Brief Encounter

Recensent:
Ludo Keeris
01-10-2007

Totaalbeoordeling:

8.5
DVD

Brief Encounter (DVD)
Samenvatting

Laura Jesson (Celia Johnson) neemt elke donderdag de trein om te gaan winkelen in een nabijgelegen stadje. Ze neemt altijd de trein van 17.42 terug naar huis. Vanwege een langsrazende sneltrein krijgt ze een vuiltje in haar oog, wat ze er zelf niet uit krijgt. In de stationsrestauratie krijgt ze hulp van dokter Alec Harvey (Trevor Howard). Bij de eerste ontmoeting springt er direct al een vonkje over, maar Laura’s trein vertrekt zometeen en ze kan niet blijven. Maar ze denkt continue aan dokter Alec. Ze wil dat niet, want ze is getrouwd, heeft twee kinderen en wil haar huwelijk niet op het spel zetten. De volgende donderdag hoopt ze echter Alec weer te zien, wat ook gebeurt. Dat is het begin van een hartstochtelijke affaire, waarbij ze elkaar elke donderdag zien. Het geweten van Laura speelt haar echter parten. Ze wil haar huwelijk niet op het spel zetten. Maar ze is ook stapelverliefd op Alec en hij op haar. Dit lijkt een uitzichtloze situatie.

Commentaar

Brief Encounter wordt alom beschouwd als een echte filmklassieker. Een prachtige tranentrekker van de Britse regisseur David Lean. Lean heeft meerdere filmklassiekers op z’n naam staan (Lawrence of Arabia, Bridge on the River Kwai, Doctor Zhivago), maar Brief Encounter kun je beschouwen als zijn eerste klassieker. Het is pas de vierde speelfilm die David Lean regisseerde. In tegenstelling tot zijn latere epossen is Brief Encounter een veel kleinere film, die het moet hebben van de uitstekende acteerprestaties van zowel Celia Johnson als Trevor Howard en de scherpe regie van Lean. En dan te bedenken dat Celia Johnson eigenlijk helemaal niet van spelen in films hield. Ze stond veel liever op het toneel. Het verhaal is eigenlijk erg dun, maar het wordt zo mooi verteld door Lean dat het blijft boeien. Het is gebaseerd op het korte toneelstuk Still Life van Noel Coward, die tevens de producer van de film is. Het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van Laura Jesson, wiens gewetensbezwaren gaan opspelen als ze een buitenechtelijke relatie heeft met een dokter. Die wroeging en onmacht om de relatie te verbreken wordt door Johnson erg mooi vertolkt. Het samenspel tussen Johnson en Howard is prachtig. In tegenstelling tot veel andere liefdesdrama’s wordt de film zelden sentimenteel. Soms wordt het drama wel een beetje zwaar aangezet, vooral in de voice-over van Laura. Het tempo van de film is hoog, waardoor de film nergens inzakt. Beide acteurs zijn redelijk onbekend. Het waren in ieder geval geen namen waarvoor het publiek naar de bioscoop kwam. Het is de film op eigen kracht gelukt om volle zalen te trekken. Het leverde in ieder geval drie Oscar nominaties op voor Beste Actrice (Johnson), Beste Scenario en Beste Regie voor David Lean, die daarmee de allereerste Britse regisseur was die ooit een Oscarnominatie kreeg. Geen van de nominaties werd echter verzilverd.
Ten tijde van de opnames was het nog oorlog. Het treinstation waar de film voor het grootste gedeelte is opgenomen ligt in het uiterste zuidwesten van Engeland. Voor die locatie werd gekozen om zo nog tijd te hebben om de filmlampen uit te zetten als er een luchtaanval plaatsvond. Ruim de helft van de film speelt zich in de nacht af en er gold een verduisteringsplicht tijdens luchtaanvallen.

