Pixar Short Films Collection - Volume 1

Recensent:
Arnold van Oostrum
13-12-2007

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Pixar Short Films Collection - Volume 1 (DVD)
Samenvatting

Pixar Animation Studios, kortweg Pixar, is de afgelopen jaren synoniem geworden voor prachtige computer geanimeerde tekenfilms. In 1995 verscheen hun eerste avondvullende computeranimatie Toy Story. Dit was de eerste speelfilm van Pixar die als gevolg van een samenwerking met Disney is gerealiseerd. De ‘credits’ voor Toy Story komen geheel toe aan het creatieve brein van Pixar, John Lasseter. Toy Story was direct een groot succes. Na Toy Story volgden nog zeven avondvullende computeranimatiefilms. En elk van deze films is een groot commercieel succes. Ook op het creatieve vlak zijn de films juweeltjes. Want naast baanbrekend animatiezwerk, bleef het verhaal en de karakters altijd centraal staan.

Het werk van Pixar begon lang voordat een samenwerking met Disney tot stand kwam. Origineel is Pixar een computerbedrijf dat deels in handen was van Lucas Films. Een van de belangrijkste producten van Pixar was hun Pixar Image Computer. Het Disney bedrijf was een van de grote afnemers van deze computer. Disney gebruikte de computer voor hun CAPS (Computer Animation Production System ) project. Om hun producten te promoten maakten animator John Lasseter en zijn mensen korte computeranimaties. Met de filmpjes wilden Pixar laten zien wat me de computer mogelijk was. Ook nadat Pixar onderdeel is geworden van het Disney bedrijf, bleven de mensen van Pixar korte animaties maken. Net als de korte tekenfilms die Walt Disney in de beginjaren van de animatie maakte, zijn ook de korte animatiefilms van Pixar bedoeld om nieuwe technieken uit te proberen of nieuwe ideeën en mogelijkheden te demonstreren. Enkele van de latere filmpjes zijn ook gemaakt als een soort toegift op de lange speelfilm. De korte filmpjes die Pixar in de afgelopen ruim 20 jaar gemaakt heeft, zijn nu samengenomen op een DVD. Een merendeel van deze filmpjes is ook te vinden op de DVD releases van de animatiespeelfilms van Pixar.


The Adventures of André & Wally B - 1984 (1:47 min)
Over een ontmoeting tussen een clown en een bij. Filmpje is gemaakt voordat Pixar opgericht is, onder Lucasfilm Computer Graphics.

Luxo Jr. - 1986 (2:04 min)
Een lampje wil erg graag spelen met een bal. Kreeg een Oscar nominatie. Het lampje werd later, vanaf Toy Story 2 gebruikt in het Pixar logofilmpje.

Red’s Dream - 1987 (4:02 min)
Een eenwieler in een fietsenwinkel droomt van een circuscarrière.

Tin Toy – (1988) (5:07 min)
Een speelgoedmuzikantje vlucht voor een baby die al het speelgoed kapot maakt. Oscar voor Beste Korte Tekenfilm.

Knick Knack - 1989 (3:26 min)
Uitermate leuke animatie waarin een sneeuwmannetje graag uit zijn sneeuwbol wil als een aantrekkelijke dame hem vanaf een warm strand lonkt. Winnaar Golden Space Needle Award. Eerder uitgebracht op de DVD van Finding Nemo. De film is in 2006 in 3D animatie opnieuw uitgebracht.

Commentaar

Geri’s Game - 1998 (4:40 min)
Een oude man speelt in het park een partijtje schaak. Kreeg Oscar voor Beste Korte Animatiefilm. Eerder uitgebracht op de DVD van A Bug’s Live.

For the Birds - 2001 (3:14 min)
Een aantal vogels op een telefoondraad ergert zich aan een grote vogel die zich tussen hen indringt. Wie het laatst lacht … Kreeg Oscar voor Beste Korte Animatiefilm. Eerder uitgebracht op de DVD van Monsters Inc..

Mike's New Car - 2002 (3:39 min)
Waarin Mike aan Sulley zijn nieuwe auto laat zien. Kreeg een Oscar nominatie. Eerder uitgebracht op de DVD van Monsters Inc..

Boudin’ - 2004 (4:30 min)
Kort animatiefilmpje over een lam in het Wilde Westen. Filmpje kreeg een Oscar nominatie. Eerder uitgebracht op de DVD van The Incredibles.

Jack-Jack Attack - 2005 (4:31 min)
Korte animatiefilm gebaseerd op The Incredibles. Oppas Kari erachter komt wat baby Jack Jack allemaal voor bijzonders kan. Eerder uitgebracht op de DVD van The Incredibles.

One Man Band - 2006 (4:21 min)
Een korte animatiefilm van John Lasseter met prachtige animaties. In de film staat muziek centraal en wordt geen enkel woord gesproken. Een muzikant doet zijn best voor een financiële bijdrage van een klein meisje. Film kreeg een Oscar nominatie. Eerder uitgebracht op de DVD van Cars.

