Reaping, The

Recensent:
Marcel den Haan
08-11-2007

Totaalbeoordeling:

6.6
DVD

Reaping, The (DVD)
Samenvatting

Katherine Winter (Hilary Swank) is een wetenschapper, gespecialiseerd in het ontzenuwen van zogenaamde wonderen. Samen met collega Ben (Idris Elba) reist ze de wereld over om raadselachtige gebeurtenissen te voorzien van een logische verklaring. Op een dag wordt ze benaderd door Doug (David Morrissey). Hij woont in een klein dorpje in het zuiden van het land. Het dorp wordt geteisterd door een raadselachtig voorval. Een totale rivier is veranderd in bloed en alle vissen zijn overleden. Katherine is sceptisch en zoekt uiteraard weer naar een logische verklaring. Maar tijdens haar verblijf in het dorpje gebeuren er nog enkele vreemde zaken. Zo draait het vee bijvoorbeeld door en vallen er kikkers uit de lucht. Katherine probeert koste wat het kost een verklaring te vinden, maar het lijkt er wel erg veel op dat het dorp de Tien Plagen uit de Bijbel ondergaat. Katherine wordt danig op de proef gesteld en ze moet bovendien een nieuwe blik werpen op haar verloren geloof in God.

Commentaar

Over de jaren zijn er al vele films gemaakt die gaan over zaken uit de Bijbel en het geloof in het algemeen. Ook The Reaping behandelt dit onderwerp en hier krijgen we te zien hoe een klein stadje slachtoffer wordt van de Tien Plagen die oorspronkelijk neerdaalde op Egypte. Een interessant gegeven zo op het eerste gezicht, maar helaas komt het hier niet al te best uit de verf. Probleem is vooral het script en de voorspelbaarheid van het verhaal. Je hoeft namelijk geen genie te zijn om uit te vinden hoe deze film gaat eindigen, wie de slechteriken zijn en hoe het geheel in elkaar steekt. Hilary Swank speelt de hoofdrol en zoals altijd zet zij een goede rol neer. Maar ook Swank kan van een matig script geen goede maken en ze wordt dan ook behoorlijk teruggehouden in haar optreden. Haar karakter heeft, zoals wel vaker in dit soort films, haar geloof verloren door een nare gebeurtenis en het is dan ook typisch dat precies zij wordt geconfronteerd door een Bijbelse plaag. De film wordt bovendien gepromoot als een horror, maar wordt nergens echt eng. De gehele sfeer is niet echt eng te noemen en er zijn slechts enkele schrikmomenten aanwezig. Met één ding zit het wel goed en dat is het visuele aspect. De prent is vrijwel geheel op locatie geschoten in het zuiden van Amerika, compleet met moerassen. De zweterigheid druipt dan ook van het scherm en het mooie camerawerk en de natuur werken sfeerverhogend. Naast Hilary Swank zien we niet echt bekende namen voorbijkomen. Alleen Stephen Rea is nog enigszins bekend, maar zijn rol is te klein om echt indruk te kunnen maken. De rest van de cast bestaat dus uit vrijwel onbekenden en zij spelen hun rollen allemaal voldoende, voor zover het script hen dit toelaat. The Reaping is een matige thriller die zich voordoet als een horror. Het gebrek aan spanning en echte horrorelementen brengen echter al snel aan het licht dat dit niet het geval is. Het script is matig geschreven met niet al te beste dialogen, voorspelbare gebeurtenissen en stereotype karakters. Visueel ziet de film er goed uit en ook de effecten zijn in orde. Dit maakt helaas nog geen goede film en daarom is The Reaping geen aanrader, alleen misschien om een keer te huren.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 95 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Spaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321932736700

Extra's

  • The Characters
  • Science Of The Ten Plaques
  • A Place Called Haven
  • The Reaping: The Seventh Plaque

