Reservoir Dogs

Totaalbeoordeling:

5.9
Blu-ray

Reservoir Dogs (Blu-ray)
Samenvatting

Joe Cabot (Lawrence Tierny) organiseert met zijn zoon “Nice Guy” Eddie (Chris Penn) een grootse diamantroof. Daarvoor huren ze zes specialisten, die ieder een ‘kleurrijk’ alias krijgen. Als zodanig beginnen Mr. Orange (Tim Roth), Mr. Brown (Quentin Tarantino), Mr. Blonde (Michael Madsen), Mr. Pink (Steve Buscemi), Mr. White (Harvey Keitel) en Mr. Blue (Eddie Bunker) aan hun opdracht. Na een goede voorbereiding lijkt niets fout te kunnen gaan, maar de daadwerkelijke uitvoering van het plan loopt toch niet zoals verwacht. De politie lijkt namelijk op de hoogte te zijn van de roof, en wacht de zeskoppige bende met getrokken pistolen op. Een bloederige schotenwisseling volgt, waarbij doden en gewonden vallen. Mr. Orange, Mr. White en Mr. Pink weten te vluchten naar de verzamelplaats. Daar rijst al gauw de vraag: wie is de verrader?

Commentaar

Schrijver en regisseur Quentin Tarantino begon zijn Hollywood carrière zo’n vijftien jaar geleden met de minimalistisch opgezette, maar zeer sterke misdaadfilm Reservoir Dogs. Veel van de kenmerken van Tarantino’s latere werk – waaronder het alom gewaardeerde Pulp Fiction – vind je ook terug in dit veel geprezen filmdebuut. Kenmerken als het niet-lineaire verhaal, de excentrieke personages en het overdadige geweld, waarbij de beruchte ‘oorscène’ er één is die je niet gauw zult vergeten. De sterke dialogen vol zwarte humor vormen de spil van iedere Tarantino film. Wie anders kan een film maken die begint met discussies over de betekenis van de liedjes van Madonna en het nut van het geven van fooien? Uiteraard heb je niets aan goed geschreven dialogen zonder goed acteerwerk. Wat dat betreft stelt de film zeker niet teleur. De cast met bekende namen als Michael Madsen, Tim Roth, Steve Buscemi en Harvey Keitel laten zich van hun beste kant zien. Keitel had overigens een belangrijke bijdrage in de verwezenlijking van Tarantino’s filmdebuut. Het vele geweld, tamelijk expliciet in beeld gebracht, en het grove woordgebruik maakte dat deze film ook veel weerstand opriep. Kreten als “verban deze zieke film’ leverden dan wel weer veel publiciteit op en gaf Tarantino in één klap grote bekendheid. Reservoir Dogs is gemaakt met een uiterst laag budget, maar dat doet niets af aan het eindresultaat. Ook zonder geavanceerde special effects, grootse decors en spectaculaire actiescènes kun je een goede film maken. Het sterke camerawerk van Andrzej Sekula draagt ook bij aan de kracht van de film. Want feitelijk gaat de film 'slechts' over een groep mannen die in een lege ruimte ruzie staan te maken.

Dutch Filmworks heeft Reservoir Dogs in High Definition uitgebracht op onder andere Blu-ray Disc (BD). In deze recensie bekijken we de kwaliteit van deze Blu-ray Disc uitgave en maken we natuurlijk een vergelijking met de eerdere DVD uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Drama, Thriller
Regio: B
Jaar: 1992
Speelduur: 99 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
  • DTS-HD MA - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 8715664049877

Extra's

  • Trailer
  • Radioshow
  • Interviews met de cast en crew
  • Tributes & Dedications
  • Critics Commentary
  • George Baker Selection
  • Videoclip Little Green Bag

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft de originele 2.35:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. De Blu-ray Disc is een 25 GB single layer disc. Het beeld heeft 1920 * 1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-2 video compressiemethode. De film staat met de originele beeldsnelheid van 24 beelden per seconde op de schijf. Daardoor heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray Disc is 99 minuten tegenover 95 minuten op de PAL DVD uitgave.

