Armageddon (SE)

Recensent:
Eric van Ballegoie
09-09-2001

Totaalbeoordeling:

9.1
DVD

Armageddon (SE) (DVD)
Samenvatting

In Michael Bay's Armageddon uit 1998 wordt de wereld bedreigd door een astroïde zo groot als de staat Texas. De astroïde is met grote snelheid op weg naar de aarde en op het moment dat het gevaarte wordt ontdekt heeft NASA nog 18 dagen om er iets tegen te verzinnen, daarna zal de astroïde inslaan en al het leven op aarde vernietigen.
Het crisisteam van NASA bedenkt meerdere mogelijkheden om de rots van koers te laten veranderen, maar uiteindelijk blijkt de enige oplossing om de astroïde van binnenuit op de blazen. Om binnenin het de astroïde te komen met er geboord worden en NASA besluit om werelds beste olieboorder, Harry Stamper (Bruce Willis) en zijn team voor deze zware klus te vragen. Stamper en zijn team moeten met twee space shuttles de ruimte in om het gevaarte bij de maan te onmoeten. Op het moment dat de astroïde de maan passeert op weg naar de aarde zullen de shuttles een omtrekkende beweging om de maan maken en de astroïde inhalen. Na geland te zijn moet er in twee teams geboord worden om vervolgens een nucleaire bom in de schacht te laten zakken. Bij de landing op de astroïde gaat een van de shuttles echter verloren en het overgebleven team moet vechten tegen de klok om de klus gedaan te krijgen.

Commentaar

Armageddon is een rasechte spektakelfilm die helemaal op het lijf van producent Jerry Bruckheimer en regisseur Michael Bay geschreven is. Het verhaal is op veel plaatsen zacht gezegd ongeloofwaardig maar dat zullen we de film maar vergeven. De special effects shots en de schaal van de film zijn zeer overweldigend en dit is dan ook een popcorn film sur-sang. Bruce Willis speelt zijn rol als leider van de groep boorders met verve. Ben Affleck en Liv Tailer die samen zorgen voor de romantiek in de film doen het, naar mijn mening, ook erg goed waardoor het een echt 'Amerikaanse' film is. Kijk deze film niet voor het geweldige script, maar wel voor veel actie en een film die van begin tot eind lijkt om een ritje in de achtbaan.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 1998
Speelduur: 144 min
Verpakking: Alpha Dual Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Buena Vista / Touchstone
EAN: 8711875929953

Extra's

  • Trailer
  • Storyboards
  • Music Video
  • Deleted Scenes (5)
  • Visual Effects (30 min)
  • Production Design (7 min)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Armageddon is reeds eerder op DVD uitgegeven door Warner. Deze eerste uitgave had echter een aantal grote nadelen. Ten eerste was het een zogenaamde 'flipper' wat wil zeggen dat de film halverwege omgedraaid moest worden. Het tweede nadeel van de eerste versie was dat deze niet anamorf op de DVD stond en er dus kostbare beeldlijnen verloren gingen. Ook bevatte de eerste release totaal geen extra's.
We zijn nu echter een paar jaar verder en inmiddels zijn de rechten van de film terecht gekomen bij Buena Vista Home Entertainment. De nieuwe versie maakt alles goed wat er bij de vorige niet klopte: De film staat anamorf op de DVD en uiteraard hoeven we de film niet langer om te draaien maar past het geheel dankzij dual-layer technieken op een enkele kant.