Onder het label Essential Cinema brengt Dutch Filmworks “een unieke verzameling films uit die de afgelopen jaren door een combinatie van hoge kwaliteit, cultstatus, taboe doorbrekende thema’s en carrièrebepalende momenten van cast en crew een unieke plaats in de filmgeschiedenis heeft gekregen”. Het is de eerste keer dat Brief Encounter op DVD verkrijgbaar is.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1945
Speelduur: 83 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 mono - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664039557

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film heeft een 1.33:1 beeldverhouding op deze DVD. De kwaliteit is slechts matig. Er zijn geen restauraties uitgevoerd op deze transfer, waarvoor een releaseprint is gebruikt, inclusief de cigarette burn- markeringen aan het einde van een filmreel. Het begin van elke filmreel bevat ook veel krassen en kabels. De film bevat een hoog contrast en nauwelijks enige detaillering in de donkere delen. Ook is er veel filmgrain aanwezig. Daarnaast zijn er regelmatig flikkeringen van het beeld te zien. Dit alles heeft vooral te maken met de technische beperkingen van het filmmateriaal in die tijd (eind van de oorlog). Wel van de tegenwoordige tijd is de aanwezige beeldruis. Ondanks dit alles is de scherpte nog alleszins acceptabel. Voor de rest is het dus vrij matig.
De film is onderverdeeld in slechts 7 hoofdstukken, wat uiterst mager is voor een film van bijna anderhalf uur. De ondertiteling is uitstekend leesbaar en staat prima geplaatst in beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid van de DVD is Dolby Digital 2.0 mono (224 kb/s). Ook hier komen de technische beperkingen duidelijk naar voren. Het geluid is afkomstig van het optisch spoor van de filmprint. Dat houdt in dat het geluid een beperkt frequentiebereik heeft. Het klinkt vrij schel en het ontbreekt aan voldoende laag. Ook klinken de harde geluiden (treinfluiten etc.) te verzadigd en daardoor rasperig. De dialogen zijn echter zeer goed verstaanbaar. De gehele muziekband bestaat uit delen van Rachmaninoff’s Pianoconcert no. 2 en dat past uitermate goed bij de film.

Extra's

De DVD heeft een statisch menuscherm in 1.33:1 beeldformaat en het bekende thema van Rachmaninoff’s Pianoconcert no.2 als achtergrondmuziek in DD 2.0 formaat. Behalve een klein boekje wat bij elke Essential Cinema release wordt bijgevoegd heeft deze DVD geen extra’s.

Conclusie

De getrouwde Laura Jesson ontmoet op het treinstation dokter Alec Harvey, die haar helpt met een vuiltje in haar oog. De vonk slaat direct over en sindsdien ontmoeten ze elkaar elke donderdag. Het geweten van Laura speelt haar echter parten, omdat ze getrouwd is en haar huwelijk niet op het spel wil zetten.
Brief Encounter is een echte filmklassieker van David Lean. Prachtig acteerspel en een strakke regie met een vlot tempo maken dit een zeer aangename kijkervaring. De kwaliteit van deze DVD, uitgebracht in de Essential Cinema serie van Dutch Film Works, is helaas aan de magere kant, zowel qua beeld als geluid. Afgezien van een klein boekje bevat deze DVD ook geen extra’s.

Laatste reacties

Richard B.  |  28-10-2007

Dank voor deze interssante informatie. Bij naspeuring blijk ik al de Carlton versie te hebben en daar doe ik het mee. Misschien dat je toch nog even wilt wacht...
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  06-10-2007

Mijn favoriete romantische film allertijden. Een dijk van een film dit. (y) Deze editie ken ik niet maar voor de liefhebbers is de Criterion erg aan te raden...
Lees meer >

Richard B.  |  04-10-2007

Mijn favoriete romantische film allertijden. Een dijk van een film dit. (y) Deze editie ken ik niet maar voor de liefhebbers is de Criterion erg aan te raden....
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  01-10-2007

Deze beoordeling nodigt niet echt uit tot aanschaf. Er wordt vaak door DFW meer zorg besteed aan de verpakking dan aan het beeldmateriaal, maar dat ben ik in de...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:5
Extra's:0
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.