Breach

Totaalbeoordeling:

7.5
DVD

Breach (DVD)
Samenvatting

Eric O’Neill (Ryan Phillippe) is werkzaam bij de FBI waar hij snel carrière wil maken. Hij wordt door Kate Burroughs (Laura Linney) gevraagd om te gaan werken voor Robert Hanssen (Chris Cooper), een oudgediende voor het bureau. Hanssen is slechts korte tijd verwijderd van zijn pensioen, maar de vraag is of hij dit gaat halen. Hij wordt namelijk verdacht van spionage en het is de taak van Eric hem in de gaten te houden. Hij werkt als de assistent van Hanssen intensief met hem samen en Eric heeft moeite te geloven dat deze man een verrader is. Hij lijkt op het eerste oog een hardwerkende familieman die regelmatig de kerk bezoekt. Langzaam maar zeker moet Eric zijn oordeel bijstellen en het spel tussen de twee mannen wordt met de dag intenser, zeker wanneer Hanssen iets begint te vermoeden.

Commentaar

Films die als onderwerp spionage en vooral dubbelspionage hebben, staan vaak garant voor spannende films. Wanneer zo’n film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, dan voegt dit iets toe aan het vaak toch al spannende gegeven. Breach is zo’n film en het verhaal is volledig gebaseerd op waargebeurde feiten. In 2001 werd Robert Hanssen gearresteerd op verdenking van spionage en later veroordeeld tot levenslang. Hij gaf toe ruim 20 jaar gespioneerd te hebben voor de Russen en is indirect verantwoordelijk voor het verlies van vele miljoenen dollars en het de dood van tientallen mensen. Zijn zaak wordt door de Amerikanen ook wel de grootste ramp in de geschiedenis van de spionage genoemd. De film begint met de arrestatie van Hanssen en gaat daarna terug in de tijd om ons te laten zien hoe hij uiteindelijk tegen de lamp zou lopen. Van spanning moet de film het dan ook niet hebben, aangezien al vanaf het begin duidelijk is dat Hanssen gepakt gaat worden. Het tempo ligt ook vrij laag en deze twee punten zijn dan ook de grootste minpunten van de prent. Het verhaal moet het grotendeels hebben van de interactie tussen de twee hoofdrolspelers en het psychologische spelletje dat gespeeld wordt. De rol van Robert Hanssen wordt gespeeld door Chris Cooper en zijn optreden is het grootste pluspunt van de film. Hij spat letterlijk van het scherm en zet een ijzersterke rol neer. Zijn Hanssen is meedogenloos, hard, koel en ronduit intimiderend. Hoe dicht dit bij de werkelijkheid ligt zullen we misschien wel nooit weten, maar in de film werkt het zeker. De rol van Eric O’Neill wordt prima neergezet door Ryan Phillippe en hij weet goed stand te houden tussen al het geweld van Cooper. Ook de onderlinge chemie tussen de twee mannen is prima. Verder zien we nog Laura Linney en Dennis Haysbert (24) voorbijkomen in ondersteunende rollen. Breach is geen film die het moet hebben van een snel en flitsend verhaal met veel spanning. Voor een thriller is de prent zelfs soms wat saai, maar als drama voldoet het uitstekend. De strijd tussen de twee hoofdkarakters is interessant om te zien en prima geacteerd door de twee hoofdrolspelers.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 110 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045212438

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de schijf in het formaat 1.78:1, een kleine afwijking ten opzichte van het originele formaat van 1.85:1. Het kleurenpalet van de film bestaat voornamelijk uit koele kleuren met een blauwe boventoon. De huidtinten worden natuurlijk weergegeven en goed verzadigd. Het beeld is mooi scherp, hier en daar wat softe momenten waarbij het detail wat tegenvalt. Ook zijn er momenten met aardig wat filmgrain en ook dit gaat ten koste van het detail. Er zijn nogal wat donkere scènes aanwezig, maar deze zijn prima te volgen dankzij het goede schaduwdetail en contrast. Ook het zwartniveau is ruim voldoende. Naast de grain zien we hier en daar wat edge enhancement opduiken, maar niet genoeg om af te leiden.
De film is verdeeld in 12 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

De film is te bekijken met een Dolby Digital 5.1 track (384 kb/s) in de originele Engelse taal. De film bestaat vrijwel geheel uit dialoog en de track richt zich dan ook voornamelijk op de voorste kanalen. De surrounds laten alleen soms wat lichte muziek horen, effecten zijn afwezig. Ook het LFE kanaal heeft niet veel te doen, soms ondersteunt de subwoofer de muziek op subtiele wijze. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn prima te volgen. De frontspeakers laten de muziek en overige geluiden horen en hier is een mooi breed stereogeluid te horen met een goede scheiding van de kanalen. De track klinkt verder mooi helder en beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig.

Extra's

Zoals wel vaker bij uitgaven van RCV zijn er geen extra’s te vinden op deze DVD. Er is ook geen menu aanwezig en na het invoeren van de schijf in je speler zijn er wat trailers te zien van andere RCV uitgaven, waarna de film meteen van start gaat.

Conclusie

Breach vertelt het waargebeurde verhaal van Robert Hanssen, een medewerker van de FBI die jarenlang spioneerde voor de Russen. We zien hoe een jonge FBI-agent met hem moet samenwerken om Hanssen zo in de gaten te houden. De film is voor een thriller niet echt spannend te noemen en het verhaal verloopt vrij langzaam. Toch is het geheel leuk om een keer te bekijken, dankzij het goede verhaal en prima acteerprestaties van de cast. Vooral Chris Cooper zet een uitstekende rol neer als de moeilijk te doorgronden Hanssen. Beeld en geluid zijn dik in orde, maar zoals wel vaker zijn er geen extra’s op de DVD te vinden.

Laatste reacties

intexor  |  20-03-2008

Dit is een eerder ingetogen spionagefilm, denk eerder aan The Good Shepherd dan aan de Bourne serie. Maar ik vond het toch zeker een aanrader dankzij wederom ee...
Lees meer >

Zoolander  |  16-03-2008

Degelijke spionagefilm die het duidelijk niet van de spanning moet hebben, omdat de uitkomst gelijk wordtweggegeven. De film draait uiteindelijk om de karakters...
Lees meer >

Tim k  |  19-11-2007

Lijkt me een goeie dit. Heb eens iets gelezen over de ' echte ' Hanssen en vond het toen al smaken naar meer. Met deze film wordt ik op mijn wenken bediend, zek...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.