Face/Off (SE)

Recensent:
Koen Koene
12-10-2001

Totaalbeoordeling:

5.3
DVD

Face/Off (SE) (DVD)
Samenvatting

Sean Archer is een detective die er alles aan doet om de psychotische terrorist Castor Troy te pakken. Castor, die verantwoordelijk is voor de dood van Sean’s zoon, wordt gearresteerd maar raakt in een coma. Hij heeft Sean echter nog net verteld dat er in San Francisco een biologische bom verborgen ligt. Teneinde op het spoor van de bom te kunnen komen, wordt Sean door regeringsfunctionarissen gevraagd zich voor te doen als Castor. Door middel van een medische ingreep worden de gezichten van Sean en Castor verwisseld. Sean neemt Castor’s leven over, onwetend dat deze intussen ontwaakt is uit zijn coma. Castor weet uit het ziekenhuis te ontsnappen en neemt Sean’s identiteit aan. Castor Troy maakt de bom onschadelijk en wordt een publieke held. Om zijn leven terug te krijgen zal de echte Sean achter Castor aan moeten...

Commentaar

Face/Off uit 1997 is een film van de uit Hong Kong afkomstige John Woo. Het is na Hard Target (met Jean Claude van Damme) zijn derde film sinds hij zich op het terrein van Hollywood waagde. In deze productie, waarbij acteur Michael Douglas als executive producer optrad, is de hand van Woo duidelijk aanwezig. Kenners van zijn overige werk weten wat dit betekent: veel stijlvolle opnames, een groot aantal slowmotion-shots, een flinke portie over-the-top-actie en om het geheel af te maken een ouderwetse “Mexican stand-off”. Uiteraard ontbreekt ook Woo’s handelsmerk, wegvliegende witte duiven, niet in deze film. Het verhaal (over een agent en misdadiger die elkaars gezicht en zodoende elkaars leven overnemen) bevat de nodige plotgaten en komt als geheel niet erg geloofwaardig over, maar vormt een goed uitgangspunt voor de eerder genoemde spectaculaire actiescènes en het prima acteerwerk van de twee hoofdrolspelers. Na actiespektakels als The Rock en Con Air laat Nicolas Cage met Face/Off nogmaals zien dat hij uitstekend uit de voeten kan met een rol als actieheld. Voor John Travolta betekende Face/Off de voortzetting van de geslaagde samenwerking met John Woo, die een jaar eerder in het vermakelijke Broken Arrow resulteerde. Travolta en Cage hebben geruime tijd elkaars bewegingen, gezichtsuitdrukkingen en manier van praten bestudeerd om zo een overtuigende rol neer te kunnen zetten. Dit is ruimschoots gelukt en het is dan ook opmerkelijk om John Travolta te zien praten en bewegen met de trekjes van Cage en vice versa. Dit alles maakt Face/Off tot een zeer geslaagde actiefilm, waarmee iedere liefhebber zich ruim twee uur prima zal vermaken!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 1997
Speelduur: 133 min
Verpakking: Alpha Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Hongaars
  • Dolby Digital 2.0 - Tsjechisch
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Buena Vista / Touchstone
EAN: 8711875930058

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Vooruitblik
  • Action Overload (1 min)
  • Biografieën cast

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Face/Off staat in anamorfe vorm op deze DVD met de oorspronkelijke 2.35:1 verhouding. Ondanks enkele kleine gebreken is de kwaliteit van de weergave vrij goed. Om te beginnen zijn scherpte, contrast en helderheid allemaal dik in orde. Ook het zwartniveau en het schaduwdetail zijn goed en zorgen voor een goede detaillering in de donkere scènes. De aanwezige kleuren (in sommige scènes is gebruik gemaakt van een filter) worden eveneens prima weergegeven; het complete spectrum wordt mooi vol en zonder oververzadiging weergegeven. Noemenswaardige compressie-artefacten blijven achterwege. Aliasing is echter wel een probleem bij de transfer, met als gevolg dat het beeld menigmaal verstoord wordt door trillende lijnen. Een ander minpunt is te vinden in de vorm van edge enhancement. Bij veel DVD’s is de zichtbare edge enhancement niet van storende proporties, maar in dit geval zal de oplettende kijker op sommige momenten wel degelijk hinder ondervinden van de heldere randen (vooral als men de film bijvoorbeeld op een PC-monitor bekijkt). Bovendien zijn af en toe wat vuil en beschadigingen in het beeld te bespeuren. Daarnaast is enige lichte filmgrain aanwezig. De ondertiteling is duidelijk te lezen en eventueel uit te schakelen, maar de plaatsing is iets te hoog. Verder is de film opgedeeld in een zeer ruime 40 tracks, waardoor het opzoeken van een bepaald fragment een fluitje van een cent is.

