Crimson Tide

Recensent:
Arnold van Oostrum
09-12-2007

Totaalbeoordeling:

7.5
Blu-ray

Crimson Tide (Blu-ray)
Samenvatting

De wereld lijkt in oorlogscrisis te raken als de Tsjetsjeense rebellenleider Radchenko met zijn manschappen in het bezit gekomen van Russische kernwapens waarmee hij Japan en Amerika dreigt aan te vallen. De Amerikanen nemen deze dreiging bijzonder serieus en treffen hun maatregelen door de strategische kernonderzeeër USS Alabama naar het Oosten te sturen als verdediging van Amerika en om de dreiging van Radchenko te keren. Kapitein van de met kernbommen geladen Alabaman is de zeer ervaren marinier Frank Ramsey (Gene Hackman). De van Harvard afkomstige Ron Hunter (Denzel Washington) vervangt op deze gevaarlijke reis de ziek geworden eerste officier en is daarmee de hoogste officier. Als de onderzeeër bijna op plaats van bestemming is, krijgt de bemanning het bericht met bevel om de kernraketten te lanceren. Vlak daarna wordt een onbekende, mogelijk vijandelijke onderzeeër die zich in de nabijheid van de Alabama ontdekt. Als de Alabama naar grotere diepten afdaalt, komt een nieuw bericht binnen. Als gevolg van slechte ontvangst, kan het bericht niet bevestigd worden. Kapitein Ramsey is van mening dat het bericht niet geldig is en daarmee het voorgaande bevel tot lancering nog steeds geldig is. De spanning aan boord escaleert als eerste officier Hunter van mening is dat het tweede bericht eerst bevestigd moet worden alvorens over te gaan tot een allesvernietigende lancering. Het verschil van mening over de geldigheid van hun bevelen, loopt uit op een onderlinge strijd om de leiding van de onderzeeër. Tegelijkertijd worden twee torpedo’s op de onderzeeër afgevuurd. De gehele bemanning komt in een alles beslissende krachtmeting tegenover elkaar te staan met het lot van de wereld in hun handen.

Commentaar

Regisseur Tony Scott en producent Jerry Bruckheimer hebben met Crimson Tide een boeiende actiefilm gemaakt. Een actiefilm waarin het tempo hoog ligt en de adrenaline en spanning tot grote hoogte stijgen. Maar Crimson Tide is geenszins te beschouwen als een ‘luchtige’ popcorn film. Want de basis van de film is een bijzonder en complex dilemma, het verschil van mening tussen de beide officieren over het wel of niet zonder meer opvolgen van een bevel. Wel beschouwd is hier geen sprake van goed of fout. En zoals bij de aftiteling van de film al wordt aangegeven, is de autorisatieprocedure voor het afschieten van een nucleaire bom gewijzigd en ligt de beslissingsbevoegdheid nu bij de Amerikaanse president. Een extra beklemmende dimensie bij dit probleem heeft regisseur Tony Scott goed ingebracht door de ruimte waarin zich alles afspeelt goed te benutten. De beklemming van de claustrofobisch kleine ruimte van de onderzeeër, in het diepe water waar de bemanning helemaal op zichzelf is aangewezen. Naast een goed script, afkomstig van Michael Schiffer en Richard P. Henrick zorgt ook het camerawerk van cinematograaf Dariusz Wolski voor de juiste spannende sfeer. Wolski kreeg voor zijn werk voor deze film een nominatie voor een ASC Award (American Society of Cinematographers). En natuurlijk niet te vergeten de uitstekende acteerprestaties van de cast. Denzel Washington en Gene Hackman zetten puike hoofdrollen neer. Ook de rest van de cast met namen als Viggo Mortensen, George Dzundza, Matt Craven, James Gandolfini en anderen zetten prima gespeelde rollen neer. Uiteraard voegen de sfeervolle muziek van meestercomponist Hans Zimmer en de realistisch klinkende geluidseffecten veel toe aan de totale sfeer van de film. Voor zowel de geluidseffecten, het geluid en de film editing heeft de film in 1996 drie Oscar nominaties gekregen. Kortom, dit is zo’n film waarin alle stukjes zo goed samenvallen dat het geheel samensmelt tot een boeiende film.

Crimson Tide is eerder door Buena Vista op DVD uitgegeven als een ‘Special Edition’ uitgave. Later is ook een verlengde versie van Crimson Tide gereleased, die zes minuten extra beeldmateriaal bevat. Buena Vista heeft nu de bioscoopversie van Crimson Tide in High Definition kwaliteit op Blu-ray Disc uitgegeven. We bekijken in deze recensie de Blu-ray Disc uitgave en maken een vergelijking met de eerdere ‘Special Edition’ uitgave van deze film. Je kunt hier onze recensie van de ‘Special Edition’ nog eens teruglezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie
Regio: B
Jaar: 1995
Speelduur: 116 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Frans
  • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Noors, En vele andere
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418141547

Extra's

  • Deleted Scenes
  • The Making of Crimson Tide
  • Uitgelichte scènes
  • Op de set van Crimson Tide

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het progressieve beeld heeft een resolutie 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. Zoals gebruikelijk bij High Definition uitgaven van speelfilms is de beeldsnelheid 24 beelden per seconde en heb je dus geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray Disc is 116 minuten tegenover 111 minuten op de PAL DVD uitgave.

