschillen aanwezig, maar dit was ook wel te verwachten na het zien van de film en de makers vertellen dat veel zaken zijn toegevoegd voor dramatisch effect.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Who Were The Spartans?: The Warriors Of 300 (4 min.)
Een kijkje in het leven van de Spartanen en de manier waarop zij leefden. Hun harde manier van leven, opvoeden en oorlogvoeren komen aan bod.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Frank Miller Tapes (14 min.)
Hier worden we meegenomen in het werk en leven van de schrijver van de strip, Frank Miller. Mensen die hem kennen en met hem gewerkt hebben komen aan het woord, maar Miller zelf ook. Hij vertelt wat over de strip en de vertaling naar het grote scherm. Verder krijgen we te horen hoe hij in het vak terecht gekomen is.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Making Of 300 (5 min.)
Een kijkje achter de schermen van de film en de makers komen weer eens aan het woord over de totstandkoming. Zij vertellen niet veel nieuws en wat we al niet in de eerdere extra’s gezien hebben, maar het kijkje achter de schermen tijdens de opnames is interessant om te zien.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Making 300 In Images (3 min.)
Een versnelt filmpje waarin we de makers aan het werk zien tijdens de opnames van de film. Echt duidelijk is het allemaal niet door het versnelde beeld en daarom minder interessant om te bekijken.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deleted Scenes (3 min.)
Drie scènes die de uiteindelijke film niet gehaald hebben. De scènes komen achter elkaar voorbij en worden voorafgegaan door een introductie van regisseur Zack Snyder. Hij vertelt wat er in de scènes te zien is en waarom deze gesneuveld zijn.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Webisodes
Twaalf korte filmpjes die achter elkaar te bekijken zijn of los van elkaar. De filmpjes waren op de site van de film te bekijken tijdens de opnames van de film en na afronding hiervan. Elk filmpje heeft een eigen onderwerp en gaan over zaken als de opnames, acteurs, special effects en het verhaal.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

Het land van Koning Leonidas is in gevaar. Koning Xerxes van Perzië wil Sparta innemen, maar de inwoners zijn het hier niet mee eens. De Spartanen staan bekend als een volk zonder angst en uitermate goed in oorlogvoeren. Leonidas krijgt echter geen toestemming zijn land te verdedigen, maar besluit dit alsnog te doen. Hij verzamelt 300 van zijn beste krijgers en zet koers richting Xerxes om hem en zijn legers te confronteren. 300 is gebaseerd op een strip van Frank Miller, bekend van Sin City. Net als bij die film is de visuele stijl erg belangrijk en is de film bovendien erg bloederig. Het verhaal stelt niet al te veel voor en daarom kan deze prent niet gezien worden als een echte topper. Toch nog altijd uitermate geschikt voor een bijna twee uur vermaak. De DVD heeft een goede beeld en geluidskwaliteit en er zijn enkele interessante extra’s aanwezig die ons een kijkje achter de schermen bieden.

Laatste reacties

intexor  |  30-09-2007

Mijn eerste steelcase en een pracht van een actiefilm die nog veel herkijkbeurten zal krijgen hier ;)
Lees meer >

chimera01  |  30-09-2007

Geleend en uitgezet, net als Sin City niet zo mijn smaak terwijl ik de comics van Frank Miller hoog in het vaandel heb staan.
Lees meer >

scherpschutter  |  28-09-2007

Waar velen in hun kritiek de mist ingaan is dat ze denken dat het verhaal van de film geschreven is op basis van historische feiten, maar dat is het niet. Het ...
Lees meer >

hstadman  |  28-09-2007

Hier in België is de Steelcase in een welbepaalde winkel goedkoper dan de 1-disc in een andere. Dus je zal ook wel zien de de steelcase in sommige winkels nog r...
Lees meer >

Mich  |  27-09-2007

Ik heb ook de steelcase maar ik lees hier en daar dat de steelcase alweer zeldzaam aan het worden is? Bij mijn lokale MM lag er in ieder geval nog een behoorlij...
Lees meer >

hstadman  |  26-09-2007

Heerlijke film, de steelcase staat al laáááng in de kast. Ik heb ook de steelcase maar ik lees hier en daar dat de steelcase alweer zeldzaam aan het worden is...
Lees meer >

Rob van Hout  |  24-09-2007

Heerlijke film, de steelcase staat al laáááng in de kast. Ik heb me d'r ook prima mee vermaakt 8).
Lees meer >

Seth__Gekko  |  24-09-2007

Heerlijke film, de steelcase staat al laáááng in de kast.
Lees meer >

hstadman  |  24-09-2007

Ben ik het mee eens. Maar mij gaat het erom dat Jaco die uitspraak doet. Misschien heeft hij nog wel een andere mening, zeker als hij aangeeft dat hij hem zelfs...
Lees meer >

Smooth-J  |  24-09-2007

Zie verklaring dennis oosterhuis; you either love it or hate it! Ben ik het mee eens. Maar mij gaat het erom dat Jaco die uitspraak doet. Misschien heeft hij ...
Lees meer >

hstadman  |  24-09-2007

Omdat? Onderbouw dan ook even(y) Zie verklaring dennis oosterhuis; you either love it or hate it! de andere reden is dat toch veel mensen met een andere verwa...
Lees meer >

Smooth-J  |  24-09-2007

Wat een baggerfilm..... het gebeurd weinig dat ik een film uitzet......... Omdat? Onderbouw dan ook even(y)
Lees meer >

Jaco  |  24-09-2007

Wat een baggerfilm..... het gebeurd weinig dat ik een film uitzet.........
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  24-09-2007

Mijn stukje van een paar weken geleden: In 480 v. Christus stuurt de Perzische koning Xerxes (Rodrigo Santoro) zijn gigantische leger door Griekenland met als...
Lees meer >

hstadman  |  24-09-2007

Ik vond het een absolute topper in zijn soort. Veel mensen hadden na de trailer een opvolger van Gladiator verwacht, maar dan ga je met de verkeerde verwachting...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
6.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 62
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.