Het beeld behoudt het originele formaat van 2.35:1 en is zoals gezegd anamorf op de DVD gezet. De kwaliteit van de nieuwe transfer wijkt weinig af van de vorige, met als duidelijk verschil echter wel het grotere aantal beeldlijnen bij de nieuwe versie. Het contrast van de DVD is prima met goede schaduwdetaillering. De print staat goed stil en de dieptewerking is geweldig in de scenes in de ruimte. De scherpte van de nieuwe transfer is jammer genoeg niet echt veel hoger dan bij de niet anamorfe versie. Waardoor dit precies komt is moeilijk te zeggen, maar de lichte mate van beeldruis die vrijwel de gehele film te zien is heeft er waarschijnlijk mee te maken. Deze beeldruis is niet echt opvallend, op een TV is de ruis niet merkbaar, maar op een PC monitor valt het wel op. En dan is er nog een probleem met deze transfer, namelijk edge enhancement. Net als de vorige versie laat ook deze DVD weer redelijk wat edge enhancement zien in scenes met grote contrastverschillen. Aangezien het grootste deel van de film zich in de ruimte (donkere achtergrond) afspeelt is dit echter geen groot probleem. De ondertiteling bij de nieuwe DVD is exact hetzelfde als bij de vorige versie, en de plaatsing van de tekst is vrij hoog. De ondertiteling staat binnen het 2.35:1 frame waar eigenaren van een projector bij mee zullen zijn omdat de zwarte balk onderaan het beeld nu gemaskeerd kan worden.

Geluidskwaliteit

De Dolby Digital 5.1 track heeft een bitrate van 384 kbps en is voor zover wij kunnen nagaan identiek aan de vorige versie. Daar is echter niets mis mee, want de originele track was prima. De track klinkt lekker helder en is goed directioneel opgenomen zodat een prima 3D beeld ontstaat. Zowel de surround kanalen als ook de subwoofer wordt zeer agressief aangestuurd. De subwoofer krijgt af en toe zelfs zo veel te verduren dat je de neiging hebt om de bas iets terug te draaien. De spraak is duidelijk opgenomen en ondanks het luide omgevingsgeluid blijft de dialoog altijd goed verstaanbaar.

Extra's

Op disc 1 staat zoals gezegd de film, op disc 2 gaan we verder met de extra's. We beginnen gelijk met een aantal verwijderde of ingekorte scenes waarbij we onder ander te zien krijgen dat Rockhound het een goed idee vindt om de Rus achter te laten op de astroïde. Ook is er een scene waar Truman (van de NASA) nog eens uitlegt hoe onmogelijk de missie eigenlijk is. In de derde deleted scene ziet de crew voor het eerst de wapens op de Armadillo's en vraagt AJ zich af waarvoor je een 'really big gun' nodig hebt in de ruimte. In de vierde scene zien we de Russische astronaut Lev die samen met NASA piloot Watts bezig is om problemen in het ruimteschip op te lossen. In de vijfde en laatste deleted scene discussieert de crew over de opmerking van Rockhound dat hij wil sterven met de gedachte aan vrouwen. De deleted scenes duren samen iets meer dan drie en een halve minuut en zijn aardig, al wordt er geen uitleg gegeven over waarom de scenes verloren zijn gegaan.

Na de verwijderde scenes kunnen we door naar 'speciale effecten' waar visual effects supervisors Richard Hoover, Hoyt Yeatman en Pat McClung respectievelijk 15:30 min, 8:30 min en 7:30 minuten vertellen over de visual effects shots in de film. Uiteraard wordt hun commentaar voorzien van (ruwe) animatiebeelden en kijkjes achter de schermen bij het maken van de effecten. Voor de techniek-freaks zijn deze interviews die samen ruim 30 minuten duren een absolute must.

Hierna nemen we een kijkje bij het ontwerpen van de productie aan de hand van een interview met production designer Michael White. In iets meer dan 7 minuten neemt hij ons mee langs de belangrijkste voorwerpen en sets van de film en legt uit waarom bepaalde keuzes gemaakt zijn.

Voor de echte freaks ontbreken ook de storyboards van twee scenes niet. De eerste scene is de sprong van de armadillo, de tweede gaat over de astroide storm. Voor beide scenes krijgen we meer dan vijftig storyboard plaatjes te zien.

Ook 'I don't want to miss a thing' van Aerosmith ontbreekt niet op deze DVD. De clip wordt voorafgegaan door een kort interview met de band waarin wordt verteld hoe de band bij de film betrokken raakte.