Na nauwkeurige vergelijking met de oude flipper-versie (die halverwege omgedraaid dient te worden) lijkt de beeldkwaliteit van deze vernieuwde uitgave op alle gebieden exact overeen te komen. Het enige merkbare verschil is de uitstekend geplaatste laagovergang na circa 80 minuten, die bij de flipper uiteraard ontbreekt.

Geluidskwaliteit

Het Dolby Digital 5.1 geluid van Face/Off (met een bitrate van 384kb/s) heeft alles wat we van een moderne actie-soundtrack verwachten. Vooral het agressieve gebruik van de surroundkanalen is uitstekend: zowel effecten (in split-surround) alsook omgevingsgeluid en de uitstekende muziek komen over de achterspeakers voorbij, resulterend in een mooi ruimtelijk geluidsbeeld. Ook het LFE-kanaal wordt optimaal benut, waardoor de subwoofer bij explosies en dergelijke voelbaar diep in het laag duikt. Het centerkanaal, dat zoals gebruikelijk benut wordt voor dialogen, heeft bij geluidsintensieve scènes echter de neiging om verdrukt te worden door het geluid uit de overige kanalen. Bovendien klinkt de centerspeaker ietwat scherp in het hoog. Ondanks deze minpuntjes hebben we te maken met een prima geluidskwaliteit die de installatie flink aan het werk zet.

Vergeleken met de eerdere uitgave is het geluid volledig identiek.

Extra's

Deze DVD van Face/Off behoort tot de reeks Special Editions die Buena Vista onlangs heeft uitgebracht, die verder bestaat uit Con Air, The Rock, Starship Troopers, Armageddon, Air Force One en Pretty Woman. Bij de meeste films uit deze reeks (met o.a. Armageddon als uitzondering) waren de extra’s voor een Special Edition op zijn zachtst gezegd teleurstellend. We hebben dan ook geleerd om het trots verkondigde “Met veel nieuw bonusmateriaal!” op de voorkant van de cover met een korreltje zout te nemen. Dat is maar goed ook, want degene die deze versie van Face/Off voor de extra’s aanschaft zal van een koude kermis thuiskomen.

De teleurstelling begint al bij het zogenaamde “Action Overload”. Aan de naam van deze toevoeging is onmogelijk af te leiden wat men kan verwachten, maar het zal in ieder geval wel iets met actie te maken hebben. Zij die vol goede moed hopen op een making-of-achtige uiteenzetting van de vele actiescènes komen helaas bedrogen uit. Het betreft hier namelijk een compilatie van actievolle fragmenten uit de film (in niet anamorfe 2.35:1 verhouding) op Dolby Digital 5.1-muziek. Dit samenraapsel duurt maar liefst één enkele minuut, en kan zodoende betiteld worden als niet bijzonder boeiend.

Van de vijf belangrijkste leden van de cast is een korte Nederlandse biografie op de DVD opgenomen. De gegeven informatie bestaat louter uit een opsomming van de verschillende films waarin de betreffende persoon gespeeld heeft en eventuele onderscheidingen die hiermee in de wacht zijn gesleept.

Ook de verplichte bioscooptrailer, die in niet-anamorfe 2.35:1 verhouding met DD 2.0 geluid op het scherm verschijnt, kan de toegevoegde waarde van het schijfje nauwelijks verhogen. Klein pluspuntje is het feit dat deze trailer Nederlands ondertiteld is.

Onder “Vooruitblik” vinden we een trailer van een andere film. Mensen die een van de overige producties uit de Special Edition-serie hebben gezien weten vast al om welke film het gaat. Ook in dit geval wordt namelijk wéér die trailer van Pearl Harbour meegeleverd (wederom in anamorfe 2.35:1 verhouding met DD 2.0 geluid).