De transfer van de SD DVD uitgave van Dutch Filmworks hebben we in 2004 al als goed beoordeeld. De Blu-ray Disc oogt in vergelijking met de DVD iets beter, maar niet echt gestoken scherp. Vooral de achtergronden zijn nog steeds niet zo gedetailleerd. Ook lijkt in de achtergronden af en toe nog compressiefoutjes zichtbaar te zijn. Het zwartniveau is goed met een goed diep zwart en voldoende schaduwdetail. Ook op deze Blu-ray Disc uitgave komt de grauwe sfeer en daarbij toegepaste kleurgebruik in de film goed tot uiting. Het beeld oogt helder met goed verzadigde kleuren. Vooral de buitenopnames zien er zeer goed uit. Vergeleken met de DVD valt op dat edge enhancement nu nagenoeg volledig afwezig. Een heel lichte vorm van edge enhancement is toch nog zichtbaar. In lichte mate is nog filmgrain in het beeld te zien, wat vooral bij de binnenscènes enigszins opvalt. Niet storend, het hoort zo te zeggen bij het filmische karakter van de film. Ander opvallend puntje is de telecine wobble (wiebelen van het beeld) bij de openingstitels. Later valt dit niet meer op. Kortom, deze Blu-ray Disc heeft een iets beter beeld dan de DVD, maar is voor HD begrippen niet optimaal. De optionele ondertiteling heeft een goed leesbaar, enigszins groot, lettertype.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De Blu-ray Disc heeft een Engelstalige Dolby Digital 5.1 EX surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en een Engelstalige DTS HD Master Audio 6.1 surroundtrack (gemiddelde bitrate 3 Mb/s).
Reservoir Dogs is een film met veel dialoog. Niet verwonderlijk dus dat de nadruk van de soundtrack vooral op de voorste kanalen ligt. De dialogen zijn duidelijk te volgen en komen netjes via de centerspeakers. De overige kanalen worden gebruikt voor het weergeven van de subtiele omgevingsgeluiden. De soundtrack komt vooral tot leven bij de filmscore, die voornamelijk bestaat uit popsongs. Bij de actiescènes wordt effectief gebruik gemaakt van alle geluidskanalen. De kogels vliegen je soms om de oren, al klinken deze geluidseffecten een beetje kunstmatig. De soundtrack klinkt mooi vol, waarbij het LFE kanaal op gepaste momenten zeer duidelijk ondersteuning biedt.
Beide soundtracks zijn een grote vooruitgang op de DVD uitgave. De Dolby Digital track klinkt heel goed, maar de DTS HD track klinkt nog beter. De helderheid en gedetailleerdheid van de DTS track zijn hoorbaar beter, met daarbij een goed strak laag. Kortom, een zeer goed klinkende soundtrack.

Extra's

De Blu-ray Disc start met een haarscherp ogend, helder wit menuscherm. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt een groot aantal extra’s, die overgenomen zijn van de 2-DVD Collector’s Edition. De extra’s worden allemaal in 1080i HD resolutie gepresenteerd, waarbij het 1.33:1 beeldmateriaal in een 16x9 kader is geplaatst. Alle extra’s zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Radio Show
Met drie vervolgkeuzen. Elk is een audiopresentatie, waarbij het menuscherm als achtergrond wordt getoond.

Gerry Rafferty: Stealer’s Wheel (10 min)
Interview met zanger Gerry Rafferty, die voor de film het nummer ‘Stuck in the middle with you’ heeft geschreven. Het nummer wordt gespeeld door de band Stealer’s Wheel.

Beck’s Boat Drinks: Interview with Samson Beck (14 min)
Een interview met crimineel Samson Beck, die de film in de gevangenis heeft gezien en hierover zijn mening geeft.

Steve Wright: Radio DJ in Reservoir Dogs (3½ min)
Interview met DJ Steve Wright, die een zeer monotoon stemgeluid heeft.

Trailer (2 min)
De bioscooptrailer van de film

Interviews Cast & Crew (55 min)
Met aparte keuzes voor de interviewfragmenten met acteurs Chris Penn, Kirk Baltz, Michael Madsen, Lawrence Bender, Tim Roth en met regisseur Quentin Tarantino.

Tributes & Dedications (52 min)
Met een aantal vervolgkeuzen:

Vier apart keuzes voor Monte Hellman, Jack Hill, Pam Grier en Roger Corman. Ieder van hen vertelt over hun filmcarrière en de relatie die dit heeft met het werk van Tarantino.

Lawrence Tierney: One Big Teddy Bear
Lawrence Tierney speelt Joe Cabot in de film. Tierney overleed in 2002. In dit onderdeel vertellen Tarantino en enkele acteurs hoe het was om met Tierney samen te werken.

Dedicated To: Quentin Tarantino
Regisseur Tarantino vertelt waarom hij de film heeft opdragen aan bepaalde personen.

Interview: Eddy Bunker in… The Good The Bad And The Bunker
Een voormalig crimineel vertelt over zijn criminele leven.

Commentaries
Met vier apart keuzes voor een audiocommentaar bij de film

By Filmmakers
Een samengesteld commentaar tijdens de film met regisseur Quentin Tarantino, producent Lawrence Bender, producent Monte Hellman, editor Sally Menke, cameraman Andrzej Sekula en vier acteurs.

