Doctor Strange

Totaalbeoordeling:

5.4
DVD

Doctor Strange (DVD)
Samenvatting

Dokter Stephen Strange (stem: Bryce Johnson) is een arrogante, maar ook geniale dokter. Hij gebruikt zijn kunde en kennis alleen om er zelf beter van te worden. Een zeldzame ziekte kan dan ook bij hem op meer sympathie rekenen dan de zieke zelf. Op een dag verandert zijn leven als hij beide handen verbrijzeld bij een ongeluk. Het leven wat hij leed, lijkt voorbij. Er is niemand die hem kan genezen. Ten einde raad onderneemt hij een zelfmoordpoging. Hierbij wordt hij gered door een zekere Wong. Deze mysterieuze man weet hem te overtuigen een reis te ondernemen naar Tibet. Het is op deze plek dat Strange The Ancient One ontmoet. Deze oude man is een magiër en ziet in Strange zijn opvolger. Om echter tot dit punt te komen, zal Strange een harde opleiding moeten ondergaan. Ook zal hij de strijd aanmoeten met zijn grootste bedreiging, de demon Dormammu.

Commentaar

In het Marvel universum huizen diverse helden en schurken. De één is iets beter bekend (Spider-man, The Hulk) als de ander (Man-Thing, Luke Cage) bij het Nederlandse publiek. Doctor Strange behoort tot die laatste categorie. In de in Nederland uitgegeven comics kennen we hem alleen van gastrollen in de bekende series en als leider van The Defenders (De Verdedigers). Deze held blijkt echter wel genoeg karakter te hebben voor zijn eigen animatiefilm. Het team achter deze productie is dezelfde die eerder de films Ultimate Avengers, zijn vervolg en The Invincible Iron Man. De volwassen aanpak die ze ook al hadden toegepast bij deze verfilmingen, heeft ook zijn weg gekend naar Doctor Strange. Het verhaal kent thema’s en onderwerpen als suïcide, zelfhaat, occulte magie en ernstige ziektes. Ook valt er hier en daar een spat bloed waar te nemen. Dit maakt de animatiefilm ongeschikt voor de allerkleinsten en doet de vraag zelfs rijzen of de leeftijdsclassificatie van 6 jaar en ouder niet aan de lage kant is.
Desalniettemin is Doctor Strange een prent geworden die op een fijn tempo en zonder al teveel poespas het karakter introduceert aan de kijker. Wel blijft het gevoel dat je zit te kijken naar een lange pilot voor een op handen zijnde televisieserie. Als dit het geval is, zal de kijker alleen maar uitkijken naar het vervolg hierop. De origine van deze superheld is duidelijk en de kijker kan zich zelfs identificeren met het hoofdpersoon. De weg ligt in ieder geval fijn open naar meer van dit heerlijks. Voor de liefhebbers van actie, is er genoeg actie, maar dus ook gelukkig een goed verhaal. Alleen de humor ontbreekt en die had zeker een plek moeten krijgen. Zet trouwens je speler niet gelijk uit bij de eindgeneriek, dit is er zeker één die er mag wezen en toont ons ook de Doctor Strange zoals hij eruitziet in de comics.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Animatie, Avontuur
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 73 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045213466

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld is in zijn originele verhouding van 1.78:1 anamorf op de DVD vastgelegd. Van een recente animatieproductie mag een redelijke beeldkwaliteit verwacht worden en dat is hier dan ook redelijk het geval. Zoals wel meer van dit soort producties, bedoeld voor de rechtstreekse verkoop op DVD of televisie-uitzending van Amerikaanse makelij, is er interlacing waar te nemen. Hierdoor ogen figuren zo nu en dan dubbel wat een onrustig gevoel kan geven bij de kijker. Ook zijn er enkele compressiefoutjes aanwezig wat zich uit in soms rafelige contouren van de figuren de hierdoor lijken te trillen. Verder valt er weinig aan te merken op het beeld. Het vertoonde, en dan met name de kleuren, oogt helder en weet de juiste snaar te raken qua sfeer. Een nette transfer dus. Het aantal chapterstops bedraagt negen en de optionele Nederlandstalige ondertiteling is duidelijk te lezen, maar staat net iets te hoog in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (384 kbit/s). Voor een 5.1 track klinkt het geluid nogal vlak. Met andere woorden, het had allemaal wel wat meer power mogen hebben. Ongeveer driekwart van de film is nogal gericht op de dialoog en deze is dan ook altijd goed te volgen. Het gesprokene wordt mooi weergegeven door de centerspeaker. De voorste speakers worden gebruikt om de overige geluiden en de muziek te presenteren. De surroundkanalen ondersteunen dit geheel een beetje, maar komen niet mooi tot hun recht. Ook uit het LFE kanaal wordt niet gehaald, wat erin had kunnen zitten. De actiescènes zijn degenen die te lijden hebben onder deze geluidsprestatie. Deze komen niet mooi over en klinken een beetje monotoon. Dit kan te verwijten zijn aan de lage bitrate. Weliswaar een audiotrack die volstaat, maar zeker ook beter had gekund.

Extra's

Zoals wel meerdere uitgaven van RCV kent ook deze DVD geen menu en geen extra’s. De DVD start automatisch met een drietal, makkelijk over te slaan, promotionele trailers.

Conclusie

Doctor Strange is één van de vele figuren uit het Marvel universum en ook hij kon niet ontkomen aan een verfilming. Die is er nu en wel in animatievorm. Ondanks de gekozen vorm is de prent alleszins geschikt voor de allerjongsten. Zo dealt het verhaal bijvoorbeeld met volwassen thema’s en onderwerpen. Het tempo ligt op de juiste snelheid zodat de kijker rustig de tijd krijgt deze nieuwe superheld te leren kennen en ook om zich mee te identificeren. Een prima voorzet voor een eigen televisieserie, deze ‘straight to DVD’ film. Het beeld en het geluid presteren redelijk, maar kennen allebei zo hun eigen minpunten. Extra’s kent de schijf helaas niet. Voor de Marvelfan of de geïnteresseerde een aanrader.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door RCV Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

memphisflash  |  24-12-2007

Toch weer een zwakke (goedkope) prestatie van RCV om deze DVD zonder menu of extra's op de markt te brengen. Juist dit soort produkties vraagt om extra's als ze...
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  24-12-2007

Toch weer een zwakke (goedkope) prestatie van RCV om deze DVD zonder menu of extra's op de markt te brengen. Juist dit soort produkties vraagt om extra's als ze...
Lees meer >

memphisflash  |  24-12-2007

Ik heb deze al een tijdje in de R1 versie op de plank staan. Persoonlijk vond ik deze film een enorme misser. Voor degene die wel op de hoogte is met de 'origin...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
3.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.