Forever

Recensent:
Ludo Keeris
23-12-2007

Totaalbeoordeling:

7.3
DVD

Forever (DVD)
Samenvatting

Op de begraafplaats Père Lachaise in Parijs liggen vele beroemdheden begraven, waaronder (onder meer) Simone Signoret, Marcel Proust, Frederic Chopin en Jim Morrison. Fans en bewonderaars van over de hele wereld bezoeken dit kerkhof, op zoek naar het graf van hun idool. Maar ook de gewone burger bezoekt de graven van hun nabestaanden. Een enkeling komt er iedere week, maakt het graf schoon en zet er nieuwe bloemen neer. Ook worden er rondleidingen gegeven langs graven van beroemde en minder beroemde mensen. Iedereen heeft zo z’n eigen verhaal en herinnering aan de persoon wiens graf wordt bezocht.

Commentaar

Père Lachaise is misschien wel het beroemdste kerkhof ter wereld. Op deze begraafplaats liggen naast gewone burgers ook vele beroemdheden begraven. In Forever van Heddy Honigmann maken we kennis met enkele bezoekers van deze begraafplaats. De een komt er om het graf van zijn of haar geliefde te bezoeken, een ander blijkt geïnspireerd door een schrijver of musicus. Een Japanse pianiste bezoekt met enige regelmaat het graf van Frederic Chopin. Ze moet altijd aan haar overleden vader denken als ze een stuk van Chopin speelt. Een striptekenaar is geïnspireerd door het werk “A La Recherche du Temps Perdu” (kortweg “La Recherche”) en heeft dit boek tot strip verwerkt. Sommige verhalen zijn interessant, andere zijn wat minder boeiend, maar iedereen vertelt over z’n eigen gedachten en herinneringen. Uit elk van de verhalen wordt de liefde voor de overledene duidelijk. Ook als er geen directe relatie bestaat weet men vol passie over deze persoon te vertellen. Zo kan de man die rondleidingen verzorgt over de begraafplaats ‘genieten’ van het graf van een onbekende Franse dichteres uit het begin van de 20e eeuw. De gedichten van haar kent hij bijna uit z’n hoofd. Tussen de verhalen toont Honigmann ook veel grafschriften en ornamenten waaruit de liefde voor de overledene duidelijk wordt: Ik zal je nooit vergeten, mijn lief of Ik aanbid je. Subtiel zijn ook de verwijzingen naar het graf van Jim Morrison, dat nog steeds de grote trekpleister op Père Lachaise is. De film maakt in ieder geval duidelijk dat de dood niet het einde van het leven hoeft te zijn. Ook na je dood kun je mensen inspireren en in vervoering laten raken.
Regisseuse Honigmann haalt soms een vrij hoog intellectueel gehalte, waardoor de film niet voor iedere kijker interessant zal zijn. Maar wie kan luisteren naar inspirerende teksten waaruit de liefde voor de overleden kunstenaar of nabestaande spreekt, heeft met Forever een mooie film in handen.

De film won in 2006 het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire en wordt beschouwd als de beste Nederlandse film van 2006.

Filmspecs

Regisseur

Heddy Honigmann

Acteurs

Medium: DVD
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 95 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Filmfreak Distributie
EAN: 9789058493675

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in 1.85:1 anamorf op de DVD. De kwaliteit is prima, maar heeft wel te lijden onder de hoge compressie die is toegepast. Met enige regelmaat zijn er flinke compressiefouten te zien in de achtergrond, voornamelijk bij egale vlakken. De scherpte is daardoor ook iets minder, maar nog wel ruim voldoende. De kleuren hadden iets meer verzadigd kunnen zijn en de helderheid is iets aan de hoge kant, waardoor het zwartniveau ook niet helemaal optimaal is. Het contrast is verder prima in orde.
De film is onderverdeeld in 12 hoofdstukken, die ieder afzonderlijk ook via het menu zijn te selecteren. De ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op de juiste hoogte in beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De DVD bevat alleen een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluidstrack. De hoofdtaal is Frans, waarbij er ook enkele stukjes tekst in het Engels en Spaans zijn. De hoofdmoot van de film bestaat uit gesprekken met de betrokkenen en sfeergeluid bij de beelden van diverse graven. Het geheel heeft een zeer ingetogen sfeer. De teksten zijn duidelijk verstaanbaar en worden afgewisseld met rustige atmosfeergeluiden van de begraafplaats. Op enkele momenten is er muziek gebruikt, als het verhaal daartoe aanleiding geeft. De mix is prima gedaan, waarbij de rustige sfeer goed tot uiting komt. Echt spectaculair is het niet, maar de film vraagt daar ook niet om.

Extra's

Het menu van de DVD heeft een anamorf beeldformaat van 1.78:1. Het gebruikte achtergrondgeluid is een fragment van Chopin’s “Fantaisie Impromptu Opus 66”.

Trailer (2 min)
De trailer van de film, waarbij enkele verkorte scènes te zien zijn. De trailer is in 1.85:1 anamorf beeldformaat en DD 2.0 geluid.

Conclusie

Père Lachaise is een beroemde begraafplaats in Parijs, waar naast veel gewone burgers ook een groot aantal beroemde kunstenaars zijn begraven als Marcel Proust, Simone Signoret, Frederic Chopin en Jim Morrison. De bezoekers komen van over de hele wereld om een groet te brengen aan hun idool of naaste familielid. Hun verhalen gaan over de liefde en bewondering voor de overleden personen.
Forever van regisseuse Heddy Honigmann is een boeiende film over de liefde en passie voor de overleden medemens en dan vooral de kunstenaar. De verhalen worden op een inspirerende manier verteld en maken duidelijk dat het leven niet eindigt bij de dood. Cinema Delicatessen heeft de documentaire via distributeur Filmfreak op DVD uitgebracht met een ruim voldoende beeld- en geluidskwaliteit. Behalve een trailer bevat de DVD geen extra’s.

Laatste reacties

Richard B.  |  24-12-2007

Ja, klinkt interessant. Ik heb zelf al tijden het idee om die begraafplaats nog eens te bezoeken als ik in Parijs ben.
Lees meer >

TJ Weissel  |  24-12-2007

Bedankt voor deze review, ga deze film zeer spoedig even bekijken! Lijkt mij erg boeiend.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.