By Critic … (150 min)
Je kunt apart voor drie filmcritici selecteren die elk bij een 50 minuten durende selectie van scènes hun commentaar op de film geven. Je hebt keuze uit Emanuel Levy (auteur), Amy Taubin (recensent) en Peter Travers (journalist Rolling Stone).

George Baker Selection (8 min)
Interview met zanger George Baker over de filmtitelsong ‘Little Green Bag’ en hoe deze song in de film is terechtgekomen.

Videoclip Little Green Bag (4 min)
Zwart/wit videoclip van dit nummer van George Baker, dat de titelsong van de film is en daardoor in 1999 hoog in de hitlijsten stond.

TV-commercial George Baker Selection (22 sec)
Reclamespotje voor de CD/DVD uitgave met de George Baker Collection.

Conclusie

Reservoir Dogs is het sterke speelfilm debuut van regisseur en schrijver Quentin Tarantino. In de film staat de vraag centraal wie een diamantroof verraden heeft aan de politie. Als gevolg van het expliciete karakter van de film is het een type film die je of geweldig vindt, of gewoon helemaal niets. Op deze Blu-ray Disc uitgave van Dutch Filmworks staat de film in ruim voldoende kwaliteit High Definition beeld en geluid. Een uitgebreide selectie aan extra’s is overgenomen van de 2-DVD Collector’s Editie. Een bette HD uitgave waarop deze bijzondere film in de op dit moment best beschikbare kwaliteit staat.

HD DVD
Reservoir Dogs is door Dutch Filmworks ook op HD DVD uitgebracht. De HD DVD is qua specificaties en extra’s identiek aan de hier besproken Blu-ray Disc uitgave.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch Filmworks.

Lees meer

Laatste reacties

Xander Rühl  |  10-12-2007

Nou, in dit geval hebben jullie het toch mis hoor. Er zijn duidelijk betere HD DVD's/BR's maar vergeleken met gewoon dvd is ie toch wel veel beter. Je zult mij ...
Lees meer >

Aloys  |  09-12-2007

Ik hoop dat Rescue Dawn een toprelease word, die wil ik namelijk heel graag hebben op BD
Lees meer >

Richard B.  |  09-12-2007

Ik ook. DFW toch maar ten alle vermijden. Het is toch nooit helemaal zuivere koffie. Al heb ik wel wat van die gasten geloof ik. Nou, in dit geval hebben jul...
Lees meer >

homernt  |  08-12-2007

Na de reacties zo te hebben gelezen koop ik hem toch maar niet.. :mrgreen: Ik ook. DFW toch maar ten alle vermijden. Het is toch nooit helemaal zuivere koffie....
Lees meer >

Aloys  |  07-12-2007

Na de reacties zo te hebben gelezen koop ik hem toch maar niet.. :mrgreen:
Lees meer >

Xander Rühl  |  07-12-2007

Buiten de hierboven al genoemde tegenvallende beeldkwaliteit (ik zou 'm zelf in vergelijking met 'n referentie-film als Pirates of the Caribbean deel 1 hóógsten...
Lees meer >

Brian2  |  07-12-2007

Even een algemene BD review opmerking: zouden jullie correct kunnen vermelden of het om DTS-HD of DTS-HD MA gaat? Er zit namelijk nogal wat verschil in. Bij de ...
Lees meer >

Marcel W  |  07-12-2007

Gisteren aangeschaft (de Blu-Ray versie) en ik moet toegeven dat ik een beetje teleurgesteld ben. Allereerst vond ik de beeldkwaliteit helemaal niet zo spectacu...
Lees meer >

Richard B.  |  06-12-2007

De transfer is vergeleken met dvd erg goed, maar voor een HD DVD vond ik hem eigenlijk niet spectaculair. Maar misschien dat dat ook wel wat te maken heeft met ...
Lees meer >

SuperDre  |  06-12-2007

En zo zouden dan minimaal alle DFW releases moeten zijn, ze kunnen het dus wel als ze werkelijk willen...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  06-12-2007

Gekocht voordat ik een recensie heb gelezen, maar ik ben blij dat die zo positief is....:)
Lees meer >

mercapto  |  06-12-2007

Ach kom, zelfs ik koop de BD en HD, en ik heb geen van beide spelers :D
Lees meer >

Aloys  |  05-12-2007

Voor die 15 euro kun je hem bijna niet laten liggen. ;) €15 is niet veel vergeleken met de prijs van andere BD's Maar €15 is wel veel vergeleken met DVD's, en...
Lees meer >

mark9534  |  05-12-2007

Voor die 15 euro kun je hem bijna niet laten liggen. ;)
Lees meer >

Aloys  |  05-12-2007

Ik twijfel nog steeds of ik hem zal aanschaffen..
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:9
3.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 25
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.