Het High Definition beeld oogt fraai filmisch met goede scherpte. Het beeld is niet gestoken scherp, maar wel gedetailleerd. Vooral in de achtergronden is de detaillering beter dan bij de DVD, wat de dieptewerking van het beeld versterkt. De kleuren zien er natuurlijk en goed verzadigd uit. Contrast en zwartniveau zijn goed. De film speelt in de matig verlichte ruimten van de onderzeeboot af. Bij de donkere scènes blijft het schaduwdetail ook goed. Al is de scherpte van het beeld dan iets minder. Het beeld is vrij van ongerechtigheden. Aliasing komt niet meer voor en edge enhancement is volledig afwezig. Slecht in geringe mate zit nog ruis in het beeld, maar dit versterkt het filmische karakter. Een mooi, filmisch ogend beeld.
De Nederlandse ondertiteling (wit) heeft een mooi klein, goed leesbaar lettertype. De ondertiteling staat geheel in het filmvlak, net boven de onderste zwart balk.

In verband met copyright restricties is het op dit moment niet mogelijk van High Definition uitgaven screenshots te maken.

Geluidskwaliteit

Bij deze Blu-ray Disc heb je bij de originele Engelstalige soundtrack keuze uit een zeer goed klinkende Dolby Digital 5.1 surroundtrack en fraai klinkende ongecomprimeerde PCM 5.1 (16 bit / 48 kHz) soundtrack. Crimson Tide heeft een zeer bombastisch klinkende soundtrack met muziek van Hans Zimmer. Dit bombastische karakter van de soundtrack komt bij deze Blu-ray Disc uitgave goed tot zijn recht, mede dankzij een goede dynamiek, een vol klinkend geluid en het ruim aanwezig laag. Bij de soundtrack van Crimson Tide ligt de nadruk op de voorste kanalen. De surroundspeakers worden effectief in split-surround gebruikt voor bijzondere geluidseffecten (opstijgende gevechtsvliegtuigen) en omgevingsgeluiden (het kraken van de wanden van de onderzeeër). De soundtrack heeft hierdoor een goed klinkend driedimensionaal geluidsbeeld. Het LFE kanaal doet zeer nadrukkelijk mee en geeft de soundtrack op gezette momenten een stevige impact. Het laag is soms iets te nadrukkelijk. De dialogen komen via het centerkanaal en blijven altijd goed te volgen. Vooral de ongecomprimeerde PCM 5.1 heeft een grote dynamiek, stevige impact en goed gedetailleerd geluid.

Extra's

Na de keuze voor de menutaal volgt eerst een reclametrailer voor de Blu-ray Disc uitgaven van Buena Vista. Daarna start de film. Het menu ligt als een pop-up scherm over het filmbeeld heen, waarbij de film niet wordt onderbroken. De menukeuzen worden begeleid met signaalgeluiden. De extra’s van de ‘Special Edition’ zijn op deze BD release overgenomen. De extra’s hebben NTSC 480i resolutie en zijn Nederlands ondertiteld.

Uitgelichte scènes
Geeft je de mogelijkheid om direct naar drie vooraf geselecteerde scènes in de film te gaan. Dit zijn scènes waarvan de samenstellers van de BD uitgave vinden dat die een ‘showcase’ zijn van de mogelijkheden van Blu-ray Disc. De beeldfragmenten zijn in 1080p HD resolutie.

Deleted Scenes (6 min)
Zeven niet gebruikte scènes die apart te selecteren zijn of aaneengesloten af te spelen zijn.

The Making Of Crimson Tide (19 min)
Een redelijk uitvoerige blik op de filmset afgewisseld met interviews met de cast en crew. Wel wat promotioneel van aard.

Op de Set van Crimson Tide (10 min)
Een kijkje op de filmset tijdens de opnames.

Conclusie

Crimson Tide is een boeiende actiefilm waarin het tempo hoog ligt en de adrenaline en spanning tot grote hoogte stijgen. Gene Hackman en Denzel Washington spelen in deze film de twee hoogste officieren van een onderzeeër die in tijd van dreigende oorlog van mening verschillen over het opvolgen van een bevel. Gevolg is een strijd om de leiding van de onderzeeër. Regisseur van de film is Tony Scott met Don Simpson en Jerry Bruckheimer als producent.
De Blu-ray Disc uitgave van Buena Vista kenmerkt zich met zeer goede beeld- en geluidskwaliteit. Zowel beeld als geluid zijn zichtbaar en hoorbaar beter dan op de DVD release. De extra’s zijn overgenomen van een eerdere DVD release.

HD DVD
Crimson Tide is in High Definition alleen verkrijgbaar op Blu-ray Disc.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.