Mater And The Ghostlight - 2006 (6:51 min)
Een korte animatiefilm van John Lasseter, geheel in stijl van en met de karakters van Cars. Eerder uitgebracht op de DVD van Cars.

Lifted - 2006 (4:53 min)
Een buitenaardse bestuurder van een UFO moet als test een mens uit zijn huis ontvoeren. Film kreeg een Oscar nominatie. Ook uitgebracht op de DVD van Ratatouille

Elk van de animatiefilmpjes is een meesterwerk. Net als bij de lange animatiefilmpjes ademen deze filmpjes de liefde voor het vak uit. Schitterende verhaaltjes met geweldige humor, aandoenlijke karakters en een prachtige animatie. Vooral de filmpjes Knick Knack, Geri’s Game, For The Birds en One Man Band zijn kleine kunstwerkjes. De filmpjes die op deze DVD zijn samengenomen laten ook heel mooi zien hoe Pixar zich in de afgelopen 20 jaar op het gebied van computeranimatie heeft ontwikkeld. En ook al is een aantal filmpjes eerder als extraatje bij een DVD release van de ‘grote’ Pixar films uitgebracht, hier samengenomen op deze DVD bekijk je ze allemaal nog eens wat gemakkelijker. Daarbij is de technische kwaliteit van de DVD transfer van deze filmpjes ook nog eens verbeterd.

De Pixar Short Films Collection is door Buena Vista uitgebracht op DVD en in High Definition op Blu-ray Disc. We bekijken in deze recensie de DVD uitgave. De recensie van de Blu-ray Disc uitgave kun je hier lezen.

Filmspecs

Regisseur

John Lasseter, e.a.

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 51 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Pools
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8717418147334

Extra's

  • Gesproken toelichting
  • The Pixar Shorts: A Short History
  • Vier Sesamstraat filmpjes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Pixar films worden rechtstreeks vanaf de digitale (computer) bron naar DVD. Het is dus geen verrassing dat op het gebied van beeldkwaliteit er maar weinig aan schort. Het eerste filmpje, The Adventures of André and Wally B en Mike’s New Car hebbent een 1.33:1 full frame beeldformaat. De overige filmpjes hebben een anamorf breedbeeld formaat, waarbij het beeldformaat varieert van 1.66:1 tot 2.35:1. Elk van de filmpjes, waarbij je natuurlijk ziet dat in de tijd de computeranimatietechniek grote stappen heeft gemaakt, ziet er fantastisch mooi uit. Het beeld van de filmpjes is mooi kleurrijk, waarbij bij enkele filmpjes heldere felle kleuren zijn gebruikt. De eerste vier filmpjes hebben een beeld dat een beetje soft aandoet. In het beeld van Tin Toy is ruis zichtbaar. De andere filmpjes hebben een gestoken scherp en gedetailleerd beeld. Contrast, kleurverzadiging en zwartniveau zijn allemaal dik in orde. En natuurlijk zit er geen enkel smetje in het beeld. Vooral het brede beeld van One Man’s Band ziet er heel mooi filmisch uit. Alle filmpjes hebben hoge kwaliteit beeld. Bij enkele filmpjes is gesproken woord en dus een ondertiteling aanwezig. De optionele Nederlandse ondertiteling staat nog steeds te hoog geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Op het gebied van het geluid is er ook geen reden tot klagen. Het eerste, en tevens oudste filmpje The Adventures of André and Wally B heeft een Dolby Surround geluidstrack (bitrate 192 kb/s). Alle overige filmpjes hebben een Dolby Digital 5.1 surroundtrack. Vanaf For the Birds is de soundtrack een Dolby Digital 5.1 EX surroundtrack. De bitrate van alle filmpjes is 384 kb/s, zowel de originele Engelse soundtrack als de Nederlandse nasynchronisatie. Alleen bij Mike’s New Car is de Nederlandse soundtrack slechts Dolby Surround (bitrate 192 kbs/). Ook bij het geluid kun je goed de verbetering in de voortschrijdende technieken horen. De nieuwe filmpjes hebben een surround geluidstrack die niets onderdoet voor de grote speelfilms. Het zijn stuk voor stuk goed klinkende surroundtracks. De muziek heeft een goed klinkend breed stereobeeld. De surrounds zorgen voor de ruimtelijke dimensie. Bij een aantal filmpjes worden de surrounds effectief ingezet voor geluidseffecten. En bij een aantal filmpjes voegt het LFE kanaal een stevig stukje laag aan de soundtrack toe. Dialogen komen netjes via de centerspeaker.

Extra's

De DVD start met een reclametrailer voor Blu-ray Disc. De breedbeeldmenu’s zijn filmgerelateerde animaties voorzien van DD5.1 achtergrondgeluid. De menuscherm zijn naar keuze in het Nederlands of Engels.