De laatste extra op de DVD is een trailer van de film zelf. Deze trailer (1.85:1 letterboxed met Dolby Digital 2.0 geluid) duurt twee en een halve minuut (zie ook de trailer onderaan deze review).

In de verpakking bij deze 2-DVD disc set vinden we ten slotte nog een uitvouwbaar boekje met acht pagina's met informatie over de film en de leden van cast en crew.

Conclusie

Armageddon heeft eindelijk gekregen waar de film recht op had: Een anamorfe transfer op een DVD die niet omgedraaid hoeft te worden. Beeld en geluid zijn goed voor elkaar op deze DVD en de extra's op de tweede disc zijn bijzonder aardig, al had ik voor een losse tweede disc eigenlijk wat meer extra's verwacht. Toch is deze DVD een absolute aanrader en zeker het kopen waard, ook al heb je de vorige versie al in je bezit. Deze nieuwe versie van Armageddon is vanaf 19 September 2001 te koop.

Laatste reacties

ademmujkic  |  13-07-2008

Wat een slechte film. Onrealistisch, geen serieuze personages en irritant Amerikaans patriotisme
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  29-06-2005

Gisteren stukjes van Armageddon gezien, maar de dialogen daarin gingen niet verder dan: I'm proud of you man. Tell my daughter I love her......I will.....no you...
Lees meer >

Tim k  |  29-06-2005

Gisteren stukjes van Armageddon gezien, maar de dialogen daarin gingen niet verder dan: I'm proud of you man. Tell my daughter I love her......I will.....no you...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  28-06-2005

Gisteren stukjes van Armageddon gezien, maar de dialogen daarin gingen niet verder dan: I'm proud of you man. Tell my daughter I love her......I will.....no you...
Lees meer >

Jeroen vS  |  28-06-2005

Kan iemand hier mij misschien iets vertellen over het kwaliteitsverschil tussen de Criterion non-anamorphic versie en de R2 anamorphic versie? Iemand hier nog ...
Lees meer >

Tim k  |  28-06-2005

Gisteren stukjes van Armageddon gezien, maar de dialogen daarin gingen niet verder dan: I'm proud of you man. Tell my daughter I love her......I will.....no you...
Lees meer >

Jeroen vS  |  03-02-2005

Kan iemand hier mij misschien iets vertellen over het kwaliteitsverschil tussen de Criterion non-anamorphic versie en de R2 anamorphic versie?
Lees meer >

Chris Taylor  |  06-11-2004

kopen zou k em ook niet, maar omdat ik heeeeeeeeeeeel veel movieminutes heb, ga k deze aanschaffen...kan geen kwaad en staat goed in de collectie haha
Lees meer >

Wizz-Art  |  29-10-2004

Prima film, maar vaak kijken doe ik hem niet :wink:
Lees meer >

MGdutch  |  28-10-2004

Gewoon een lekkere actiefilm die ik ook wel vaker zal bekijken 8) .
Lees meer >

Worm  |  28-10-2004

Deze film in de bioscoop gezien, al heel wat jaartjes geleden, vond m toen igg erg goed. Binnenkort maar eens aanschaffen via movieminutes...
Lees meer >

AlperCino  |  21-05-2004

De film is leuk om één keer naar te kijken maar de tweede kijkbeurt begint ie naar mijn smaak al te vervelen. De extra's zijn wel in orde Score film: 8) 8...
Lees meer >

Simon MC  |  01-03-2004

De film is leuk om één keer naar te kijken maar de tweede kijkbeurt begint ie naar mijn smaak al te vervelen. De extra's zijn wel in orde Score film: 8) 8...
Lees meer >

Jeroen vS  |  11-02-2004

Ik heb onderstaande versie aangeschaft, daar heb je ook nog de twee commentaartracks op staan. Ik heb het al eerder gezegd (niet in deze thread), maar commentaa...
Lees meer >

music_maniac1965  |  06-07-2003

mooie film. heb eindelijk eens de tijd gehad om hem (samen met mijn ouders) eens op mijn gemak te bekijken. heb van begin tot einde geboeit zitten kijken. Wel v...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
9.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 707
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.