Naast deze toevoegingen op het schijfje vinden we in de verpakking een uitvouwbaar acht pagina’s dik boekje met daarin een tracklisting en wat summiere informatie over cast, crew en productie.

Conclusie

Voor zover we na kunnen gaan is deze Special Edition DVD van Face/Off op audiovisueel gebied compleet identiek aan de eerdere flipper-versie. In tegenstelling tot deze oude versie, die het zonder extra’s moest stellen, heeft men nu een kleine aantal toevoegingen op het schijfje gezet. Helaas kunnen deze extra’s niet anders omschreven worden als uitermate magertjes, en voegen als zodanig zeer weinig toe aan de productie. Naast het feit dat je halverwege niet meer op hoeft te staan om het schijfje om te draaien biedt de nieuwe uitgave dus weinig verbeteringen. Ook in dit geval is de titel “Special Edition” dus weer hoogst onverdiend. Face/Off is echter een uitstekende actiefilm en als je deze nog niet in je bezit hebt is de SE-uitgave de versie om aan te schaffen. Over het vervangen van de eerdere editie kan ik tenslotte het volgende zeggen: Je moet wel echt een grondige hekel aan flippers hebben om koste wat kost je oude versie te willen ruilen voor deze marginaal betere Special Edition.

Laatste reacties

rkrijger  |  17-05-2005

Die is er ook van Face/off. :wink: O ja, dat klopt. Sja, dan is het *eigenlijk* gerechtvaardigd om deze versie SE te noemen. Hoe kaal die dan ook is... :cry:...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  17-05-2005

Wat een bak dat ze dit een SE noemen! :twisted: Het is een hele toffe film, maar SE is overtrokken, inderdaad. Overigens vind ik dat SE eigenlijk alleen ...
Lees meer >

rkrijger  |  16-05-2005

Wat een bak dat ze dit een SE noemen! :twisted: Het is een hele toffe film, maar SE is overtrokken, inderdaad. Overigens vind ik dat SE eigenlijk alleen ...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  16-05-2005

Wat een bak dat ze dit een SE noemen! :twisted: Het enige wat er op staat is een trailer van 2 minuten,een vooruitblik op pearl harbor van amper 1,5 minuut,...
Lees meer >

Tim k  |  05-05-2005

Écht goed ja! Bijrollen ook allemaal goed. Metname die grote kale en Gina Gershon. Daarnaast lekkere muziek. Bijvoorbeeld als Cage zich een weg uit de gev...
Lees meer >

rkrijger  |  05-05-2005

Inderdaad gewoon vet genieten. Ben toch altijd wel een fan van Travolta gebleven (sinds Grease). In Swordfish is hij ook zo sterk!
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  05-05-2005

Sterke actiefilm met Cage die voor dit soort rollen gesneden is en ook Travolta zet een goede rol neer.Je ziet duidelijk de invloeden van Woo z,n vorige films(d...
Lees meer >

rkrijger  |  23-01-2005

Heer-lijk-e actieprent!
Lees meer >

MGdutch  |  22-01-2005

Erg goede actiefilm van Woo (y).
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  19-01-2005

Ik vind dit een erg leuke actiefilm! Met goede rollen van Nic Cage en John Travolta. 8) Ben nog steeds erg benieuwd naar het eerdere HK werk van Woo (The ki...
Lees meer >

Wizz-Art  |  03-01-2005

Toch wel één van de beste actiefilms ooit gemaakt 8)
Lees meer >

Swanski  |  03-01-2005

ik weet nog dat ik deze een paar jr terug zooo goed vond, als ik deze terug zie vind ik het eigenlijk niet zo bijzondere actiefilm na predator al de 2e ac...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  27-10-2003

Een degelijke actiefilm met een leuk apart verhaal (waarbij je de geloofwaardigheid maar gelijk moet vergeten ;) ) Zoals we van Woo gewend zijn prachtig camer...
Lees meer >

Rochan  |  27-10-2003

Heb de film gister voor het eerst helemaal gezien. Had op tv wel eens wat stukjes gezien. Voortreffelijke actiefilm. Lekker de vaart erin en een leuk verhaal. G...
Lees meer >

Rickje  |  06-09-2003

Prachtige rollen van Cage en Travolta en zeker smakelijke actie. Goed verhaal en dus zeker het aanschaffen waard.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
5.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 125
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.