Gesproken toelichting
Bij elk van de filmpjes kun je vooraf kiezen of je de film met een gesproken toelichting wilt bekijken. Prima commentaren van de makers van de filmpjes met interessante informatie. Alleen bij Jack-Jack Attack zit geen commentaar. De toelichting is ook Nederlands ondertiteld.

Een kort overzicht van de korte films van Pixar (22 min)
Een leuke en interessante featurette waarin de geschiedenis van Pixar en haar successen de revue passeren. Wel een beetje Amerikaans met tal van lofbetuigingen over en weer.

Voor het educatieve kinderprogramma Sesamstraat is in 1991 ook een aantal filmpjes gemaakt. Voor deze filmpjes is de lamp Luxo Jr. basis geweest. De filmpjes zijn: Sesamstraat: Suprise (21 sec.), Sesamstraat: Light and Heavy (57 sec.), Sesamstraat: Up and Down (33 sec.) en Sesamstraat: Front and Back (41 sec.).

De DVD keepcase zit in een kartonnen slipcase met dezelfde opdruk als de DVD cover.

Conclusie

Pixar Animation Studios, kortweg Pixar, is de afgelopen jaren synoniem geworden voor prachtige computer geanimeerde tekenfilms. In 1995 verscheen hun eerste avondvullende computeranimatie Toy Story. In de afgelopen ruim 20 jaar heeft Pixar diverse korte animatiesfilmpjes gemaakt. Deze animatiefilmpjes zijn bedoeld om nieuwe technieken uit te proberen of nieuwe ideeën en mogelijkheden te demonstreren. Enkele van de latere filmpjes zijn ook gemaakt als een soort toegift op de lange speelfilm. Stuk voor stuk zijn het kleine juweeltjes, die laten zien waar Pixar toe in staat is. De korte filmpjes die Pixar in de afgelopen ruim 20 jaar gemaakt heeft, zijn nu samengenomen op een DVD. Een merendeel van deze filmpjes is ook te vinden op de DVD releases van de animatiespeelfilms van Pixar. De beeldkwaliteit van deze Buena Vista uitgave is zeer goed en laten alle filmpjes in uitstekende kwaliteit zien. De soundtrack van de filmpjes is ook zeer goed. Als extra zijn bijna alle filmpjes voorzien van een gesproken toelichting, is een korte documentaire over de geschiedenis van Pixar opgenomen en een paar korte filmpjes die Pixar voor Sesamstraat heeft gemaakt.

Laatste reacties

TJ Weissel  |  15-12-2007

De recensie van de DVD versie stond eerder online dan de BD versie, maar er staat wel een link naar de recensie van de BD versie. Vandaar .... :mrgreen:
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  15-12-2007

:confused: De recensie van de DVD versie stond eerder online dan de BD versie, maar er staat wel een link naar de recensie van de BD versie. Vandaar ....
Lees meer >

TJ Weissel  |  15-12-2007

In de recensie staat reeds een verwijzing naar de Blu-ray versie. Beschouw dat maar alvast als een teaser van wat komen gaat. ;) :confused:
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  15-12-2007

Ik twijfelde trouwens even of dit alle Pixar "shorts" waren, maar na controle op IMDB lijkt het er wel op. Klopt dat? Op de Ratatouille DVD staat ook nog de kor...
Lees meer >

Frank  |  15-12-2007

Als het goed is staan alle shorts op de DVD. Wel vreemd dat er Volume 1 op de cover staat, want wanneer kunnnen we die dan verwachten? De DVD is 24 jaar na het ...
Lees meer >

Richard B.  |  15-12-2007

Zolang je er niet teveel voor betaald, en je geinteresseerd bent in de historie van Pixar en computeranimatie, is deze dvd een leuke aanwinst. De filmpjes zijn ...
Lees meer >

Jordy van Buel  |  14-12-2007

Lifted blijft geweldig, doch geen aanschaf waard helaas..
Lees meer >

rkrijger  |  14-12-2007

Behoorlijk aan de prijs voor 50 min. materiaal dat elders al verschenen is. Verder wel veel briljante verhaaltjes! Zeker die met die vogels!
Lees meer >

Hugo R  |  14-12-2007

Ik ga deze denk ook wel halen. Gewoon mooi om in de collectie te hebben en zo duur is hij ook weer niet.
Lees meer >

Frank  |  13-12-2007

Deze uitgave moet ik hebben. De meeste filmpjes staan ook op de verschillende DVD-uitgaves die de afgelopen jaren zijn uitgebracht, maar deze uitgave biedt ze a...
Lees meer >

Alexander de Mol  |  13-12-2007

In de recensie staat reeds een verwijzing naar de Blu-ray versie. Beschouw dat maar alvast als een teaser van wat komen gaat. ;)
Lees meer >

Werner  |  13-12-2007

Ondanks het feit dat veel van de filmpjes elders al verschenen zijn, toch een aanschaf waard. Nu zijn immers alle filmpjes in 5.1 en met ondertiteling voorzien,...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 32
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.