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de schijf in het formaat 2.40:1. Zoals gezegd ziet er de film er visueel goed uit en ook de transfer is voldoende. Toch had het allemaal iets beter gekund. Het beeld oogt namelijk soms wat soft en daarom gaat er nogal wat detail verloren. De kleuren ogen natuurlijk, maar spatten helaas niet echt van je scherm. Veel van dit is te wijten aan het gebruikte kleurenpalet, maar vooral de scènes in de mooie natuur hadden wel iets feller gemogen. Ook het zwartniveau had hier en daar wat beter gemogen. De donkere scènes zijn goed te volgen dankzij het goede schaduwdetail en contrast. Filmgrain is veelvuldig aanwezig, vooral in de donkere scènes. Verder zien we hier en daar wat edge enhancement en aliasing voorbij komen. Een redelijke transfer die een nette voldoende scoort, maar zoals gezegd zijn er wat zaken die beter hadden gemogen.
De film is verdeeld in 24 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 formaat (384 kb/s) op de DVD. In tegenstelling tot het beeld is het geluid wel van hoge kwaliteit, dit ondanks de onnodig lage bitrate. Er wordt prima gebruik gemaakt van alle aanwezige kanalen en de track klinkt erg dynamisch. Zo worden de surrounds constant gebruikt voor het weergeven van omgevingsgeluiden en vooral tijdens de actiescènes komt het geluid van alle kanten. Mooie voorbeelden zijn de scènes waarin het kikkers regent en waar het stadje wordt geplaagd door een horde sprinkhanen. Het LFE kanaal ondersteunt deze momenten met een mooi diep laag. De dialogen zijn prima te volgen en komen zoals het hoort uit de centerspeaker. De frontspeakers laten de muziek en overige geluiden horen en hier is een mooi breed stereogeluid te horen met een goede kanaalscheiding. Het geluid klinkt verder mooi helder, beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig.

Extra's

De menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Science Of The Ten Plaques (15 min.)
Enkele wetenschappers nemen ons mee op reis langs de tien originele Bijbelse Plagen en proberen hier een wetenschappelijke verklaring voor te zoeken. De Plagen dus puur bekeken vanuit wetenschappelijk oogpunt in plaats van de Bijbelse.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het beeld is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

The Characters (7 min.)
De naam zegt het eigenlijk al, deze featurette gaat over de karakters in de film. De acteurs bespreken hun rol en het karakter dat ze spelen.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het beeld is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

A Place Called Haven (5 min.)
De film speelt zich af in het fictieve plaatsje Haven in de staat Louisiana. We krijgen te zien hoe de makers gebruik maken van de natuur en kenmerkende omgeving van deze staat, aangezien de film wel op locatie is opgenomen. Verder vertellen ze hoe het was om hier te werken en voor welke uitdagingen ze kwamen te staan.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het beeld is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

The Reaping: The Seventh Plaque (1 min.)
In de film worden grote hoeveelheden sprinkhanen gebruikt om de zevende plaag goed weer te kunnen geven. Hier is te zien hoe het was om met deze beesten te werken en hoe dit gedaan werd.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het beeld is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

In het stadje Haven gebeurt iets vreemd. Een hele rivier is veranderd in bloed en alle vissen zijn gestorven. Een inwoner van de stad haalt een wetenschapper erbij die moet onderzoeken wat er aan de hand is. Deze Katherine is echter sceptisch en zoekt voor elk wonder wat ze ziet een logisch verklaring. Tijdens haar verblijf in het stadje gebeuren er echter de nodige vreemde dingen en wordt ze danig op de proef gesteld. The Reaping is een wat matige thriller die wordt gepromoot als een horror. De film wordt echter nergens echt eng en ook qua spanning ontbreekt het. Het verhaal is verder erg voorspelbaar en het script matig geschreven. Visueel is het allemaal dik in orde en de makers maken goed gebruik van de mooie natuur en omgevingen. De DVD heeft een beeldkwaliteit die een nette voldoende scoort, maar had zeker iets beter gemogen. Het geluid is wel dik in orde en tot slot zijn er enkele korte featurettes aanwezig.

Laatste reacties

Hugo R  |  08-11-2007

Ik hoor toch wel veel verschillende verhalen over deze film. Veel mensen die hem goed vinden, maar ook een hoop die hem minder en voorspelbaar vinden. Ik ga hem...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.